ونایی


فارس گزارش می‌دهد
ونایی روستایی زیبا و پرجمعیت اما بدون امکانات
ونایی بروجرد روستایی زیبا و پرجمعیت است که از نبود برخی امکانات رنج می‌برد.


به گزارش خبرگزاری فارس از بروجرد ، روستای ونایی از توابع بخش اشترینان در شمال غربی بروجرد، یکی از بزرگ‌ترین و پرجمعیت‌ترین مناطق روستایی این شهرستان محسوب می‌شود.
علی‌رغم جمعیت ۵ هزار و ۲۰۰ نفری روستای ونایی در قالب یک‌هزار و ۲۶۰ خانوار، این روستای زیبا با مشکلات متعددی مواجه است که توجه و رسیدگی مسئولان را می‌طلبد.


نبود بانک در روستا[ویرایش]

یکی از اهالی روستای ونایی در این باره گفت: ما در روستا یک بانک نداریم، چرا نباید شعبه‌ای در روستا‌های پر جمعیت مثل ونایی ایجاد شود؟
اصغر گودرزی افزود: مردم این روستا ناچار هستند، مسافتی طولانی را طی کنند، تا از خدمات بانکی استفاده کنند که این امر علاوه بر دوری راه و حوادث جاده‌ای، مشکلات دیگر را برای آنان در پی‌دارد.
یکی دیگر از روستاییان ونایی گفت: آسفالت نبودن کوچه‌ها و معابر این روستا از مشکلات آن محسوب می‌شود که مسئولان شهرستان باید تمهیداتی برای رفع آن بیندیشند.
علی گودرزی ادامه داد: در زمینه جمع‌آوری زباله‌ها مدیریتی نمی‌شود و بیشتر مواقع روستا پر از زباله‌هایی است که توسط حیوانات ولگرد در سطح آبادی پخش شده‌اند.
وی افزود: با توجه به جمعیت بالای روستا نیاز است، سطل‌های زباله بزرگی به منظور جمع‌آوری زباله‌ها در خیابان‌ها و سر کوچه‌ها تعبیه شود، تا روستاییان زباله‌های خانگی خود را داخل آنها بیندازند.

یک شعب پست بانک جوابگوی جمعیت روستا نیست[ویرایش]

دهیار روستای ونایی بروجرد در این باره گفت: در حال حاضر تنها یک دفتر پیشخوان دولت در این روستا وجود دارد که بیشتر فعالیت‌های آن دریافت و پرداخت قبوض و پرداخت یارانه نقدی ماهانه است.
یزدان معظمی تاکید کرد: به دنبال ایجاد شعبه یکی از بانک‌ها در ونایی هستیم که البته این موضوع مستلزم افتتاح حساب بانکی حداقل ۱۰۰ نفر در این شعبه است.
وی ادامه داد: شعبه پست بانک جوابگوی نیاز بیش از پنج هزار جمعیت نیست ضمن اینکه پست بانک در ارائه خدمات محدودیت دارد، بنابراین وجود یک شعبه بانکی برای انجام امور بانکی روستاییان و جلوگیری از مراجعه آنها به مرکز شهر بروجرد ضروری است.

اجرای طرح هادی در روستا مستلزم همکاری مردم است[ویرایش]

