اسماعیل شهبازی


خلاصه : اسماعيل شهبازي در سال ۱۳۱۵ در شهرستان نهاوند ديده به جهان گشود.وي با قبولي در دانشسراي كشاورزي ورامين در روستاي مامازن در حومه ي تهران تحصيلات متوسطه خود را آغاز نمود و در رشته ترويج فنون حرفه اي كشاورزي در سال ۱۳۳۹موفق به اخذ مدرك فوق ديپلم، ليسانس خود در مهندسي صنايع كشاورزي را در سال ۱۳۴۹ و فوق ليسانس در رشته ي ترويج كشاورزي را در سال ۱۳۵۰ از دانشكده ي علوم كشاورزي دانشگاه آمريكائي بيروت دريافت داشت. در جريان تكميل تحصيلات عاليه ي اين حرفه آموزي، دكتراي مهندسي خود در توليدات كشاورزي(آموزش ترويج و توسعه ي روستائي) را در سال ۱۳۵۷ از دانشگاه ملّيِ پليتكنيك تولوز در فرانسه، دريافت نمود. وي فعاليتهاي خود را با سرپرست مركز آموزشِ فنّي و حرفه اي اسكان عشاير فارس آغاز نمود.
از اسماعيل شهبازي در قسمت هاي مختلف كاري تقدير به عمل آمده است و از ايشان به عنوان «چهرة ماندگار ترويج كشاورزي علمي كشور» تقدير به عمل آمد.


گروه[ویرایش]
كشاورزي
رشته : آموزش و ترويج توسعه روستايي
گرايش : اقتصاد كشاورزي
والدين و انساب : نام پدر اسماعيل شهبازي مرحوم حاج خليل گوشه اي نهاوندي فرزند مرحوم محمّدعلي و مادرش مرحومه حاجيّه ربابه شهبازي فرزند مرحوم حاج هَدا تاجرِ نهاوندي.
خاطرات کودکي : اسماعيل شهبازي از خاطرات دوران كودكي خود اينطور بيان مي كند: روزي كه در سالِ ۱۳۲۹ و در گرماگرم جنبش هايِ اولّيه ي مردم شهرمان براي كسب آزاديهايِ مدني، به عنوان يك دانش آموز دبيرستاني از سوي فرهنگيانِ جوان، در يكي از تجمّعاتِ مردميِ شهر سخنراني كردم و مورد تشويق پُرشور مردم قرار گرفتم و از يكي از مشاهير وقت، جايزه ي ارزنده اي دريافت داشتم.
اوضاع اجتماعي و شرايط زندگي : اسماعيل شهبازي مي گويد: از همان اوان كودكي، به تَبَعيت از شرايط زندگي خانوادگي كه حدود پنج ماه از سال (از خرداد تا مهر) را به باغ ميوه ي ملكي خود در خارج از شهر نقل مكان مي كرديم، به كارِ باغباني و باغداري كه توسّط پدر و مادرم اداره ميشد، توجّه داشتم و غير مسئولانه كارآموزي مي كردم. پس از فوت پدر،كارآموزيِ غير مسؤلانه اي من تبديل به كارورزيِ مسؤلانه شد و عملاً، به خصوص بهره برداري از حقابه گيري و آبياريِ باغ از سال ۱۳۲۵، عامل اصلي و مباشر خانوار در امور باغ شدم. اين عامليّت و مباشرت نه تنها در مورد باغ ميوه اي كه به ناحقّ، خيلي زود از تملّك و تصرّفِ خانواده ي ما خارج شد، بلكه در مورد يك باغ ميوه و چندين فقره املاك زراعي و رقبات ديگر نيز تا سال ۱۳۳۳ ادامه داشت.

