روستای اکبرآباد رشتخوار


«اکبرآباد» روستايي در دل تاريخ
خراسان رضوي


رشتخوار ،حسين خاکشور/ روستاي اکبرآباد رشتخوار در ۱۵کيلومتري شرق رشتخوار به سمت خواف قرار دارد که اگر چه بزرگترين گنجينه تاريخي و باستاني را در دل خود پنهان کرده ولي به فراموشي سپرده شده است. اين روستا مردمي سختکوش و ولايت مدار دارد که بيشتر آنان را کشاورزان و دامداران تشکيل مي دهند. اگرچه در بدو ورود به اين روستا مشاهده مي کنيم که محروميت، مهاجرت، بيکاري و خشکسالي چهره خود را بيش از پيش نمايان کرده است اما اين روستا ۶۰۰خانواري روزگاري مرکز ثقل مراودات تجاري و اقتصادي و گردشگري منطقه بوده است.
در ورود به اين روستا که ۵.۱ کيلومتر از آسفالت جاده بين المللي رشتخوار -خواف- سنگان فاصله دارد با مردمي مهربان و رنج کشيده روبه رو مي شويم که اهالي در گفت وگو با خبرنگار ما از تقديم سه شهيد به انقلاب اسلامي مي گويند که سند افتخار اين منطقه و مردم ولايتمدار شهرستان است و اين که مزار شهداي اين روستا بايد بهسازي شود.
رئيس شوراي اسلامي اکبرآباد در گفت وگو با خبرنگار ما اظهار کرد: روستاي اکبرآباد مجاور شهر باستاني و تاريخي «جيزد» است. بر اساس روايات تاريخي در زلزله سال ۷۳۵ هجري اين شهر، ۶هزار نفر زيرخاک مدفون شدند و امروز تنها آبادي روستاي ما اين منطقه گردشگري است که گاهي گردشگران داخلي و خارجي براي اطلاع از تاريخ اين شهر از آن عبور مي کنند. وحداني اظهار کرد: اکبرآباد از نظر عمران و آباداني و سرسبزي روزي سرآمد همه روستاهاي شهرستان رشتخوار بود اما امروز قنوات خشک شده و چاه موتورهاي کشاورزي هم رمقي ندارند و محدوديت آب به مهاجرت روستاييان منجر شده است.



مهاجرت جوانان به شهرها[ویرایش]

رئيس شوراي اسلامي اکبرآباد گفت: خشکسالي هاي ۱۶ساله گذشته و کاهش آب چاه هاي کشاورزي مردم خونگرم اکبرآباد را دلسرد کرده است و مسئولان هم براي ياري آنان و استفاده کشاورزان از سيستم آبياري هاي نوين به ياري اين قشر نيامده اند و اين شغل ديگر کفاف زندگي اهالي اين منطقه را نمي دهد و از هر خانوار حداقل ۳نفر به شهرهاي ديگر کوچ کرده اند. وحداني گفت: اکبرآباد پيشينه تاريخي و کهن دارد که اگر مسئولان ميراث فرهنگي و گردشگري استان بخشي از اعتبارات اين حوزه را به احيا، مرمت و بازسازي قلعه قديمي اکبرآباد اين شهرستان اختصاص دهند علاوه بر رونق مجموعه تاريخي قاجاري، شهر «جيزد» که بزرگترين منطقه تاريخي رشتخوار است مي تواند مردم اين ديار را که در حاشيه هاي شهرهاي بزرگ و کوچک اتراق کرده و با کسب وکارهاي کاذب مشغول تامين درآمد زندگي شان هستند به روستاها بازگرداند.
رئيس شوراي اسلامي اکبرآباد خاطرنشان کرد: قلعه قديمي اکبرآباد برج هاي بلند گلي با ديوارهاي طويل و به هم متصل و آب انبار سر به فلک کشيده دارد و دست مسئولان ميراث فرهنگي و گردشگري استان و شهرستان را براي احيا و بازگرداندن رونق گردشگري به روستا مي فشارد. وي اظهار کرد: اگر امروز سري به قلعه تاريخي جيزد اين روستا بزنيد خواهيد ديد که با وجود تلاش مسئولان ميراث فرهنگي براي حفظ آن بدون اعتبار نمي شود در اين خصوص کاري کرد و هرچند وقت مورد سرقت غارتگران ميراث فرهنگي قرار مي گيرد و به دليل وسعت ۱۳ هکتاري اش جاي جاي اين قلعه سوراخ سوراخ شده است.
محمدحسن دشتباني دامدار و يکي از کشاورزان اهالي اکبرآباد گفت: به برکت نظام جمهوري اسلامي اين روستا تقريبا از امکانات اوليه زندگي از جمله آب، برق و تلفن برخوردار است اما بايد گفت: مسئولان بايد براي سکونت همين جمعيت فعلي روستاها در زمينه اشتغال و جلوگيري از مهاجرت چاره انديشي کنند. وي گفت: مهاجرت و کم آبي اين روزها همه مردم مناطق روستايي را بيکار کرده است و عصرها به جز چند پيرمرد که حدود ۷۰ تا ۸۰ سال دارند نمي توان کسي ديگر را در روستا ديد.

