کودزر


روستاي کودزر/ تفرش / مرکزی
روستای کودزر در ۷۰کیلومتری شمال غرب اراک و۲۲کیلومتری شمال غرب فرمهین قرار دارد و ارتفاع آن از سطح در یا ۱۷۵۰ متر می باشد. این روستا دارای آب و هوای کوه پایه ای و با میزان بارش متوسط ۳۵۰ میلیمتر در سال و عمده محصولات آنرا گندم و جو وانواع محصولات زراعی تشکیل می دهند


معرفی روستا[ویرایش]

روستای کودزر در ۷۰کیلومتری شمال غرب اراک و۲۲کیلومتری شمال غرب فرمهین قرار دارد و ارتفاع آن از سطح در یا ۱۷۵۰ متر می باشد. این روستا دارای آب و هوای کوه پایه ای و با میزان بارش متوسط ۳۵۰ میلیمتر در سال و عمده محصولات آنرا گندم و جو وانواع محصولات زراعی تشکیل می دهند و محصولات باغی خیلی کم وجود دارد . با روستا های تبرته در جنوب اشغل در جنوب شرقی وروان در شمال شرقی و دستجان در شمال و سقر جوقک و چابار در شمال غربی همسایه است. جاده باستانی شاه جاده (شاه جعده) یا راه شاهی دوران هخامنشیان در غرب خود را با اسطوره ها ی پر رمز وراز پیوند زده است این روستا در دوران های ماد ها و هخامنشیان و دوره اسلامی وتا سده۸۳۰و شاید بعد از آن مر کز بیش از ۴۵ روستاو قدیمترین آتشکده (آذز کشسب)فردقان که درسال ۲۸۳ ه بدستور برون ترکی حاکم قم ویران شد به تایید کتاب تاریخ قم بوده و قلمروی جدای از فراهان را شامل می شده است . در این روستا امامزاده ای وجود ندارد .

راه هاي ارتباطي[ویرایش]

اگر مسیر اراک به سمت فراهان را در پیش بگیرید پس از ۶۵کیلو متر به روستایی میرسید که روزگاری نه چندان دور دارای مدنیتی درخشان و قدمتی به اندازه تاریخ دارد در کتاب تاریخ قم این روستا را کوزدربا۴۴پارچه آبادی قید کرده اند ولی امروز این روستا جزءآبادی های فراهان است و با نام کودزر شناخته می شود که از مرکز بخش که در گذشته جزء مزارع اش بود۲۱ کیلومتر فاصله دارد.
کوزدر یا کوژدر همان کوز و در یا پستی و بلندی می باشد که بر عکس منطقه فراهان که دشت می باشد است. منطقه ای که تاریخ مبارزه مردمان صلح دوست و اسایش طلب اش با خست طبیعت و چپاول بیگانکان بخشی از حماسه مردم منطقه در مبارزه برای بقا را پاس دارند .مبارزه با اعراب و مغولان و افغانهای یاغی که هزینه های زیادی را متحمل شدندو قلعه های زیادی را به تاراج و تخریب از دست دادند ولی در برابر مهاجمان چون کوهی استوار ایستادند .در این روستای قدیمی ۵ قلعه شناخته شده وجود دارد که مورد تخریب قرار گرفته است و بنا به اظهارات اهالی در زمانهای سلطه اعراب مغولان و افغانها ویران شده اند .این بنا ها به قد مت تاریخی آن اعتبار می بخشد و شاه جعده (جاده شاهی زمان هخامنشیان ) از نز دیکی غرب این روستا عبور می کند که در گذشته موجب اعتبار و اهمیت روستا بوده است.
روستای کودزردر شمال همجوار با دستجان در جنوب تبرته در شرق اشقل و وروان در غرب چابار وسقر جوقک است چا بار یا چا پاریکی از ۱۱۱ایستگاه یا محل استراحت چاپار های زمان داریوش هخا منشی بوده است که در مسیر شاه جاده قرار داشته است که اخبارنواحی قلمرو هخامنشیان و ملل تا بعه را به داریوش می رساندنداین جاده از همدان به رستاق کودزر و از اینجا به تبرته و سا روق و شراه و ملایر و شوش و تخت جمشید متصل می شده است.
یکی دیگر مکان های مهم که به نقل از تاریخ قم جزء روستاق کوزدر قید شده است فردقان یا پر دقان است که در۱۵کیلو متری شمال خنجین قرار داردهمدانی در کتاب خود چنین گوید: در دیهی از دیه های قم روستایی ا ست که مزدجان(فرد جان) نام دارد که آتشکده دیرینه ای بوده است که مجوس در وصف آن غلو کرده اند .
این آتشگده جزء اولین آتشکده ها بود که حتی بدستور قباد پادشاه ساسانی وخواست مزدک هم خاموش نگردید و تا سال ۲۸۳هجری نیز بر قرار بود ولی در این سال برون ترکی حاکم قم دستور داد آنرا ویران کردند و برجو باروی آنرا خراب نمو دند و دو لنگه در طلایی آنرا به کعبه فرستا دند تا در درب خانه خدا مورد استفاده قرار گیرد .
تعدادجمعیت: ۷۵۰
نفر –ارتفاع از سطح در یا :۱۸۸۰ متر – گویش آذری و فارسی
زیارتگاه: پنجه علی
چشمه ها :بر زمین – دولت آباد – محمد آباد – قرق– کند آب- جیران بلاغی
قنوات :قره کریز – آقا با با
زراعت دیم :۲۰۰۰ هکتار آبی ۷۰۰هکتار
محصولات زراعی :گندم – جو-سیب زمینی –عدس – نخود –لوبیا – کلزا- یونجه- شبد ر
محصولات باغی :انگور –زرد آلو- با دام –
تعداد دام :گاو شیری :۳۰۰ راس گوسفند :۲۰۰۰ راس
سد خاکی :۱مورد- موتورآب :۱۰عدد
امکانات اموزشی و بهداشتی :مدرسه ابتدایی- بیمارستان

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای کودزر







جعبه‌ابزار