طبر
روستاي طبر/
بجنورد /
خراسان شمالیطبر از دیرباز روستایی با نام و نشان و بر سر زبانها بوده است و هم اکنون نیز با اینکه کمی از جمعیت آن کاسته شده ولی هنوز هم طبر را به نیکی یاد می کنند .
در قدیم خیابان اصلی طبر که از غرب طبر تا شرق به طول تقریبا ۲ کیلومتر که از ;قلعه پیشون; تا ;بییر بالا; شروع می شد پر بود از مغازه ها و کارگاههای مختلف اعم از آهنگری ، نمد مالی ، رنگرزی ، چاروق دوزی و کفاشی ،بقالی ، نجاری و . . . که هنوز هم آثار آن باقی است و محلی برای کسب و تجارت در آن منطقه بود و از روستاهای اطراف و حتی از شهرستان جاجرم نیز برای تجارت به اینجا می آمدند.
هم اکنون نیز روستاهای اطراف مانند برزانلو ، محمد آباد طبر ، گرمک ،چشمه طبری ، جوشقان و . . . برای تامین بعضی از ما یحتاج خود به طبر می آیند.
معرفی روستا[ویرایش]
طبر یکی از روستای خوش آب و هوای واقع در پنجاه و پنج کیلومتری بجنورد است. جمعیتی بالغ بر چهارصد خانوار در آن ساکن هستند.
معیشت روستا[ویرایش]
شغل اکثر ساکنان آن کشاورزی و دامداری است.صنایع نیزاز رونق خاصی برخوردارند .
روستاهای اطراف طبر عبارتند ازمحمدآبادطبر که هم اکنون یکی از محله های روستا محسوب می گردد، برزانلوی طبر، گرمک، چهاربید، کلاته طبری، جوشقان ، پشت بام وشوقان.طبر با داشتن باغات فراوان زردالو،گردو،گلابی و انگور بیشترین باغات منطقه را دارا است.
باغات رضوی معروف به لق لق در جنوب روستا،باغات دودرختی معروف به ترنقی در شمال روستا ، باغات راهبوم و کاریز درغرب ،باغات محمد آباد درشرق، باغات چنارخونی کلاته قره در جنوب غربی ،باغات مقصود آباد در شمال غرب از جمله باغات روستا هستند که از زیبایی چشم گیری برخوردارند.
طبر با واقع شدن در وسط این باغات و قرار داشتن بر روی تپه از جلوه زیبایی خاصی بهره می برد.قلعه کمرسفید،قلعه سنگینه ،حمام عمومی ،چنار و چشمه واقع در مرکز روستا ،برجهای نگهبانی ،گورستان قدیمی روستا ،آسیاب آبی ،چندین بنای مسکونی ،بازار قدیم روستا از جمله آثار تاریخی روستا محسوب می شوند. سرچشمه لق لق یکی از زیباترین جاهای دیدنی منطقه است.
امکانات روستا[ویرایش]
پاسگاه انتظامی،دبستان دخترانه و پسرانه ،مدرسه راهنمایی پسرانه و دخترانه ،دبیرستان شبانه روزی پسرانه ،دبیرستان دخترانه،حمام عمومی ،پست بانک ،مخابرات ،دفترخدمات پستی،شرکت تعاونی روستایی ،مرکز خدمات کشاورزی ،شورای حل اختلاف ،آب ،برق ،تلفن ،چندین گارگاه نجاری ،آهنگری، از جمله امکانات روستا می باشد.
زبان محلی ساکنان تاتی می باشد.
طبر نیز که در منطقه، رتبه نخست را در تعداد قناتهای ایجاد شده دارد و ۸۵ درصد آبهایی که جهت کشاورزی در این روستا مورد بهره برداری قرار می گیرد از آب قناتهایی چون آب طبر- دودرختی(ترنقی) – محمد آباد طبر- قلعه سنگینه – کتدر – چنارخونی – مقصود آباد – قنات داخل روستا معروف به آب چشمه – سر کاریز و کلاته قره هستند که با توجه به فرهنگ و تمدن طبریها در زمانهای قدیم در طبر احداث شده و پیرو آن باعث بوجود آمدن باغهای سرسبز و فراوان در طبر شده است و تنها چشمه لق لق به صورت قنات نبوده و از دل کوه جاری و در باغهای انگور لق لق جاری می گردد.
طبر از دیرباز روستایی با نام و نشان و بر سر زبانها بوده است و هم اکنون نیز با اینکه کمی از جمعیت آن کاسته شده ولی هنوز هم طبر را به نیکی یاد می کنند . در قدیم خیابان اصلی طبر که از غرب طبر تا شرق به طول تقریبا ۲ کیلومتر که از "قلعه پیشون" تا "بییر بالا" شروع می شد پر بود از مغازه ها و کارگاههای مختلف اعم از آهنگری ، نمد مالی ، رنگرزی ، چاروق دوزی و کفاشی ،بقالی ، نجاری و . . . که هنوز هم آثار آن باقی است و محلی برای کسب و تجارت در آن منطقه بود و از روستاهای اطراف و حتی از شهرستان جاجرم نیز برای تجارت به اینجا می آمدند.