تحصيلات رسمي و حرفه اي[ویرایش]
اسماعيل شهبازي از سال ۱۳۳۳ كه در امتحان ورودي دانشسراي كشاورزي ورامين در روستاي مامازن در حومه ي تهران پذيرفته شد، حرفه آموزي خود در زمينه هاي كشاورزي را به صورت علمي و آكادميك آغاز كرد و در اين مسير، ديپلم كشاورزي خود از دانشسراي كشاورزي را در سال ۱۳۳۵، فوق ديپلم خود در ترويج فنون حرفه اي كشاورزي را در سال ۱۳۳۹، ليسانس خود در مهندسي صنايع كشاورزي را در سال ۱۳۴۹ و فوق ليسانس در رشته ي ترويج كشاورزي را در سال ۱۳۵۰ از دانشكده ي علوم كشاورزي دانشگاه آمريكائي بيروت دريافت داشت. در جريان تكميل تحصيلات عاليه ي اين حرفه آموزي، دكتراي مهندسي خود در توليدات كشاورزي(آموزش ترويج و توسعه ي روستائي) را در سال ۱۳۵۷ از دانشگاه ملّيِ پليتكنيك تولوز در فرانسه، دريافت نمود.

خاطرات و وقايع تحصيل : هرج و مرجهاي اجتماعي در دوران تحصيل در دبيرستان به سببِ وجود احزاب و دستجات سياسي مختلف در سطح جامعه و نفوذ ايادي آنها به داخل مدارس و ايجاد چند دستگيهاي ناسالم بين هم شاگرديها و معلمان و دبيران شاغل در هر واحد فرهنگي، بخصوص در طول سالهاي۱۳۳۰ تا مردادماه ۱۳۳۲ از اتفاقات دوران تحصيل اسماعيل شهبازي به شمار مي آيد.

فعاليتهاي ضمن تحصيل[ویرایش]
اسماعيل شهبازي در در دوره ي تحصيل در دانشسرا نه تنها عضو انجمن اسلامي دانش آموزان بود بلكه با همكاري همكلاسي شفيق خود آقاي عبدالّرحيم اشراق، در مقام سر دبير و مديرمسؤل ، و تني چند از ديگر دانش آموزان دانشسرا، روزنامه ي «آهنگ روستا» را ابتدا به صورت ديواري و سپس به شكل استنسيلي با شمارگانِ كمتر از ۱۰۰ نسخه تهيه و تنظيم و در سطح دانشسرا ، منتشر كرد. از جمله ي ديگر فعّاليّتها اينكه، در اوليّن دوره ي تحصيلات دانشگاهي اش جذب تيم بسكتبال شده و مدتي نيز سمت كاپيتانيِ آن را بر عهده داشت.
استادان و مربيان : اسماعيل شهبازي از مربي دوره ي دانشسراي كشاورزي مرحوم مهندس خسرو صدري، در دوره تحصيلات دانشگاهي در خارج از كشور از پير استادِآمريكائي خود دكتر وارد (Dr.Ward) و دكتر فوزي الحاجِ لبناني در دانشگاه آمريكائي بيروت و نيز از دكتر فليپ ماسون فرانسوي در دانشگاه پليتكنيك تولوز، همواره بيشترين بهره هاي معنوي را برده است.
هم دوره اي ها و همکاران : اسماعيل شهبازي از همدوره اي هاي دانشسرايي و دانشگاهي خود از مهندس سيّد احمد منتظري متخصّص باغباني در كانادا، دكتر حميد سيادت استاد پژوهش در علوم آب وخاك، دكتر سيّدكاظم صدر و دكتر ابراهيم حسيني نسب به ترتيب استاد اقتصاد در دانشگاههاي شهيد بهشتي و تريبت مدرس، دكتر جلال جماليان استاد صنايع غذائي و تغذيه در دانشگاه شيراز ، دكتر حميد مهرآوران استاد گياهپزشكي در دانشگاه اروميّه ياد مي كند.
و از همكاران خود در سازمان تحقيقات، آموزش و ترويج كشاورزي و دانشگاهها و فرهنگستان علوم به دكتر جعفر ارشاد استاد پژوهش قارچ شناسي، دكتر ابراهيم پذيرا استاد پژوهش در علوم آب وخاك و دكتر آهنگ كوثر استاد پژوهش در منابع آب و آبخيزداري، دكتر محمّدحسن روزي طلب استاد پژوهش در علوم آب وخاك، دكتر بهمن يزدي صمدي استاد دانشگاه تهران در علوم اصلاح نباتات و زراعت، دكتر نصراله سفيدبخت استاد علوم دامي در دانشگاه شيراز و... اشارت داشت.

