نقشه نگاری


نقشه‌نگاری یا کارتوگرافی علم و هنر ترسیم نقشه‌های زمین است.
در معنای عام به تمامی عملیات نقشه‌برداری (عملیات صحرائی و دفتری و...) نقشه‌نگاری نیز گفته می‌شود.
مردم تمدن حاشیه رود دجله و فرات و اروند رود(شط العرب) جزو قدیمی ترین در نگارش نقشه جغرافیایی هستند مصری ها نیز در این مورد جایگاه خاصی دارند. در گذشته نقشه‌ها با مداد و کاغذ ترسیم می‌شدند ولی گسترش توانایی‌های رایانه‌ها، نقشه‌نگاری را دیگرگون کرده‌است. هم اکنون بیشتر نقشه‌های فنی و تجاری توسط نرم‌افزارهای نقشه‌کشی و نقشه‌نگاری تهیه می‌گردند. در بسیاری از کشورها هنوز هم نقشه های جغرافیایی از طبقه بندی محرمانه برخوردارند. اگرچه برنامه گوگل Earth این طبقه بندی کلاسیک را بی معنا ساخته اما هنوز هم حساسیت روی نقشه ها وجود دارد در زمانهای قدیم نقشه فقط برای فرماندهان درجه اول و یا پادشاهان و رهبران تهیه می شد و محرمانه نیز نگهداری می شد.اما امروزه نقشه به راحتی در اختیار همگان قرار دارد حتی نقشه های با مقیاس های بسیار حساس که در آن حتی میله مرزی و یا سربازان قابل مشاهده است.
Copy (۱۴۷۲) of St. Isidore's نقشه جهان
در بازدید از موزه نقشه های قرون گذشته انسان ناخود آگاه در برابر شاهکار، دقت ، هنر و آراستگی نقشه نگاران باستان چنان شیفته می ماند که از هدف واقعی آنان که تقدیم نقشه به پادشاهان و امرا که قلمرو سرزمینی را اختیار اداره و دفاع از آن را بر عهده داشته است فراموش می شود.[۱]    
The نزهة المشتاق فی اختراق الآفاق, drawn by شریف ادریسی م. ۱۱۵۴

نقشه های سبک بطلمیوس
نقشه های نخستین سبک بطلمیوس نقشه هایی هستند که جهان را بصورت تصور اولیه انسان از زمین ترسیم کرده اند در این نقشه ها فقط قاره اروپا- آسیا و آفریقا آنهم بصورت ناقص وجود دارد خلیج فارس مربع شکل است و دریای احمر و اقیانوس هند متفاوت با واقعیت امروزی است. ...[۲]     در رابطع با تاریخ کارتوگرافی کتابها و اطلسهای متعددی چاپ شده یکی از آنها
Atlas of The Arabian Peninsula in Old European Maps (۲۵۳ maps) by Khaled Al Ankary، Institute du Monde Arabe،Paris and Tunisia University،۲۰۰۱
این اطلس نقشه ها را بر اساس تاریخ ترسیم انها آورده و چگونگی تکامل و دفیق تر شدن آنها را با استناد به نقشه ها توضیح داده است.اطلاعات موجود در نقشه های جهان نما تا ۱۷۰۰ همچنان فراتر از ۷ دریا و ۷ اقلیم نرفته و به سبک قدیم و سبک جغرافیانویسان مسلمان، چین در شرق ، اروس در شمال، فرانکه در اروپا و افریقیه در جنوب لبه های پایانی دنیا و دریای محیط بدور دنیا و کوه قاف حلقه پایانی دنیای سینی شکل است. حدود سال ۱۷۵۳م. نیکلاس دی فر (۱۶۹۴-۱۷۵۴م )اولین بار نقشه جهان را تقریباً به شکل امروزی ترسیم کرده است.
[[پرونده:Claudius Ptolemy- The World.jpg|بندانگشتی|۳۰۰px|A medieval depiction of the Ecumene (۱۴۸۲, Johannes Schnitzer, engraver), Geography .
.توضیح چند نقشه از اطلس تونس:جرارد ون شاگن نقشه‌نگار هلندی در سال ۱۶۸۹ (میلادی) در آمستردام نقشه‌ای از جهان ترسیم کرد.
این نقشه به سبک کنده‌کاری با فلز مس و رنگ‌کاری دستی تزئین شده‌است. نقشه مس‌آرایی شده، نقشه‌ای کمیاب است و فقط یک رونوشت از آن در دانشگاه آمستردام می‌باشد و نسخه‌ای مشابه در کتابخانه‌های آمریکا ندارد. [۳]     خلیج پارس به زبان لاتین قدیمی: Sinus Persicus امروزه:Sinus Persici در نقشه آورده شده‌است. ابعاد اصلی نقشه ۴۸٫۳ در ۵۶ سانتی‌متر می‌باشد.[۴]    [۵]    [۶]    [۷]    [۸]    [۹]    


