ابربکوه
روستای ابربکوه در ۲۸ کیلومتری شمال غربی شهر
اردبیل قرار دارد. این
روستا در اردبیل و در بین مردم اورابکی خوانده می شود .
طبیعت ابربکوه[ویرایش]
اغراق نیست اگر بگوییم طبیعت ابربکوه منحصر به فرد است .
دهکده ای که برخلاف اکثر روستاهای اردبیل که در منطقه ای هموار قرار گرفته اند در بین دره ای سبز قرار گرفته است .
طبیعت ابربکوه نسبتا" بکر باقی مانده زیرا در مسیر شهر یا روستایی دیگر قرار ندارد و جاده ای که وجود دارد فقط به ابربکوه منتهی می شود و ضمن اینکه خود روستا هم کم جمعیت است.
وجه تسمیه نام روستا[ویرایش]
در خصوص نام روستا چند نظریه وجود دارد:
نظریه ۱ : (اُورا ora) در زبان ترکی به معني آنجا یا آن مکان ميباشد و (بكي) به معني بزرگ است و در اصل اورابكي یعنی منطقه يا محل بزرگ می باشد. كلمه بيك ، بک ، بيگ و بويوگ به معني بزرگ می باشد.
نظریه ۲: علت نامگذاری روستا به این نام می توان شرایط جغرافیایی و وضع آب و هوایی منطقه را دلیل آن دانست ، چرا که ابربکوه با قرار گرفتن در منطقه ی سردسیر کوهستانی و واقع گردیدن در قسمت کوهپایه ای کوه سبلان، دارای آب و هوای دلپذیری بوده و در اکثر مواقع ابرهای سفید در بالای کوههای اطراف آن به چشم می خورد و به همین علت نام روستا " اَبرِ بِِِِِکوه" خوانده شده است .
نظریه ۳: اورا در زبان ترکی به معنی آنجا یا آن مکان و ( بَکی ) به معنی باکویی می باشد.در گذشته های دور قفقاز جزئی از ایران بوده و مردمان به علت مراودات مختلف تجاری ، کشاورزی ، کاری و شغلی و غیره بصورت پیوسته در حال تغییر جا و مکان و مهاجرت به جاهای مختلف از جمله باکو بوده اند و ممکن است یکی از دلایل نامگذاری این باشد .البته هیچکدام از این نظریه ها اثبات شده نیست.
اگر اهالی روستا در زمینه نام روستا نظریه را می دانید ارسال نماید.
از اواخر دوره قاجاریه که ساختار و یکپارچگی اداری و سازماندهی و ثبت و تهیه نقشه استانها شکل گرفت در ثبت نام روستاها تغییراتی رخ داد . یعنی در تلفظ عامیانه و بین اهالی نام روستا بصورت عامیانه و خلاصه گفته می شود ولی بصورت رسمی نام روستا عینا مشابه نیست .مثل اینکه تهران نوشته می شود ولی تهرون گفته می شود. .
جمعیت ابربکوه[ویرایش]
ابربکوه در حال حاضر حدود ۳۰خانوار دارد و جمعیت آن حدود ۲۱۱ نفر یا کمتر می باشد. اورابکی از کم جمعیت ترین روستاهای اردبیل است.
البته از حدود سال ۱۳۵۴ تا کنون جمعیت آن تقریبا" همین تعداد بوده است . جمعیت ابربکوه از قبل از ۱۳۴۵ یعنی سالهای دهه ۱۳۲۰ و ۱۳۳۰ و۱۳۴۰ حدود ۲۰۰ خانوار بوده ولی روند مهاجرت آنقدر زیاد بوده که اکنون کمتر از ۴۵ خانوار جمعیت دارد.
