بروجرد


بروجرد استان لرستان
طبیعت گردی در میان شکوفه های سیب/ زیبایی سحرانگیز بهار بروجرد [۱]
شهر بروجرد با داشتن آب و هوای منحصر به فرد و طبیعتی سحر انگیز گردشگران را به خود فرا می خواند تا این روزها منطقه "گلدشت" با همه شکوفه های سیبش میزبان مسافران باشد.

شهرستان بروجرد به دلیل برخورداری از جاذبه‌های تفریحی، تاریخی و مذهبی هر ساله در فصول بهار و تعطیلات نوروز و تابستان پذیرای میهمانان و گردشگران فراوانی از سراسر کشور است.
مسافران و گردشگرانی که با عبور از بروجرد به سمت دیگر شهرهای کشور به ویژه جنوب، توقفی حتی کوتاه برای بهره مندی از مناظر بکر و تفرجگاههای این شهرستان خواهند داشت و با رفتن به دامان طبیعت دل انگیز این منطقه، خاطرات خوشی را ره آورد سفر خود خواهند کرد.
اغلب محورها و جاده‌های خروجی و حاشیه شهرستان بروجرد به روستاهای خوش آب و هوایی ختم می‌شود که زیبایی‌های آن در تمامی فصول سال چشم هر بیننده را به خود خیره می‌کند.
این در حالیست که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان آب و هوای شهرستان بروجرد، اقلیم این شهرستان و طول و عرض جغرافیایی آن هم ارز بسیاری از نقاط کشورهای اروپایی است.


سراب کرتول و رقص زیبای نشاط و طراوت[ویرایش]

در میان این همه مواهب الهی تفرجگاه بکر سراب "کرتول" همچون نگینی سبز و آبی با عطر روحبخش گلها و سبزه زارها پذیرای گردشگران و دوستداران طبیعت است. تفرجگاه سراب کرتول در دامنه کوههای گرین و در میان قلل زیبای هیجده یال و قله‌های نهاوند مانند یال کبود و چل نابالغان و دره سیب با پذیرایی از گردشگران بر خود می‌بالد.
همه ساله به واسطه ریزش فراوان برف در ارتفاعات این منطقه و آب شدن تدریجی برف در این منطقه، در فصل بهار و تابستان، رودخانه‌ای خروشان و زیبا در دامنه این کوهها پدیدار می‌شود. طراوت و رقص سبزه‌های این منطقه از برکت خروش و جوشش این رودخانه است.
تفرجگاه سراب کرتول در ایام سال و روزهای تعطیل هفته و به ویژه روز ‌۱۳ نوروز آغوش سبز و زیبای خود را به روی خانواده‌های بروجردی و میهمانانشان باز و آرامش را برای گذران یک روز خوب در دامان طبیعت به آنها هدیه می کند.
تفرجگاه سراب کرتول یکی از مناطق زیبا و بکر بخش اشترینان است که برای تبدیل آن به یک منطقه زیبای گردشگری توجه ویژه مسئولان را می‌طلبد.
این منطقه پر آب و درخت یکی از زیبا ترین مناطق گردشگری با طبیعتی بکر، درختان کهنسال و آب زلال فراوان است که در فاصله ۱۸ کیلومتری شهر بروجرد در جوار روستای توده زن قرار دارد.

ونایی، دیار چشمه ها و رودخانه های پرآب[ویرایش]

