کارآفرینی
کارآفرینی (به انگلیسی : Entrepreneurship ) به فرآیند خلق ارزش جدید (مادی یا معنوی) از طریق یک تلاش متعهدانه با در نظر گرفتن
ریسکهای ناشی از آن اطلاق میشود.
[۱]معرفی رشته مدیریت کارآفرینی[ویرایش]
• مقدمه : رشته مدیریت کارآفرینی از سال ۱۳۸۳ به صورت آکادمیک در
دانشگاههای ایران مورد تدریس قرار گرفت.مطالعات اولیه تاسیس این رشته توسط دکتر محمود احمدپور،دکتر داود فیض و دکتر مهدی خادمی در سالهای ۱۳۸۰-۱۳۸۲ در مرکز کارافرینی دانشگاه امیرکبیر انجام شد. این رشته یک مبحث میان رشتهای بوده و بحث اصلی دروس خلق ارزش افزوده، استفاده از فرصتها و راه اندازی کسب و کار است.
دانشگاه تهران به عنوان پیشگام این رشته در ایران اقدام به ایجاد رشته مدیریت کار آفرینی در گرایشهای مختلف نمود . لازم به ذکر است که دانشگاه
علامه طباطبائی نیز پس از دانشگاه تهران، این رشته را به رشته های موجود در دانشکده مدیریت و حسابداری خود افزود. پس از دانشگاه علامه طباطبائی نیز دانشگاه های سمنان، زاهدان و شهید بهشتی و اقدام به ایجاد این رشته ی حائز اهمیت دانشگاهی نمودند.این رشته دارای گرایش های کسب و کار جدید، کارآفرینی سازمانی و کارآفرینی عمومی بوده که هم اکنون دو گرایش آموزش کارآفرینی و کارآفرینی فناوری نیز به آن اضافه شدند.
← كارآفريني چيست؟كارآفريني : واژه كارآفريني از كلمه فرانسوي Entreprendre به معناي " متعهد شدن " نشاُت گرفته اسـت. بنابـر تعريف واژنامه دانشگـاهي وبستر : كارآفرين كسي است كه متعهد مي شود مخاطره هـاي يك فعاليت اقتصادي را سازماندهي ، اداره و تقبل كند.
اقتصاد دانان نخستين كساني بودند كه در نظريه هاي اقتصادي خود به تشريح كارآفرين و كارآفريني پرداختند. ژوزف شومپــيتر كارآفرين را نيــروي محركــه اصلي در توسعه اقتصادي مي داند و مي گويد: نقش كارآفرين نوآوري است . از ديدگاه وي ارائه كالايي جديد ، ارائه روشي جديد در فرآيند توليد ، گشايش بازاري تازه ، يافتن منابع جديد و ايجاد هرگونه تشكيلات جديد در صنعت و... از فعاليت هاي كارآفرينان است. كـرزنر نيز كـه از استــادان اقتصاد دانشگاه نيويورك مي باشد كارآفريني را اين گونه تشريح مي كند : كارآفريني يعني ايجاد سازگاري و هماهنگي متقابل بيشتر در عمليات بازارها.
كارآفريني سازماني : فرآيندي است كه در ان محصولات يا فرآيند هاي نوآوري شده از طريق القاء و ايجاد فرهنگ كارآفرينانه در يك سازمان از قبل تاُسيس شده ، به ظهـور مي رسند.به تعريفــي ديگر : فعاليتهـاي كارآفرينانـه فعاليت هايي است كه از منابـع و حمـايت سازماني به منظور دستيابي به نتايج نـوآورانه برخـوردار مي باشد.
كارآفرين سازماني: كسي كه تحت حمايت يك شركت ، محصولات ، فعاليتها و تكنولوژي جديد را كشف و به بهره داري مي رساند.
كارآفريني : فرآينــدي است كه منجر به ايجــاد رضايتمندي و يا تقاضاي جديد مي گردد.كارآفريني عبارتسـت از فرآينـد ايجـاد ارزش از راه تشكيل مجموعهُ منحصر به فردي از منابع به منظور بهره گيري از فرصتها.
كارآفرين (مستقل) : فردي كه مسوُليت اوليه وي جمع آوري منابع لازم براي شروع كسب و كار است و يا كسي كه منابع لازم براي شروع و يا رشد كسب و كاري را بسيج مي نمايد و تمركز او بر نواوري و توسعه فرآيند ، محصول يا خدمات جديد مي باشد. به عبارت ديگر ، كارآفرين فردي است كه يك شركت را ايجاد و اداره مي كند و هدف اصلي اش سود آوري و رشد است . مشخصه اصلي يك كارآفرين ، نوآوري مي باشد.