همسر و فرزندان : اسماعيل شهبازي در سال ۱۳۴۱ با علويّه خانم زهره حسيني علوي فرزند مرحوم آسيد شهاب الدين(عليمحمد) نوه ي مرحوم آميرزا محسن حسيني علوي و نوه ي دختري مرحوم آيت الّله آسيد زين العابدين سجّادي (آقابزرگه ي نهاوندي) است ازدواج كرد. و حاصل اين ازدواج تنها فرزند پسري است به نام امير ابراهيم شهبازي كه فرهيخته ي سال ۱۳۷۶ دانشگاه شهيد بهشتي تهران( دانشگاه ملّيِ سابق) و فعلاً نيز به عنوان مهندس آرشيتكت، در «مهندسين مشاور طرح آفريد» در بخش خصوصي مشغول به كار است.

وقايع ميانسالي : اسماعيل شهبازي از اتفاقات زندگي خود اين طور بيان مي كند:
در تابستان۱۳۸۱ مسافرتي شخصي به كشوركانادا داشتم كه ضمن آن، از برنامه هاي آموزشي و پژوهشي دانشگاه گووِلف در زمينه هاي مطالعات توسعه ي روستائي آگاهي يافتم. نتيجتاً، مبادرت به تهيّه ي يك گزارش جامع از تحوّلات علمي در زمينه هاي مطالعات توسعه ي روستائي در كانادا نمودم و به عنوان مسئول شاخه، نسخه اي از اين گزارش را به گروه علوم كشاورزي فرهنگستان علوم جمهوري اسلامي ايران ارائه دادم . نسخه اي ديگر از اين گزارش را نيز به رياست وقتِ دانشگاه شهيد بهشتي( دكتر هادي نديمي) تقديم داشتم. خوشبختانه دانشگاه مذكور در آن ايام دست اندر كارتأسيس و توسعه ي اوليّن پارك علمي وتحقيقاتي خود در روستاي كنيجكلا در حومه ي شهر زيراب از شهرستان سوادكوه بود و لذا، بر مبناي برنامه ي مصوّب و به همّت رياست دانشگاه و تلاش رياست پژوهشكده ي علوم محيطي و حمايت بي دريغ پروفسور عطاءاله قباديان، از پائيز ۱۳۸۲ ، با پذيرش ۴۲ نفر داوطلب از طريق آزمون سراسري، اولين دوره ي كارشناسيِ آباداني روستاها در قالب دانشكده ي معماري و شهرسازي دانشگاه شهيد بهشتي در پرديس زيراب آغاز به كار كرد. عنوان اين رشته طبق مصوبه شوراي برنامه ريزي آموزش عالي وزارت علوم تحقيقات و فناوري در تاريخ ۸۶/۱۱/۶ به رشته ي كارشناسي مهندسي تكنولوژي آباداني روستاها ارتقاء يافت.
اين رويداد ميمون از همان سال ۸۲ موجب تحكيم اراده ي اينجانب براي ادامه ي استقرار در روستاي شيرجيكلا (محلِّ زندگي) و ادامه ي همكاري با گروه پژوهشي كشاورزي اكولوژيك و گروه آموزشي آباداني روستاهاي دانشگاه شهيد بهشتي در روستاي كنيجكلا ( محلِّ كار) در ۲۵ كيلومتري شمال پرديس زير
آب شد.


