مهاجرت معکوس


کلید مهاجرت معکوس در دست صنعت کشاورزی
کد خبر: ۲۳۸۶۷۶
تاریخ انتشار: ۲۹ فروردين ۱۳۹۱ - ۱۰:۲۷

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با بیان اینکه کاهش مهاجرت معکوس در گروی توسعه صنعت کشاورزی است، گفت : بسیاری از افرادی که به کلان شهرها مهاجرت می‌کنند کشاورز هستند به همین علت اگر امکانات کشاورزی در کشور به نحو قابل توجهی گسترش یابد نرخ بیکاری نیز در کشور بطور حتم کاهش می یابد.
سید علی میرخلیلی در گفت و گو با خانه ملت، افزود: نبود اشتغال کار آمد، یکی از دلایل اساسی مهاجرت مردم به کلان شهرها به شمار می آید.
نماینده مردم جاسک ، میناب و رودان در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: حاشیه نشینی بر اثر عواملی نظیر گسترش شکاف طبقاتی، رشد بی‌رویه شهرنشینی و مهاجرت روستاییان به شهرهای بزرگ برای زندگی بهتر صورت می‌گیرد.
وی ادامه داد : حاشیه‌نشینی یکی از پدیده‌هایی است که اکنون برخی از کلان شهرها با آن درگیر هستند و در به وجود آمدن این پدیده، عامل اقتصادی اصلی‌ترین عوامل به شمار می‌رود.
میر خلیلی ، افزود :صنایع تبدیلی کشاورزی راه مناسبی است تا کشاورز سود بیشتری کسب کند که همین مسئله موجب تقویت بخش کشاورزی می‌شود.
نماینده مردم میناب با بیان این که جمعیت جوان کشور، می‌تواند فرصت مناسبی برای رشد و توسعه باشد، افزود: جمعیت جوان کشور نیازمند اشتغال پایداربوده و یکی از زمینه‌های اصلی فراهم‌سازی این اشتغال، توجه به حوزه صنعت است.
میرخلیلی تصریح کرد : با توجه به فراهم بودن شرایط کشاورزی در استان، ما نیازمند صنایع تبدیلی هستیم تا با ساخت آن، کشاورزی رونق گرفته و کشاورزان هم افزون‌بر گذشته از دسترنج خود بهره‌مند شوند.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس یادآور شد : دولت با یک برنامه ریزی کاربردی می‌تواند بسترهای اشتغال را برای جوانان این مرز و بوم به نحو مطلوبی مهیا کند.



مهاجرت معکوس از شهرها به روستاها[ویرایش]

مدیرکل روستایی استانداری آذربایجان شرقی از معکوس شدن مهاجرت از شهرها به روستاها خبر داد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)- منطقه آذربایجانشرقی، حسینی در همایش مشترک دهیاران، فرمانداران، بخشداران و شوراهای اسلامی روستاهای شهرستان‌های اهر، کلیبر، ورزقان، سراب و خداآفرین که با حضور ۱۰ مدیرکل استانی در اهر برگزار شد از اهتمام ویژه دولت به عمران و آبادانی و ایجاد زیرساخت‌های لازم در مناطق روستایی خبر داد.
وی، گفت: آذربایجان‌شرقی بالاخص منطقه ارسباران با جاذبه‌های بالقوه گردشگری، پتانسیل‌های کشاورزی و دامی یکی از مناطقی است که می‌تواند در ارتقاء توانمندی‌های منطقه در جهت اشتغال پایدار از مهاجرت موثر باشد.
این مقام مسئول با اشاره به تغییر ذائقه مردم به مصرف گوشت سفید و ماهی و موقعیت مناسب آب و هوایی ایجاد مجتمع‌های پرورش ماهی در مناطق روستایی می‌تواند گامی موثر در جهت ایجاد اشتغال پایدار در منطقه باشد.
مدیرکل امور روستایی استانداری در قسمتی دیگر از سخنان خود بر ارائه ساز و کارهای لازم برای آموزش‌های عمومی در جهت مدیریت بر ساماندهی پسماند روستایی با مشارکت و همراهی دهیاران و شوراهای اسلامی روستایی تأکید کرد.

وی هدف از برگزاری این همایش را دریافت نقطه نظرات مردمی، بیان مسائل و مشکلات روستاها به صورت چهره به چهره با مسئولان دانست.

