پارسا


قبايل پارسا:
پارسا داراي چهار قبيله موسوي ،رئيسي ، صفري و رايجي مي باشد
تاريخ قبايل : از قبيله رئيسي ها اطلاعاتي در دست نيست ولي قديمي تر از ساير قبايل مي باشندكه بعد از آنها جد بزرگ قبيله موسوي، مير رضا فرزند ميرزا حسين از روستاي اراء واقع در كياسر دشت ساري ، جد بزرگ قبيله رايجي ،كربلايي ملاعلي از روستاي يانسر وهمچنين كربلايي علي جان، جد قبيله صفري از روستاي ساليكنده كردكوي به اين روستا مهاجرت نمودند .
رئيسي ها :
مشخص نيست كه اين قبيله از كجا به اين روستا مهاجرت نمودند و يا شايد اصالتاً پارسائي بودند ولي گفته ميشود كه اين قبيله از روستاي همجوار( ويوا ) به پارسا آمدند و به دو قبيله رئيسي و صادقي تقسيم شدند گلعلي فرزند كربلائي صادق داراي چهار پسر به نامهاي مشهدي الله قلي ، كربلايي محمد ، كربلايي محمد صادق و مشهدي علي اصغر بود.
سادات پارسا:
سادات پارسا از فرزندان و نوادگان مير عمادالدين مي باشند كه بارگاه آن بزرگوار، واقع در كياسر دشت ساري است مير عماالدين هم از نوادگان امام موسي كاظم (ع) مي باشد درمورد حضرت مير عماد گفته ميشود كه ايشان در زمان امير تيمور گوركاني زندگي مي كردند و بر هزارجريب حكومت داشته كه مركز حكومتشان كياسر دشت ساري بود و بعد از رحلت در روستاي ورئ به خاك سپرده شد
جد بزرگ سادات پارسا مير رضا پسر ميرزا حسين ارائي بود كه سه برادر به نامهاي مير علي و مير نصير و مير مرتضي داشت
مير رضا به همراه برادران به سبب دامدار بودن از روستاي اراء در مجاورت كياسر دشت ساري به روستاي كليا مهاجرت كرد و سپس هريك از برادران به دلايلي از هم جدا شده و مير علي به روستاي بالا جاده كردكوي ، مير نصير به روستاي الارز و مير مرتضي هم به روستاي ارضت مهاجرت نمود
مير رضا هم به سبب مشكلات ، تصميم گرفت به دشت مازندران مهاجرت كند كه در سر دو راهي ارضت و پارسا ( چكل سر ) به چوپاني كه جد بزرگ رئيسي ها بود برخورد كرده و ايشان به مير رضا پيشنهاد ماندن در روستاي پارسا را داده و خواسته كه املاك روستا را دو قسمت كرده و در كنار هم زندگي كنند و مير رضا هم پذيرفت و در پارسا اقامت گزيد.
رايجي ها :
مير رضا جد سادات پارسا داراي چهار پسر به نامهاي مير فتح الله ، مير مفيد، مير محمد علي و مير رضي بود و سه دختر داشت كه در روستا هاي اراء ، ارضت و يانسر ازدواج نمودند ملا علي يانسري جد بزرگ رايجي ها نوه دختري مير رضا بود كه به سبب آنكه در پارسا روحاني يا ملائي وجود نداشت به روستاي مادري اش پارسا مهاجرت كرد و به تدريس پرداخت كه زمينهاي كنار روستا به نام شيخ مله را به كمك شاگردان آباد نمود و دو فرزند به نامهاي حامد و وهاب داشت.
صفري ها :
كربلائي عليجان فرزند صفر قلي ساليكندي بود كه در كودكي يتيم گشت مادرش پارسائي و دختر گلعلي و خواهر كربلائيي محمد بود كه مادرش بعد از مرگ همسرش با كربلائي محمدحسين ازدواج كرد و عليجان نزد مادرش رفت و ناپدري اش كربلائي محمد حسين سرپرستي او را بر عهده گرفت . كربلائي عليجان در پارسا ازدواج كرد و صاحب چهار پسر با نامهاي نجفعلي ، غلامعلي ، صفرعلي و عباسعلي گشت.
لازم به ذكر است كه در روستاي ساليكنده دو قبيله با نامهاي پارسائي و ميداني و جود دارد كه در روزگار نه چندان دور از ميدان واقع در بالاي روستاي پارسا به ساليكنده مهاجرت نمودند كه چهار دانگ ازشش دانگ املاك ميدان را به كربلائي عليجان ، به سبب آشنايي و فاميل بودن ، فروختندو يك دانگ آن را علي اصغر ارضتي خريداري ويكدانگ ديگررايكي ازميدانيهاي مقيم ساليكنده مالك بود، كه به مرور زمان ارضتي ها آن زمينها را تصاحب نمودند وبا اصلاحات ارضي انجام شده اين املاك از آن ارضتي ها شد.
قبرستان روستا:
قبرستان اصلي آن واقع در سفید چاه مي باشد كه نخستین قبرستان مسلمانان در ایران مي باشد و ملک بادله حاکم شمال و همچنين ابراهیم ، منصور و عبدالرحمن سه فرزند امام موسی‌ابن جعفر(ع) و چندین تن از سادات مرعشی که روزگاری در آمل حکومت می‌کردند در سفیدچاه مدفون شده‌اند كه گفته شده ضریح چوبی امام‌زاده آن ۸۴۰ سال قدمت دارد. سفیدچاه که به روایتي قبر حاج جرجیس سفیدجايی، سفیدجا و در روایت‌های دیگر اسپ ِ‌چاه، اسپ ِ تن و روبار نامیده شده است .
ولي قبرستانهاي مسلمين متفاوت ديگرچون ولكي ،مزارآباد، قبرستاني دم وچكلسر كه نشان از وجود انسانهايي در ادوار گذشته در اين روستا مي باشد هم وجود دارد .
بسوی پارسا از راه قال قالی
دره نکا رود دره بسیار زیبایی است. به نظر من بهترین زمان برای دیدن زیبایی های این منطقه اردیبهشت ماه است. این دره در جهت شرق به غرب امتداد دارد . دامنه شمالی آن که روستای کلکت و روستاهای دیگری مثل ویوا ، دهی ، چین پارچ و آغوزدره در آن واقع است از لحاظ پوشش گیاهی و جنگلی نسبتا ضعیف است و از درختچه ها و درختان پراکنده پوشیده شده که در اصطلاح محلی به این مناطق " تاور " میگویند. شیب کوهه در این سمت نسبت به جانب جنوبی ملایمتر است .اما قسمت جنوبی دره بر خلاف سمت مقابل آن با جنگل های متراک فرش شده است . این سمت بین مردم منطقه به" کمربند" معروف است. و اما کف دره که سر چشمه رود نکا از آن میگذرد ، زمین های کشاورزی روستاهای اطراف است که اکثرا هم به علت آب فراوان در آن به کشت برنج مشغولند . خلاصه بریم سر اصل مطلب ؛ بعد از رسیدن به کف دره و بالا رفتن از سمت دیگر آن به زمین های کشاوزی روستای پارسا میرسید . حالا دیگر سفر چند ساعته ما تقریبا به پایان رسیده. کمی جلوتر از لبه دره به یک دو راهی میرسیم که راه سمت چپی به روستای ارضت و راه سمت راستی به پارسا میرسد . ۵۰۰-۶۰۰ متر که راه پارسا را ادامه دهید به روستا میرسید.