مشاغل و سمتهاي مورد تصدي[ویرایش]
مروّج كشاورزي، سرپرست مركز آموزشِ فنّي و حرفه اي اسكان عشاير فارس، كمك كارشناس ترويج، مربّيِ بخش اقتصادِ دانشكده ي كشاورزي دانشگاه شيراز و هم زمان، سرپرست ايستگاه تحقيقات دانشكده كشاورزي دركوشككِ مرودشت فارس، شيراز كارشناسِ ستادي ترويج كشاورزي كشور، محققِ بخش روستائي مؤسسه ي تحقيقات تعاوني دانشگاه تهران، مدرّس و مدير گروه ترويج مدرسه ي عالي كشاورزي همدان، كارشناس و معاون دفتر تمركز تحقيقات كشاورزي، سرپرست مركز اسناد و مدارك علمي كشاورزي، مدير كلِّ سازمان ترويج كشاورزي كشور، رئيس سازمان آموزش كشاورزي كشور، رئيس دفتر تحقيقات اقتصاد كشاورزي كشور، مدير مؤسّسه ي فرهنگي علي مراديان(نهاوند شناسي)، مدير گروه آموزشي آباداني روستاها در دانشگاه شهيد بهشتي.

فعاليتهاي آموزشي[ویرایش]
(۱)مربي تمام وقت دانشكده كشاورزي دانشگاه شيـراز در سال تحصيلي۵۱-۱۳۵۰.
(۲) استاد مدعوّ دانشكده ادبيات و علوم انساني ( بخش عمران ملي ) دانشگاه شيراز در سال تحصيلي ۵۱-۱۳۵۰ .
(۳) استـاد پاره وقت و مدير گـروه ترويج وهمــزمان، سرپرست امــور پايان نامــه هاي دوره ي ليـسانس مهـندسي كشاورزي در مدرسه ي عالي كشاورزي همدان و نيز مديرجلسات دفاع از پايان نامه ها درساله اي تحصيلي ۱۳۵۱ تا ۱۳۵۴.
(۴) استاد مدعوّ دانشكده كشاورزي و دامــپروري دانشــگاه اروميــه در سال تحصيلي۵۵-۱۳۵۴.
(۵) استاد مدعوّ واحد ترويج كشاورزي دانشكده كشـاورزي دانشگاه تهـران در كرج در سالهاي تحصيلي ۵۵-۵۴ و ۵۶-۱۳۵۵ .
(۶) استاد مـدعوّ دانشـكدههـاي علـوم اجتـماعي دانشـگاه تهــران و دانشگـــاه عـلامه طبـاطبـائي در سالهاي تحصيلي ۱۳۵۸تا ۵۹ و۱۳۶۱تا۶۳ ، تهران.
(۷) استاد مدعوّ گـروه ترويج و آموزش كشاورزي دانشكده كشــاورزي دانشگاه تـربيت مــدرس در سالهاي تحصيلي ۱۳۶۶ تا ۱۳۷۴
(۸) استاد مدعوّ گروه تـرويج و آموزش كشاورزي دانشـكده كشاورزيِ دانشگـاه تهـران در سالهاي تحصيلي ۱۳۶۵ تا ۱۳۸۰
(۹) استاد مدعوّ بخش ترويج و آموزش كشاورزي دانشكده كشاورزي دانشگاه شيراز درسال تحصيلي۸۰- ۱۳۷۹ و ۱۳۸۳- ۱۳۸۲.
(۱۰) استاد مــدعوّ گـروه جغرافيـاي دانشكـده ي علـوم زمينِ دانشگاه شهيد بهشتي در سال تحصيـلي ۷۹- ۱۳۷۸.
(۱۱) دانشكده ي معماري و شهرسازي دانشگاه شهيد بهشتي در پرديس زيراب در سالهاي تحصيلي ۱۳۸۲ تا كنون.