هم اکنون نیز روستاهای اطراف مانند برزانلو ، محمد آباد طبر ، گرمک ،چشمه طبری ، جوشقان و . . . برای تامین بعضی از ما یحتاج خود به طبر می آیند.
یکی از راههای پیشرفت یک روستا یا شهر ایجاد بستر داد و ستد و تجارت در آنجاست و طبر با داشتن این تجربه و همچنین موقعیت جغرافیای مناسب می تواند از فرصتهای خوبی بهره مند گردد . یکی از این بسترها راههای ارتباطی است .
خوشبختانه در چند سال اخیر با آسفالت شدن بعضی راهها این ارتباط راحت تر گردیده است .
راه های دیگری نیز می تواند ایجاد گردد که یکی از آن راه ارتباطی روستای گرمک به شهرک طبر می باشد که به نظر من بسیار حائز اهمیت است و با ایجاد این راه ارتباطی مسافت روستاهای گرمک ، محمد آباد و چهاربید و برزانلو تا طبر کوتاهتر گردیده و اهالی محترم این روستاها می توانند راحتتر به طبر رفت و آمد نمایند .
یکی دیگر از این فرصتها توسعه فروشگاهها و گارگاه های اساسی مانند نجاری ، آهنگری ، تاسیسات ساختمانی ، فروشگاه مصالح ساختمانی ، فروشگاه مواد غذایی ، فروشگاه لوازم الکتریکی و ... می باشد و خوشبختانه طبر با داشتن اکثر این کارگاه ها و فرو شگاهها از رونق خوبی برخوردار است و فقط باید با تلاش و سعی فراوان در صدد گسترش آن باشیم .
استفاده از بستر خوب کشاورزی علی الخصوص محصولات گل خانه ای ، ایجاد کارگاههای تولید قارچ ، کشت زعفران نیز که در طبر شروع گردیده نیز می تواند بستر خوبی برای رشد اقتصادی و به کارگیری نیروهای جوان باشد. دامداری ، باغداری و کشاورزی نیز که از دیر باز مهمترین منبع درآمد اهالی طبر بوده می تواند با مکانیزه شدن و روشهای نوین رشد خوبی داشته باشد. و
جاذبه های گردشگری[ویرایش]
یکی از بهترین و مهمترین فرصتهایی که طبر داشته و می تواند شکوفا گردد استفاده از امتیاز گردشگری است . طبر با داشتن بافت خاص روستا ، باغها و سرچشمه های زیبا مخصوصا سرچشمه "لق لق" می تواند باعث جذب گردشگر گردد .
حمام قدیمی طبر:
این حمام که قدمت بیش از یک صد سال دارد در کنار چنار و چشمه مرکز روستا از ساروج و آجر سفالی ساخته شده است. معماری و ساخت آن بسیار هنرمندانه و طبق اصول علمی ساخته شده که بسیار جای شگفتی است.این حمام کاملا در زیرزمین ساخته شده و سوخت فعلی آن نفت سیاه است که در قدیم از چوب درختان ارس کوه سالوک استفاده می گردیده . فقط قسمت گنبدی شکل سقف آن برای نورگیربیرون از سطح زمین ساخته شده است .
آب آن از همان چشمه وسط روستا تامین می گردد. آب ابتدا به داخل آتش خانه هدایت شده و بعد از گرم شدن در لوله های مارپیچ(داش) به داخل مخزن آب (خزینه) که در کنار آتش خانه ساخته شده سرازیر می گردد.دودکشهای آتشخانه از زیر خزینه و حمام عبور می کنند که این کار باعث گرم شدن حمام نیز می گردد.این حمام ازچند قسمت که هریک بوسیله راهروهایی نسبتا تنگ به یکدیگر متصل گردیده اند. هر شخص که وارد این حمام می شود، ابتدا بعد از گذر ازیک راهروی طولانی (حدود بیست متر) وارد رختکن می شود. بعدا از رختکن راهرویی پنج متری و تنگ وجود دارد که متصل به گرمخانه حمام است.
گرمخانه یک اتاق هشت ضلعی است که اطراف آن را ساخته های دیگر حمام احاطه می کنند.ضلع شرقی آن رختکن ، ضلع غربی آن خزینه، ضلع شمالی آن راهروی ورودی اصلی ، ضلع شمال غربی نمازخانه ، ضلع جنوب غربی جهت استحمام ،ضلع جنوب شرقی جهت تطهیر و فقط ضلع جنوبی تقریبا بسته است .راهروهای حمام به گونه ای است که شخص بعد از خروج از گرمخانه وارد راهروی پنج متری گردیده و بعد از آن به داخل رختکن و بعد از عبور از راهروی بیست متری به خارج از حمام می رسد که در این مسیر بدن وی گرمای خود راکم کم از دست می دهد .
این حمام در حال حاضر نیز مورد استفاده قرار می گیرد و شایان ذکر است که یک حمام خزینه ای با قدمت بسیار طولانی تر از این حمام که در کنار آن وجود داشت چند سال پیش تخریب گردید و جای آن نیز یک حمام با معماری جدید ساخته شده است که هم اکنون قابل استفاده نبوده و ساختمان این حمام جدید تخریب گردیده است.
منبع[ویرایش]
وبلاگ روستای طبر