فرهنگ روستا


در اولین جلسه کارگروه ساماندهی و توسعه فرهنگ روستاها و مناطق عشایری مطرح شد: [۱]
موضوع بحث ما موضوعی است که علیرغم اهمیت آن تا کنون کمتر مورد توجه قرار گرفته است، موضوع روستاها و عشایر. دو قشر مولد جامعه که به جرأت می‌توان گفت حیات، تغذیه و سلامت جامعه به کار، تولید و تلاش آنها بستگی دارد.

در همین راستا حضرت امام خمینی و مقام معظم رهبری در فرمایشاتشان، راه رسیدن به خودکفایی را توجه به روستاها و عشایر ذکر کرده‌ و توصیه کرده‌اند برای نگهداشتن روستاییان در روستاها، از لحاظ اقتصادی و رفاهی به آنها توجه بیشتر شود تا آنها به کار و تلاش خود ادامه دهند. البته خوشبختانه در این راستا اقدامات خوبی صورت گرفته است.
اما نکته مهم توجه به فرهنگ روستاها و عشایر است که در نگاه اول ممکن است خیلی مهم به نظر نیاید، اما باید گفت که با توجه به گسترش روزافزون فناوری‌های نوین، بحث تهاجم فرهنگی به روستاها و مناطق عشایری پیش آمده است.
دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور با اشاره به اهمیت ارتقای فرهنگی روستاها ومناطق عشایری گفت:
توجه به فرهنگ روستاها و مناطق عشایری از آن جهت اهمیت دارد که با همه گسترشی که در این مناطق اتفاق افتاده، نتوانسته‌ایم سهم آنان از فرهنگ را ادا کنیم و اگر نتوانیم پا به پای توسعه اقتصادی و فناوری‌های نوین، فرهنگ را نیز توسعه بدهیم، در آینده با روستاییان و عشایری مواجه خواهیم شد که با ادبیات انقلاب اسلامی بیگانه بوده و به فرهنگ غرب گرایش خواهند داشت. با این اوصاف ممکن است که به استقلال و آزادی برسیم، اما به جمهوری اسلامی نخواهیم رسید.
سؤال این است که: برای فرهنگ‌سازی و توسعه فرهنگ ارزش‌ها و انقلاب اسلامی در روستاها چه کرده‌ایم؟
آیا روستاییان از حوزه فرهنگ و برنامه‌های فرهنگی هنری سهمی ندارند؟
وی با اشاره به رویکرد فرهنگی دولت دهم در سفرهای استانی اظهار داشت : این همان مسئولیتی است که بر دوش وزارت ارشاد سنگینی می‌کند. با بررسی‌های اجمالی چنین به نظر می‌رسد که در هیچ حوزه‌ای از حوزه‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اتفاق خاصی در رابطه با فرهنگ روستاها نیفتاده است.
و در همین راستا وزارت ارشاد و شخص آقای دکتر حسینی به عنوان وزیر، ستاد عالی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد را مأمور کردند تا با استفاده از ظرفیت کانون‌های مسجد در روستاها، این نقش را به عهده گرفته و برنامه‌هایی را برای روستاها و عشایر تدوین کرده و حوزه‌های اجرایی وزارت متبوع نیز با این مجموعه هماهنگ شوند.
به حمدالله ستاد عالی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد توانسته با گسترش کانون‌های مسجد در روستا، گام‌های مؤثری در توسعه و ارتقای فرهنگی جامعه بردارد. البته این نقش در روستاها پررنگ‌تر به نظر می‌رسد. در حال حاضر بیش از ۱۳ هزار پایگاه فرهنگی در مساجد، برخی زیارتگاه‌ها و مصلاهای شهرها و روستاهای کشور مستقر هستند که از این تعداد قریب به ۵ هزار کانون در مساجد روستایی شکل گرفته ومشغول فعالیت می‌باشند.
ایشان هم چنین رویکرد ستادعالی را در سال جاری توجه بیشتر به روستاها عنوان کرد وگفت: در برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته، بنا شد نسبت تعداد کانون‌های روستایی به شهری به نسبت ۶۰ به ۴۰ تغییر پیدا کند که به لطف خدا و همکاری همکاران ما در دبیرخانه‌های استان‌ها این امر محقق شده است.
امشاور وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی ابا استناد به فرمایش مقام معظم رهبری گفت: مقام معظم رهبری فرموده‌اند: فرهنگ مثل هواست که همه باید از آن استفاده کنند. بر این اساس و از ابتدای سال جاری و با توجه به ماموریت محوله از سوی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی ؛ در مجموعه ستاد عالی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد،ستاد، برای ساماندهی و توسعه فرهنگ روستاها و مناطق عشایری، مرکزی تحت عنوان «دفتر امور فرهنگ روستاها و عشایر» تشکیل داده است. این دفتر تلاش دارد با برنامه‌ریزی و مدیریت برنامه‌ها، این فرمایش مقام معظم رهبری را جامه عمل بپوشاند.
دریک کلام می‌توان گفت: دفتر فرهنگ روستاها و مناطق عشایری، نقطه عطف تلاش ستاد عالی به نمایندگی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای جامه عمل پوشاندن به این فرمایش مقام معظم رهبری است.

فهرست مندرجات
۱ - منابع
۲ - پیوندها

منابع[ویرایش]
 
۱. حجت‌الاسلام والمسلمین سلیمانی


پیوندها[ویرایش]

فرهنگ روستا    



جعبه‌ابزار