دهستان قاهان
دهستان قاهان درشصت کلیومتری شمالغربی شهرستان
قم و به موازات جاده
تفرش روستائی خوش آب و هوا و سبز و خرم، با تاریخی کهن بنام قاهان با وجه تسمیه { گاه ان} یعنی جای خوب نگاه همه دوستداران طبعت را به خود جلب نموده است .این دهستان زیر نظر بخش خلجستان قم میباشد.
معرفی[ویرایش]
در کیلومتر ۳۵ جاده ساوه سلفچکان است و ۱۴ کیلومتر جاده اسفالته فرعی دارد .که به طرف غرب میرود. دهستان قاهان مرکزیت حدود ۱۵ روستا را دارد و جمعیت این دهستان در ایام زمستان حدود ۶۰ تا ۷۰ خانوار است و در تابستان حدود ۱۵۰ خانوار که جمعیت ثابت ان تقریبا ۳۰۰ تا۴۰۰ نفر و در حالت شناور حدود ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ نفر است.
این دهستان در کنار یک رود خانه که بصورت دره و کوهستانی است قرار دارد.
دارای آب بهداشتی و لوله کشی وبرق در منازل میباشد. و همچنین داری یک
مرکز بهداشت میباشد که به روستاهای همجوار هم خدمات ارائه میکند.
مراکز اموزشی[ویرایش]
دوره ابتدائی دخترانه و پسرانه دوره راهنمائی دخترانه و پسرانه دوره دبیرستا ن، دخترانه وپسرانه
وخوابگاه ، برای پسران روستاهای اطراف و همچنین دوره پیش دانشگاهی برقرار است.
دفتر خدمات پستی و مخابراتی: در این دهستان دفتر خدمات مخابراتی و پستی فعال میباشد .
خطوط تلفن مستقل با کد مشخص۰۲۵۲د رمنازل برقرار میباشند. وخط اینترنت در دفتر مخابرات دایر شده است .لیکن خطوط تلفن منازل خوب پاسخگوی اینترنت نیست .
مراکزخدماتی دیگر[ویرایش]
شامل نانوائی ، جوشکاری، شیشه بری ، مینی سوپر، و خرازی، حمل و نقل بار و مسافر، ساختمان سازی ، قصابی، تعاونی روستائی ،ورزشگاه ، توزیع نفت، مرغداری، بوتیک،
خدمات سیلندر گاز و غیره ..فعال میباشد.
دهستان از قدیم به چند بخش تقسیم شده بود {محله پائین ومحله بالا وچل براق- گله گاه - سرقبرستان-
کوچه فی- کارامسرا چارطاقی و..}
این دهستان دارای یک حسینیه میباشد که حدود ده سال پیش نو سازی شده ونمونه ان در منطقه یا حتی شهر ها کمتر دیده میشود.
دارای آشپزخانه مستقل منتهی به سالن غذا خوری با گنجایش۵۰۰ نفر در هر مرحله،
سرویس بهداشتی زنانه و مردانه مستقل ، یک طبقه مردانه با گنجایش ۲۰۰۰ نفر وطبقه زنانه ۱۵۰۰ نفر و همچنین دارای انبار پشتیبانی اجناس خوار بار، انبارتجهیزات ، انبار سیلندر گاز ، انبار تاسیسات،
محل کتابخانه حسینیه ، محل رخت کن برای تعزیه خوانها ، آبدار خانه، محل مطالعه وجلسه خواهران محل تجهیزات صوتی و محل اجرای نمایش تعزیه در سالن اصلی حسینیه میباشد .
بجز حسینیه یک مسجد جامعه بزرگ(امام خمینی ره) که حدود ۳۰ سالی است ساخته شده وچند سالی است .و د رتمام ایام سال فعال میباشد.
این مسجد دارای یک طبقه مردانه و نیم طبقه زنانه است و اخیرا دارای سرویس بهداشتی وضوخانه شده است .وهمچنین ساختمانی برای روحانی آن د ردست سا خت است .که کار ساخت ان خیلی کند پیش میرود .
