بیهود، نگین سبز قاینات
بیهود قایناتروستای
بیهود قاین مرکز
دهستان پیشکوه ( دربخش مرکزی قاینات درخراسان جنوبی) بوده و ۵۰۰خانوار و ۲۰۰۰ نفرجمعیت ساکن دارد. این روستا همراه با نقاط متنوع گردشگری خود یکی از بهترین مناطق سرسبز و خوش اب و هوای این استان در بحث گردشگری می باشد .
واژه کاوی[ویرایش]
فرهنگ دهخدا واژه «بیهود» را به این گونه معنی کردهاست: بیهود-برهود: چیزی را گویند که نزدیک به سوختن رسیده و به آتش آن را زرد کرده باشد.
(برهان): چیزی که نزدیک است حرارت آتش آن را زرد کند.
(رشیدی): پارچه و یا چیز دیگری که به واسطه نزدیکی آتش نزدیک به سوختن است.
عدهای نیز معتقدند که بیهود به معنی «چوب سفید نیمهسوختهای است که یک طرف آن سفید و طرف دیگرش سیاهرنگ باشد و این حالت در کوههای اطراف بیهود نمایان است.
گفته شده که بیهود قبلا بی حوت بوده ، به معنی بدون حوت(ماهی) است یعنی جایی که ماهی در آب آن نمی تواند برای مدت طولانی زیست کند.
بر خلاف معنی لغوی کلمه "بیهود "که در فرهنگ لغات فارسی سرزمینی کویری را در ذهن تداعی میکند;روستای بیهود قاین منطقه ای کوهستانی,سردسیر و خوش آب و هوا با پوشش گیاهی انبوه است و یکی از سرسبزترین مکانهای قاینات با پتانسیلهای گردش فراوانی از جمله:سد بیهود,امام زاده عبدالغفار,غار گود,قلعه خُند,آب انبار,منطقه تفریحی حسن جمال,منطقه تفریحی زَرَخ و ... می باشد و در حال حاضر قطب پارچه بافی سنتی قاینات است.
پیشینه تاریخی[ویرایش]
بیهود، روستایی است با قدمتی حدود۲۵۰۰ ساله که در زمانهای قدیم دارای نایبالحکومه بودهاست. سند دقیقی درباره قدمت بیهود وجود ندارد، اما با توجه به امامزادهها، گورهای مختلف در گوشه و کنار آبادی و همچنین نظر به بناها و گورهای فرورفته در زیرزمین میتوان حدس زد که این منطقه قبل از اسلام هم مسکونی بودهاست و مردم آن زرتشتی بودهاند. قلعههای بیهود در این محل دارای چندین قلعه بوده به نامهای قلعه خند، قلعه محله رضوان، قلعه علیشاه بزبیشه، قلعه سرچشمه گریمنج، قلعه نو.
اب و هوا و موقعیت جغرافیایی[ویرایش]
این روستا در شمال غربی قاینات و درمنطقه ای کوهپایه ای واقع شده و آب و هوای نیمه معتدل و ملایم دارد . روستای بیهود اغلب ایام بویژه تابستانها سردترین شهر خراسان و گاه سردترین شهر کشور میباشد . بیش از ۱۰۰ روز آن در سال یخبندان بوده و متوسط بارش سالیانه آن به ۱۷۵ میلیمتر میرسد . زمان بارش آن اواخر زمستان و اوایل بهار و به برکت نفوذ تودههای مرطوب مدیترانه ای و سودانی است با نفوذ توده هوای سرد سیبری در فصل زمستان بشدت از دمای هوا کاسته شده و در فصل تابستان چله بادهای تابستانی از شدت درجه حرارت میکاهند. میانگین دمای سالانه بیهود ۱۴٫۹ درجه سانتیگراد است.
روستای بیهود مرکز پیشکوه است که از طرف شمال به روستای گریمنج و اسلامآباد، از طرف جنوب به شهرک هاشمیه، از طرف مغرب به روستای نوغاب و شندان غرب متصل است و از طرف مشرق به روستای خونیک تجن میرسد. این روستا در میان حصاری از کوههای نسبتاً بلند قرار گرفتهاست، بهطوری که انسان بعد از اینکه فاصله دید خود را از محیط روستا و زمینهای زیرکشت آن بالاتر ببرد، خود را در محیطی بسته احساس میکند که چشمش آنچه را میبیند کوهاست و کوهسار آب و هوای این منطقه، آب و هوای معتدل کوهستانی میباشد. مرداد و شهریور گرمترین ماههای سال و دی و بهمن کم آفتابترین ماههای سال میباشد.کشاورزی بستگی زیاد به میزان باران سالیانه خصوصاً بارانهای بهاری دارد زیرا قسمت عمده محصول این منطقه بهصورت دیمکشت میشود و بارانهای متوالی بهاری، شرط اصلی بازدهی محصولات دیمی میباشد میزان بارندگی سالیانه ۱۶ میلیمتر است دور تا دور روستا قناتهای کوچکی وجود دارد که به «چشمهزار» و «کلاته»مشهور است.
مشاهیر و شخصیت ها[ویرایش]
آیتالله شیخ محمدعلی حائری
آیتالله شیخ محمدباقر عرفانی
آیتالله شیخ عباس خالصی
آیتالله محمد باقر خالصی
آیتالله شیخ حسن فنائی بیهودی
سردار شهید محمود کاوه
پيوندها[ویرایش]
پایگاه خبری اجتماعی نسیم بیهود منابع و ماخذ[ویرایش]
پایگاه خبری اجتماعی نسیم بیهود