مراکزي که فرد از بانيان آن به شمار مي آيد[ویرایش]
(۱)كمك مؤسّس و سرپرست مركز آموزش فني و حرفه اي كشاورزيِ عشايرِ اسكان يافته ي قشقائي، پائيز و زمستان ۱۳۳۹، كازرون، استان فارس و بنادر و جزاير خليج فارس.
(۲) مؤسّس و مديرگروه آموزشيِ ترويج كشاورزي در مدرسة عالي كشاورزي همدان درسالِهاي تحصيلي۱۳۵۱ تا ۱۳۵۴.
(۳) كمك مؤسّس سازمانِ تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعيِ كشور به راهبري مهندس حسين ميرحيدر و مديريّت دكتر محمّد رضانيا در طول سالهاي ۱۳۵۳تا ۱۳۵۶.
(۴) مؤسّسِ رشته هاي كارشناسي و كارشناسي ارشد و دكتري ترويج و آموزش كشاورزي در طول سالهاي ۱۳۵۹ تا ۱۳۷۷ در مقام رئيس كميته ي برنامه ريزي ترويج و آموزش و عضو گروه كشاورزيِ ستاد انقلاب فرهنگي و شوراي عالي برنامه ريزي آموزش عالي كشور به راهبري دكتر بهمن يزدي صمدي.
(۵) مؤسّس و اولين رئيس دفتر تحقيقات اقتصاد كشاورزي در سازمان تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي كشور از ۱۳۶۵ تا۱۳۷۲.
(۶) عضو هيأت مؤسّس و سه دوره رئيس هيأت مديره انجمن علمي ترويج و آموزش كشاورزي كشور در طول سالهاي ۱۳۷۲ تا ۱۳۸۰.
(۷) عضوهيأت مؤسّس ورئيس هيأت امناء و مديرمؤسّسه ي فرهنگي عليمراديان(نهاوند شناسي) ازسال۱۳۷۴.
(۸) عضو هيأت مؤسّس انجمن اقتصاد كشاورزي ايران از سال ۱۳۷۴ .
(۹) كمك مؤسّس دانشكدهي تربيت بدني و علوم ورزشي شهرستان نهاوند به حمايت مهندس محمّدحسين عليمراديان و پيگيري آقايان خداداد(حسن)پاسيار و محمّدرضا امامي.
(۸) عضو مؤسّس و اولين سردبير فصلنامه ي علمي ـ آموزشي فرهنگان از سال ۱۳۷۸ .
(۹) عضو هيأت مؤسّس و هيأت امناي مؤسّسة آموزش عالي آباداني روستاها دراستان همدان از سال ۱۳۷۵.
(۱۰) عضو هيأت مؤسّس و عضو افتخاري انجمن علمي كشاورزي بوم شناختي ايران از سال ۱۳۸۴.
(۱۱) تدبير و تبيين و ترويج نظريّه ي ضرورت ملّي ـ منطقه اي ايجاد مراكز تحقيقات تك محصولي در مراكز ثقلِ توليد محصولات و فعّاليّت هاي كشاورزي.
(۱۲) تبيينِ نظامِ سُنّتي نسق بندي اراضي زراعي در روستاهاي غرب كشور.


ساير فعاليتها و برنامه هاي روزمره[ویرایش]
(الف) تدريسِ هفتگي در گروه آباداني روستاها در پرديس زيراب، دانشگاه شهيد بهشتي،
(ب) مشاوره و راهنمائي دانشجويان سال چهارم گروه آباداني روستاها در جريان تهيّه و تنظيم پاياننامه ي كارشناسي(پروژه) خود براي فارغ التحصيل شدن.
(ج) مديريّت گروه آموزشي آباداني روستاها در پرديس زيراب، دانشگاه شهيد بهشتي،
(ج) شركت در جلساتِ آموزشي و پژوهشي و يا اجرائي در دانشگاه متبوع و ديگر نهاد هاي مربوط،
(د) شركت درگردهمآئي هاي عمومي گروه علوم كشاورزي فرهنگستان علوم و نيز، در جلسات ماهيانه ي شاخه ي اقتصاد، ترويج و آموزش كشاورزي در فرهنگستان علوم در تهران.
(ه) داوريِ رساله هاي دوره ي دكتري ترويج و آموزش كشاورزي و كتابهاي دانشگاهي،
(و) شركت در جلساتِ مربوط به عنوان عضو تحريريّه و نيز، مطالعه و بررسي و داوري مقالات رسيده در زمينه هاي ترويج و آموزش كشاورزي و توسعه و عمران روستائي به فصلنامه هاي علمي ـ پژوهشي.
(ز) تهيّه ي مقالات علمي براي بنياد دانشنامه ي بزرگ فارسي ودائره المعارف بزرگ اسلامي.
(ح) تهيّه ي مقالات تحقيقي و تحليلي براي شركت و ارائه در همايشها و يا درج در فصلنامه هاي علمي ـ پژوهشي و يا علمي ـ ترويجي.

