گیسور


روستاي گيسور/ گناباد / خراسان رضوی
روستای گیسور از توابع بخش مرکزی شهرستان گناباد واقع در منتهی الیه ضلع شرقی دهستان پسکلوت و نزدیک کوه کیبر و و مرز افغانستان و با فاصله ۷۲ کیلومتری از مرکزشهرستان و با فاصله ۳۰ کیلومتری از مرکز دهستان (بیمرغ) و در حد فاصل شهرستانهای گناباد ، خواف و قاین قرار دارد. این روستا در طول جغرافیایی ۱۶/۵۹شرقی و عرض جغرافیایی ۱۶/۳۴ شمالی و در ارتفاع ۹۳۲متری از سطح آبهای آزاد جهان قرار دارد.


معرفی روستا[ویرایش]

روستای گیسور از توابع بخش مرکزی شهرستان گناباد واقع در منتهی الیه ضلع شرقی دهستان پسکلوت و نزدیک کوه کیبر و و مرز افغانستان و با فاصله ۷۲ کیلومتری از مرکزشهرستان و با فاصله ۳۰ کیلومتری از مرکز دهستان (بیمرغ) و در حد فاصل شهرستانهای گناباد ، خواف و قاین قرار دارد.
این روستا در طول جغرافیایی ۱۶/۵۹شرقی و عرض جغرافیایی ۱۶/۳۴ شمالی و در ارتفاع ۹۳۲متری از سطح آبهای آزاد جهان قرار دارد.همسایگان روستا در سمت شمال روستای نوده پشنگ ، درسمت غرب روستای اسو و درسمت جنوب روستاهای رحمت آباد ، چاه نمک و چاه میغانی از توابع گناباد و در سمت شرق و شمال شرقی روستاهای باغ بخشی ، قطارگز ، چاه گچی و چاه مسیله از توابع شهرستان خواف قرار دارند.موقعیت طبیعی روستای گیسور دشت است.مساحت روستای گیسور بیش از ۳۴۰۰۰ هکتار اراضی ملی و مستثنیات و منطقه مسکونی و بافت قدیم در حدود ۱۱۰ هکتار است.
تعداد جمعیت ۴۰۱ خانوار وغالبا جوان و مــــــهاجر پذیر هستند.
آب و هوای گیسور گرم و خشک است و میانگین بارندگی ۱۵۰ میلیمتر و متوسط درجه حرارت سالیانه آن ۱۴.۷ می باشد. میانگین حداقل درجه حرارت در سردترین ماه سال یعنی دی ماه (۱۰-) درجه و حداکثردرجه حرارت در گرمترین ماه سال یعنی تیرماه برابر با (۴۰ ) درجه می باشد. تعداد روزهای یخبندان بویژه دی و بهمن ۶۰ روز می باشد.
میزان بارندگی در سال زراعی ۸۶-۸۵ ۱۴۵.۶ میلیمتر بوده و در زمستان ۸۶ با وجود برف بی سابقه و یخبندان بسیار شدید تا (۲۵-) درجه و عدم بارندگی بهار ۸۷ مجموعاً ۸۳.۶ میلیمتر بارندگی داشته که حدود نصف میانگین سالیانه بوده است و این خود سبب بروز خشکسالی بی سابقه در منطقه می باشد.
سمت وزش بادها غالباً از شرق به غرب ومتأثر از بادهای ۱۲۰ روزه سیستان و بلوچستان است.

وضعیت معیشت روستا[ویرایش]

منابع اصلی درآمد اهالی عبارتست از : زراعت ، دامداری و خدماتی ــ ۸۷% در بخش دامداری و کشاورزی ۱۰% در بخش خدمات و ۳% به کار قالی بافی اشتغال دارند .
سطح زیر کشت:روستا دارای ۹۰۰ هکتار سطح زیر کشت جو گندم و پنبه که تماما از نوع آبی می باشد و همچنین بیش از ۱۰۰ هکتار به محصول پسته اختصاص یافته است .

امکانات روستا[ویرایش]

منابع تامین آب روستا عبارتست از ۲۳ حلقه چاه عمیق با دبی حدود ۴ تا ۸ اینچ و دو رشته قنات دایر بنام اسکندریه و خارسوزان که از جنوب و جنوب غربی روستا سرچشمه میگیرند و اراضی و باغات متصل به روستا را آبیاری می کنند. دامداری روستا با حدود ۱۴ هزار راس دام سبک انجام می شود . آب رسانی روستا در سال ۱۳۶۵و برق رسانی در سال ۱۳۷۵ انجام شد ، دیگر امکانات موجود روستا شامل مدارس راهنمایی و ابتدایی پسرانه و دخترانه ،روستا مهد ، پاسگاه انتظامی ، پایگاه بسیج ، خانه بهداشت ( طرح احداث مرکز درمانی روستا در سال گذشته تصویب و جهت شروع آن مبلغ ۱۱۰۰۰۰۰۰۰ تومان اعتبار در نظر گرفته شده است) حمام عمومی ، مخابرات و تلفن منازل ،آنتن موبایل ، شرکت تعاونی روستایی ، شرکت تعاونی کشاورزی ، واحد اعتباری ، پست و پست بانک ، مسجد جامع ، حسینیه و آشپزخانه ، مجتمع فرهنگی ورزشی اجتماعی ولیعصر می باشد .
در حال حاضر مسیر ارتباطی روستا با روستاهای چاه نمک و رحمت آباد در جنوب و منطقه کیبر کوه و مرز دوغارون در سمت شرق در حال زیر سازی و آسفالت می باشد.
محل سکونت مردم تا قبل از زلزله سال ۱۳۶۰ در قلعه جدید بوده است که توضیحات کامل قلعه جدید در بخش تاریخ روستا داده شده است و محل سکونت فعلی مردم در منازل سازمانی که بعد از زلزله سال ۱۳۶۰ توسط دولت ساخته شده است و مردم روستا آن را کارگاه می نامند می باشد.

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای گیسور







جعبه‌ابزار