دهیار روستای ونایی در ادامه به اجرای ناقص طرح هادی در این روستا اشاره و بیان داشت: این طرح در روستای ما به صورت ناقص انجام شده است، البته در مواردی همکاری روستاییان ضعیف بوده است، مثلا در خصوص عقب‌نشینی ساختمان‌ها مردم روستا همکاری لازم را ندارند.
معظمی اضافه کرد: در اجرای این طرح برخی اشتباهات نیز رخ داده است، به طور مثال پس از آسفالت معابر، مجددا برای لوله‌گذاری گاز و آب، آسفالت تخریب شد و اجرای آن به نوعی بی‌فایده بوده همچنین جدول‌گذاری‌ها ناتمام رها شده است.
وی اظهار کرد: کانال‌های رو به روی مسجد و پایگاه یکی از معضلات روستای ونایی است، چرا که این کانال‌ها باید آب‌بندی شود، اما هم اکنون به مکانی برای دفع زباله تبدیل شده است.
دهیار روستای ونایی با بیان اینکه اعتباری برای این منظور اختصاص داده نشده است، افزود: بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان وعده‌هایی داده اما تاکنون عملیاتی نشده‌اند.
به گفته معظمی کل این کانال‌ها بیش از ۳ هزار متر طول دارد که بیش از هزار متر آن در گذشته انجام شده است.
وی ادامه داد: این کانال از نظر بهداشتی مشکلات متعددی به دنبال داشته و چهره نازیبایی را به روستا داده است، بنابراین ساماندهی آن باید در اولویت قرار گیرد.
دهیار روستای ونایی در خصوص وضعیت دفن زباله و پسماند این روستا، گفت: بخشدار پیشین یک دستگاه نیسان را در اختیار دهیاری قرار داد که کار حمل زباله‌ها نیز با آن انجام می‌شود، ولی جوابگوی جمع‌آوری زباله‌های کل روستا نیست.
یزدان معظمی افزود: البته مردم روستا هزینه دفع زباله‌ها را پرداخت می‌کنند، اما در خصوص پرداخت دستمزد کارگران جمع‌آوری زباله با مشکل مواجه شده‌ایم.
وی ادامه داد: باید یک ماشین بزرگ یا حداقل دو دستگاه ماشین سبک برای این منظور در نظر گرفته شود.
دهیار روستای ونایی ادامه داد: به دلیل بعد مسافتی این روستا با محل دفن زباله‌ها، مبالغ دریافتی از روستاییان جوابگوی هزینه‌های خودرو حمل زباله و پرداخت دستمزد کارگران نیست، بنابراین باید خودرویی برای این منظور اختصاص داده شود که ظرفیت زباله روستا را داشته و نیاز به طی مسیر بیشتر از یک بار در روز نباشد، تا علاوه بر صرفه‌جویی در هزینه‌ها، زباله‌ها نیز به موقع جمع‌آوری و دفن شود.
معظمی با اشاره به اینکه دولت پولی بابت جمع‌آوری زباله در اختیار دهیاری‌ها قرار نداده است، ادامه داد: البته همه اهالی روستا نیز به طور کامل هزینه دفن زباله را پرداخت نمی‌کند، چرا که زباله‌های برخی ساکنان روستا به دلیل مشکل تردد خودرو در مسیر منازل آنان جمع‌آوری نمی‌شود.

منابع[ویرایش]

