دره شهر


دره شهر استان ایلام
دره شهر از شهرستانهای استان ایلام است و از گذشته‌های دور پایتخت تابستانی ایلامی‌ها بوده است, اوج رونق آن در دوره ساسانیان بوده که ییلاق امرا و بزرگان بوده است.
این شهرستان در شرق استان ایلام قرار گرفته و به جز شهرستان ایوان با دیگر شهرستان‌های این استان مرز مشترک دارد. مرکز دره شهر ,شهر دره‌شهر می‌باشد.
دره‌شهر از شرق به استان لرستان محدود است . این شهرستان دارای دو بخش مرکزی و بدره است.
این شهر در آبرفت‌های سیمره و در کنار ویرانه‌های شهر تاریخی سیمره و در دو سوی مسیر رودخانه دره شهر، جایی که تپه ماهورهای دامنه شمالی کبیر کوه خاتمه می‌یابد، قرار دارد. در شهر ستان دره شهر به دلیل این که از مناطق لرنشین ایلام هستند
اقتصاد دره شهر بر پایه کشاورزی باغداری و دامداری استوار است.
اطراف دره شهر مزارع آبی و دیمی با خاک حاصل خیز قرار دارد ,مزارع کشاورزی دره شهر توسط آب رود خانه‌های سیمره، سیکان و چشمه سار‌های کوچک دیگر آبیاری می‌شود و حفر چاه‌های عمیق و نیمه عمیق کمبود آب را تامین می‌کند.
گندم، جو، بنشن، ذرت، گیاهان علوفه ای، برنج، کنجد، تره بار، گردو، انار، انگور، سیب و انجیر از محصولات دره شهر می‌باشد, دامداری نیز در این شهرستان رونق دارد و محصولات و فرآورده‌های دامی و نیز دام به ,شهرستان‌های دیگر صادر می‌شود
از مهم‌ترین محصولات جالیزی دره شهر خیار است که بسیار معروف است.
مردم شهر دره شهر بیش‌تر به زبان لری و کردی صحبت می‌کنند ولی زبان مردم بخش بدره کردی است. این شهرستان به دلیل این که در کنار کبیرکوه و در کنار خرابه‌های شهر باستانی ماداکتو دوره ساسانی و رود خروشان سیمره واقع شده، هم چنین با دارا بودن استعداد کشاورزی و وجود آب‌فراوان و مراتع و جنگل‌های انبوه، دارای آثار دیدنی تاریخی و طبیعی بی شماری است.
اهمیت تاریخی دره شهر به حدی است که مورخان آن را به نام اولین شهر تاریخی دوره ساسانی نامیده اند.
آهنگ‌ها و ترانه و موسیقی لری در دره شهر رواج دارد که درانواع بزمی و رزمی و حماسی اجرا می‌شوند. مانند نوعی ترانه به نام سایرخونی که آهنگی سوزناک است و با لهجه لری خوانده می‌شود. برای اجرای آن از کمانچه استفاده می‌شود.
شاید نام دره شهر از رود سیمره گرفته شده باشد که این رود تا قبل از ورود ایلام گاماسب نام دارد و هنگام ورود به ایلام سیمره نامیده می‌شود.
نقل شده که چون دره شهر در کنار رود سیمره در دره ای از دره‌های کبیر کوه قرار گرفته، دره شهر نام یافته است. شهر تاریخی و باستانی دره شهر در دوران مختلف بارها ویران و آباد گشته است.
از جمله عوامل ویرانی آن تاخت و تاز سپاهیان آشور و عرب‌ها بوده است. بنا بر نظری، دره شهر محل شهر باستانی ‹‹ماداکتو›› پایتخت عیلامی است. عیلامیان که دردوره عهد باستان فرمانروای کوه‌های لرستان بودند؛ دره رودخانه و راه بزرگ ارتباطی منطقه و مرز شمالی را متصرف شدند و اماکن مستحکمی تاسیس نمودند که ماداکتو پایتخت دوم آنان از آن جمله است. ظاهرا دره شهر اولین شهر عیلامی بوده است که در حمله آشور بانی پال ویران و مردم آن قتل عام شده اند. در دره سیمره بقایای خرابه‌های عهد ساسانی به جامانده اند.
