چرم کهنه کلات نادری


وقتي روستا زمين براي ساخت خانه ندارد
کوچ اجباري از «ماسوله» کلات
خراسان رضوي - مورخ یکشنبه ۱۳۹۳/۰۲/۲۱ شماره انتشار ۱۸۶۸۴
<<
>>
کلات ، قربانيان/ جابه جايي روستای چرم کهنه کلات نادری معروف به ماسوله کلات به کندي وبا سرعتي لاک پشتي در حال انجام است.
اين روستا همان روستاي تاريخي است که فردوسي شاعر بزرگ ايراني در قرن چهارم هجري در شاهنامه ودر داستان فرود سياوش چند بار از آن ياد کرده است: وزان روي، منزل به منزل سپاه /همي رفت و پيش اندر آمد دو راه /همان به که سوي کلات و چرم /برانيم و منزل کنيم از ميم /ز يک سو بيابان بي آب و نم /کلات از دگر سوي و را ه چرم /چپ و راست آباد و آب روان /بيابان چه جوييم و رنج روان /اين روستا در ۱۶۰کيلومتري شهرمقدس مشهد و۱۲کيلومتري شهر کلات در مسير محور کلات به درگز و در دامنه کوه هاي زيبا ي هزار مسجد قرار دارد.
وجود رودخانه دائمي وچشمه سار ها وقلل مرتفع وباغ هاي سرسبز وآبشار هاي دل انگيز اين روستا را به نقطه اي گردشگري در شهرستان تبديل کرده است که سالانه ميزبان صدها نفر از هموطنان عزيز ما از اقصي نقاط ميهن عزيز اسلامي است.
اهالي اين روستاي ۲۵۰خانواري گويش کردي کرمانجي دارند که اغلب به دامپروري و کشاورزي مشغول اند و دلبستگي فراواني به ايران اسلامي دارند و۷شهيدسر افراز تقديم نظام اسلامي کرده اند. آنها به برکت نظام الهي از خدمات برق، آب و مخابرات، راه آسفالته، مدرسه و ساير امکانات برخوردار هستند.
سيب، انگور، گردو، گندم، جو و کنجد عمده محصولات باغي وزراعي اهالي اين روستاست که در سال هاي اخير با توجه به حمايت هاي دولت از کشاورزان شاهد افزايش سطح توليدات محصولات کشاورزي هستيم.
اين روستا که به دليل شکل ظاهري و پلکاني بودن و ساخت منازل در ارتفاعات و دامنه ها به «ماسوله کلات» معروف شده است، همواره در معرض آسيب هاي طبيعي همچون سيلاب و رانش زمين قرار داشته و از اين روچند سالي است که اهالي روستا خواستار جابه جايي روستا به نقطه اي ديگر هستند و متاسفانه در پيچ وخم اين جابه جايي گرفتار شده اند که شنيدن ماجراي آن خالي از لطف نيست.



نوعروسي که سيل جانش را گرفت[ویرایش]

