جعفریه
روستاي جعفريه/
تویسرکان /
همدانروستای جعفریه از توابع بخش مرکزی شهرستان تویسرکان روستای جعفریه از توابع بخش مرکزی شهرستان تویسرکان و مرکز دهستان حیقوق نبی (ع) در استان همدان می باشد که از طرف شما به روستا های رود آور و قلعه شیخ و از طرف جنوب به روستای نقده و از طرف غرب به روستاهای آریکان و قلعه بختیار و نهایتاً از طرف شرق به شهرستان تویسرکان محدود می باشد...
معرفی روستا[ویرایش]
روستای جعفریه از توابع بخش مرکزی شهرستان تویسرکانروستای جعفریه از توابع بخش مرکزی شهرستان تویسرکان و مرکز دهستان حیقوق نبی (ع) در استان همدان می باشد که از طرف شما به روستا های رود آور و قلعه شیخ و از طرف جنوب به روستای نقده و از طرف غرب به روستاهای آریکان و قلعه بختیار و نهایتاً از طرف شرق به شهرستان تویسرکان محدود می باشد . روستای جعفریه به لحاظ موقعیت جغرافیایی واقلیمی از مناطق پست و حاصل خیز شهرستان بوده که بیشترین پوشش گیاهی و بیشه زارهای دهستان را در قسمت غرب و جنوب غربی این روستا می توان مشاهده کرد در این منطقه آب و هوای آن به صورت معتدل در تابستان و خشک در زمستان مشاهده و پیش بینی می گردد .
← بر اساس عامل ارتفاعیاز سه محله ی ۱- بالا محله ۲- پایین محله ۳- محله جدید تشکیل شده است . که بیشترین تراکم جمعیت و وسعت را در قسمت محله ی جدید که از ابتدای ورودی روستا تا انتهای شرق آن را به خود اختصاص داده است . بیشترین واحد های تجاری در حاشیه ی مرکزی روستا مستقر می باشد که این واحدها شامل نانوایی ها ، بقالی و آرایشگاهها و حمام عمومی روستا می باشد و سطوح اختصاص یافته به این کاربری ۲۰۰۰ متر مربع است که با سرانه یک متر مربع ۱۵درصد بافت روستا را تشکیل داده است .
فضای آموزشی روستا[ویرایش]
در واقع فضای موجود شامل سه باب مدرسه ی دخترانه و پسرانه که در مقاطع ابتدایی و راهنمایی و دبیرستان می باشد و سطح این فضا ۱۵۰۰۰ متر مربع است که با سرانه ۳ متر مربع ۵/۱ درصد از بافت روستا را در اختیار دارد .
فضای بهداشتی ، درمانی روستا[ویرایش]
شامل یک خانه ی مرکز بهداشت است که فضای اختصاص یافته به این کار ۵۵۰ متر مربع می باشد که با سرانه ی یک متر مریع ۲ درصد بافت روستا را تشکیل داده است .
فضای فرهنگی و مذهبی روستا[ویرایش]
شامل دو مسجد در جعفریه وجود دارد که مسجد صاحب الزمان (عج) در محله بالا و مسجد حضرت ابوالفضل (ع) در محله پایین قرار دارند که یک حسینیه در حال احداث در مسجد ابوالفضل می باشد که مراحل تکمیل و بهره برداری آن رو به اتمام است شایان ذکر است که فضای موجود ۱۱۰۰۰ متر مربع می باشد که سرانه یک متر مربع آن ۷ درصد بافت روستا را در اختیار دارد . همچنین پایگاه امام علی النقی این روستا که در حال احداث بوده که تا به حال ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و در صورت تأمین اعتبارات منظور شده سال آینده به مرحله بهره برداری خواهد رسید . فضای اختصاص یافته به این کاربری ۴۰۰ متر مربع می باشد که با سرانه ۵/۰ متر مربع ۲ درصد بافت روستا را در اختیار دارد .
مهمترین محصولات زراعی جعفریه[ویرایش]
عبارتند از گندم ، جو ، صیفی جات، محصولات باغبانی ( گردو ) می باشد که گندم و جو در مناطق دیم کاشت و برداشت می شود که عمدتاً در قسمتهای شرق و جنوب غربی جعفریه به دست می آید . و گندم آبی این روستا از سرچشمه چاه قنات منطقه کهریز رشد تأمین آب می شود برداشت می گردد و سایر محصولات صیفی جات و باغات گردو در مناطقی چون نوبر ارزن کاشت و برداشت می شود همچنین به طور کلی می توان گفت اراضی کشاورزی جعفریه از سمت شمال به پشت پمپ بنزین و منطقه رشد به عمق ۴۰۰۰ کیلومتر مربع و از طرف جنوب به روستای نقده با عمق ۱۰۰۰ متر مربع و از طرف غرب و جنوب غربی به اراضی آریکان و قلعه بختیار با عمق ۴۷۵۰ متر مربع کشیده شده است .
بررسی آب آشامیدنی و کشاورزی[ویرایش]
یکی از مهمترین عناصر طبیعت آب می باشد و باید به این نکته توجه داشت که هر کجا آب است آبادانی هم به جود می آید . آب یکی از عوامل مهم در امر زراعت کشاورزی و همچنین تأمین بهداشت و مایع حیات انسان است از این رو به بررسی منابع آب آشامیدنی به کشاورزی روستا امری لازم و ضروری است به طور کلی آب آشامیدنی روستای جعفریه توسط یک حلقه چاه عمیق به وسیله ی یک پمپ دینامی استحمال می شود که پس از انجام کلر زنی و بهداشتی آن توسط سیستم لوله کشی وارد منازل می شود . لازم به ذکر است که روستای جعفریه یکی از چند روستا های شهرستان تویسرکان است که با توجه به خشکسالی و کم آبی اخیر کمبودی در خصوص تأمین آب شرب احساس نشده است .اساساً آب مورد نیاز کشاورزی روستای جعفریه از طریق سه منبع طبیعی که شامل رودخانه ی جاری بین روستا که از روستای قلعه قاضی سرچشمه می گیرد که بنا به شرایط فصلی نوسانهایی در این رابطه وجود دارد که این آب همراه با آب چاه قنات کهریز رشد که تکمیل کننده ۶۰ درصد زمینهای زراعی می باشد . منبع دوم از طریق رودخانه ی روستای نجفیه می باشد که پس از عبور از مسیرهایی قسمت وسیعی از اب مورد نیاز مناطق نوبر ارزن را تأمین می کند .منبع سوم اب حاصل از نزولات جوی می باشد که حدود ۳۰ درصد اراضی کشاورزی این روستا را واقع در منطقه ی گندم آب تأمین می کند .
آموزش و سواد در روستای جعفریه بر اساس سسرشماری نفوس مسکن سال ۱۳۷۵ از مجموع کل جمعیت روستا تعداد ۱۹۵۵ بالا ۵ سال بوده اند که از این میزان تعداد ۱۷۵۵ یا به عبارتی۹۲ در صد با سواد بوده اند . که از کل با سوادان ۵۶ درصد مرد و ۴۴ درصد زنان با سواد بوده اند . بر اساس اطلاعات به دست آمده در سال۸۷ ۲۳۴۹ نفر جمعیت در غالب ۵۲۹ خانوار زندگی می کنند که از این تعداد۲۱۶۱ نفر بالای ۱۰ سال و۱۸۸ نفر زیر ۱۰ سال می باشند . از کل جمعیت بالای ۱۰ سال حدود۹۵۰ نفر شاغل در بخشهای مختلف کشاورزی ، خدمات و صنعت بوده اند
منبع[ویرایش]
سایت روستای جعفریه