خراشاه


روستای خراشاه با وسعت تقریبی پنجاه کیلومتر در هشتاد کیلومتری جنوب شرقی بجنورد ودر فواصل ۳۵ کیلومتری شمال شرق جاجرم و ۵۵ کیلو متری جنوب غربی اسفراین واقع می باشد...


معرفي روستا[ویرایش]

روستای خراشاه با وسعت تقریبی پنجاه کیلومتر در هشتاد کیلومتری جنوب شرقی بجنورد ودر فواصل ۳۵ کیلومتری شمال شرق جاجرم و ۵۵ کیلو متری جنوب غربی اسفراین واقع می باشد. درباره ی وجه تسمیه ی خراشاه اطلاع دقیقی در دست نیست گاهی حرف ” ه “ را از آخر آن حذف می کنند ولی در بیشتر منابع خراشاه ذکر شده است . خراشاه از شمال به کوه سالوک salokاز جنوب به کویر جاجرم، ازمشرق به شهر سنخواست واز مغرب به کوه بهار محدود می باشد.
خراشا تا چند سال پیش از نظر تقسیمات کشوری تابع بجنورد بود و سپس در اثر تغییراتی در این تقسیمات به شهرستان جاجرم ملحق گردید.

جمعیت[ویرایش]

تا دهه هفتاد خراشا جمعیت زیادی را در خود جای داده بود به گونه ای که بیش از ۳۰۰ خانوار با جمعیتی حدود ۳ هزار نفر در آن زندگی می کردند اما با شروع پدیده مهاجرت هم اکنون ۲۰۰ خانوار با جمعیتی بیش از ۱۰۰۰ نفر ساکن این روستا می باشند.

مذهب[ویرایش]

اهالی خراشا بسیار مذهبی بوده،تماما شیعه دوازده امامی و از ارادتمندان ائمه اطهار می باشند.مراسم عزاداری سالار شهیدان با شکوه خاصی همه ساله برگذار می گردد و تعزیه خوانی وشبیه خوانی خراشاییها زبانزد است.سه مسجد و یک حسینیه جهت برگزار نماز و مراسم مذهبی در خراشا وجود دارد. این روستا با تقدیم ۲۶ شهید در جنگ تحمیلی وفاداری، شهادت طلبی و میهن پرستی خود را به منصه ظهور رسانده است.

زبان و لهجه[ویرایش]

خراشاییهای مهمان نواز همانند مردمان روستاهای اطراف(کرف،جربت،دربندو قمیطه)وهمچنین مردم شهر سنخواست به لهجه تاتی( که نوعی زبان فارسی دری است) تکلم می کنند. این لهجه به گونه ای است که همه فارسی زبانان تقریبا۹۰درصد آنرا می فهمند.شبیه این لهجه در راز و جرگلان نیز وجود دارد.

اقتصاد[ویرایش]

کشاورزی ودام پروری شغل اصلی مردم است . جو،گندم، پنبه،چقندر قند،زیره سبز، انگور وانار از عمده محصولات کشاورزی این روستا به شمار می رود. خربزه ی بذر مشهدی خراشاه در خراسان شمالی طرفداران زیادی دارد . آب زراعی روستا از قنات نیلوفر که مظهر آن در ۱۸ کیلومتری شمال غرب خراشاه واقع شده وهمچنین از طریق چندین چاه عمیق و نیمه عمیق تامین می شود.بنا بر این به علت کمی نزولات جوی کشت دیم بسیار محدود وصرفا به کشت زیره سبز اختصاص دارد.

آموزش و پرورش[ویرایش]

خراشا تا سال ۱۳۸۵ دارای دبستان ابتدایی،مدرسه راهنمایی و دبیرستان(دخترانه و پسرانه) بود.اما در اثر مهاجرت بی رویه مردم به شهرها(تهران، بجنورد،جاجرم و…) تعداد دانش آموزان به شدت کاهش یافته و کلاسهای مدارس به صورت مختلط تشکیل می گردد. خراشا دارای خانه بهداشت نیز می باشد.

فرهیختگان خراشا[ویرایش]

دربین۱۲۳ نفر از دانشوران معا صر بجنورد نام ۱۵ نفر از فرهیختگان خراشا به چشم می خورد که آیات عظام آقا میرزا عبدالحی بنی هاشم،آقا سید حسن موسوی بجنوردی(صاحب کتاب القواعد الفقهیه و معاصر امام خمینی در نجف)،آقا میرزا عابد موسوی بجنوردی،وحاج شیخ احمد محب علی از آن جمله اند. مرحومان حسین موسوی نسب (ادیب بجنوردی ) سید رضا هاشمیان اساتید دانشگاه تهران ومرحوم دکتر سید حسن هاشمیان رئیس اسبق بیمارستان امام رضا علیه السلام واستاد فقید دانشگاه فر دوسی مشهد نیز از افتخارات این روستا به شمار می آیند . شاعر معروف مرحوم سید مرتضی رضوی نژاد ( عارف بجنوردی ) نیز در این روستا متولد وبزرگ شده است .

راههای ارتباطی[ویرایش]

راه ارتباطی خراشا به بجنورد(با تاخیر فراوان) در سالهای اخیر آسفالت شده و مسافرت در این مسیر از۳ساعت به ۱۵/۱ ساعت کاهش یافته است.(لازم به ذکر است که احداث این مسیر ۸۰ کیلومتری قریب به ۱۰سال به طول انجامیده و از عجایب روزگار می باشد.) راه ارتباطی خراشا و سنخواست به جاجرم شوسه است! اخیرا دولت خدمتگذار با وجود هزاران هکتار اراضی موات و دولتی قصد احداث جاده آسفالته از زمینهای زراعی و حاصلخیز مردم زحمتکش خراشا را دارد که با اعتراض مردم فعلا معلق مانده است.(قابل توجه وزیر محترم راه و ترابری)

خدمات رفاهی[ویرایش]
روستا از نعمت آب آشامیدنی بهداشتی،برق و تلفن برخوردار است و اگر دولت محترم گازرسانی به این مناطق را تسریع کند اندکی از مشکلات مردم کم خواهد شد. خانه بهداشت خراشا از اوایل انقلاب دایر و فعال است.

آثار باستانی[ویرایش]

بناهای در حال تخریب پیر بقعه ی خواجه نصیر ( خواجه ی خاموش ) از دانشمندان قرن هشتم ومعاصر هلا کوخان مغول، مسجد خرابه، برج بابا قاضی،شاه نشین بنی هاشم(از آثار دوران قاجاریه) و قلعه نظامی جعفرآباد در۶ کیلومتری جنوب خراشا از آثار باستانی خراشا محسوب می شوند.
مناطق تفریحی[ویرایش]

در دامنه کوه بهار چشمه قواق دارای آب فراوان می باشد که در ایام نوروز وتابستان دوستداران طبیعت برای بهره مندی از آب و هوای پاک به این منطقه می آیند.

منبع[ویرایش]
پایگاه خبری روستانیوز
وبلاگ روستای خراشاه    



جعبه‌ابزار