آرا و گرايشهاي خاص : اسماعيل شهبازي معتقد به:
•ـ توسعه ي مرزهاي دانش در زمينه هاي كشاورزي،
•ـ ارتقاء سطح دانشهاي كاربُري و فرهنگي روستائيان،
• شناختِ مهارت و دانش بومي در زمينه هاي كشاورزي و زندگسي روستائي به منظور احيايِ بخش ها و عناصر مناسب و كارآمد،
• ـ ضرورت بوميك ردن فناوريهاي نوين، و
• خودكفائي در محصولات كشاورزيِ استراتژيك.


جوائز و نشانها[ویرایش]
•ـ سه بار قرار گرفتن در ليست افتخار رئيس دانشكده (The Dean's Honor List) در دوره ي كارشناسي در دانشكده ي علوم كشاورزي دانشگاه آمريكائي بيروت(A.U.B.)، ،۱۳۴۸۱۳۴۷و ۱۳۴۸ لبنان.« ولي اسماعيل شهبازي اين هديه را دريافت نكرد»
• ـ دريافت جايزه ي بورسيّه ي تحصيلي به مناسبت شاگرد دومي در دوره ي كارشناسيِ مهندسيِ(B.Sc.) صنايع در دانشكدهي علوم كشاورزي درA.U.B. .، ۱۳۴۹.
• ـ دريافت جايزه ي بورسيّه ي A.U.Bبراي ادامه ي تحصيل در دوره ي دكتراي ترويج در امريكا و مراجعت به A.U.B.براي اشتغال به عنوان عضو هيأت علمي به مناسبت فارغ التحصيل شدن در دوره ي كارشناسي ارشدِ (M.Sc.) ترويج و آموزش كشاورزي با درجه ي عالي از دانشكده ي علوم كشاورزي ـ اين جايزه ي پيشنهاديAUB را نپذيرفت و بلافاصله پس از اتمام دوره ي كارشناسي ارشد، از بيروت به ايران مراجعت و در دانشكدهي كشاورزي دانشگاه شيراز مشغول به كار شد.
• ـ به مناسبت تهيّه و نشركتابِ توسعه و ترويج روستايي، از انتشارات دانشگاه تهران درسال ۱۳۷۲:
•-دريافت جايزة اوّل و لوح تقدير رياست جمهوري اسلامي ايران، در دوازدهمين دورة كتاب سال جمهوري اسلامي ايران،براي ترجمه كتاب"توسعه و ترويج روستايي" طيِّ مراسمي در روز ۱۵ بهمن ماه ۱۳۷۳ ، در تالار وحدت، تهران .
•-دريافت لوح تقدير و جايزة پنجمين دورة برگزاري كتب برگزيدة دانشگاهي ايران در سال ۱۳۷۲، طيِّ مراسمي در دوازدهم ارديبهشت ماه ۱۳۷۳، درتالار فردوسي دانشگاه تهران، تهران.
•-دريافت جـايزة اوّل، تنـديس جشـنوارة و ديپلم افتخار بهترين تأليف كتاب سال روستا در سال ۱۳۷۲، طيِ مراسمي درهشتمين جشنوارة هنري،ادبي روستا در شهريورماه سال۱۳۷۳، تئاترشهر، تهران.
• ـ دريافتِ لوح تقديرِ رياست جمهور وجوايزكتاب سال از وزير ِفرهنگ و ارشاد اسلامي در بهمن ماه ۱۳۸۲ به مناسبت همكاري در تهيّه و نشر مجموعه ي ۱۵ جلديِ فرهنگ كشاورزي و منابع طبيعي، با همكاري اعضاي گروه علوم كشاورزيِ فرهنگستان علوم جمهوري اسلامي ايران ، از انتشارات دانشگاه تهران در سال ۱۳۸۱.
• ـ دريافت ديپلم افتخار و جايزة دوم بهترين ترجمة كتاب سال روستا در سال۱۳۷۰، به مناسبت ترجمه كتاب مرجع ترويج كشاورزي به اتفاق مهندس احمد حجّاران، از انتشارات سازمان ترويج كشاورزي، طيِّ مراسمي درششمين جشنوارة هنري– ادبي روستا، خردادماه ۱۳۷۱، تأترشهر، تهران.
• ـ دريافت لوحِ افتخارِ جايزه ي ادبي سال ۲۰۰۷ ميلاديِ خانة فرهنگ ناجي نعمان، نويسنده ي شهيد لبناني، به مناسبت تأليف كتابِ جنبش چهارپايان ـ داستان گونه اي متمركز بر حمايت از حقوق طبيعي و محيط زيست جانداران ـ از انتشارات مؤسّسه ي انتشارات اميركبير در سال۱۳۸۴، تهران.
• ـ دريافت تنديسِ خدمت و لوح زرين به مناسبت انتخاب شدن به عنوان«چهرة ماندگار ترويج كشاورزي علمي كشور» طيِّ مراسمي به منظور معرفي نمونه هاي كشوري و بنا به اجتهار، پدر علم ترويج ايران در در هفته ي كشاورز و پنجاهمين سالگرد تأسيس رشته ي آموزشي ترويج كشاورزي در دانشگاه هاي ايران، دي ماه ۱۳۸۱، تالار هفتِ تير، وزارت جهاد كشاورزي، تهران.


