طاعون حیوانی در آذربایجان


قطب دامداري کشور در معرض تهديد قرار دارد
طاعون بزرگ حيواني در آذربایجان

قطب دامداری کشور در معرض تهديد تب برفکي قرار گرفت، بیماری تب برفکی همچنان قربانيان زيادي را دربر‌مي‌گيرد و تلفات برخي از روستاهاي شهرستان اهر از مرز ۴۰۰ رأس گذشته است. به گزارش مهر، ت ب برفکی يا «بيماري دهان و پا» يک بيماري عفوني و گاهي کشنده و ويروسي است که موجب بيماري حيوانات زوج سم از جمله گاو اهلي و اعضاي خانواده گاوسانان مي‌شود. اين ويروس در ابتدا به مدت دو تا سه روز تب شديد ايجاد کرده و متعاقباً تاولهايي در داخل دهان و روي پاي حيوان ظاهر مي‌شود. اين بيماري به شدت واگيردار است و قطرات آيروسل دفع شده از حيوان آلوده، تماس با تجهيزات دامداري، غذا، وسايل نقليه، البسه آلوده و حيوانات شکارچي اهلي و وحشي موجب گسترش بيماري مي‌شوند. اين بيماري بعنوان طاعون براي صنعت دامداري محسوب مي‌شود. کنترل بيماري منوط به واکسيناسيون، مراقبت شديد نقل و انتقال حيوانات، قرنطينه کردن حيوانات مبتلا، اعمال محدوديت در خريد و فروش حيوانات و گاهي نياز به معدوم کردن ميليون‌ها راس دام است.


صداي پاي تب برفکي در قطب دامداري کشور[ویرایش]