گزارش از مژگان شمس
تسنیم گزارش می‌دهد؛
«ونایی» روستایی خیال‌انگیز در دامنه کوهساران پرآب بروجرد+ تصاویر
خبرگزاری تسنیم: روستایی ونایی بروجرد به‌دلیل دارا بودن مناظر طبیعی و چشمه‌سارهای چشم نواز سالانه میزبان هزاران مسافر از سراسر کشور است.
نسخه قابل چاپ
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بروجرد، وجود عناصر و ظرفیت‌های شاخص در حوزه صنعت توریسم و گردشگری در جای‌جای شهرستان بروجرد سبب شده تا این شهرستان از نام و آوازه‌ای بلند در حوزه گردشگری برخوردار باشد اما در این میان نقش منطقه گردشگری ونایی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است.
در مسیر شمال غرب بروجرد که راه می‌افتیم در فاصله ۱۲ کیلومتری از مرکز شهر به منطقه‌ای رؤیایی می‌رسیم که طبیعت آن در این عصر آهن و ماشین همچنان بکر و خیال‌انگیز باقی‌مانده است.
ونایی منطقه‌ای است که عناصر مختلف گردشگری شامل ۱۰ قله مرتفع، دشت پائین‌دستی، انبوه درختان، چشمه‌سارها ورودهای پر آب است که سمفونی زندگی و تازگی را به زیبایی می‌سرایند.
هر آنچه زندگی و نشاط را در اذهان تداعی کند در این تکه از بهشت زمینی دیده می‌شود به‌طوری‌که انسان وقتی به خود می‌آید که به تماشای غروب خیال‌انگیز را به‌عنوان آخرین عنصر زیبایی نشسته و گذر زمان را حس نکرده است.
ونایی؛ روستای هدف گردشگری
ونایی از مناطق گردشگری طبیعی بروجرد است که به‌واسطه وجود سرچشمه‌های گوناگون، بیشه‌زارها، کوه‌های مرتفع، یک قلعه تاریخی و یک دهنه غار در فهرست روستاهای هدف گردشگری استان لرستان قرار دارد که توان بالایی برای گردشگری این شهرستان در خود جای‌داده است.
بی‌شک تاکنون از جاذبه‌های این منطقه بسیار سخن گفته‌شده است اما اکنون و در آستانه پذیرایی از مسافران نوروزی باید حق مطلب را دراین‌باره ادا کرده و در راستای معرفی بیش‌ازپیش جاذبه‌های طبیعی و گردشگری این منطقه همت گمارد.
سوغاتی از دامان طبیعت
خیار ونایی و دیگر محصولات جالیزی مشهور آن سبب شده سوغات عمده و معروف ونایی خیار شوری باشد که در کارگاه‌های تولید خیار شور در این روستا به‌وفور به‌صورت سنتی تولید و عرضه شود که با استقبال بی‌نظیر علاقه‌مندان مواجه شده است.
محصولات لبنی این روستای زیبا همچون ماست، پنیر، کره و روغن حیوانی به‌ویژه دوغ خنک و لذیذ آن‌که از شیر تازه گاو در این روستا تهیه می‌شود، از سوغاتی است که هر بازدیدکننده‌ای از این روستا را ترغیب به تهیه و نوشیدن آن می‌کند.
وجود مناطق دیدنی، دشت‌ها و چشمه‌سارهای زیبا و چشم‌نواز همچون رودخانه خروشان گل رود که از به هم پیوستن آب‌های سراب در وزنه، سراب چله و سراب خسرو شکل‌گرفته است و وجود کوهسارهایی که تراوش چشمه‌سارهای آن دشت حاصلخیز گل رود را به وجود آورده است، از دیگر مواهب الهی این روستای خیال‌انگیز است.
رویش گاهی برای محصولات باغی و گیاهی
کشت محصولات باغی دیگر نظیر هلو و سیب در روستای ونایی در کنار کشت انبوه لوبیای سبز در باغات و مزارع این روستا به‌وفور به چشم می‌خورد.
پوشش گیاهی غنی این روستا که سبب رویش گیاهان دارویی و خوراکی مانند پونه، بابونه، گون و میخک وحشی شده است، اغلب موردتوجه اهالی و گردشگران زیادی قرار می‌گیرد.
وجود آب فراوان در این منطقه تحول زیادی در بخش کشاورزی به وجود آورده است علاوه بر آن دامداری در این منطقه روستایی از رونق خاصی برخوردار است.
حجت اله یاراحمدی رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری بروجرد در گفت‌وگو با تسنیم گفت: در استان لرستان دو روستای بیشه در خرم‌آباد و ونایی در بروجرد روستاهای هدف گردشگری هستند.
وی در بیان ملاک‌های انتخاب یک روستا به‌عنوان روستای هدف گردشگری، اظهار داشت: اصلی‌ترین معیار برای این انتخاب این است که این قابلیت و ظرفیت را داشته باشند که بتوانند در این زمینه تقویت شوند البته این احتمال وجود دارد که ملاک‌های جزئی‌تری نیز منظور هدف کارشناسان امر بوده است.
ظرفیت‌های متعدد طبیعی معیاری برای تعیین روستاهای هدف گردشگری
وی افزود: مهم‌ترین ملاکی که در انتخاب این روستاها دیده می‌شود این است که پیش از انتخاب آن‌ها به این عنوان، از دیدگاه مردم روستای هدف باشند بر این اساس ظرفیت‌های متعدد طبیعی، تاریخی، وجود آن در ارتفاعات سرسبز و پرآب، آب فراوان و همه آن معیارهایی که می‌تواند اقبال گردشگری را در آنجا افزایش دهد، می‌تواند ملاک تبدیل این روستاها به هدف گردشگری در استان لرستان باشد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری بروجرد بیان کرد: بدیهی است پس‌ازآنتخاب این روستاها به‌عنوان هدف گردشگری علاوه بر انجام کار مطالعاتی هدایت کمک‌های سرمایه‌گذاری نیز باید به آنجا صورت پذیرد.
یاراحمدی عنوان کرد: دولت مکلف است در روستاهای هدف گردشگری زیرساخت‌های لازم را ایجاد کرده و بستر حضور فعال گردشگران را در آنجا مهیا کند.
لزوم تجهیز زیرساخت‌های لازم برای جذب گردشگر
وی با اشاره به اینکه از نمونه‌های ایجاد بستر می‌توان به راه دسترسی هموار و تقویت زیرساخت‌های اجتماعی روستا اشاره کرد، خاطرنشان کرد: این اقدامات باید به‌گونه‌ای صورت پذیرد که شمایل و سیمای ظاهری روستا حفظ‌شده و از سویی بتواند فضایی مناسب برای حضور گردشگر در آنجا تأمین شود و البته حضور گردشگر نیز مستلزم ایجاد اماکن خدماتی نظیر اماکن اقامتی و تاًمین امنیت این روستا است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری بروجرد در معرفی روستای ونایی، گفت: ونایی به‌عنوان روستایی ییلاقی با طبیعتی بسیار بکر و زیبا سرچشمه‌ای از آب‌های فراوانی است که به سمت دشت سیلاخور و پس‌ازآن به سمت جنوب کشور روان می‌شوند.
یاراحمدی اظهار داشت: این ظرفیت بسیار مهم می‌تواند فضای مفرحی را برای تغییر ذائقه گردشگران فراهم کند در کنار آن وفور نعمت در این روستا ونایی را به روستایی زنده و فعال تبدیل کرده است که مجموعه این عوامل می‌تواند برای گردشگران جذاب و دیدنی باشد.
http://www.tasnimnews.com/Home/Single/۶۹۱۱۴۶







جعبه‌ابزار