آهوان
روستاي آهوان/
نیشابور /
خراسان رضویآهوان، نام روستای در دهستان اسحاق آباد از بخش زبرخان شهرستان نیشابور واقع در استان خراسان رضوی در کشور ایران است .
معرفی روستا[ویرایش]
آهوان، نام روستای در دهستان اسحاق آباد از بخش زبرخان شهرستان نیشابور واقع در استان خراسان رضوی در کشور ایران است .
این روستا از آخرین روستاهای بخش زبرخان است و از طرفی هم مرز روستاهای حومه نیشابور در فاصله ۱۸ کیلومتری و در جنوب غربی بخش زبرخان به فاصله ۹ کیلومتری از قدمگاه رضوی قرار گرفته است.
روستا آهوان در شرق شهرستان نیشابور و در جنوب غربی بخش
زبرخان واقع شده است از لحاظ جغرافیای در دشتی صاف و در دامنه های کوه های بینالود قرار گرفته است.
از شمال به راه آهن بین الملی
تهران -
مشهد و روستاهای
جلال آباد و
خسرو آباد راه دارد.
اگر از شمال وارد روستای آهوان شوید دشت سرسبز و خرم آهوان در زمین های معروف به جلال آباد چشم انداز بسیار زیبای در بهاران و تابستان خواهد داشت. حلقهای گنبدی شکل چاهای فنات آهوان که دارای آب بسیار سرد و شیرین است در این قسمت روستا قراردارد .
هر از چند گاهی قطار های سریع السیر مشهد تهران با دمیدن در صوت های خود این زیبایی ها را دو چندان می نمایند. خانه و منازل شیک این قسمت از روستا از دیگر جلوه ها ومناظر زیبای روستا می باشد.
از جنوب به جاده آسفالت نیشابور
اسحاق آباد و روستای
فتح آباد راه دارد.
مسافرین و آهوانی های که از جنوب روستا وارد می شوند ازمیان دشت سر سبزو صاف زمین های آهوان و نوبهار می گذرند و پس از طی طریق کردن مصافتی به باغهای بسیار زیبا و پر از انگور آهوان خواهند رسید .
درختان سر سبز و سر به فلک کشیده آهوان که همراه با گل دسته های زرین مسجد که در اوج آسمان خود نمایی می نمایند از دیگر جلوه های بیاد ماندنی و خاطره انگیز آهوان خواهد بود.
از شرق به روستاهای عباس آباد و دستجرد آقا بزرگ از شمال شرق به ایستگاه راه آهن خیام و روستاهای کریم آباد و دهنو هاشم آباد راه دارد.
مشرق آهوان جلوهای خاص خود را همراه با طلوع خورشید دارد آن هنگام که خورشید از پس کوهساران بینالود چهره تاریک دشت را روشنی می بخشد آن چه بیاد می ماند پرتو زرین آفتاب است که طلوعی دل انگیز را به مردم آهوان هدیه می دهد
آری اگر از شرق به آهوان وارد شوید باید جاده آسفالت دستجرد آهوان را از داخل زمینهای عباس آباد طی کرده تا بعد از گذر از کنارمهد علم و تربیت دبستان شهید آهویی و دیدن استخر پر از آب وارد آهوان شوید.
از غرب و شمال غربی به روستای عبداله آباد شبیه خوانها و از جنوب غربی به روستاهای حکیم آباد و عبیبر آباد متصل می باشد.
اگر از غرب وارد آهوان شوید ابتدا باید زیرگذر راه آهن عبداله آباد را سپری نمایید آنگاه بحرکت خود در جاده آسفالت آهوان به عبداله ادامه داده تا به ورودی غربی آهوان برسید غروبهای بسیار زیبا و دیدنی آهوان واقعا دیدنی است وقتی که خورشید چون خسیسی آخرین اشعه های طلای خود را از زمین رخت می بندد فقط حرکت مردان سخت کوش روستای من آهوان از کار و تلاش است است که تمامی غمها را از دل می برد تا باشنیدن صدای اذان از بلند ترین گلدسته های مسجد روستا یک روز بیاد ماندنی را با شرکت در نماز جماعت روستا پایان دهند.
وجه تسمیه[ویرایش]
در دشت آهوان از قدیم آهوی فراوان وجود داشته است. خواندمیر مىنویسد که در ۶۷۸ق/۱۲۷۹م که اباقاخان برای دفع شر لشکر ایل قراوناس که از جنگجوترین اقوام مغول بودند، عازم خراسان بود، در میان راه طرح شکار انداخت و در آن صیدگاه، غازان نوادة وی و هفتمین ایلخان مغول که در آن هنگام کودکى ۸ ساله بود و تحت تربیت نیای خود به سر مىبرد، آهویى در میان نیزارهای شکار کرد (۳/۱۲۱).
در این روستا قناتی با آب شیرین وگوارا وجود دارد که دل هر رهگذر تشنه را می رباید.
طول قنات ۴۰۰۰مترمی باشد که عمق مادر چاه آن ۲۵ متر است تعداد میله چاه ۲۰۰حلقه است.
با عنایت به مسیر حرکت امام رضا (ع) از مدینه به شهر طوس از طریق جاده ابریشم و توقف در نیشابور و بیان حدیث سلسله الذهب تاریخ نویسان نیشابور و مردم آهوان داستان ضمانت آهو توسط حضرت رضا(ع) را مربوط به این روستا مىدانند و علت نام گذاری روستا را را به آهوان، همین داستان ذکر مىکنند.
سابقة تاریخى آهوان نیشابور[ویرایش]
نیشابو از زمانهای قدیم منزلگاه مسافران و کاروانهایى بوده که از طریق جاده ابریشم از ری به خراسان یا برعکس مىرفتهاند جاده ابریشم از شمال روستای آهوان می گذشته گه امروزه بعد از گذشت هزاران سال بعلت رفت آمد های زیاد اسبان و شتران در این سرزمین صاف وهموار آهوان گودالی به نام ته بزه در مسیر این جاده در شمال روستا ایجاد شده است.
منبع[ویرایش]
وبلاگ روستای آهوان