جاذبه های تاریخی و طبیعی نکا
جاذبه های تاریخی و طبیعی نکا/ زیباترین منظره هوایی شمال
پایگاه خبری وارش نیوز روز دوشنبه در ادامه سلسله گزارش های گردشگری صفحه نخست خود'جاذبه های تاریخی و طبیعی نکا/ زیباترین منظره هوایی شمال' را انتشار داد.
این پایگاه خبری نوشت : نکا عروسی است در شرق مازندران که رود نکا از میان مرکز این شهرستان گذشته و سرانجام به دریای مازندران میپیوندد. منطقه ای که امروزه نکا اطلاق می شود؛ طی ۷۰ سال اخیر ازتوسعه محله یا روستای تاریخ محله ، جنب پلی بر روی رودخانه نکا، ایجاد شده است.
نکا عروسی است در شرق مازندران که رود نکا از میان مرکزاین شهرستان گذشته و سرانجام به دریای مازندران میپیوندد. منطقه ای که امروزه نکا اطلاق می شود؛ طی ۷۰ سال اخیر ازتوسعه محله یا روستای تاریخ محله ، جنب پلی بر روی رودخانه نکا، ایجاد شده است.
در داده های منابع تاریخی و جغرافیایی تا دوره قاجار اطلاع دقیقی درباره نکا در دست نیست، اما در منابع جغرافیا نویسان قرون اولیه اسلامی از شهری به نام مهربان یا میردان در نزدیکی نکا امروزی نام برده شده است. (نکا امروزی، طی ۷۰ سال اخیر ازتوسعه محله یا روستای تاریخ محله جنب پلی بر روی رودخانه نکا، ایجاد شده است.)
این شهر به علت عبور راه آهن سراسری و داشتن راه های ارتباطی مناسب، استقرار صنایع چوبی، انبارهای نفت و نیروگاه عظیم برق به یکی از کانون های توسعه در استان مازندران مبدل گشته است. این شهرستان دارای سواحل زیبایی است و نزدیک شبه جزیره میانکاله واقع شده است.
غار گمیشان
این غار در روستای خانه سر در ۵ کیلومتری شهر نکا و ۲۰ کیلومتری بهشهر قرار دارد و از سال ۱۳۶۷ مورد بررسی باستان شناسان قرار گرفته است. قدمت غار گمیشان به ۱۴ تا ۱۵ هزار سال قبل یعنی به عصر فراپارینه سنگی برمی گردد. کاوشگران با هدف گاه نگاری، تعیین قدمت، طبقه بندی مصنوعات سنگی، بازسازی اقلیم و مطالعه رژیم غذایی ساکنان این منطقه تحقیقات خود را در این محوطه تاریخی آغار کرده اند . تاکنون ۴۰ هزار تکه استخوانی ، ۳۰ هزار دست ابزارهای سنگی که به عنوان ابزار به کار می رفت و تعدادی سفال در لایه های بالایی کشف شد که می تواند جوابگوی بسیاری از سوالات در خصوص شیوه و نحوه زندگی مردم این منطقه باشد.
قرمرض چشمه[ویرایش]
آب معدنی قرمرض چشمه ایست که در ۱۰ کیلومتری شهرستان نکا و در میان کوه های جنگلی و سرسبز منطقه هزارجریب قرار دارد. آبی که دارای املاح معدنی است و خواص طبی و طبیعی زیادی دارد. هدفم از نام بردن این چشمه در این پست این است که بگویم در سالهای دور و آن زمانهایی که پدربزرگهای ما از دشت مازندران به سمت روستای کلا همراه با چارپایان شان ییلاق قشلاق می کردند، از شهرستان نکا عبور می کردند و یکی از نقاط اُتراقی آنها همین چشمه آب معدنی قرمرض بود. این نقطه از منطقه هزارجریب در واقع توقفگاهی همه جانبه و عالی برای آنها بود چون هم آب و علوفه در دسترس دام هایشان بود و هم از آب این چشمه استفاده های فراوانی می بردند. امروزه یکی از جاهایی که اکثر ما کلائیان برای تفریح و گذران اوقات خوشی استفاده می کنیم همین چشمه و همین منطقه جنگلی قرمرض است. اینجا جایی است که یاد آور خاطرات بسیاری از دوران جوانی پدرانمان است. تعصب زایدالوصفی نسبت به این مکان داریم. به طوری که این مکان را نسبت به اماکن جنگلی دیگر ترجیح می دهیم. یادم می اید سالها پیش، کسی این مکان را به خوبی نمی شناخت و توجهی به این مکان نمی کرد. مثلا در طول یک سال شاید تعداد کمی به کنار این چشمه می رفتند. ولی هم اکنون جزء تفرجگاه های بزرگ شده است و از شهرهای مختلف استان مازندران و حتی از استانهای دیگر به این چشمه می آیند.
