کلیشم


شهرستان تنکابن استان مازندران
روستاي کليشم/ رودبار / گیلان
کلیشم نام روستایی خوش آب و هوا در دل سلسله جبال البرز در حریم مراتع البرز مرکزی و در استان گیلان است. این روستا از توابع بخش عمارلو شهرستان رودبار استان گیلان می باشد.


وضعیت معیشت[ویرایش]

شغل اصلی و عمومی مردم روستای کلیشم دامداری است. در کنار دامداری اهالی بصورت جزئی کشاورزی نیز می کنند که قابل توجه نیست. اما چیزی که در گذشته باعث شهرت و توجه به این روستا بود و باعث مرکزیت آن در میان روستاهای همجوار شده بود، انجام فعالیتهای تجاری و خرید و فروش محصولات تولیدی سایر روستاها در بازار این روستا بود.
متاسفانه بعد از زلزله سال ۶۹ روستا در بن بست قرار گرفته و مزیت فوق را از دست داده است. این مهم باعث مهاجرت اکثر سکنه شده و افت شدیدی را از نظر رشد و توسعه داشته است . امید است مسئولان اهمیت وجود راههای ارتباطی را برای این روستا و روستاهای همجوار درک کرده و اقدامی موثر در این خصوص ارائه نمایند.

وضعیت اجتماعی[ویرایش]

اهالی روستا کلیشم به شش دسته تقسیم می شوند که اصطلاحا" به هر دسته یک "دونگ" اطلاق می گردد. بنا به اظهارات مردم، این دسته ها هر کدام دارای سابقه و گذشته ای متفاوت بوده و به مکانی دیگر در ایران برمی گردند.
اسامی دونگها عبارتند از: البکی - ملک شاهی - ارسنگی - نال بند- ولونی و .....
مردم کلیشم را ۵ طایفه تشکیل داده اندکه عبارتند از: نعلبند/ملکشاهی/ولیانی/علی بکی/ارسنگی که عمدتا" از نقاط مختلف کشورودر زمانهای حکمرانی شاهان و سلاطین گذشته به دلیل مخالفت با استبداد و جور حاکمان به این منطقه که فاقد امکانات و شرایط سخت آب وهوایی بود کوچانده شدند و رفته رفته با کار و تلاش کلیشم فعلی را بوجود آوردند.

جغرافیای انسانی(مردم شناسی)[ویرایش]

کلیشم دارای حدود۲۰۰ خانوار و جمعیتی بالغ بر ۷۰۰ نفر می باشد. گویش مردم تاتی بوده ولباس زنانه محلی در گذشته شامل مندیل/دستمال گلدوزی شده بلند سفید/جلیقه دوخته شده به سکه/سر تومان و پیراهن بلند بود که پس از گذشت زمان و نفوذ فرهنگ شهری ومهاجرت اهالی به شهر تغییر یافته و اکنون عموم زنان از لباسهای معمول شهری استفاده می کنند .

← مراسم آیینی ومذهبی در کلیشم
کلیشم از دیر باز به عنوان روستای مذهبی در منطقه مشهور بود بطوریکه مراسم آیینی در روستا با تعصب و جدیت خاصی برگزار می شد و مراسم تاسوعا و عاشورای آقا اباعبدالله الحسین (ع) و روزه داری عموم مردم کلیشم از پیر تا جوان و نوجوان در ماه رمضان نمود عینی دینداری و پاسداری از ارزشهای دینی مردم کلیشم بود

بزرگان دینی و شهدای روستا[ویرایش]

وجود زمینه وظرفیت فراوان دینی ومذهبی در روستا پرورش مردان غیور وغیرتمند به شهادت رسیده در ۸ سال دفاع از میهن و وجود عالمانی چون مرحوم آیت الله شیخ غلامحسین گیلانی که بیش از نیمی از عمر خود را در نجف اشرف سپری نمود و فرزندش مرحوم شیخ ابوالقاسم فاضل و فرزندش مرحوم شیخ محمدحسین فاضل که مزارشان در در روستای ناوه ودر کنار مرقد شریف امامزادگان احمد ومحمد ابن موسی ابن جعفر (ع) قرار دارد و پیران کلیشم از زهد و تقوی و پارسایی این سلسله روحانی سخن بسیار گفته اند که ذکر آن در این مقال نمی گنجد و نیز مرحوم آقا شیخ ضیاء باقری از طلبه های شجاع و دلیر و انقلابی کلیشم که متاسفانه در حادثه ای به دیار باقی شتافت و دیگر مردان وزنان پاک و غیرتمند و متدین کلیشمی که در اقصی نقاط کشور زندگی می کنند و از افتخارات کلیشم محسوب می شوند.

مراسم آیینی در کلیشم[ویرایش]

علم واچینی/مراسم شبهای قدر/عید قربان و عید فطر/تاسوعا و عاشورا/شام غریبان و...

مراسم سنتی در کلیشم[ویرایش]

عروسی شامل خواستگاری/نامزدی/عیدی بری/هیما بار/گوشتی بری/نارنج زنی و...که هر یک از موارد بر شمرده با کیفیت خاصی برگزار می شد وهمیشه شور و نشاط و شادمانی را با خود به همراه داشت بطوریکه تابستان هر سال بهترین و پر خاطره ترین زندگی هر کلیشمی بود و شاهد برگزاری بیش از ۲۰ عروسی در روستا بودیم و از عروسیهای کلیشم هیما بار و برداشتن گوسفند قربانی عروس و داماد هرگز از خاطره ها محو نمی شود.

مراسم حلول سال نو وعید نوروز[ویرایش]

شال: کیسه دوخته شده از پارچه که نخی بلند بدان آویزان بود و از بالای آتشدانهای منازل توسط نوجوانان به محل زندگی ساکنین به پایین هدایت می شد و ضمن ایجاد نشاط پیام حلول سال نو را به ارمغان داشت و چون شادی آور بود صاحب خانه فراخور وسع خود انعامی را در کیسه قرار می داد که عمدتا وسایل خوراکی مثل گردو، فندق، تخم مرغ و.. بود و سپس به بالا کشیده می شد .

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای کلیشم







جعبه‌ابزار