طبق اظهارات اهالي موضوع جابه جايي از زماني سر زبان ها افتاد که در سال هاي گذشته در ۲ حادثه غم انگيز يک کشاورز و يک نوعروس در مسير بازگشت به منزل طعمه سيلاب شدند وجان خود را از دست دادند. جسد آن ها نيز پس از جست وجوي فراوان اهالي در حوالي مرز ترکمنستان پيدا شد. در چنداتفاق ديگر بر اثر پرتاب سنگ از ارتفاعات خسارات فراواني به اهالي وارد شده است.
خسروي يکي از اهالي اين روستا است با اين که چند سال است از مرگ دختر نوعروسش در حادثه سيل مي گذرد به خراسان مي گويد: انگار ديروز بود که اين حادثه غم انگيز براي خانواده ما رخ داد و هيچ گاه اين حادثه جانسوز از خاطرمان محو نمي شود چرا که بنا بود به زودي شاهد برگزاري جشن عروسي او باشيم که متاسفانه اين حادثه رخ داد. وي افزود: چون روستاي چرم کهنه در حاشيه رودخانه و دره هاي آبريزي مختلف قرار گرفته است هر سال شاهد سيلاب هاي بزرگي هستيم. ضرورت دارد محل سکونت مردم به جايي ديگر منتقل شود چرا که حادثه هيچ گاه خبر نمي کند. بهتر است از وقوع حوادث اجتماعي جلوگيري شود. بهرامي يکي ديگر از اهالي است که در کودکي پدرش را در حادثه سيل از دست داده است. وي مي گويد: من از سيلاب خاطره بدي دارم چرا که در دوران کودکي که به پدر نياز داشتم سيلاب او را از ما گرفت از اين رو جابه جايي روستا ضروري است. فرودي يکي ديگر از اهالي روستا از بعد ديگري به ماجراي جابه جايي نگاه مي کند و مي گويد : با توجه به پلکاني بودن وصخره اي بودن روستا متاسفانه حفر چاه و هم چنين لوله کشي آب وفاضلاب مقدور نيست زيرا آب به خانه هاي همسايگان نفوذ مي کندو مشکلاتي را به همراه دارد.
يکي ديگر از اهالي مي گويد: به دليل اين که امکان حفر چاه فاضلاب وجود ندارد به ناچار فاضلاب منازل به صورت سطحي در معابر جاري مي شود که اين موضوع هم نارضايتي مردم را به همراه دارد و هم باعث برخورد قانوني از سوي شبکه بهداشت مي شود لذا موضوع جابه جايي بايد با جديت توسط مسئولان پيگيري شود. حسيني يکي ديگر از اهالي به يک نکته جالب اشاره مي کند ومي گويد : به اين دليل که روستاي فعلي گنجايش ساخت مسکن جديد را ندارد بسياري از جوانان روستا مجبور شده اند به شهر ها و به ويژه مشهد مهاجرت کنند. لذا اگر جابه جايي روستا محقق شود شاهد بازگشت آنان به روستا خواهيم بود. ابراهيم نژاد که مالک يکي از ساختمان هاي مسکوني ساخته شده توسط پيمانکار است به نکته اي اشاره مي کند که درد دل صاحبان منازل ساخته شده در روستاي جديد است. وي مي گويد:۳ سال است که تسهيلات مسکن گرفته ايم و واحد مسکوني خود را در محل جديد ساخته ايم اما به دليل اين که آب، برق و گاز ندارد قابل سکونت نيست. به همين سبب مجبور شده ايم به مشهد مهاجرت کنيم آن هم در حالي که ساختمان هاي ساخته شده در حال تخريب هستند.
هادي کشوري عضو شوراي اسلامي چرم کهنه در خصوص جابه جايي روستا اظهار کرد: روستاي چرم کهنه در محلي واقع شده است که سيلاب هاي زيادي جاري مي شود و کوه و تپه هاي مشرف بر روستا رانش پيدا مي کند و هر لحظه احتمال دارد خانه هاي مردم در حادثه اي فرو بريزد. وي افزود: از سوي ديگر فاضلاب منازل روستائيان به داخل رودخانه و معابر سرازير مي شود و آلودگي آن سلامت مردم را تهديد مي کند و مهم تر اين که به دليل کوهستاني بودن ديگر فضايي براي ساخت منازل جديد وجود ندارد و جوانان به ناچار به ساير شهر ها مهاجرت مي کنند لذا جابه جايي روستا امري مهم است که اميدوارم با همت مسئولان هرچه زودتر محقق شود.
«عليرضا قربانپور» دهيار سابق وعضو فعلي روستا در خصوص سابقه جابه جايي مي گويد: موضوع جابه جايي به طور جدي از سال ۱۳۸۲ با درخواست اهالي واعضاي شوراي اسلامي وقت کليد خورد و پس از جانمايي روستاي جديد توسط کارشناسان بنياد مسکن، در سال ۸۵ عمليات اجرايي طرح جابه جايي در نقطه اي خارج از روستا با تملک اراضي واقع درطرح طبق توافق بنیاد مسکن با مالکان به طور رسمي آغاز شد. وي افزود: در فاز اول ۲۸ واحد مسکوني با موافقت متقاضيان براي ساخت به پيمانکار تعيين شده از سوي بنياد واگذار شد که پيمانکار مربوطه موفق به ساخت ۱۲ واحد شد و به دليل افزايش قيمت مصالح ساختماني از ادامه اجراي طرح منصرف شدند اين امر خسارات فراواني از جمله پرداخت جريمه ۲۰ميليون ريالي به بانک عامل به مردم وارد کرد.
وي در خصوص دليل کندي موضوع جابه جايي گفت: تامين نکردن آب وبرق و نبود کمک هاي بلاعوض به مردم در مکان جديد، اصلي ترين علت تمايل نداشتن اهالي به جابه جايي است چرا که ساخت و ساز بدون ارائه اين خدمات توجيه اقتصادي ندارد. وي افزود: انتظار مي رفت قبل از هرگونه فعاليتي بستر هاي لازم از سوي بنياد مسکن و دستگاه هاي خدمات دهنده در محل جديد فراهم مي شدتا مردم ترغيب شوند و از روستاي آبا و اجدادي خويش دل بکنند.