آبشار دزده[ویرایش]
آبشار دزده در موقعیت جغرافیایی N۳۶۳۵۱۱ E۵۳۲۱۵۷ در استان مازندران واقع است. این آبشار در ۳ کیلومتری غرب روستای درویشان قرار دارد که نیمی از این مسیر در میان مزارع و مراتع و نیمی در میان جنگل درختان پهن برگ همراه با شیبی ملایم قرار دارد. درویشان، روستایی از توابع بخش هزارجریب شهرستان نکا است. برای دسترسی به این روستا ابتدا وارد جاده نکا-پایین زرندین شده و با ادامه مسیر به روستای بالازرندین میرسید. از این روستا به سمت منطقه غارمرض ادامه مسیر داده تا به روستای سه کیله برسید و وارد جاده فرعی شده تا به روستای درویشان برسید. این آبشار از جمله آبشارهای پرآب منطقه است که حوضچه آن عمق زیادی دارد. آبشار از میان ۲ صخره سنگی از ارتفاع ۵ متری بهه پایین میریزد و حوضچه سنگی آن بیش از ۱۵ متر ارتفاع دارد. از جمله آبشارهای منطقه میتوان به آبشار سه کیله اشاره کرد که ارتفاع طیادی دارد و از بالای صحره بیرون زده ای به پایین میریزد.
آبشار اسپه او[ویرایش]
آبشار اسپه او در موقعیت جغرافیایی N۳۶۳۶۰۰ E۵۳۴۶۲۸ در استان مازندران واقع است. این آبشار در نزدیکی روستای پاسند در منطقه هزار جریب نکا واقع است. از جمله جاذبه های طبیعی این روستا جنگل های سر سبز و خوش آب و هوای آن است و می توان از چشمه و آبشار اسپه او به عنوان یکی از شگفتی های طبیعت و نعمت های طبیعی این منطقه نام برد.
برای رسیدن به این آبشار باید چند کیلومتری به شهر بهشهر مانده با دیدن تابلوی روستای پاسند در سمت راست جاده گرگان – ساری در اولین بریدگی جاده دور زده و بعد از گذر از ورودی روستا از ورودی دوم که ورودی جنگل پاسند می باشد از طریق جاده بسیار زیبا و جنگلی روستای پاسند پس از ۳۰ دقیقه به رودخانه (نکاء ) رسید و از این نقطه به بعد با پای پیاده در راستای خلاف جهت رودخانه (به سمت شرق) حرکت نمود – قسمتهائی از این مسیر از داخل رودخانه میگذرد لذا پیمایش مسافت تقریبا دو ساعته این آبشار بسیار مفرح و لذت بخش است.
آبشار اسپه او به صورت پلکانی و کاسه ای بوده و منظره بسیار بی نظیری دارد. صد ها حوضچه آهکی در ۷ طبقه که در طول سالیان متمادی ایجاد شده باعث ایجاد آبشار شده اند. قسمتهائی از مسیر این آبشار از داخل رودخانه میگذرد لذا پیمایش مسافت تقریبا سه ساعته این آبشار بسیار مفرح و لذت بخش شده است. این آبشار زیبا و دیدنی با ارتفاع بیش از ۳۰ متر، از چشمه ای از دل کوه سیاخانی سرچشمه می گیرد و به رودخانه نکا رود میریزد.
تالاب لپو و پلنگان[ویرایش]
مجموعه مرداب های لپو و پلنگان به فاصله یک کیلومتری جنوب دریای مازندران و در شرق نیروگاه نکا واقع شده اند. مجموعه تالابی فوق، هر فصل از سال جلوه خاص و ویژه ای دارد. در زمستان و پاییز مأمن پرندگان مهاجر میباشد. معروفترین این پرندگان قو، قره غاز و فلامینگو میباشد؛ که ادسته دسته، در آن اسکان موقت می گیرند و جلوه های جذابی را بوجود می آورند. دسترسی مناسب، اقلیم مساعد، جلوه های متنوع فصلی طبیعت و… امکانات قابل توجهی را جهت بهره برداری توریستی از آن ایجاد کرده؛ که در صورت برنامه ریزی مناسب می تواند مورد استفاده عموم مردم واقع شود!
منطقه گرگتج[ویرایش]
روستای گرگتج و رمندانخیل؛ را می توان از روستاهای جذاب دهستان محسوب میشود. وجود آثار تاریخی امارت اربابان رمدانی ها؛ در روستای گرگتج، از آثار دیدنی و گردشگر پذیر منطقه میباشد. این خانه بزرگ از آثار معماری دوران قاجاریه میباشد و به دلیل پیچیدگی در معماری داخلی و … از جالب ترین ساختمان های موجود شهرستان نکا میباشد؛ همچنین چشمه معروف بین این روستا و روستای رمدانخیل، مورد توجه گردشگران میباشد!
تپه نارنج باغ[ویرایش]
تپه ای تاریخی که در قسمت جلگه ای و در شمال شهر در خیابان آیت الله لیموندهی ( راه آهن) واقع شده است. از بالای این تپه تمام سطح شهر نمایان است ودر حال حاضر به شکل پارک تفریحی اداره می شود.
آبشارهای متعدد که در مسیرروی چشمه ها و رود خانه های زارم رود و مهربان رود نکا بصورت طبیعی و بسیار زیبا رخ می نمایند مانند آبشارهای دوزده ، زنگت ، لیمونده . چناربن،ننوس،گوگ شون از دیگر جاذبه های طبیعی نکا است.
دریاچه طبیعی استخر پشت[ویرایش]
این دریاچه در ۲۵ کیلومتری جنوب شهر نکا و در حاشیه روستای استخرپشت قرار دارد.کوهستانی و جنگلی بودن اطراف این دریاچه زیبا و قدیمی جلوه ی باشکوهی به آن داده است. وسعت آن هفت هکتار بوده و با جاده آسفالته که از مناظر زیبای جنگلی می گذرد می توان به آن دسترسی پیدا کرد.ک/۱