شهر اسلامیه شهرستان فردوس


تاریخچه شهر
اسلاميه، شهرى است در بخش مرکزی شهرستان فردوس (استان خراسان جنوبی‌ ). جمعیت این شهر در سال ۱۳۸۵ شمسی، ۵٬۲۴۷ نفر بوده است.


موقعیت[ویرایش]

شهر اسلامیه، در ۳۴ درجه و ۲ دقيقه عرض جغرافیایی شمالی و ۵۸ درجه و ۱۳ دقيقه طول شرقى و در ارتفاع ۱۳۳۰ متری از سطح دریا قرار گرفته است. اين شهر در ۵ كيلومتری شمال شرقی شهر فردوس و در مسیر جاده فردوس-مشهد واقع است.

نامگذاری[ویرایش]

پیش از پایه‌گذاری این شهر، «باغو» (که در لهجهٔ محلی، معادل باغان است که همان باغ‌ها معنا می‌دهد) معرف اين محدوده بوده‌است. دلیل این نام‌گذاری اين بود که در گذشته باغ‌های مردم فردوس در این محل قرار داشته و در واقع محل اقامت تابستانی اکثر آنها نيز همین باغ‌ها بوده است. لذا مردم فردوس نام «باغو» (باغها) را در برابر «شهر» (که همان فردوس و محل اصلی زندگی آنان می‌باشد) استفاده می‌کرده‌اند. نام« باغو» به مرور از رواج افتاد و در حال حاضر به جز عدهٔ معدودی (که اکثراً معمرین فردوسی هستند) دیگر از این نام استفاده نمی‌شود. نام «اسلامیه» در بعضی از نقشه‌هایی که پیش از زلزلهٔ سال ۱۳۴۷ از منطقه تهیه شده بود، مندرج است. این نام بر خیابانی که امروزه کمتر مورد استفاده است، نهاده شده بود.

بیشینه[ویرایش]

اسلامیه در سال ۱۳۲۹ شمسى که روستایى بيش نبود، تنها دارای ۲۲۱ نفر سکنه بود. این شهر تا پیش از زلزله سال ۱۳۴۷، به صورت دو آبادى مقصودآباد و بهشت‌آباد از ییلاقات فردوس به شمار مى‌رفت و جمعیت ساكن ثابت چندانی نداشت. پس از زلزله که با تخریب کامل فردوس همراه بود، یکى از علما و روحانیون بزرگ خراسان، مرحوم دانش سخنور که در آن زمان در فردوس از محبوبیت بالایی برخوردار بود، مردم فردوس را ترغیب به مهاجرت به این منطقه و ساخت شهر جدید فردوس در محل فعلی اسلامیه نمود. به این ترتیب، تعدادی از مردم فردوس به این منطقه مهاجرت کردند ولی بخش عمده مردم در محلی که در نزدیکی شهر قدیمی ساخته شده بود ساکن شدند. این اتفاق حتى از ديد گزارشگران غربى هم مخفى نماند. میشل فوکو در گزارشى برای روزنامه کوریره دلاسرا به این موضوع اشاره کرده است
شهرداری زهان    



جعبه‌ابزار