ظاهرا دره شهر در دوره اعتلای هخامنشیان هنوز هم ویران بوده و یا اهمیت گذشته را نداشته است، اما عهد اشکانیان دوره تجدید حیات آن بوده و در دوره ساسانی نیز مجددا رونق یافته و آباد گردیده است. در خرابه‌های دره شهر که بازمانده یک شهر از زمان ساسانیان است، آثار چهار راه ها، کوچه‌ها و معابر با نظم ویژه ای که در شهر سازی آن دوره معمول بود، باقی مانده است.
سکه هایی که در خرابه‌های دره شهر پیدا شده اند به خسرو سوم و جانشیان او تعلق دارند. گفته می‌شد که دره شهر در هنگام آبادانی متجاوز از ۵۰۰۰ خانه داشته است. درمیان خرابه‌های آن اثری از ساختمانی که شاید روزی مسجد و یا عبادتگاه دوره اسلامی بوده باشد، یافت نشده است.
برخی بر این باورند که دره شهر را خسرو پرویز پادشاه ساسانی ساخته است. گفته می‌شود اسکندر مقدونی هنگامی که از شوش عازم شعر کلنی بوده از دره شهر عبور کرده است . پس از حمله اعراب سیمره یا دره شهر حاکم نشین مهرجانقذق شد و تا سده چهارم هجری قمری ،آباد و پرنعمت بوده است . ابودلف در سفر نامه خود می‌نویسد : سیمره نیز شهر زیبایی است که در آن درختان خرما و زیتون و گردو و در طرف دیگر برف و کوهستان با هم دیده می‌شوند. یاقوت حموی نیزدر باره دره شهر می‌نویسد: شهری است در نواحی جبل به سوی خوزستان و آن را مهرجانقذق خوانند و آن آبادان و دارای میوه‌ها و آب است .
منبع:
http://baloooot.mihanblog.com/extrapage/۱۰
http://fa.wikipedia.org
شهر تاریخی و باستانی دره شهر در ادوار مختلف بارها ویران و آباد گشته است. از جمله عوامل ویرانی آن تاخت و تاز سپاهیان آشور و عرب‌ها بوده است. بنابر نظری، دره شهر محل شهر باستانی "ماداكتو" پایتخت عیلامی است. عیلامیان كه در دوره عهد باستان فرمانروای كوه‌های لرستان بودند؛ دره رودخانه و راه بزرگ ارتباطی منطقه ومرز شمالی را متصرف شدند و اماكن مستحكمی تأسیس نمودند كه ماداكتو پایتخت دوم آنان از آن جمله است. ظاهرا دره شهر اولین شهر عیلامی بوده كه در حمله آشور بانی پال ویران و مردم آن قتل عام شده‌اند.
در دره سیمره بقایای خرابه‌های عهد ساسانی به جا مانده‌اند. ظاهرا دره شهر در دوره اعتلای هخامنشیان هنوز هم ویران بوده و یا اهمیت گذشته را نداشته است، ولی عهد اشكانیان دوره تجدید حیات آن بوده است كه در عهد ساسانی نیز مجددا رونق یافته و آباد گردیده است. در خرابه‌های دره شهر كه بازمانده یك شهر از زمان ساسانیان است، آثار چهار راه‌ها، كوچه‌ها و معابر با نظم ویژه‌ای كه در شهرسازی آن دوره معمول بود، باقی مانده است.
سكه‌هایی كه در خرابه‌های دره شهر پیدا شده‌اند به خسرو سوم و جانشینان او تعلق دارند. گفته می‌شود كه دره شهر در هنگام آبادانی متجاوز از ۵۰۰۰ خانه داشته است. در میان خرابه‌های آن اثری از ساختمانی كه شاید روزی مسجد و یا عبادتگاه دوره اسلامی بوده باشد، یافت نشده است.
درحال حاضر شهر دره شهر كه در دامنه كبیر كوه و در كنار خرابه‌های شهر باستانی دوره ساسانی و رودخانه خروشان سیمره قرار دارد، با استعداد كشاورزی وافر، منابع آب غنی، مراتع سبز و جنگل‌های انبوه یكی از شهرهای باستانی و مهم استان ایلام محسوب می‌شود.



