نُسمه
روستاهای شهرستان
پاوه استان
کرمانشاهنُسمه روستایی با تاریخچه بیش از هزار سال
روستای نسمه در شهرستان پاوه واقع در استان کرمانشاه قرار گرفته است. این روستا از شمال به جاده ارتباطی پاوه ـ کرمانشاه و کوه های شاهو محدود می گردد . از جنوب به مراتع بین روستای نسمه و مزیدی و کوه های بین دو روستا محدود می شود .
به گزارش گروه استانهای باشگاه خبرنگاران از کرمانشاه؛ تپه قلعه نسمه مربوط به سدههای میانه دوره های تاریخی پس از اسلاماست که در روستای نسمه واقع شده است .
با توجه به نزدیکی کوه شاهو و وفور آب در پشت این روستا غارهایی به وجود امده است که باستان شناسان قدمت آثار واقع در این غارها را هزاران سال قبل از میلاد مسیح تخمین زده اند. در این غارها اشکالی شبیه به سُم اسب وجود داشته که تعداد آنها نه شکل بوده به همین دلیل به اسم (نُه سم) یا (نُسمه) نام گذاری شده است
عوامل طبیعی تا حد زیادی بیشترین تأثیر را در شکل گیری و پیدایش روستا داشته اند . عوامل طبیعی شامل فراوانی آب ، وجود باغات ، آب و هوای خنک و مراتع روستا که هسته اصلی و سنگ بنای اولیه روستا را شکل داده است
وجود چشمه معدنی که ازوسط روستای نسمه میگذرد وهمچنین چشمه کانی قولیان یکی دیگر ازچشمه های معروف روستای نسمه منطقه زیبایی را در این روستا رقم زده است .
روستای«نُسمه»گل سرسبد اورامانات/گزارشی از هادی نوروزی[ویرایش]
پایگاه خبری تحلیلی سلام پاوه:نُسمه یکی از روستاهای بکر و دیدنی استان کرمانشاه از توابع شهرستان پاوه در منطقه زیبای اورامانات است که این روزها سخت در تب و تاب پذیرایی از گردشگران داخلی و خارجی است و هر روز به زیرساخت های گردشگری خود می افزاید.
به گزارش اریکه(مرجع گردشگری کشور)،به نقل از ایسنا منطقه کرمانشاه،طبیعت گردی و بوم گردی از پرجاذبه ترین و پرطرفدارترین انواع گردشگری در دنیای کنونی است که استان کرمانشاه به دلیل تنوع اقلیمی و جاذبه های طبیعی بسیاری که دارد، در زمره پر پتانسیل ترین نقاط ایران برای توسعه این نوع از صنعت گردشگری قرار دارد.
در این بین منطقه اورامانات شرایط بسیار ویژه تری برای توسعه طبیعت گردی و بوم گردی دارد که خوشبختانه در سالیان اخیر با ایجاد زیرساخت های خوبی که در این منطقه توسط خود اهالی روستاها ایجاد شده، روز به روز به حجم ورودی تورهای طبیعت گردی به این منطقه افزوده می شود.
و اما «نُسمه» گل سرسبد روستاهای منطقه اورامانات در
استان کرمانشاه است که تک تک اهالی آن خود را با مقوله گردشگری عجین ساخته و از هیچ تلاشی برای جذب گردشگری بیشتر به روستای خود کم نمی گذارند.
هادی شریفی مدیر اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری شهرستان پاوه در گفت و گویی با ایسنا در خصوص روستای «نُسمه» می گوید:اغلب روستاهای شهرستان پاوه و کلا منطقه اورامانات شرایط تقریبا مشابه و ویژه ای برای توسعه گردشگری، آن هم از نوع طبیعت گردی و بوم گردی دارند، ولی «نُسمه» چیز دیگری است.
او می گوید:روستای «نُسمه» یکی از روستاهای توابع بخش مرکزی
شهرستان پاوه است که در فاصله سه کیلومتری از شهر پاوه قرار گرفته. این روستا از شمال به جاده ارتباطی پاوه ـ کرمانشاه و کوه های شاهو، از جنوب به مراتع بین روستای نسمه و مزیدی و کوه های بین دو روستا،از شرق به روستای دره بیان و باغات آن روستا و از غرب به روستاهای «چورژی» و «سرکران» و «تپه لاقلعه» محدود می شود.
این مدیر گردشگری منطقه در ادامه این گفت و گو، پیشینه تاریخی «نُسمه» را چنین معرفی می کند: با توجه به وجود غارهای پشت روستا و همچنین وفور آب، باستان شناسان قدمت آثار واقع در این غارها را هزاران سال قبل از میلاد مسیح تخمین زده اند. همچنین در ارتفاعات اطراف این روستا یک گوردخمه تاریخی مربوط به دوران مادها و خود تپه لاقلعه وجود دارد که ثبت ملی نیز شده اند، بنابراین این شواهد بیانگر قدمت تاریخی «نُسمه» است.
او همچنین از ساکنین این روستا به نیکی یاد کرد و گفت: روستای نسمه دارای ۱۹۰ خانوار و جمعیتی بالغ بر ۷۵۰ نفر است که بسیار مهمان نواز بوده و با دید وسیع و بازی که نسبت به توسعه مقوله گردشگری دارند، پذیرای هر گردشگری از هر نقطه از ایران و جهان هستند.
