گچسر


موقعيت و تاريخچه
روستاي گچسر از توابع بخش آساراي شهرستان کرج با مختصات جغرافيايي ۵۱ درجه و ۱۹ دقيقه طول شرقي و ۳۶ درجه و ۷ دقيقه عرض شمالي در ۶۵ کيلومتر شمال شرقي کرج قرار گرفته است. ارتفاع اين روستا از سطح دريا ۲۲۳۰ متر و آب و هواي آن در زمستان ها سرد و پر برف و در تابستان ها مطبوع و دلپذير است.
روستاي گچسر از قدمتي طولاني برخوردار است و با توجه به آثار بر جا مانده از گذشته قدمت اين روستا به دوره صفوي مي رسد. اين روستا در حال حاضر نيز به دليل استقرار در جاده چالوس هتل قديم، نزديکي به پيست ديزين و غار طبيعي يخ مراد اشتهار منطقه اي دارد.
مردم روستاي گچسر به زبان هاي فارسي و گيلکي سخن مي گويند، مسلمان و پيرو مذهب شيعه جعفري هستند.


الگوي معيشت و سکونت[ویرایش]

براساس نتايج سرشماري سال ۱۳۷۵ روستاي گچسر ۱۹۸ نفر جمعيت داشته است. که در سال ۱۳۸۵ به حدود ۱۰۰۰ نفر افزايش يافته است. جمعيت اين روستا در فصل تابستان افزايش و در فصل زمستان کاهش مي يابد.
درآمد بيشتر مردم روستاي گچسر از فعاليت هاي زراعي، باغداري، دامداري سنتي، امور خدماتي و توليد صنايع دستي تامين مي شود. گندم، جو، انواع ميوه هاي درختي مانند گردو، سيب، آلبالو وگيلاس از محصولات زراعي و باغي اين روستاست.
انواع فرآورده هاي دامي از قبيل ماست، پنير، شير وکشک نيز در گچسر به عمل مي آيد که علاوه بر مصرف داخلي به بازارهاي اطراف نيز عرضه مي شود.
روستاي گچسر در يک ناحيه کوهستاني استقرار يافته و بافت مسکوني متمرکزي دارد. خانه هاي مسکوني اين روستا در شيبي ملايم در کنار هم بنا شده اند. اغلب کوچه هاي روستا به صورت پلکاني باريک، پيچ در پيچ و داراي شيب تندي هستند که به وسيله پله با يکديگر مرتبط مي شوند.
شکل خانه هاي روستاييان از نوع معيشت و فعاليت ساکنين تاثير پذيرفته است. مصالح به کار رفته در ساخت خانه هاي قديم روستا از لاشه سنگ، چوب، گل، گچ و آجر است. در ساخت خانه هاي جديد از مصالح جديد آهن، سيمان، سنگ تزييني و مانند اين ها استفاده شده است. عبور رودخانه محلي از ميان روستا و چشمه ساران متعدد پيرامون آن سرسبزي ويژه اي به سيماي عمومي روستا بخشيده است.

جاذبه هاي گردشگري[ویرایش]

پيست ديزين در ۱۲ کيلومتري روستاي گچسر و در ارتفاع ۳۸۰۰ متري واقع شده است. اين پيست، ۲۳ بالابر در مسير اسکي، سه تله کابين، دو تله سي يژ، هفت تله اسکي و بالابرهاي دوچرخه و امکانات آموزشي مختلف مانند زمين هاي تنيس، واليبال، زمين بازي کودکان و پيست اسکي روي چمن دارد. همچنين در اين پيست امکاناتي براي اسب سواري، راهپيمايي و دوچرخه سواري فراهم شده است وآموزش و اجاره لوازم اسکي نيز در آن صورت مي گيرد.
زمان مناسب جهت استفاده از پيست روي چمن از ۱۵خرداد تا ۱۵ شهريور است و در صورت ريزش برف در مهر ماه در ۱۵ مهر مورد بهره برداري قرار مي گيرد در اين پيست امکانات رفاهي مانند هتل و رستوران هاي زيبا، مجهز و مطلوب نيز براي آرامش خاطر اسکي بازان و گردشگران احداث شده است.
روستاي گچسر به دليل استقرار در يک ناحيه کوهستاني جاذبه هاي طبيعي متنوع و زيبايي دارد که برخي از مهم ترين آن ها عبارتند از:
چشمه ولد که در جنوب غربي گچسر و شمال غربي دهکده ولد واقع شده و تا هتل گچسر دو کيلومتر فاصله دارد. آب اين چشمه از گروه آب هاي بي کربنات کلسيم گوگردي سرد است که گوکرد آن از احياء سولفات حاصل مي شود. استفاده از اين آب معدني براي درمان بيماري هاي جلدي، مجاري تنفسي و روماتيسم توصيه شده است. چشمه ولد از مشهورترين جاذبه طبيعي روستاي گچسر است.
غار يخ مراد در مسير جاده تهران – چالوس در ناحيه خوش و آب و هواي آزادبر گچسر قرار دارد و با دو ساعت پياده روي از روستا قابل دسترسي است. سرماي درون غار به اندازه اي است که تا خرداد ماه نيز قنديل هاي يخ در آن قابل مشاهده است. در فصل بهار، گل ها و گياهان معطر و زيبايي، محيط بيرون غار را مي پوشاند و فضاي دلنشيني براي اقامت موقت گردشگران فراهم مي آورد.
رودخانه گچسر از ميان روستا عبور مي کند. حاشيه رودخانه با درختان مختلفي مانند گردو و سيب به تفرجگاه و سايه سار تبديل شده است.
از آثار تاريخي روستاي گچسر مي توان به موارد زير اشاره کرد:
در دو کيلومتري گچسر، پلي سنگي با معماري ويژه وجود دارد و قدمت آن به دوره ايلخاني مي رسد که احتمالا در دوره صفوي نيز مرمت شده است.
کاخ روستاي گچسر در زمان حکومت رضاشاه احداث شده و در حال حاضر، به عنوان هتل بهره برداري مي شود.
کوره هاي گچپزي در فاصله ۳ کيلومتري جنوب گچسر قرار دارند. قدمت اين کوره ها به دوره قاجاريه منسوب شده است.
حسينيه روستاي ولايت در فاصله ۲ کيلومتري ديزين از آثار دوره قاجاري است و واجد ارزش هاي تاريخي و گردشگري مي باشد.
مردم روستاي گچسر در اعياد ملي و مذهبي به جشن و سرور و در ايام محرم و وفات و شهادت ائمه به سوگواري مي پردازند.
خواندن و نواختن انواع آهنگ ها و آوازهاي بومي گيلکي و ترانه هاي فارسي در مراسم شادي و عروسي مردم روستاي گچسر رايج است.
انواع ميوه ها و لبنيات از سوغات روستاي گچسر به شمار مي آيند.
از غذاهاي رايج روستا مي توان به آبگوشت محلي، حلوا و انواع آش اشاره کرد.

دسترسي[ویرایش]
روستاي گچسر از طريق جاده کرج – چالوس قابل دسترسي است.



جعبه‌ابزار