بخش بدره[ویرایش]


← دهستان دوستان
ابهرپايين/بان هلان بالا/بان هلان پايين/پشت ارشت/چشمه ماهي بالا/چشمه ماهي پايين/چمچه زرد/داربید/مزرعه دريزان/شهرك ولي عصر/مزرعه له لار/مله صفرخان خيبر/میان کنان/اسياوله/انارهر/مزرعه بردسرخه/تلخاب/چنارجافري/خوش قدم/مزرعه خيبر/ شیله / کروزا /كلم بالا/كلم پائين/ گاوان /موسي/میان راه جابر/ترشك/کارخانه الکل سازي/شن و ماسه شهرداري بدره

← دهستان هندميني
اب چشمه/آهنگران/تلخاب/چشمه شيرين/دامداري/دول گلاب/زرانگوش/زيد/فدك/گچ کوبان/گله دار/مزرعه برافتاب/مزرعه پشته زرانگوش/ هرانمر /سد ونيروگاه سيمره/امام زاده پير محمد/امامزاده زيد بن حمزه/كله مرد

← شهرها
بدره/ زرانگوش /شهرك ولي عصر

بخش مركزئ[ویرایش]


← دهستان ارمو
اسدابادسفلي/اسدابادوسطي/جهاداباد/چم ژاب/داركنار/شيخ مكان/كله جوب عليا/گربيداب شور/زندان دره شهر/مزرعه ورزد/ارمو/بن باباجان/كل سفيد/مراداباد/مزرعه بزاب/مهتابي/ماربره/شرکت انبار نفت استان ايلام/شهرک صنعتي/پاسگاه انتظامي پل گاوميشان/تنگه بهرام چوبين/كارخانه آسفالت شهرداري دره شهر/پليس راه دره شهر- پل دختر

← دهستان زرين دشت
اسلام ابادسفلي/اسلام ابادعليا/پلنگ اباد/وحدت اباد/فاضل اباد/قلعه تسمه/كله شيره/مزرعه چم سبزعلي/يارابادسفلي/يارابادعليا/بهمن آباد عليا(رشنو اباد)/جهانگيراباد/چم نمشت/دستگردسفلي/دستگردعليا/عباس اباد/چقا پوكه/الياس اباد/بخش اباد/لاله زار (غارت مالگه )/غلام اباد/جعفراباد/چاله سياه/دشت ابادسفلي/دشت ابادعليا/دلفان اباد/سروراباد/فرهاداباد/كش پلان/مزرعه غلامحسيني/وزيراباد/هاشم اباد/پادگان اموزشي قدس/فرودگاه دره شهر/شركت آرد دره شهر/عباسي آباد اصل مرز

← شهرها
دره شهر/عباس اباد/ارمو

بخش ماژين[ویرایش]


← دهستان كولكني
ابکره/بان زرکه/ دره دول /شهيدباهنر/ کولکنی /گدارنمك/گرزلنگر/نصراله اباد شهيدبهشتي

← دهستان ماژين
احمداباد/ايرج اباد/باقراباد/بخشعلي اباد/پشته ماژين/تخت نرم/غلام اباد/جان ميرزا/جواداباد/چناره/حيدراباد/دمرود/دواب شوره/شهيدرجائي
علي اباد/فتح اباد/ کولکی /كوه نشين/گرم اباد/گرميشان/لودر/مه واز/ميدان خلف/ميرزاحسين اباد/ورکمره/همگام/هوادول/كله باد/


رده‌های این صفحه : استان های ایران




جعبه‌ابزار