شریفی به علت نامگذاری این روستا نیز اشاره کرد و افزود: روستای نُسمه با توجه به اینکه از تابش نور خورشید زیاد بهره نمی برده وبه خاطر اینکه پشت به خورشید و در پای کوه واحدهای مسکونی ساخته شده اند و نیز دارای آب و هوای خنک و مرطوب بوده به اسم نِسرم که در اصطلاح کردی به معنی مرطوب می باشد، نام گذاری شده که با گذشت زمان به اسم نُسمه تغییر نام یافته است. البته یک وجه تسمیه دیگر با توجه به وجود غارهای پشت روستا نقل است که در این غارها اشکالی شبیه به سُم اسب وجود داشته که تعداد آنها ۹ شکل بوده به همین دلیل به اسم (نُه سم) یا (نُسمه) نام گذاری شده است.
مدیر اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان پاوه تاکید کرد: همه نوع خدمات گردشگری از پذیرایی و اسکان گرفته تا تفریح و گردش و خرید و … برای حضور تورهای گردشگری در این روستا وجود دارد.
او همچنین خاطرنشان کرد: تمامی اهالی روستای
نسمه مسلمان و پیرو مذهب شافعی هستند و زبان آنان کردی و بیشتر به
لهجه سورانی و تعداد اندکی هم به لهجه اورامی تکلم می کنند.
در ادامه این گزارش، برای آشنایی بیشتر با ویژگیهای گردشگرپذیری «نُسمه» و اینکه چرا به آن لقب گل سرسبد روستاهای منطقه اورامانات را می دهند، به سراغ سابق حسینی، دهیار
روستای نسمه رفتیم که او نیز در گفت و گویی با خبرنگار سرویس فرهنگی هنری ایسنا اظهارکرد: یکی از ویژگیهای خاص روستای نسمه این است که تک تک اهالی آن دغدغه جذب توریسم را دارند و در واقع همین فرهنگ گردشگرپذیری کمک ویژه ای به توسعه صنعت گردشگری در این روستا کرده است.
او با ذوقی خاص از حجم ورود گردشگران به این روستا می گوید که معمولا در روزهای تعطیل هفته بیش از یک هزار نفر به صورت انفرادی و در قالب تورهای مختلف داخلی و خارجی از این روستا دیدن می کنند.
حسینی در ادامه این گفت و گو به معرفی زیرساخت های موجود در این روستا برای حضور گردشگران اشاره می کند و می گوید: در حال حاضر در این روستا هفت اقامتگاه بوم گردی دایر است که البته درخواست صدور مجوز راه اندازی یازده اقامتگاه بوم گردی دیگر را هم به مسئولین گردشگری استان داده ایم و خلاصه اینکه مشکلی برای اسکان گردشگران در این روستا وجود ندارد. درخصوص پذیرایی نیز با توجه به وجود یک باغ رستوران بزرگ و زیبا و همچنین مزرعه پرورش ماهی همراه با ارائه ماهی کباب به گردشگران، مشکلی هم از باب پذیرایی از گردشگران نداریم. البته مصرف و ارائه هر نوع مواد دخانی همچون سیگار و قلیان در این روستا ممنوع است.
او به وجود یک نمایشگاه و فروشگاه دائمی صنایع دستی در ورودی این روستا نیز اشاره دارد و می افزاید: در این نمایشگاه تمام تولیدات سنتی اهالی روستا به فروش می رسد و گردشگران می توانند از تولیدات سنتی و محصولات باغی و لبنی روستا نیز با خود به سوغات ببرند.
دهیار «نُسمه» از باغ پرندگان این روستا می گوید که در آن علاوه بر انواع پرندگان، شترهای نژاد لاما، گوزن و حتی مزرعه پرورش اسب اصیل نژاد کرد هم وجود دارد و همیشه مورد توجه ویژه گردشگران داخلی و خارجی این روستا قرار گرفته است.
وی همچنین از در دست احداث بودن یک مجتمع تفریحی گردشگری به مساحت ۶۰۰۰ متر مربع در پارک جنگلی این روستای دیدنی یاد کرد.
حسینی افزود: برای اینکه گردشگران و به ویژه طبیعت گردان ورودی به روستا با مشکلی مواجه نشوند، چند مسیر زیبای طبیعت گردی در داخل روستا و ارتفاعات آن تعریف کرده و حتی یک مسیر کوه نوردی و صخره نوردی را نیز برای گردشگران ماجراجو مهیا کرده ایم.
دهیار روستای گردشگری «نُسمه» در پایان این گفت و گو یادآور شد: گردشگران در منطقه اورامانات علاوه بر داشتن امنیت فیزیکی از امنیت اجتماعی نیز برخوردارند، چراکه مردم این منطقه به خوبی ارزش یک گردشگر را درک کرده و با روحیه خاص میهمان نوازی خود با نهایت احترام از آنها پذیرایی و استقبال می کنند.
… خلاصه اگه هوس طبیعت گردی به سرتان زد و یا اینکه خواستید اوقاتی از این روزهای گرم تابستانی را به خنکای طبیعت پناه ببرید، حتما یه سر به «نُسمه» بزنید.
گزارش از هادی نوروزی