گراني علوفه[ویرایش]

دشتباني مهم ترين مشکلات دامداران منطقه را کم توجهي به تامين خوراک و گراني علوفه ذکر کرد و گفت: توليدات دامي ما را ارزان مي خرند ولي نيازهاي دامداران را چندين برابر به آنها مي فروشند که اين شغل را براي دامدار غيراقتصادي کرده است. وي در مورد اوقات فراغت در روستا به خصوص اکبرآباد گفت: با وجود نگاه مثبت و توجه جوانان به ورزش متاسفانه کمبود امکانات و نبود مکان هاي ورزشي در بيشتر مناطق روستايي اين شهرستان را رنج مي دهد و در حد استطاعت فقط برخي روستاهاي اين شهرستان زمين خاکي براي فوتبال يا واليبال دارند و از توپ و تور و دروازه خبري نيست. دشتباني گازرساني به منازل را از خواسته هاي مردم اين روستا ذکر کرد و گفت: بارها مسئولان مختلف اجرايي شهرستان و استان به اين روستا سفر کرده اند و قول هايي هم براي گازرساني داده اند که با وجود لوله گذاري، بيش از يک سال است که منازل هنوز به خط اصلي گاز وصل نشده است و اميدواريم امسال منازل مردم با گاز طبيعي گرم شود. وي نيز از تهديد سيل و بارندگي هاي شديد زمستان در اين روستا که در مسير رودخانه قرار دارد گفت و افزود: نداشتن سيل بند از دغدغه هاي اهالي است که هر لحظه زندگي مردم را تهديد مي کند. آقاجاني پيرمرد ۹۰ساله اين روستا که به ديوار تکيه داده بود در مورد مشکلات روستاي اکبرآباد گفت:معيشت مردم در پي خشکسالي هاي مفرط چند سال اخير به خطر افتاد و کشاورزي و دامداري ديگر کفاف زندگي را نمي دهد و بيشتر جوانان با وجود تحصيلات بالا بيکار هستند. وي خواستار بهسازي و اجراي طرح هادي در اين روستا شد وگفت: بيشتر اهالي روستا در بافت فرسوده زندگي مي کنند که با يک زلزله کوچک ممکن است صدها نفر جان خود را از دست بدهند. دهيار روستاي اکبرآباد از توابع شهرستان رشتخوار هم به خبرنگار ما گفت: اکبرآباد مردماني سختکوش دارد که بيشتر دامدار و کشاورز هستند و با جمعيت ۶۰۰نفري اش يکي از روستاهاي کمتر توسعه يافته شهرستان رشتخوار است. حسين مختاري گفت: اين روستا در گذشته يکي از روستاهاي پررونق در امر کشاورزي و دامداري بوده که بالغ بر ۱۲۰۰نفر جمعيت داشته است.


