کندر
شهرستان
تاکستان استان
قزوین این صفحه را شما تکمیل کنیدروستای کندر و تاریخچه آن[ویرایش]
کندر به نامهای دیگری مانند «کهن دور» هم خوانده می شود به این دلیل کهن دور میگویند که دارای اشیا قدیمی است و دلیل اینکه به آن «کن دور» میگویند این است که به امامزاده داوود راه دارد.
گروه استانی «تیتریک» ؛ کندر نام روستایی است واقع در شهر تاریخی
کرج .
ازروستا تا امامزاده داوود ۶ ساعت راه است و تا کنسلقان-وارنگه-واریج ۳ساعت راه است.
کندر به نامهای دیگری مانند «کهن دور» هم خوانده می شود به این دلیل کهن دور میگویند که دارای اشیا قدیمی است و دلیل اینکه به آن «کن دور» میگویند این است که به
امامزاده داوود راه دارد.
شغل اکثر مردم کشاورزی است که از جمله محصولات آنها می توان
جو -
گندم و
عدس را نام برد.
در زمان نه چندان دور زنان در منزل به قالی بافی مشغول بودهاند اما امروزه به دلیل گرانی پشم قالی بافی رونق ندارد و در حال حاضر۳ الی۴ دار قالی در روستا وجود دارد که دیگر مورد استفاده قرار نمیگیرد.
کندور دارای جاذبه های گردشگری زیادی است که از جمله آن میتوان چشمه آب معدنی را نام برد که آبی بسیار گوارا دارد این چشمه نام خاصی ندارد. همین طور چشمه دیگری وجود دارد به نام بالا محل۵ که در زمان قدیم به خاطر احترام و اعتقاداتی که داشتند فقط خانمها مجاز به آب آوردن از این چشمه بودند و اگر آقایی قصد برداشت آب را میداشت باید حتما خانمی را با خود سرچشمه میبرد.
در کندور اشیا تاریخی از جمله:
۱-سفال۲-ساروج و … موجود است که دیدن و دانستن تاریخچه آنها که مربوط به دوره قاجار و صفویه است خالی از لطف نیست.
مراسم جشنها و آیینهای مردم روستا فرق چندانی با بقیه مناطق ندارد، مگر در چند مورد از جمله شب چله به طوری که آنها این شب را ۱۳ روز پس از شب چله اصلی میگیرند به این دلیل که میگویند این شب یعنی ۱۳ دیماه میزان و بلندترین شب سال است و همچنین مراسم عاشورا و تاسوعا انها با سایر مناطق فرق چندانی ندارد فقط در روز عاشورا و تاسوعا انها علاوه بر علم نخل هم بلند میکنند که به عقیده بومیان منطقه نماد حضرت علی (ع)است.
بازیهای روستا که بیشتر در زمانهای نه چندان دورصورت میگرفت ۱-الک دولک ۲-گودرنگ یا همان قایم باشک است.
در روستا با گویش خاصی سخن می گویند که بی شباهت به گویش مازنی نیست به طور مثال به گاو نرمی گویند ورزا – اِلون به معنی الان – آو به معنی آب.
بازی های روستا که بیشتر در زمان های نه چندان دورصورت می گرفت ۱-الک دولک ۲-گودرنگ یا همان قایم باشک است.
در دل کوههای روستا حفرههایی به چشم میخورد که شکل منظمی دارند به همین دلیل میتوان گفت که ساخته دست بشر است که به منظور استفاده خاصی ساخته شدهاند،به طور مثال در دل یکی از کوهها حفرهای وجود دارد که به طور حتم به منظور تیراندازی به دشمنان مورد استفاده قرار میگرفته است که به این حفرهها «اشکف» گفته میشود.
در نزدیکی این اشکف محلی وجود دارد که به چهل دختر معروف است مردم قدیم بر این باور بودند که دخترهای دم بختی که میخواستند بختشان باز شود به این مکان میآمدند و نذرو نیاز میکردند و میگویند که در این محل ۴۰ دختر ناپدید شدهاند.
روبروی چهل دختر زاغه ای وجود دارد که قبلا زاغه مهمات بوده است این زاغه مربوط به قرن هفتم و مال قلعه اسماعیلیان است.
در
امامزاده عبدا… روستا سنگ قبرهای قدیمی وجود دارند که از جمله آنها قبرهایی است که متعلق به سالهای( ۱۲۳۴-۱۲۸۹) ه.ق است. برروی قبرهای تاریخی که موجود است اشکال گوناگونی وجود دارد از جمله آنها شکل قیچی و شانه است که میتواند نشانگر شغل یا جنسیت شخص فوت شده باشد. شانه یک سر نشانگرزن و شانه دو سر نشانگر مرد است کبوتر نشانه زوج تازه ازدواج کرده وتوپ و اسلحه نشانگر فردی نظامی بوده است.
در روستای کندور حمزه-کندری- امیرعلی- مصطفایی- پهلوانی- آشوری از رایج ترین فامیلی ها هستند که بیشترین فامیلی مردم پهلوانی است که مردمانی از خطه شمال کشور هستند.
خانههای قدیمی روستا همچنان بافت خشتی و گلی خودراحفظ کردهاند، اما برخی خانهها باسازی شدهاند و از آن شکل اولیه خود خارج گردیده است و واقعاًَ حیف که روستاهای ما که از زیباییهای خاص خود برخوردارند بافت سنتی خود را از دست بدهند و به حالت خانههای شهری تغییر شکل دهند.
نوع پوشش لباس افراد روستا مانندکرج تهران و… است و فرق چندانی ندارد، اما در قدیم شلوارهایی مورد استفاده قرار میگرفته است که از جنس متقال بوده است که از لحاظ محکمی همانند شلوارهای لی امروزی بوده است با فرق اینکه شلوارهای متقال پارچه و دوختش مال خود ایرانیها بوده است.
روستا دارای گونه های گیاهی متنوعی است که از جمله آن می توان :
۱-گون که کتیرا را از این گیاه تهیه می کنند
۲-تیخک که گیاهی است با دانه های به شیرینی عسل
۳-شکر آلاله که از ریشه اش در فصل بهار برای تهیه خورشت استفاده می شود همانند کرفس و همچنین درخت ته که به گفته اهالی روستا یکی از محکم ترین چوبهای دنیاست را نام برد.
اسامی کوههای معروف کندور عبارتند از:
۱-کوه کی خسرو
۲-کوه قبله
۳-کوه عمر کوشان
۴-کوه سیاه کمر
۵-کوه لیز که به علت شیب زیادی که دارد به این نام خوانده می شود.
منبع[ویرایش]
کرج رسا