آمره


روستاي آمره/ دهستان خلجستان / شهرستان قم
روستای آمره از توابع بخش خلجستان با ۷ کیلومتر فاصله از مرکزبخش و ۸۰ کیلومتر از مرکز استان می باشد. آمره آخرین روستای بخش در غرب کوه های تفرش قرار دارد و بعنوان یک منطقه ییلاقی و کوهستانی به حساب می آید.


موقعیت جغرافیایی روستای آمره[ویرایش]
آمره روستایی است از بخش خلجستان قم ، که با شهر قم ۸۶ کیلومتر، با مرکز بخش دستجرد ۸ کیلومتر و آشتیان تفرش ۳۰ کیلومتر فاصله دارد. این روستای کوهستانی در منتهی الیه غرب استان قم واقع است و با استان مرکزی همسایه است .
این روستا در تابستان ها حدود ۳۰۰ خانوار و نزدیک به ۱۵۰۰ نفر جمعیت دارد و زمستان ها حدود ۷۰ خانوار و ۱۳۰نفر در آن ساکن هستند و به دلیل مهاجرت بی رویه تقریباً به شکل نیمه ییلاقی درآمده است .
موقعیت دقیق جغرافیایی آمره درکتاب «فرهنگ جغرافیایی » چنین آمده است :
«ارتفاع از سطح دریا ۲۰۲۰ متر، عرض جغرافیایی که ۳۴۳۲، طول جغرافیایی ۵۰۹۰» آمره درمیان کوه ها و باغ هایی محصور شده که از غرب به شرق گسترده شده اند و آب راهی که از کنار روستا می گذرد نیز مسیر غربی ـ شرقی را طی می کند.
آب شرب این روستا از یک حلقه چاه ، تأمین می شود و زمین های کشاورزی و باغات آن توسط یک چشمه و چهاررشته قنات به شکل خرده مالکی آبیاری می شود.
آمره روستای آمره با هزار و پانصد سال قدمت نیازمند توسعه ی گردشگری است. روستای آمره از توابع بخش خلجستان با ۷ کیلومتر فاصله از مرکزبخش و ۸۰ کیلومتر از مرکز استان می باشد.
آمره آخرین روستای بخش در غرب کوه های تفرش قرار دارد و بعنوان یک منطقه ییلاقی و کوهستانی به حساب می آید. این روستا تاکنون توانسته است جمعیت قابل توجهی بالغ بر هزار و پانصد نفر را در خود جای دهد. این منطقه علاوه بر آب و هوای دل انگیز دارای جاذبه های طبیعی و تاریخی بسیاری است که دل هر گردشگری را می رباید. البته قبل از آن نیاز است که دل مسؤولان را هم برباید.
وارد روستا که می شویم سراغ رئیس شورای روستا را می گیریم، همه اهالی منزل آقای عباس سعیدی را نشان می دهند. از جاده های داخل روستا به کوچه های باغات و سپس به درب منزل رئیس شورای روستا می رسیم. سعیدی به استقبال ما می آید. ما را به خانه ای دعوت می کند که تعجب همگان را دربردارد. خانه ای قدیمی با مصالحی از چوب، خشت، مانند سایر اهالی روستا، او نیز یک کشاورز است. علی رغم اینکه سالهای سال در شهر کارمند یکی از ادارات بوده بعد از سال ها خدمت به هموطنان خود با کوله باری از تجربه وارد روستای خود شده و بدون هیچ گونه توقعی ابتدا به دهیاری می پردازد و پس از خدمات قابل توجهی اهالی روستا با حسن نیتی که در وی سراغ داشتند او را به عنوان نماینده خود در شورای اسلامی دولت برمی گزینند. سعیدی همانند گذشته آنچه برایش مهم بوده و مدت خدمتی در کنار اهالی روستاست و هرگز خود را تافته جدابافته ایی ندانست.
این روستا دارای فضائی زیبا و کوهستانیبا مردمانی شاداب، صمیمی و پرتلاش می باشد. کار اصلی مردم روستا کشاورزی است و عمده محصولات آنها را گردو ، فندوق و غیره تشکیل می دهد البته برخی افراد در کنار این کار به دامداری می پردازند. قابل ذکر است محصول گندم و جو امروزه آنقدر تولید نمی شود و دامداری هم با مشکلات جدی روبرو است. زیرا توان مالی مردم ضعیف است و وضعیت معیشتی نامطلوبی دارند و مسئولان نیز حمایت چندانی به عمل نمی آورند.
اهالی روستا دارای زمین کشاورزی هستند اما به سبب عدم بهسازی این زمینها قادر به کشت در آن نمی باشند. البته یکی دیگر از مشکلات این کشاورزان کمبود آب کشاورزی برای آبیاری است. روستا به دلیل فقدان لوله گذاری و ساماندهی مربوطه کشاورزان از کمبودآب رنج می برند و با عدم همکاری این ارگان روبرو گشتیم. وی افزود: این روستا به علت کمبود آب شرب و کشاورزی توأمان رنج می برد اگر سازمان آب و فاضلاب روستائی در این رسوتا حمایت و همکاری لازم را صورت دهد اهالی این نعمت به نحوه مطلوب بهره مند می شوند. و