پس از پشت سر گذاشتن پیچ و خم های جاده ای که به ابربکوه منتهی می شود، دهکده ای نمایان می شود که به وضوح خانه های مخروبه حاصل از مهاجرت زیاد این روستا خودنمایی می کند. این مهاجرت تا جایی است که بخشی مسکونی پر جمعیتی از اورابکی به نام قالا ( قلعه ) که بر روی ارتفاعات مقابل روستا (ضلع جنوبی) واقع شده در اثر مهاجرت کاملا" تخلیه شده و مخروبه ای بیش باقی نمانده است. حدود ۳۰ خانه خشت و کاهگلی که نیم قرن پیش خالی از سکنه شده و سالهاست در سکوت تامل انگیزی از بالا به ابربکوه می نگرد جلوه ای عجیب دارد.
مهاجران ابربکوه (اورابکی)[ویرایش]
مقصد مهاجران ابربکوه از سال ۱۳۲۰ به بعد شامل
اردبیل ،
تهران ،
قم ،
شاهرود ،
آستارا و باکو و لنکران بوده است. بیشتر مهاجرین تهرانی ابربکوه ، ساکن محله جوادیه و اسلامشهر هستند.
← مسجد اورابکی لی ها در تهرانابربکوهی هایی مهاجرت کرده به تهران در اقدامی متحد و در خور تحسین اقدام به ساخت یک مسجد در محله جوادیه تهران خیابان سکوی نظامی خ انبار نفت نمودند. از حجت الاسلام والمسلیمن حاج میرهاشم موسوی ابربکوه به عنوان یکی از بانیان ساخت مسجد باید یاد کرد. مسجد امام حسین(ع) ۳۰ سال است به عنوان کانون گردهمایی ابربکوه شناخته می شود . ابربکوهی ها در این مسجد با یکدیگر دیدار تازه می کنند و از اوضاع و احوال یکدیگر باخبر می شوند و اگر کسی نیاز به هر نوع کمک داشته باشد دست در دست هم برای حل مشکلش اقدام می نمایند .
" تصویری از مسجد ابربکوهی ها در تهران،محله جوادیه خ سکوی نظامی"
روند ساخت این مسجد بدین صورت بود که با پیش قدم شدن دلسوزان و ریش سفیدان اورابکی و تشکیل جلسه ، هماهنگی لازم جهت تامین منابع مالی انجام گردید. سپس اقدام به خرید چند خانه و زمین کنار هم در محله سر بازارچه جوادیه کرده و پس از تخریب و زیرسازی زمین و خانه های خریداری شده ، سنگ بنای ساخت مسجد ابربکوهی های مقیم تهران گذاشته شد .
این مسجد دارای نمای بیرونی زیبایی است . گنبد سبز کاشی کاری شده با مناره های طلایی ، که در میان خانه های مسکونی اطراف سر برافراشته است ، از فاصله ای دور ، حتی از میدان راه آهن و حوالی بزرگراه نواب قابل مشاهده است.
کشاورزی در ابربکوه[ویرایش]
کشاورزی در ابربکوه بصورت دیم انجام می شود . گندم ، جو ، عدس و نخود و علوفه جهت دام از جمله مواردی است که کشت می شود. سایر سبزیجات و بوته ها صرفا" جهت نیاز مصرفی خود ساکنان و خیلی کم کشت می شود.
چشمه ها و منابع آب در اورابکی[ویرایش]
چشمه های آب زیادی در منطقه ابربکوه وجود دارد که اصطلاحا بلاغ می گویند و مهمترین چشمه آن اوزون بلاغ (چشمه طولانی) که وجه تسمیه ان قدیمی بودن و پرآب بودن آن است . موقعیت این چشمه در داخل روستا می باشد.
زمانی که به اطراف روستا می رویم در جای جای آن چشمه های آب مشاهده می شود که از زمین جوشیده است و چوپانان و کشاوران و گاهی دامها برای آشامیدن از استفاده می کنند. متاسفانه اکثر چشمه های آب ابربکوه خشک شده است و علت ان تغییرات آب و هوایی ، خشکسالی ، احداث سدهای مختلف در اطراف اردبیل و حفر غیرمجاز چاه آب می باشد. مشاهده چشمه های خشک شده (بلاغ ) بسیار ناراحت کننده و تاثر انگیز است. ادامه مطلب در آینده در اختیار شما قرار می گیرد .
پیوندها[ویرایش]
وبلاگ روستای ابربکوه