بسوی پارسا از مسیر گلوگاه
ابتدا به شهر گلوگاه میرویم و از خیابان اصلی شهر به سمت جاده توسکا چشمه میرویم.بعد از خارج شدن از شهر به جنگلهای مصنوعی حاشیه شهر میرسیم و پس از مدتی وارد جنگلهای بومی و زیبای منطقه میشویم جنگلی با درختان کهنسال بلند و هوایی مطبوع در بعضی اوقات که جنگل جلوی دید شما را نگیرد سواحل خلیج گرگان و شبه جزیره میانکاله مانند تابلویی زمینهای دوردست را تا افق زینت بخشیده .
بعد از مدتی طی مسیر در جنگل به چشمه ای در دل جنگل و نزدیک قله کوه میرسیم که به توسکا چشمه معروف است . منطقه اطراف چشمه را برای درست کردن زیر ساخت های گردشگری مسطح و قهوه خانه و سرویس بهداشتی در محل بنا کرده اند .
پس از گذشت از توسکا چشمه به بالای قله کوه میرسیم و مسیر یواش یواش سرازیر میشود . کمی پایینتر به پمب بنزینی تازه تاسیس میرسیم . با عبور از پمب بنزین سقف خانه های روستای نیالا نمایان میشود . روستای نیالا روستای زیبایی است که به تازگی در آن خانه های قدیمی جای خود را به خانه های مدرن امروزی میدهد . روستای نیالا قبرستانی دارد که مانند قبرستان سفید چاه جزو گورستانهای باستانی ایران است. [۱]
منبع
[۱]    



جعبه‌ابزار