از اواخر سال گذشته بيماري تب برفکي در شهرستان اهر و ارسباران ديده شد ولي امروزه با گسترش اين بيماري ساکنين روستاهاي منطقه را به‌شدت نگران کرده است، اين در حالي است اغلب روستائيان از اقدامات انجام‌شده رضايت کافي ندارند و بيشتر آن‌ها از هزينه دامپزشکي و ناتواني براي بازپرداخت وام‌هاي خود گله‌مند هستند. وقتي کمي‌از شهر اهر دورتر مي‌شويد روستاهايي از جنس خشت در چشمان هر بيننده‌اي نقش مي‌بندد و اگر داخل روستا شوي گويي بلايي خانمان‌سوز تمامي‌سرمايه‌هاي زندگي يک خانواده روستايي را گرفته و اکنون عامل سلب اميد به زندگي روستائيان چيزي نيست جز شيوع بيماري تب برفکي.
با شنيدن وضعيت بحراني شيوع بيماري تب برفکي سفري به روستاهاي شهرستان اهر داشتيم تا از آخرين وضعيت باخبر شويم. روستائياني بودند که با تلف شدن تمامي‌گاو و گوسفندهايشان نه نايي براي زندگي داشتند نه توان صحبت کردن. يکي از روستائيان وقتي از مرگ‌ومير تنها سرمايه‌هاي زندگي‌اش مي‌گفت اشک‌هايي در گوشه چشمانش حلقه مي‌بست. از شهر اهر به سمت شمال اين شهرستان حرکت کرديم به روستاي سامبوران در ۱۸ کيلومتري اين شهر رسيديم سعي مي‌کرديم تا مردم را مجاب به جمع شدن در مسجد روستا کنيم تا دردهايشان را به ما بگويند و به گوش مسئولان برسد. وقتي با اهالي روستاي سامبران سخن مي‌گفتيم همه از زمين و زمان شاکي و ناراضي بودند و اغلب آن‌ها از بي‌توجهي‌هاي مسئولان گله مي‌کردند. برخي ديگر نيز مي‌گفتند با تلف شدن دام‌ها ديگر تواني براي پرداخت اقساط وام‌هاي خود ندارند. حتي به اين هم راضي بودند که اقساط وام‌هاي آن‌ها کمي‌با تأخير باشد تا بتوانند پرداخت کنند. ما در عرض يک ساعت و تنها در روستاي سامبران شاهد تلف شدن ۸ گاو و گوسفند بوديم، البته برخي از ساکنين اين روستا براين باور بودند که با اين وضعيت نامطلوب مالي و معيشتي وقتي از دامپزشک براي ويزيت دام‌هاي خود به روستا دعوت مي‌کنند، آنها حق‌الزحمه ۱۰۰ هزار توماني دريافت مي‌کنند و قادر به رفع مشکل نيستند. عده‌اي نيز معتقد بودند به دليل نبود توان مالي بايستي با اين وضع شاهد از دست رفتن سرمايه‌هاي زندگي باشيم.
تنها سؤالي که به نظر مي‌رسد اين است که آيا تاکنون مسئولان اقدامي‌در خصوص جلوگيري از تب برفکي انجام داده‌اند و نتيجه اين اقدامات چه بود؟
ربيعلي نوري از اعضاي شوراي اسلامي‌روستاي سامبوران با اشاره به وضعيت تب برفکي در اين روستا، به مهر اظهار داشت: تاکنون ۹ راس از گاوهاي بنده به دليل بيماري تلف شده که اين خسارت تنها براي يک نفر نيست بلکه تمامي‌خانواده‌هاي روستايي با اين بيماري گريبان گير هستند.
عضو شوراي اسلامي‌روستاي سامبوران افزود: فقط تا هفته گذشته بيش از ۲۲۰ راس گاو و ۱۸۰ گوسفند و بره بر اثر شيوع بيماري حيواني تب برفکي تلف و به دامداران خسارت جبران ناپذيري وارد شده است. اين روستايي بابيان اينکه تنها خواسته اهالي روستا از مسئولين رسيدگي به فاجعه تلف شدن گاو و گوسفندان روستائيان است، اظهار کرد: جهاد کشاورزی اهر و شبکه دامپزشکی و بخشداري مرکزي اهر همکاري‌هاي مستمري داشتند.
وي سپس گفت: تمام ساکنين اين روستا وام‌هاي کشاورزي و احداث طويله گرفته و اقساط پرداخت مي‌کنند در حالي که اهالي روستاي سامبران غير از دامداري منبع درآمد ديگري ندارند و با وجود اينکه افراد معدودي زمين‌هاي زراعي کوچکي دارند که گندم آن هم تنها کفاف نان روزمره ساکنين مي‌شود. مير رسول ميرزاده شيرپز روستاي سامبران با وجود مرگ و مير گاو و گوسفندان اهالي روستا از نحوه کسب درآمد خود در اين وضعيت به خبرنگار مهر مي‌گويد: قبل از اين که بيماري تب برفکي شيوع پيدا کند روزانه بيش از ۱۸۰۰ کيلو شير از اهالي روستا گرفته وبراي فروش به شهر اهر منتقل مي‌کردم.
وي ادامه داد: ولي اکنون با تلف شدن دام‌هاي اهالي روستا ميزان شير توليد شده روزانه به ۴۰۰ کيلو هم نمي‌رسد و در حال حاضر اين بيماري باعث شده تا هر روز خسارت ۵ ميليون ريالي به من وارد شود.
شيرپز روستاي سامبران اضافه کرد: قطعاً دولت وظيفه دارد تا به مشکلات روستائيان برسد و اگر غير از اين باشد، در حالي که فقط تنها منبعي که مي‌توانستم مخارج خانواده را تامين کنم از طريق سود فروش شيرهاي توليد شده روستائيان بود. البته اين موضوع درشرايطي عجيب و تاسف بار شد که متوجه شديم تب برفکي در بيشتر روستاهاي شهرستان اهر ، ورزقان و هریس شايع شده و آمار بالايي از تلفات دامي‌ به همراه داشته و خسارت‌هاي ميلياردي بر جاي گذاشته است.



جعبه‌ابزار