چگونگي عرضه آثار[ویرایش]
اسماعيل شهبازي در مكانهاي ذكر شده آثاري را از خود به جا گذاشته است:
• ـ مراكزكشاورزي و روستائي مانند مراكزخدمات ترويجي و آموزشي، شوراهاي اسلامي روستاها، و...
• ـ مجامع فنّيِ سياست گذاري و برنامه ريزي و ارزشيابي برنامه هاي توسعه ي كشاورزي و عمران روستائي مانندكارگروهها، شاخه ها، كميسونها ،كميته ها و شوراهاي مربوط به نهادها و اُرگانهاي علمي و ارشادي و اجرائيِ كشور،
• ـ محافل دانشگاهي و پژوهشگاهي و فرهنگستاني اعمِّ از كلاس ها و جلسه ها و گردهمآئي ها و ديدارها و همايشها، و
• ـ مجامع عمومي و جلسات تخصّصيِ انجمن هاي علمي، هيآت تحريريّه و امناء و مؤسّس و مانند اين ها.
•در مورد ساير آثار بطور كلي، تاليف ۱۰جلد كتاب، ترجمه ۴ جلد كتاب ، تاليف و انتشار ۷فقره گزارش نهايي طرحهاي اجرا شده تحقيقاتي و ارائه و انتشار ۸۶ مقاله فني و علمي و پژوهشي و ترويجي


آثار[ویرایش]