عمده در آمد مردم ساکن از راه باغ داری میباشد و دام داری چندان رونقی ندارد.
این دهستان بدلیل فعالیت شهر نشینان بعنوان محلی برای اب وهوا خوری و استراحت رشد مناسب داشته است و اکثر شهر نشینان که تابستان به باغات خود می ایند ،هزینه مصرفی را از شهر می اورندو کمکی در درامد روستائیان میشود.
ابتدای دهستان قاهان میدان عاشورا (سرقبرستان سابق )واقع شده است یک خیابان اصلی(عاشورا ) ازکنار قاهان برای عبور به روستاهای دیگر کشیده شده (آسفالته)که مراکز خدماتی ، بانک کشاورزی ، پاسگاه پلیس، دهدار ی و تعدادی خانه در کنار ان قرار دارد .
دهدار در یکی دوسال اخیر فعالیت چشمیگری انجام داده است از جمله اصلاح راه ورودی از پنج کیلومتر مانده به دهستان و همینطور اصلاح خیابانهای داخل دهستان را.. وچند خیابان فرعی از این خیابان انشعاب میگیرد که در نو سازی شده است . یکی از خیابانهای ساخته شده بنامآزادگان میباشد که از میدان شهید نورائی انشعاب و به میدان آزادگان (سه راه گرگین ) ادامه دارد که اخیرا آسفالت ان انجام شده .
این دهستان حدود چهارده شهید در جنگ داشته است و تعداد ی هم آزاده
قاهان تا حدودی از بافت قدیمی در امد واکثر ساختمانهای آن جدید، با شیروانی طرحی شده و می شود تا در زمستان و زمان بارندگی دچار مشکل نشوند(شغل حرفه ای اکثرقاهانیها درگذشته شیرونی کوبی بوده است ودر حال حاضر حرفه لوازم دندانپزشکی در پاساژکاوه تهران )
در گذشته که برق و آب نبوده مردم در فصل گرم به باغات کوچ میکردند .ولی در حال حاضر فقط کسانی که ساکن شهرها هستند وبرای آب و هوای خوری میآیند در باغات اسکان می یابند.
خانه های جدید با امکانات روز ساخته شده واکثر باغات به جاده دسترسی دارند.
محصولات عمده در قدیم توت و گردو، زدآلو، انگور ،و سیب، بوده که امروزه به دلیل گران بودن کارگر برای جمع آوری توت. ، توت کم شده ،قبلا زنها با مردان همکاری می کردن وامروز همکاری کمتر شده است و همچنین بصرفه نیست . و فرهنگ شهر نشینی اثر خودش را کرده است.
لذا بیشتر به محصولات پیوندی روی آورده اند که چندان هم در آمدی ندارد .و درصورت دیر اقدام کرن برای برداشت، ازبین میرود. ویا در سالهائیکه هوا دچار نا پایداری میشود. گل وبار،آنها صدمه می بیند. (سرما میزند) ولی هنوز گردو حرف اول را میزند. محصولاتی مانند قیصی، گیلاس، سیب، به ، انگور و توت شمیران و بید مشک برداشت میشودکه در درجه بعدی قرار دارد.
باغها ازقنات ها که حدود ۱۰دهنه میشود آبیاری می شود و محلات باغها وقناتها را به این صورت اسم گذاری کردند :
سرنی(سرنک) ، وردیان، برگین(گرگین)، وردیان بالا و پائین،محله سعد- ظهر- ونه- چشمه سهیل- سرپل- گزنه- محله پشت باغ- محله کوچه فی(کوچه کیفی) - محله پرک- محله گزرو- محله بیدخرا- محله کوچ- وآشیه- بید خررا – خورندره -شیروار –گل نو – علیجونا - جلوکی
زبان قاهانی ها فارسی میباشد که تعدادی هم ترک در قاهان ساکن و زندگی می کنند
روستاهای همجوار رینه -
آغلک –
بنابر –
چاهک –
نویس –
کاسوا -
انجیله –
مهرزمین –
اودونک و
جمیزقان میباشد
پیوندها[ویرایش]
دهستان قاهان