زفره


معرفی روستای زفره


موقعیت و تاریخچه[ویرایش]

روستای زیبای زفره از توابع بخش کوهپایه شهرستان اصفهان ، با مختصات جغرافیایی ۵۲ درجه و ۱۸ دقیقه طول و ۳۲ درجه و ۵۵ دقیقه عرض ، در ۷۵ کیلومتری شمال شرقی اصفهان ، واقع شده است. چشمه های آب شیرین و بسیار خنک آب، از ارتفاعات اطراف روستای زفره سرچشمه می گیرد و پس از پیوستن به هم تشکیل یک جوی بزرگ را می دهد که در سرتاسر روستا ادامه می یابد. متوسط شیب بستر جوی آب ۵% و متوسط ضریب جریان به متر مکعب در ثانیه ۲/۰ می باشد. حجم آب سالیانه ۱/۱۲ میلیون متر مکعب ( دبی متوسط سالانه ) می باشد. آب و هوای آن در بهار و تابستان معتدل و مطبوع و در پاییز و زمستان سرد است. زفره از جمله روستاهای قدیمی استان اصفهان می باشد . مسجد جامع و سفال های به دست آمده نشانگر قدمت تاریخی این روستاست. طی چند دهه اخیر بناهای قدیمی این روستا تخریب و به جای آن ها ساختمان های جدیدی احداث شده و بافت قدیمی روستا دگرگون شده است. مردم روستای زفره به لهجه زفره ای(این لهجه جزوء طبقه بندی لهجه های مرکزی ایران می باشد)سخن می گویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.

الگوی معیشت و سکونت[ویرایش]

براساس نتایج سرشماری سال۸۵ جمعیتی حدود ۶۸۹ را نفر (۵۸۱خانوار ) را دارا می باشد .این دهستان شامل ۳۰ مزرعه و قصبه می باشد. مشاغل عمده مردم این روستا کشاورزی، باغداری و دامداری است و برخی جوانان در شهرک صنعتی روستا مشغول به کار می باشند. گندم، جو و ذرت سفید عمده ترین محصولات زراعی و گردو، سیب، زردآلو، بادام ، از محصولات باغی و سردرختی های این روستاست. فرآورده های لبنی از قبیل شیر، ماست، کره و به تازگی تولید عسل نیز در این روستا رواج دارد.گیاه کتیرا نیز در پوششهای سطحی بیابان های زفره و اطراف ان به وفور یافت می شود.
روستای زفره در یک محدوده کوهستانی استقرار یافته و بافت مسکونی متمرکزی دارد.مصالح خانه های قدیمی عمدتاً شامل سنگ، خشت، گل و چوب است. دیوار خانه های قدیمی ضخیم و سقف آن ها با تیرهای چوبی سرشاخه های درختان و اندود کاهگل پوشیده شده است.
خانه های قدیمی اکثراً یک طبقه و ساختمان های جدید دو یا چند طبقه ساخته شده اند. علیرغم تغییرات فضای کالبدی، باغچه های سرسبز و پر گل فضایی سرشار از سرزندگی و نشاط پدید آورده اند.
این روستا دارای آب بهداشتی ، برق ، گاز و تلفن میباشد.
در دهه ی اخیر به دلایل مختلف از جمله خشکسالی بی سابقه و بی توجهی به امور کشاورزان و مشکلاتشان و ادامه تحصیل تعداد زیادی از خانوارهای این روستا به شهر اصفهان مهاجرت نموده اند به طوری که در اصفهان حسینه ای با نام الغدیر بنا نموده اند .

جاذبه های گردشگری[ویرایش]
روستای کوهستانی زفره با چشم اندازهای جذاب ارتفاعات اطراف مزارع سرسبز و زیبای کوچه باغ های روستا یکی از زیباترین و جذاب ترین روستاهای استان اصفهان به شمار می آید. این روستای زیبا با مناظر دلفریب و جلوه های کم نظیر به ویژه در بهار و تابستان گردشگران زیادی را به سوی خود جلب می کند.

← مسجد جامع
مسجد جامع روستا با قدمتی ۷۰۰ ساله، در ضلع غربی روستای قرار دارد.که واقعا نماز خواندن در آن حال و هوای معنوی بسیاری به انسان می بخشد .بنای مسجد در سالهای اخیر بازسازی گردیده است.
این مسجد با توجه به وجود باغات پیرامون آن علاوه بر فضای معنوی و زیارتی از محیط گردشگری نیز برخوردار است.

← منبر مسجد جامع
یکی از زیباترین اثرهای تاریخی روستای زفره منبر چوبی مسجد جامع می باشد. که در بالای آن این کلمات بر روی چوب حکاکی شده است(این منبر بعون الله تعالی و رسوله فی عزه شهر ذی الحجه السنته احدی و تسعین و سبعمائه)

← چشمه های آب معدنی گرم زفره
چهار چشمه آب گرم در ۱۲ کیلومتری غرب روستا وجود دارد که فصل بهار و تابستان عده بیشماری از راه دور و نزدیک برای رفع بیماری های پوستی به این مکان آمده و در آن استحمام می کنند.(دارای حوضچه های مخصوص و مجزا از لحاظ زن و مرد می باشد).
آب این چشمه ها دارای حرارتی ۴۱ درجه ای و غنی از عناصر معدنی مفید می باشد.
در اطراف این چشمه ها تپه های آهکی پوشیده از رسوبات آبرفتی تخریبی دیده می شود که در این تپه ها فسیل های دو کفه ای ها به وفور یافت میشود.
در این منطقه از سابق حمام های به سبک معماری صفوی ساخته اند که غالب آنها به صورت خرابه در آمده است و برخی دیگر بازسازی شده و مورد استفاده قرار می گیرد.
آب گرم زفره از دسته آب های کلرو بیکربنات دو سولفاته کلسیک گرم است.

← کوه نچفت
کوه نچفت که در بالاترین قسمت آن قله مارشینان قرار دارد این قله دارای یخچال های طبیعی می باشد و فرستنده تلوزیونی شهر اصفهان نیز روی این قله قرار دارد . این قله در حال حاضر در اختیار نیروهای نظامی می باشد

← غار قادری
در زفره غارهای متعددی وجود دارد که معروفترین آن ها غار قادری می باشد که تاکنون کسی عمق واقعی آن را کشف نکرده است
اگر چه امروزه جوانان این روستا نیز همانند سایر نقاط کشور به بازی های جمعی رایج و به ویژه بازی فوتبال و والیبال علاقمندند و بازی های سنتی کم کم به تاریخ پیوسته ودر حال حاضر یا بازیها فراموش شده یا دیگر کسی تن به این بازیها نمی دهد.
در این روستا تهیه و پخت انواع غذاهای محلی برای مصرف خانوارها رایج است و انواع کباب ها به گردشگران ارائه می شود.

دسترسی[ویرایش]

مسیر اول : اصفهان - پلیس راه اصفهان نایین - جاده روستای زفره - روستای زفره

پیوندها[ویرایش]
روستای زفره    







جعبه‌ابزار