امامزاده محمدبن محمد حنفیه (ع) گرمی


فارس گزارش می‌دهد
بقاع متبرکه قرارگاه آرامش دل‌های با طراوت بهاری
بقاع متبرکه با توجه به حال و هوای معنوی که در آنها حاکم است قرارگاه آرامش دل‌های بی‌قراری است که بهارشان را با ترنم معنویت و نزدیکی به درگاه الهی آغاز می‌کنند.
Tweet
به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیل، در آستانه طرح نوروزی آرامش بهاری بقاع متبرکه اردبیل این روزها با حال و هوایی معنوی آماده استقبال و میزبانی از گردشگران و مسافرانی هستند که با درنگی می‌خواهند از فضای معنوی این مکان‌های ارزشمند استفاده کنند.
امامزاده محمدبن محمد حنفیه (ع) گرمی
آرامگاه امامزاده سید محمد (ع) نوه بزرگوار امام علی (ع) در روستای قلعه برزند شهرستان گرمی در ۱۰۰ کیلومتری شمال شهر اردبیل و ۲۰ کیلومتری شهرستان گرمی در کنار جاده جدید اردبیل - گرمی قرار گرفته است.
مقبره این سید جلیل‌القدر در قبرستان قدیمی در جوار قلعه تاریخی موسوم به قلعه افشین قرار داشته که به علت فرسودگی بنا عملیات عمرانی تجدید بنای این بقعه متبرکه از سال ۸۹ شروع شده و تاکنون ادامه دارد.
ضریح این امامزاده در سال ۹۲ ساخته و نصب شده است.
امامزاده سید صدرالدین (ع) اردبیل
بقعه مبارکه امامزاده سید صدرالدین در میدان وحدت ابتدای جاده اردبیل به مشگین‌شهر در وسط اراضی زراعی واقع شده است.
وی از نوادگان امام موسی کاظم (ع) است که از بغداد به سمت شهر ری آمد و چون به این شهر رسید از آنجا به سمت شهر اردبیل آمده و در این شهر ساکن شد و در اردبیل درگذشت.
تجدید بنای این امامزاده از سال ۹۰ آغاز شده و هم‌اکنون ادامه دارد، در طرح جامه این آستان مقدس احداث زائرسرا، کتابخانه، حوزه علمیه و... پیش‌بینی شده است.
بقعه متبرکه حلیمه خاتون (س) اردبیل
بقعه متبرکه این امامزاده در بافت تاریخی شهر اردبیل در خیابان سیمتری، کوچه حاج میر صالح قرار دارد.
بانو حلیمه خاتون از نوادگان موسی‌ابن جعفر و یکی از امامزاده‌های واقع در اردبیل است.
وی از ارج و قرب والایی در نزد مردم اردبیل برخوردار بوده و جایگاه ویژه‌ای در دل مردم شهر پیدا کرده است.
ساختمان قدیمی این امامزاده به دلیل فرسودگی تخریب شده و ساختمان جدید از سال ۱۳۱۷ هجری شمسی جای آن را گرفته است.
در جوار بنای امامزاده که از داخل مزین به آینه‌کاری است، مقبره بانی ساختمان امامزاده، حاج آقا میر صالح بنا به وصیت خودش قرار گرفته است.
امامزاده سید عبدالعزیز(ع) نیار اردبیل
امامزاده سید عبدالعزیز (ع) که در محله نیار شهرستان اردبیل واقع شده از مکان‌های متبرکه‌ای است که همواره پذیرای خیل عظیم زائران از شهر اردبیل و شهرستان‌های مجاور است.
فرم پلان مقبره ۱۲ ضلعی است که به نیت ۱۲ امام طراحی شده و نوساز است، دور تا دور بنا با سکویی به عرض چهار متر از سنگ پلاک تیشه‌ای تراورتن احاطه شده و پیش‌خوان ورودی اجرا شده با سنگ مالون قرمز، زائر را به هشتی هدایت می‌کند که پس از هشتی، گنبدخانه واقع شده است.