قلعه تاريخي که محل نگهداري دام ها شده است[ویرایش]

مختاري با اشاره به مهاجرت بيشتر جوانان ها از روستا به شهرهاي اطراف اظهار کرد: با مهاجرت افراد روستا در طول اين چند سال جمعيت از ۱۶۰۰ نفر به ۵۵۰نفر رسيده است. وي خاطرنشان کرد: از اول انقلاب تاکنون امکاناتي نظير مخابرات، تلفن، پست بانک- خانه بهداشت- مدرسه، شرکت تعاوني، مسجد، آب شرب و آسفالت جاده براي روستا فراهم شده است. دهيار روستاي اکبرآباد با تاکيد بر افزايش اعتبارات دهياري خواستار توجه دولت به قلعه قديمي روستا شد و گفت: اين قلعه تاريخي همراه با بافت قديمي و معماري خاص گلي و گنبدي شکل با برج هاي گلي و ديواري بلند است که برج ها را به هم متصل مي کند اما متاسفانه به سبب نبود اعتبار و نگهبان در عرصه تاريخي اين روستا و کم توجهي مسئولان مکاني براي نگهداري دام ها شده است. وي همچنين گفت: قلعه قديمي «جيزد» به علت کم توجهي مسئولان ذي ربط مورد استفاده افراد سودجو قرار گرفته است و برجک هاي قديمي روستا به علت فرسودگي، شکل اصلي خود را از دست داده اند.
عضو ميراث فرهنگي و گردشگري اکبرآباد گفت: قدمت تاريخي روستاي اکبرآباد ريشه در فرهنگ مردم آن دارد و اين روستا يکي از روستاهاي با افتخار در سرزمين مقدس ايران هميشه سرفراز است مختاري عزم جدي مسئولان شهرستان را براي ايجاد اشتغال جوانان و نوجوانان و تخصيص اعتبار براي تکميل ساختمان دهياري و لايروبي ۲ قنات اين روستا خواستار شد. وي کمبود امکانات ورزشي و بهسازي نکردن روستا؛ نداشتن نانوايي و همچنين رسيدگي نکردن اداره برق به وضعيت روشنايي معابر را از ديگر مشکلات اين روستا عنوان کرد. رئيس شوراي بخش مرکزي رشتخوار هم در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: متاسفانه محروميت هاي زيادي گريبانگير برخي روستاهاي شهرستان رشتخوار شده است و محروميت در اين مناطق بيداد مي کند. اصغر رمضاني افزود: با وجود مجاورت ۳۰روستا با خط لوله؛ متاسفانه برخي از اين روستاها هنوز از گاز محرومند.
رئيس شوراي بخش مرکزي رشتخوار گفت: برخي سختگيري هاي مسئولان براي ارائه مجوز آب و برق و فراهم کردن تسهيلات براي دامداري به مهاجرت مردم از روستاهاي شهرستان به مناطق ديگر منجر شده است.
با وجود مجاورت اين روستاها با بستر رودخانه متاسفانه در فصول بارندگي سال وقوع سيل زدگي در اراضي کشاورزي خسارات هنگفتي به مردم وارد مي کند وي گفت: در فصل گرما بيشتر روستاهاي رشتخوار با وجود فرسودگي شبکه هاي آب و هدر رفتن آن با کمبود آب شرب و بعضي اوقات قطعي آب مواجه است که به افزايش اعتبارات از سوي دستگاه هاي مربوطه نياز است. رئيس شوراي بخش مرکزي گفت: کمبود مدارس دخترانه به خصوص مقطع دبيرستان در اين مناطق نيز به وضوح مشهود است و دانش آموزان دختر به دليل آداب و رسوم خاص منطقه يا روستا، مجبور به تن دادن به ازدواج در سن پايين و يا ترک تحصيل مي شوند.



جعبه‌ابزار