دستگاه هاي خدماتي بايد به وظيفه خود عمل کنند[ویرایش]

«افروزي» يکي از کارکنان بنياد مسکن کلات در خصوص آخرين وضعيت جابه جايي روستا مي گويد : در حال حاضر ۱۳واحد مسکوني توسط متقاضيان ساخته شده و بنياد مسکن به کليه تعهدات خود در زمينه جابه جايي عمل کرده و به اجراي فاز اول طرح هادي و همچنين بهسازي محيط روستاي جديد اقدام کرده است و آسفالت کردن معابر اصلي داخل روستا به پايان رسيده است. وي افزود: دستگاه هاي خدمات دهنده همچون اداره آب وبرق و... بايد طبق تعهدات به وظايف محوله وقانوني خويش عمل کنند تا مردم از سردرگمي درآيند.
«نوروز افروند» رئيس آبفاي کلات در خصوص پروژه آبرساني به روستاي چرم کهنه مي گويد: اداره آب روستايي طبق تعهدات تاکنون به اجراي مخزن ۱۰۰متر مکعبي آب شهرک جديد واجراي شبکه توزيع داخلي روستا وتسطيح محل موتور خانه اقدام کرده است. وي افزود: در حال حاضر اجراي خط توزيع انتقال آب به روستا به دليل تامين نشدن اعتبار مقدور نيست و چنان چه اعتبارات لازم تخصيص يابد به سرعت انتقال آب را اجرايي خواهيم کرد. وي افزود: هزينه کلي اجراي خط انتقال آب از محل فعلي روستا به محل جديد ۱۲۰ميليارد ريال پيش بيني شده است.


جابه جايي «چرم» قطعي است[ویرایش]

«لشکري» بخشدار مرکزي کلات هم در خصوص آخرين وضعيت جابه جايي چرم کهنه مي گويد: جابه جايي روستاي چرم کهنه قطعي است و با پيگيري هاي انجام شده و با تامين اعتبار لازم به زودي برق رساني روستا انجام و نگراني مردم در اين خصوص برطرف مي شود. وي افزود: با توجه به اين که آسفالت معابر روستاي جديد در دستور کار بنياد مسکن قرار گرفته است و به دليل جلو گيري از هرگونه کنده کاري در سطح معابر آسفالته، هزينه اجراي شبکه توزيع آب داخلي روستا از محل اعتبارات دهياري تامين و از سوي اداره آب روستايي اجرا شد.
فرماندار کلات هم در خصوص جابه جايي روستا گفت: با توجه به مصوبه ستاد بحران استان، به سبب وضعيت طبيعي روستا و قرار گرفتن آن در منطقه کوهستاني، خطر طغيان رودخانه و جاري شدن سيل، وقوع زمين لرزه و نبود لوله کشي مناسب فاضلاب، جابه جايي آن به مکان جديد ضروري به نظر مي رسد. وي افزود: از همه مديران مرتبط با طرح جابه جايي انتظار دارم با مديريت جهادي وارد عرصه خدمت رساني به مردم شهرستان شوند. وي افزود: در مکان جديدي که به منظور احداث روستا در نظر گرفته شده تاکنون چند واحد مسکوني احداث شده است که عمليات خط انتقال آب و پروژه برق رساني با تامين اعتبار آغاز مي شود. وي افزود: براي انتقال خط آب روستا به مبلغ ۱۵۰ ميليون تومان وبراي برق رساني به ۷۰ ميليون تومان اعتبار نياز است.
وي افزود: با توجه به سکونت مردم در اين روستا و همجواري با روستاي چرم نو که در بن بست قرار دارد احياي راه ارتباطي قديم محور کلات به درگز، اين ۲ روستا را از بن بست خارج مي کند و باعث رونق و آباداني آن مي شود. فرماندار کلات در خصوص ساخت مدارس در محل جديد گفت: با استقرار مردم پيگير ساخت مدارس وساير مراکز مورد نياز خواهيم بود.



جعبه‌ابزار