دراین همایش مدیرکل محیط زیست، شرکت گاز، راه و شهرسازی، توزیع برق، سازمان آب، آبفای روستایی، بنیاد مسکن، ثبت اسناد، دانشگاه علوم پزشکی، مدیرکل امور روستایی، فرمانداران اهر، کلبیر و بخشداران هوراند، سراب، کلیبر، خداآفرین حضور داشتند که به صورت رودرو دهیاران و نمایندگان شوراهای شهرستان مشکلات و پیشنهادات خود را مطرح کردند.
توسعه روستایی و مهاجرت معکوس در برنامه پنجم توسعه در ایران
در لایحه برنامه پنجم توسعه ایران یک ماده به توسعه روستایی اختصاص دارد که به صورت مفصل در ۱۳ بند به موضوعاتی مانند بهسازی روستاها، ارتقاء شاخص‌های توسعه روستایی و حمایت مالی کشاورزان از طریق اعطاء تسهیلات و همچنین گسترش بیمه اجتماعی روستائیان پرداخته‌است.
بر اساس این ماده دولت مکلف است به منظور بهبود وضعیت روستاها در زمینه سیاست‌گذاری، برنامه ریزی راهبردی و نظارت و هماهنگی بین دستگاه‌های اجرائی، ارتقای سطح درآمد و کیفیت زندگی روستائیان و کشاورزان و کاهش نابرابری‌های موجود بین جامعه روستایی و عشایری و جامعه شهری حمایت لازم را از اقداماتی که در این ماده ذکر شده به عمل آورد.
همچنین مقرر شده‌است، شاخص‌های توسعه روستایی و ارائه خدمات نوین و تهیه برنامه اولویت‌بندی خدمات روستایی با توجه به شرایط منطقه‌ای و محلی ارتقا یابد. دولت باید از گسترش کشاورزی صنعتی و صنایع روستایی با اولویت توسعه خوشه‌ها و زنجیره‌های صنعتی، کشاورزی کوچک و متوسط که بخش اعظم نهادها و عوامل تولید آن در جغرافیای روستایی وجود دارد و همچنین صنایع دستی و خدمات گردشگری و ایجاد و توسعه بازارهای محلی با اولویت مراکز دهستانهای دارای قابلیت توسعه حمایت کند. [۱]     از جمله عواملی که می تواند بر مهاجرت معکوس و به تبع آن توسعه روستایی کمک نماید، بحث فناوری اطلاعات و ارتباطات خواهد بود. چراکه براساس شواهد بسیاری از مهاجرت های صورت گرفته از روستا و یا شهرهای کوچک به کلان شهرها، نبود امکانات زیر ساختی و همچنین امکانات و تکنولوژی جدید می باشد. لذا پدیده فناوری اطلاعات و ارتباطات روستایی که اولین بار در کشور هند و در امور کشاورزی مورد استفاده قرار گرفت و پس از آن کشورهایی چون سنگال، آمریکا و کانادا در این زمینه تجربه هایی را کسب نمودند .
در ایران نیز اولین بار در روستای شاهکوه در سال ۱۳۷۹ مورد استفاده و بهره بردار ی قرارگرفت، می تواند کمک شایان توجهی در بخش های مختلف آموزشی، زیست محیطی و ... به روستاییان نماید که این باعث افزایش بهره وری نیروی کار و در نتیجه نیل به توسعه روستایی و به تبع آن توسعه کشور خواهد شد. (عزت الله لطفی، ۱۳۹۱)

تولید مسکن روستایی به مهاجرت معکوس انجامیده است[ویرایش]

نوشته شده توسط هوشنگ آهنگری یک نظر
تولید مسکن مقاوم در مناطق روستایی به تثبیت و ماندگاری روستاییان و همچنین شکل‌گیری مهاجرت‌های معکوس از شهرها به روستاها منجر شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیل، احمد حاج‌علیزاده پیش از ظهر امروز در مراسم اهدای اسناد مالکیت در اردبیل بخش دیگری از فعالیت‌های بنیاد مسکن را بحث صدور سند مالکیت روستایی با همکاری مشترک ثبت و اسناد شهرهای مختلف استان اعلام کرد و اظهار داشت: از برنامه دوم توسعه تاکنون این اقدام در مناطق مختلف روستایی انجام شده به طوری که تاکنون ۸۵ هزار جلد سند مالکیت در بیش از ۳۲۳ روستا صادر شده است.
وی از تفویض اختیار برای صدور اسناد مالکیت شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر جمعیت به بنیاد مسکن خبر داد و گفت: ما این اقدام را از ابتدای امسال آغاز کردیم و معتقدیم صدور اسناد مالکیت روستایی به جلوگیری از مهاجرت‌ها، استفاده از این اسناد به عنوان تضمین بانکی و تثبیت مالکیت کمک می‌کند.
مدیرکل بنیاد مسکن استان اردبیل در مورد نظام فنی روستایی و بحث نظارت بر ساخت و سازهای مسکن روستایی نیز خاطرنشان کرد: در این زمینه نظارت دقیق را بر استفاده از مصالح استاندارد و مقاوم‌سازی ساخت و سازها از سوی نظام فنی روستایی شاهد هستیم که این اقدام در دو بعد معماری و مهندسی انجام می‌شود.
حاج‌علیزاده هدف از شکل‌گیری این نظام مهارتی را تقویت بحث نظارت به شکل دوره‌ای و متناوب اعلام کرد و یادآور شد: افراد دارای صلاحیت بعد از آزمون و گذراندن مراحل مختلف تاییدیه فنی فعالیت خود را در قالب نظام فنی روستایی آغاز کردند و امروز همراه صدیق روستاییان در ساخت و ساز هستند.
این مسئول با ارائه گزارشی از عملکرد ساخت و ساز و مقاوم‌سازی مسکن روستایی نیز بیان داشت: در فاصله سال‌های ۸۴ تا ۹۰ سهمیه استان در حوزه مقاوم‌سازی مسکن روستایی بالغ بر ۵۵ هزار واحد بوده که برای ۹۵ درصد متقاضیان تشکیل پرونده انجام شده است.
مدیرکل بنیاد مسکن استان اردبیل تصریح کرد: به همان میزان معرفی به بانک‌ها را شاهد بودیم و ۸۳ درصد این متقاضیان کارها و اقداماتشان به مرحله انعقاد قرارداد رسیده است.
حاج‌علیزاده ادامه داد: از این تعداد نیز ۳۶ هزار و ۳۵۵ واحد مسکونی تاکنون در این زمینه در استان احداث و در حال حاضر مالکان آن در این واحدها ساکن هستند.
به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیل، وی در پایان سخنان خود رقم پرداختی تسهیلات بانکی در این زمینه را غیر از آورده متقاضیان ۴۷۰ میلیارد تومان اعلام کرد.

منابع[ویرایش]

↑ دکتر محمد کمالی، بازدید در ۸ آذر ۸۹.
↑ لزوم بکارگیری سیاست‌های تشویقی، بازدید در ۹ آذر ۸۹.
۳۰ عزت الله لطفی، بازدید ۱۳۹۱



جعبه‌ابزار