فرخار


روستاي فرخار/ فیروزه / خراسان رضوی
روستای فرخار روستای فرخار در ۵۰ کیلومتری غرب شهر فیروزه مرکز شهرستان فیروزه (تحت جلگه ) و در حاشیه جنوبی جاده ارتباطی شهرفیروزه به شهر های سلطان آباد ، نقاب جوین و سبزوار قرار دارد.این روستا در طول این مسیر آخرین روستای شهرستان تحت جلگه (فیروزه) و غربی ترین روستای این شهرستان است.


معرفی روستا[ویرایش]

روستای فرخار روستای فرخار در ۵۰ کیلومتری غرب شهر فیروزه مرکز شهرستان فیروزه (تحت جلگه ) و در حاشیه جنوبی جاده ارتباطی شهرفیروزه به شهر های سلطان آباد ، نقاب جوین و سبزوار قرار دارد.این روستا در طول این مسیر آخرین روستای شهرستان تحت جلگه (فیروزه) و غربی ترین روستای این شهرستان است.در محل جاده ارتباطی فرعی روستا به جاده اصلی شهر فیروزه به سبزوار ، جاده ی آسفالته روستایی به سمت شمال جدا می شود که روستاهای مرزان ، فهنه ، جمبرجوق،رباطی و چند روستای دیگر را به مرکز بخش و مرکز شهرستان ارتباط می دهد.
این روستا ها همسایه های شمالی فرخار محسوب می شوند. در شرق فرخار روستا های چزگ و تپه جیک و در جنوب ان روستای فیض آباد قرار گرفته اند.همه این روستا ها از دهستان طاغنکوه شمالی شهرستان فیروزه می باشند.اما از انجا که فرخار غربی ترین روستای شهرستان است ، از سمت غرب با روستا های سیدآباد و بلقان آباد از بخش خوشاب شهرستان سبزوار همسایه است . (این روستا ها تا سال ۱۳۶۶ جزیی از شهرستان نیشابور بودند که در این سال با اجرای تقسیمات جدید کشور به شهرستان سبزوار الحاق شدند.) روستای فرخار در ۳۶درجه و ۲۳ دقیقه عرض شمالی ( فاصله از خط استوا) و ۵۸ درجه و۱۱ دقیقه طول شرقی (فاصله از خط نصف النهار مبدأ)قرار دارد. ارتفاع آن از سطح دریا حدود ۱۴۱۰ متر است. درباره نام فرخار در فرنگ لغت دهخدا (معتبرترین فرهنگ لغت فارسی) این گونه آمده است: فرخار ] ف َ [ (اِخ ) دهی است از دهستان طاغنکوه بخش فدیشه ٔ شهرستان نیشابور، واقع در ۳۱هزارگزی شمال فدیشه .
ناحیه ای است واقع در جلگه ، معتدل و دارای ۴۷۳ تن سکنه . از قنات مشروب میشود. محصول آن غلات است . اهالی به کشاورزی و کرباس بافی گذران میکنند.راه مالرو دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج۹) جمعیت طبق آخرین سرشماری کشور در سال ۱۳۸۵ روستای فرخار ۹۳۷ نغر جمعیت داشته است.از معدود روستا های شهرستان است که مهاجرت در آن کم است . در سال ۱۳۷۵ این روستا ۸۴۳ نفر جمعیت داشته که از مقایسه آمار در طی دهه ۸۵-۷۵ رشدی معادل ۲/۱۱ درصدی در جمعیت این روستا را شاهد هستیم. در حالی که در ۹۰ درصد روستا های شهرستان با پدیده مهاجرفرستی و کاهش جمعیت روبه رو هستیم.

گویش محلی[ویرایش]

ترکی (با لهجه ترکی خراسانی)

فعالیت اهالی[ویرایش]

کشاورزی ، دامداری، قالیبافی این روستا دارای ۴ حلقه چاه عمیق برای بهره برداری کشاورزی می باشد. و در قسمت جنوبی جاده قدیم سبزوار نیشابور قراردارد.
بیشتر محصولات کشاورزی این منطقه به ترتیب اهمیت: گندم، جو،زیره سبز، تخمه هندوانه،جو،چغندرقند،نخود می باشند. باغات انگور این روستا در کوه های جنوبی این روستا و بصورت دیم می باشد و از نوع عسکری و ... می باشد.
روستای های همجوار با جمعیت های متفاوت وبا گویش های محلی ترکی متفاوت به نام های : چزگ، شوراب، قره باغ، بلقان آباد و سوزن ده (زبان کردی کرمانچ)، جمبرجوق و .... قراردارند معماری این روستا در زمان قدیم به صورت سنتی ازخشت و گل بوده و ساختمانها بصورت گنبدی ساخته می شده اند ولی با پیشرفت مصالح ساختمانی از معماری شهری برای ساخت و ساز استفاده می شود.
این روستا از نعمت آب لوله کشی و برق و تلفن در منازل و آسفالت راه روستا، خانه بهداشت بهره مند می باشد. در داخل این روستا مسجدی به نام حضرت ابو الفضل (ع) با وسعت فراوان (نسبت به روستا های همجوار) که با همکاری و هماهنگی خیرین و اهالی روستا بنا شده است ، نظر بینندگان را جلب می نماید. لازم بذکر است که زینبیه روستا نیز جهت استفاده بانوان محترم توسط خیرین بنا شده است.
در داخل روستا حمام عمومی نیز بنا شده که به علت احداث حمام های شخصی در داخل منازل استفاده کمی از آن می شود. قناتی با آب دهی حدوداً ۴ اینچ در داخل روستا قراردارد که با توجه به خشکسالی های اخیر روز به روز شاهد کم آب شدن آن هستیم. مدرسه ابتدائی و راهنمایی با معماری نوین جهت استفاده اهالی تهیه شده است.
راه های دسترسی به شهر فیروزه ، مرکز شهرستان و شهر های نیشابور ، چکنه ، سبزوار ، سلطان آباد ، جوین و قوچان و وسیله ایاب و ذهاب مردم به صورت مناسب برقرار می باشد. هیچ نوع کارخانه ، کارگاه ، گلخانه و دامداری بزرگی در اطراف این روستا که از نظر اشتغال زایی جوانان دارای اهمیت فراوان می باشد ، احداث نگردیده لذا از سرمایه گذاران محترم جهت بازدید و سرمایه گذاری در این منطقه خوش آب و هوا دعوت می نمایم.

منبع[ویرایش]

وبلاگ شهرستان فیروزه



جعبه‌ابزار