كارآفرين شركتي : كارآفريني شركتي به مفهوم تعهد شركت به ايجاد و معرفي محصولات جديد و نظام هاي سازماني نوين است.
ويژگيهاي شخصيتي كارآفرينان : ديويد مك كللند از استادان روانشناسي دانشگاه هاروارد آمريكا كه اولين بار "نظريه روانشناسي توسعه اقتصادي" را مطرح نمود ، معتقد است كه عامل عقب ماندگي اقتصادي در كشور هاي در حال توسعه مربوط به عدم درك خلاقيت فردي است بنابر عقيده ايشان با يك برنامه صحيح تعليم و تربيت مي توان روحيه كاري لازم را در جوامع تقويت نمود ، به گونه اي كه شرايط لازم براي صنعتي شدن جوامع فراهم آيد.
لیست دروس رشته مدیریت کارآفرینی[ویرایش]
← دروس پیش نیاز۱-زبان
۲-بازاریابی
۳-مبانی کارآفرینی
۴-حقوق بازرگانی
۵-مدیریت مالی
۶-زبان تخصصی
۷-کامپیوتر
۸-حسابداری
۹-کارآموزی
۱۰-آمار کاربردی
۱۱- مدیریت منابع انسانی
← دروس اصلی# کارآفرینی در بستر فناوری اطلاعات
# مدیریت استراتژیک کارآفرینی
# رفتار سازمانی پیشرفته
# تئوریهای پیشرفته مدیریت
#تشخیص فرصت های کارآفرینی
#طراحی و تدوین طرح کسب و کار
#تحلیل محیط کسب و کار
#تئوری های کارآفرینی
دروس اختیاری[ویرایش]
# روش تحقیق در کارآفرینی
# سمینار در کارآفرینی
# الگوی تصمیم گیری کارآفرینان
# مدیریت تامین و عملیات
دانشکده کارآفرینی[ویرایش]
این رشته ابتدا در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران ارائه گردید ولی با مصوبه
وزارت علوم و تحقیقات و فناوری و حمایت
وزارت کار و امور اجتماعی دانشکدهای جداگانه به نام
دانشکده کارآفرینی از مهر سال ۱۳۸۶ فعالیت خود را به ریاست
سید مصطفی رضوی در محلی جدید آغاز کرد. و هم اکنون در دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران تنهارشته کارشناسی ارشد مدیریت کارآفرینی ارائه میشود. پذیرش دانشجویان کارشناسی ارشد تا سال ۱۳۸۹ تنها از طریق آزمون سراسری بوده است. گفته میشود اولین دانشجویان دکترای مدیریت کارآفرینی از سال ۱۳۹۰ در دانشکده کارآفرینی مشغول به تحصیل خواهند شد. لازم به ذکر است رشته کارشناسی مدیریت کسب و کارهای کوچک که به لیسانس کارآفرینی معروف است نیز در دانشکده مدیریت ارائه میشود.
جستارهای وابسته[ویرایش]
•
کارآفرین•
انجمن تولید کنندگان هنرهای دستیمنبع[ویرایش]
۱. | ↑ {{یادکرد وب| نشانی = http://www.creativity.ir/content/view/۵۲۷۲/۶۴/| عنوان = تعریف کارآفرین و ویژگیهای کارآفرینان | تاریخ بازدید = ۴ اسفند ۱۳۸۶ | تاریخ = ۳۰ ژانویه ۲۰۰۸ | ناشر = پایگاه اینترنتی کارآفرینی}} |
:
Designing the conceptual model of entrepreneurship education development in
Iran higher education system
Davood Feiz Ph.D.
Faculty Member of Semnan University, Iran.
Mahmood Ahmadpour Ph.D.
Faculty Member of the University of Tehran, Iran.
Mehdi Khademi Gerashi Ph.D
Allameh Tabatabaei University, Iran
Journal of
Entrepreneurship Research (JER)
Vol. ۱, No. ۲, Fall ۲۰۰۷.
پیوندها[ویرایش]
#
ویژگی های کارآفرینان و کارآفرینی در ایران #
مشخصات کلی، برنامه درسی، و سرفصل دروس دوره کارشناسی ارشد مدیریت کارآفرینی (مصوبه شورای برنامه ریزی آموزشی دانشگاه تهران) #
توضیحاتی درباره زمینه علمی کارآفرینی و رشته کارآفرینی در ایران #
وضعیت تدریس رشته کارآفرینی در جهان #
کتابخانه دیجیتال دانشکده کار آفرینی دانشگاه تهران #
کتابخانه دیجیتال