برخی از مشکلات این روستا نبود مکانی مشخص برای دهیار و شورا، کمبود اعتبارات جهت ایجاد اشتغال که سبب مهاجرت بسیاری از اهالی از منطقه گردیده است و همچنین مشکل لوله کشی و تامین آب آشامیدنی سالمب می باشد که حتی با نصب تانکر نیز پاسخگوی نیاز روستائیان نگردیده است. وی همچنین افزود: فقدان نانوائی در محل و تأخیر در زمان تحویل آرد خانگی و مشکل تهیه و حمل و نقل آرد خانگی که خصوصا در فصل زمستان نیازمند صرف هزینه فراوان است نیز از دیگر مشکلات و معضلات موجود در منطقه می باشد. نبود خانه بهداشت و مشکل تهیه کپسول گاز از بخشرا از دیگرمشکلات روستایش برشمرد و افزود: توان مالی برخی از اهالی این روستا تا حدی ضعیف است که حتی قادر به پرداخت فطریه خود نمی باشند و مهمترین خواسته ما از مسئولین رفع این مشکلات خصوصا رفع مشکلات مربوط به خانه بهداشت است که اهالی را ملزم به استفاده از مرکز بهداشت روستاهای همجوار می نماید که این شرایط سختی هایی را جهت عبور و مرور برای اهالی ایجاد نموده است. در لحظاتی که گفتگویمان با رئیس شورای اسلامی روستا گرم شده بود یکی دیگر از اعضاء شورای روستا به جمع ما پیوست بله او آقای علی محمد امینی بود. وی هم از جانبازان ۸ سال دفاع مقدس است. کسی که سالهای زیادی را برای دفاع ازجان و ناموس کشور اسلامی خود سینه را سپر کرد و به درجه رفیع جانبازی نائل گشت، او هم خدمت به روستائیان را بر خود واجب دید و امروز هم در یک جبهه دیگر مشغول مبارزه است. امینی در ادامه این گفتگو لب به سخن می گشاید و به وجود مشکلات دیگری از این روستا می پردازد و می گوید: از نظر برق گاه گاهی با قطعی و ضعف مکرر برق مواجه بوده و همچنین رشنائی معابر منطقه نیز نیاز به باز سازی دارد.
منتخب اهالی روستای آمره افزود: در کنار این مسائل مشکلاتی نیز در رابطه با عبور و مرور جاده ای برای اهالی وجود دارد که با طرح سهمیه بندی بنزین این معضلات دو چندان گردیده است. عضو شورای اسلامی روستا تصریح کرد: فاقد هرگونه امکانات ورزشی هستیم و جوانان روستا امکاناتی برای پرداختن به امر ورزش ندارند امّا در سطح این روستا استعدادهای ورزشی خوبی داریم که نیاز به حمایت و شکوفایی دارند امر ورزش مهمترین عامل در جلوگیری از گزند آسیبهای اجتماعی به قشر جوان است و دولت باید به ورزش روستایی توجه ویژه ای داشته باشد، شعار مسئولان ما این است که اعتیاد نه، ورزش آری امّا متأسفانه به شعار خود نیز پایبند نبوده و به آن عمل نمی کنند. از دیگر مشکلات این روستا عدم برخورداری از نعمت گاز است و در اولویت گازرسانی قرار داریم که امیدواریم شرکت گاز پروژه گاز رسانی روستا را هر چه سریعتر به اتمام برساند. علی محمد امینی عضو شورای آمره یاد آور شد: روستای آمره روستایی قدیمی دارای آثار باستانی و منطقه ای تجاری و پرآوازه در گذشته بوده و از مراکز بزرگ بخش محسوب می شود.
این روستای کهن دارای قدمتی ۱۵۰۰ساله است که هم اکنون مورد بی توجهی قرار گرفته است و به فراموشی سپرده شده است همچنین آمره دارای طبیعتی زیبا و آب و هوای کوهستانی و فرح بخش دارد همچنین در وسط روستا درختی وجود دارد که جلوه خاصی به این روستا داده و مسافران زیادی را جذب می کند که می توان با اجرای طرحهای گردشگری این روستای پرسابقه را از انزوار خارج ساخت. وی در ادامه اظهار داشت: مسجد نوساز روستا در کنار این درخت احداث شده که در فصول بارندگی این مسجد در خطررانش قرار دارد که اگر اقدامی در این خصوص صورت نگیرد با پیشرفت رانش زمین مسجد روستا تخریب خواهد شد. لذا از سازمان اوقاف و فرمانداری محترم تقاضا داریم اعتبار ویژه ای برای جلوگیری از رانش زمین درنظر گیرند.
محمد امینی در بخش پایانی سخنان خود مهمترین خواسته اهالی روستا را تامین نهاد دهیاری و باز سازی آب شرب عنوان کرد و گفت: مهمترین خواسته اهالی روستا تامین دهیار و باز سازی سیستم آب شرب و آسفالت معابر روستا است اگر معابر آسفالت شود و منازل گاز کشی شود به مرور زمان سایر امکانات رفاهی نیز در روستا فراهم خواهد شد همچنین تحولات عظیمی در بازگشت روستا به رونق و پیشینه تاریخی خود ایجاد می شود. امیدواریم اقدامات لازم را در محرومیت زدائی از این روستا به عمل آورند به فرموده امام راحل خطاب به مسئولان که به روستائیان برسید چون زبان گله و شکایت ندارند.
منابع[ویرایش]

وبلاگ روستای آمره

پیوندها[ویرایش]

نیوز    



جعبه‌ابزار