گنبدخانه شامل یک سکوی سنگی است که ضریح امامزاده بر روی آن قرار گرفته و سقف با قوس پنج و هفت در ساقه دارای ۹ نورگیر است که همراه با نورگیرهای بدنه، نور مورد نیاز داخل مقبره امامزاده را به راحتی تأمین می‌کند.
بقعه متبرکه امامزاده حلیمه خاتون (س) روستای آقاباقر اردبیل
زیارتگاه متبرکه امامزاده حلیمه خاتون در پنج کیلومتری شهرستان اردبیل و در ضلع غربی قریه آقاباقر واقع شده به روایت اهالی روستا این بانوی گرامی دارای کرامات زیادی بوده و از محبوبیت فراوانی در بین مردم برخوردار بوده و است.
فرم کلی زیارتگاه مستطیل شکل است که ورودی اصلی آن رو به قبله است و در دو طرف ورودی دو مناره در کنج‌ها ساخته شده، قوس‌ها در ورودی و نورگیرها به صورت نیم دایره بوده و در قسمت گنبدخانه، گنبد پیازی ساقه‌دار اجرا شده است.
از ابتدای سال‌جاری صحن حضرت موسی‌بن جعفر (ع) در جوار بقعه متبرکه در حال احداث است.
امامزاده سید سلیمان (ع) فخرآباد مشگین‌شهر
امامزاده سید سلیمان در دهستان قره‌سو و در بخش مشگین شرقی و در ۲۲ کیلومتری شرق شهرستان مشگین‌شهر واقع شده است.
این روستا از شمال به جاده اصلی و ترانزیتی مشگین – اردبیل و از جنوب به روستای انار و علی‌آباد محدود می‌شود.
دهستان فخرآباد به دلیل همجواری با روستای ارجق که بنا به قول حمدالله مستوفی در قرن‌های هفتم و هشتم هجری قمری به صورت یک قصبه بوده، دارای اهمیت است.
مقبره سید سلیمان به سال ۱۲۴۳ هجری قمری مطابق آنچه که بر روی آجرهای بنا نوشته شده و با توجه به شیوه معماری در زمان قاجاریه ساخته شده ولی بنای اولیه مقبره در دوران صفویان بنیان نهاده شده است.
آثار درب ورودی و ایوان طاق که با خشت خام و گل ساخته شده در ضلع غربی و شمالی محوطه مقبره کاملاً مشهود است و حاکی از عظمت و شکوه خاص این مکان مقدس قبل از دوران قاجاریه بوده است.
صحن حرم و اطراف آن آرامگاه خانواده سادات، مقبره سران و بزرگان قوم و قبیله طوایف مغان و به ویژه شهدای جنگ ایران و عراق در دوران معاصر است.
براساس آخرین تحقیقات انجام شده سید سلیمان از فرزندان امام موسی کاظم (ع) است که در ابتدا در بلخ سکونت داشته و پس از تسلط بنی امیه به شیراز مهاجرت کرده و بعداً به جهت شهادت پسر عمویش به نام عباس در آذربایجان و زیارت مرقد او عازم این دیار شده و بنا به خواهش اهالی در همین جا ماندگار می‌شود.
از تاریخ وفات وی هیچ اطلاع دقیقی در دست نیست، ساختمان بنا واقع در میدان اصلی روستا به مساحت یک‌هزار و ۹۲۷ مترمربع واقع شده، گنبد در بخش غربی شبستان قدیمی واقع شده که مدفن امامزاده است.
پلان این بخش هشت گوش و دارای یک ورودی در قسمت غربی شبستان شرقی گنبدخانه است که گنبدخانه دارای چهار نورگیر در پای گنبد است.
در موزه این مقبره تعدادی ظروف بسیار قدیمی منحصر به فرد و چندین کتاب خطی نفیس نگهداری می‌شود که می‌توان به نسخه‌های دست‌نویس شاهنامه فردوسی اشاره کرد.
با توجه به خیل مشتاقان و کثرت زوار، بنای این بقعه توسط اداره کل اوقاف و امور خیریه استان در دست توسعه و بازسازی است.



جعبه‌ابزار