۱ آسيب شناسي توسعه و ترويج روستائي۱
ويژگي اثر : آماده ي چاپ از سال ۱۳۸۴ دست نامه نوآورانه در ۱۸ مبحث و پنج پيوست در ۲۰۳ صفحه، كه مبتني بر چندين دهه كار و مطالعه در مجامع علمي سياستگذاري و برنامه ريزي و ارزشيابي برنامه هايِ توسعه ي كشاورزي و عمران روستائي و نيز، متكي برسال ها تجربه ي زندگي و اشتغال در مناطق روستائي و تعامل با روستائيان مي باشد.
۲ توسعه و ترويج روستائي۲
ويژگي اثر : از انتشارات مؤسّسة انتشارات دانشگاه تهران، چاپ اوّل ۱۳۷۲، چاپ دوم ۱۳۷۵، چاپ سوم ۱۳۸۱، چاپ چهارم ۱۳۸۴ ( با تجديد نظر و اضافات). كتابي درسي در سطوح كارشناسي و كارشناسي ارشد است كه چاپ چهارم آن مشتمل بر هفده فصل و دوازده پيوست در ۸۰۴ صفحه مي باشد. اين كتاب به عبارتي، دائره المعارف و اولين مرجع فارسي در علم ترويج است
۳ رهنمودي بر رهيافت هاي بديل ترويج
ويژگي اثر : ترجمه،اين كتاب در دوره دوازدهم كتاب سال جمهوري اسلامي ايران ،از طرف وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامي معرفي و برگزيده شده است.آشنايي با كتاب:«توسعه و ترويج روستايي»: توسعه و ترويج روستايي؛ دكتر اسماعيل شهبازي؛ تهران: دانشگاه تهران: ۱۳۷۲. «توسعه و ترويج روستايي» محصول سي و شش سال خدمت مؤلف در ترويج، به عنوان مروّج، مدرس و محقق در مواضع و مواقع مختلف است. بحث بنيادين اين كتاب، بر اصول، اهداف، استراتژي ها و روشهاي ترويج به عنوان يك مكتب آموزشي براي روستائيان متمركز است و پيام محوري آن نيز اصالتاً بر اين موضع دلالت دارد كه در فرآيند توسع? روستائي، اساساً مي بايد ترويج را به عنوان عمده ترين استراتژي براي شروع و جريان آموزش دركار توسعه به خدمت گرفت. و به كلامي ديگر، راهبُرد آموزش ترويجي در كار توسع? روستائي، حكمي است كه اين كتاب ضمن توصيف اصول و اهداف و روشهاي آن، سعي بر اثبات آن دارد. اين كتاب، مشتمل بر يك مقدمه و ۱۶ فصل ظاهراً مستقل و معناً مرتبط و پيوسته به همديگر است. مؤلف در باب انگيزه هاي نگارش اين كتاب، دو هدف عمده را بر شمرده است: يكي، كمك به غناي ادبيات ترويج به منظور ايجاد امكان براي دانشجويان، دانش پژوهان و علاقه مندان امر توسع? به منظور آشنايي با بنيان مكتب آموزشي ترويج به عنوان يكي از اساسي ترين راهبردهاي توسعه روستايي، بويژه در كشورهاي جهان سوم؛ و ديگري دستيابي محققان و مدرسان به تجرب? مؤلف. مؤلف تأ حدود بسيار زيادي به اهداف خود در اين كتاب نائل آمده است.
۴ روستازادگانِ دانشمند۳
ويژگي اثر : از انتشارات مؤسّسة فرهنگي و هنري شقايق روستا، چاپ نوبت اوّل: ۱۳۸۱ رُمان گونه اي در بيست و پنج بخش و دو پيوست، مجموعاً در ۵۳۰ صفحه با ديدي جامعه شناسانه به بررسي زندگي ساده ي روستائيانِ گرفتار در چنبره ي نظامِ ارباب ـ رعيّتيِ غالب در غرب كشورمان ايران پرداخته و در واقع،كار ايران شناسي را از روستاشناسي آغاز كرده است. در اين كتاب، جريانِ عاديِ زندگيِ مشقّت بارِ مردمِ روستائي توصيف گرديده است. همزمان، سعي شده است تا بازتابهاي فطري روستائيان در برخورد با ناملايمات اقتصادي و اجتماعي و فرهنگي و در خلال آنها، با جريان طوفان زايِ اصلاحات ارضي از يك سوي و با مظاهرِ زندگي مدرن از سوي ديگر، برآورد و تبيين شود. جوانان روستايِ«بي نام آبادِ» ديروز و «نامدارانِ» امروز، دلشاد و مفتخر از پيروزيِ حقّ بر باطل، زمامِ امور توسعه و عمران و آبادانيِ روستايِ خود را در دست گرفتند. ولي كم كم، شواهد نشان ميداد كه اين جوانان در معرضِ آسيبهاي اجتماعيِ بيشماري قرار دارند
۵ مديريت امور مزرعه
ويژگي اثر : ترجمه
۶ مقدمه اي بر آموزش و ترويج و توسع? شيوه هاي نوين روستاها

منابع :
۱www.ketabesal.ir۲تكميل پرسشنامه فرهيختگان توسط دكتراسماعيل شهبازي بنا به درخواست بنيادايران شناسي پاييز ۱۳۸۶



جعبه‌ابزار