جستارهای وابسته[ویرایش]

نزهة المشتاق فی اختراق الآفاق
نقشه جهان
اسناد نام خلیج فارس، میراثی کهن و جاودان
وصف خلیج فارس در نقشه‌های تاریخی

منابع[ویرایش]

پرش به بالا ↑ مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا، «File:World Map ۱۶۸۹.JPG»، ویکی‌پدیای انگلیسی، دانشنامهٔ آزاد (بازیابی در ۱۲ مهٔ ۲۰۱۱).
پرش به بالا ↑ «van Schagen ۱۶۸۰ World & Continents - ۵ maps». www.helmink.com. بازبینی‌شده در ۱۲ مهٔ ۲۰۱۱.
پرش به بالا ↑ مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا، «File:World Map ۱۶۸۹-smaller.jpg»، ویکی‌پدیای انگلیسی، دانشنامهٔ آزاد (بازیابی در ۱۲ مهٔ ۲۰۱۱).
پرش به بالا ↑ مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا، «Maps of the world»، ویکی‌پدیای انگلیسی، دانشنامهٔ آزاد (بازیابی در ۱۲ مهٔ ۲۰۱۱).
پرش به بالا ↑ «World Map ۱۶۸۹ — No. ۳». www.flickr.com. بازبینی‌شده در ۱۲ مهٔ ۲۰۱۱.
پرش به بالا ↑ «World Map ۱۶۸۹ ~ Antique Travel Artwork». www.zazzle.com. بازبینی‌شده در ۱۲ مهٔ ۲۰۱۱.
پرش به بالا ↑ مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا، «File:Afteekening van de Persische Golf.JPG»، ویکی‌پدیای انگلیسی، دانشنامهٔ آزاد (بازیابی در ۱۵ مه ۲۰۱۱).
پرش به بالا ↑ مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا، «Cantino planisphere»، ویکی‌پدیای انگلیسی، دانشنامهٔ آزاد (بازیابی در ۱۶ مه ۲۰۱۱).
پرش به بالا ↑ [۱۰]    ,IRIB,
پرش به بالا ↑ «نقشه های خلیج فارس از آغاز تا امروز». اوون.
پرش به بالا ↑ United Nations Group of Experts on Geographical Names Working Paper No. ۶۱, ۲۳rd Session, Vienna, ۲۸ March – ۴ April ۲۰۰۶. accessed October ۹, ۲۰۱۰
پرش به بالا ↑ «مفاهیم کارتوگرافی». موسسه همشهری.
پرش به بالا ↑ «نقشه بطلمیوس». کانون پژوهش های خلیج فارس.
پرش به بالا ↑ مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا، «Waldseemüller map»، ویکی‌پدیای انگلیسی، دانشنامهٔ آزاد (بازیابی در ۷ سپتامبر ۲۰۱۱).
پرش به بالا ↑ مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا، «Early world maps»، ویکی‌پدیای انگلیسی، دانشنامهٔ آزاد (بازیابی در ۷ سپتامبر ۲۰۱۱).
پرش به بالا ↑ مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا، «پرونده:Jomann Imperium Periscum.jpg»، ویکی‌پدیای انگلیسی، دانشنامهٔ آزاد (بازیابی در ۲۴ مه ۲۰۱۱).


جعفری، عباس، فرهنگ بزرگ گیتاشناسی (اصطلاحات جغرافیائی). تهران: انتشارات گیتاشناسی، چاپ اول، خرداد ۱۳۶۶.
کارتوگرافی چیست؟



جعبه‌ابزار