کریشکی


روستاي کريشکي/ لارستان / فارس
روستای کریشکی از توابع بخش بیـرم و یکی از روستاهای جنوب شهرستان لارستان استان فارس از نظر جغرافیایی کریشکی بخش ٢۵ فارس پلاک متعدد منطقه قطعه ۶ موسوم به بیرم که در فاصله ١٢٠ کیلومتری شمال شهرستان لارستان واقع گردیده و مساحت آن برابر با ١٢ هکتار که محدود اربعه اراضی به شرح ذیل بوده و منطقه مورد نظر بین طولهای جغرافیایی٠٠٠/٠٠٠ /٥٣ تا ٥٣/٣٠ وعرضهای جغرافیایی ٣٠/٢٧ و ١٥/١٠/٢٨ واقع است.



مشخصات جغرافیایی کریشکی[ویرایش]

کریشکی از توابع بخش بیـرم و یکی از روستاهای جنوب شهرستان لارستان استان فارس از نظر جغرافیایی کریشکی بخش ٢۵ فارس پلاک متعدد منطقه قطعه ۶ موسوم به بیرم که در فاصله ١٢٠ کیلومتری شمال شهرستان لارستان واقع گردیده و مساحت آن برابر با ١٢ هکتار که محدود اربعه اراضی به شرح ذیل بوده و منطقه مورد نظر بین طولهای جغرافیایی٠٠٠/٠٠٠ /٥٣ تا ٥٣/٣٠ وعرضهای جغرافیایی ٣٠/٢٧ و ١٥/١٠/٢٨ واقع است.
کریشکی یکی از روستاهای هفت گانه نعمه جات است. طایفۀ نعمه ای در اواخر دوران صفویه از منطقه دشتستان بوشهر کوچ کرده و در جنوب لارستان سکنی گزیده اند. در سده های گذشته مهمترین مشغولیت و کار مردمان طایفۀ کشاورزی و دامپروری بوده است، امّا از سالهای بعد از جنگ جهانی دوم بسیاری از مردان این طایفۀ جهت امرار معاش به کشورهای حوزه خلیج فارس مسافرت می کردند، مجموعه روستاهای نعمه جات در فاصله ۲۵ تا ۳۰ کیلومتر در جوار هم دیگر واقع شده اند که از ۱۴۰ سال قبل یعنی دوران ناصرالدین شاه قاجار مرکزیت در روستای کریشکی و قلعه حاجی علی مسیح (دلیــر) بوده است. چندین قلعه و چاه های عمیق کشاورزی از مهمترین آثار باقی مانده از آن سالهاست که تعدادی از آنها در سلامت کامل است.
(کریشکی بر گرفته است از نام داروئی محلی است که در منطقه بصورت طبیعی و خودرو سبز شده است و خواص دارویی دارد.)
کریشکی از روستاهای نمونه لارستان است. طی ده سال گذشته هر دو دوره بعنوان شورای نمونه لارستان انتخاب شده است. از نظر امکانات رفاهی و تفریحی و گردشی نیز بعنوان واحد نمونه و روستای نمونه گردشگری (میراث فرهنگی ) برگزیده شده است.
دو اثر تاریخی در این روستا به ثبت آثار ملی رسیده است:
۱- قلعه گبری « ساسانی»
۲- قلعه حاجی علی مسیح «دلیر»
بزرگترین موزه مردم شناسی جنوب استان فارس را دارد که بیش از ۵۶۰۰ قطعه تاریخی و سنتی در آن نگهداری می شود. از سال ۱۳۷۰ تا کنون بیش از ۵۰۰۰ اصله نهال درخت در این روستا و تپه های مشرف به آن نشاء شده است که زیبایی خاص به منطقه داده است. از نظر امکانات رفاحی و گردشی نیز بر خوردار از رستوران، پارک محله ای و پارک جنگلی است. ساخت بناها، کوچه ها و خیابان ها هفتاد سال پیش از این طراحی و نقشه های آن تهیه شده است. در حال حاضر کوچه های این روستا ماشین رو و بزرگ و به استیل منظم همراه با منازل سنتی دیده می شود. همه این امکانات توسط خیرین کریشکی ساخته و بنا شده است.

مکان های دیدنی و تاریخی کریشکی[ویرایش]

١ - جنگل نگین سبز کریشکی با چندین هزار اصله نهال کاکتوس، بید ، صدر و ........
٢- آثار تاریخی قلعه گبری یا قلعه زرتشتی که بیش از ۱۵۰۰ سال قدمت داردکه به ثبت آثار ملی کشور رسیده است.
٣- آثارتاریخی و قلعه حاج علی مسیح ثبت آثار ملی کشور که دیوارهای گلی و خشت قلعه با زبان بی زبانی خاطرات خویش را بازگو می کند.
٤- بزرگترین موزه مردم شناسی جنوب استان فارس که در کریشکی قرار دارد با بیش از ٥٨٠٠ قطعه از اشیاء قدیمی، تاریخی منطقه.
٥- کره زمینی که در کریشکی ساخته شده نمادی از جهان است.
٦- سفره خانه سنتی که پذیرای مهمانان دور و نزدیک می باشد.
٧- ماکت زیبای کریشکی که با ظرافت خاص خودش ساخته شده و هم چنین تندیسهایی از پرندگان منطقه ای که در مکان های مختلف طراحی و ساخته شده است.

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای کریشکی







جعبه‌ابزار