ونّایی نام روستایی بزرگ و آباد در شهرستان بروجرد در غرب ایران است. این روستا از توابع بخش اشترینان این شهرستان بوده و در ۱۲ کیلومتری شمال غربی شهر بروجرد در منطقه‌ای کوهستانی قرار گرفته است.
ونایی به عنوان یکی از بزرگترین و پرجمعیت‌ترین مناطق روستایی بروجرد، از ‌ ۱۰ کوه و قله مرتفع و شگفت انگیز از جمله "هجده یال"، "سه کوزان"، "والاش"، "برنجه" و "هیگره" برخوردار است.
ونایی در تنگه‌ای بین دو کوه بلند برآفتاب و کوه گرین قرار گرفته است و آب و هوایی کوهستانی دارد. زمستانهای آن سرد و پربرف و تابستانهای آن خنک و معتدل است.
جنوب ونایی را دشت کوچکی تشکیل می دهد که به دلیل وجود آب فراوان، کشاورزی در آن رونق دارد. وجود چشمه‌سارهای جوشان همچون سراب سفید، دو روزنه، طوطیا و سراب پنبه که از دامن کوههای این منطقه می جوشد و منبع اصلی آب شرب شهر بروجرد است، علاوه بر رونق کشاورزی، طراوت ویژه‌ای را با صدای دلنشین جویبارها در کنار عطر سبزه‌های بهاری و خنکی نسیم دشتها در مقابل چشم گردشگران به تصویر می‌کشد.
رودخانه مهیج و خروشان سیمره که از تلاقی چشمه‌سارهای پرآب این منطقه تشکیل شده، گامی بلند را برای سیرابی دشتهای جنوبی لرستان و پیوستن به رودخانه دز در خوزستان برداشته است. این روستا با جاده آسفالته به بروجرد و اشترینان و با جاده شنی به الشتر وصل می‌شود.
منطقه سرسبز و بکر روستای "ونایی" از جمله مناطق پر جاذبه بروجرد به شمار می‌رود که اغلب گردشگران و به ویژه دوستداران کوهپیمایی و کوهنوردی اوقات خوشی را در آن سپری می‌کنند. ونایی از مناطق گردشگری طبیعی بروجرد است و در فهرست روستاهای گردشگری استان لرستان قرار دارد. دارای یک قلعه تاریخی به شماره ثبت ملی ۱۱۲۲۴ و یک دهنه غار است. ونایی به خاطر سرچشمه های گوناگون، بیشه زارها و کوههای مرتفع از توان بالایی برای گردشگری برخوردار است.
با این وجود "ونایی" را در روزهای تعطیل هفته و ایام نوروز ، بهار و تابستان خنکش بهتر از هر زمان دیگر می‌توان احساس کرد چرا که عمده خانواده‌های بروجردی به همراه مسافران و میهمانان خود از ساعات اولیه صبح راهی این منطقه شده تا با نشستن در کنار رودخانه و چشمه‌های پر آب آن ، اوقاتی خوش را در خلوت طبیعت سپری کنند.
همچنین ونایی به عنوان زیستگاهی مناسب برای گونه‌های جانوری بومی منطقه محسوب می شود و جاندارانی همچون گراز، گرگ، روباه، خرگوش، موش صحرایی، کفتار، خدنگ و پرندگانی مانند حواصیل، کبک، خروس کولی و چنگر از جمله جانوران منطقه کوهستانی ونایی هستند.
پوشش گیاهی غنی این منطقه به ویژه در بهار طبیعت و تابستان همواره مورد توجه اهالی و گردشگران بوده چرا که رویش گیاهان معطر دارویی و خوراکی همانند پونه، بابونه، گون و میخک وحشی به وفور مشاهده می‌شود.

زیبایی مسحور کننده "گلدشت" و بوی باغ های سیب[ویرایش]

منطقه درختی و سرسبز " گلدشت" بروجرد از جمله تفرجگاههای این شهرستان است که اغلب مسافران و گردشگران با نام و ویژگیهای طبیعی این مکان به خوبی آشنایی دارند.
گلدشت یک دره و جلگه وسیع در دامنه کوههای سر به فلک کشیده زاگرس است که محدوده این منطقه از غرب تپه چغای بروجرد آغاز و تا کپرگه ادامه دارد.
گلدشت مشتمل بر چندین روستا است که روستاهای فیال، شیخ میری، قلعه و کپرگه بخشهای مهم آن هستند. دسترسی به گلدشت از طریق جاده آسفالته به طول ۱۲ کیلومتر از غرب شهر بروجرد امکانپذیر است.
این دره آبرفتی حاوی چشمه ها و سرابهای گوناگون است که آب آن ناشی از ذوب برفهای قلل کوه گرین باعث روان شدن رودخانه ای دائمی در این ناحیه شده و به تبع کشاورزی و باغداری در این ناحیه سر سبز از رونق زیادی برخوردار شده است.
دو طرف جاده گلدشت بروجرد مملو از باغ‌های سیب است که در فصل بهار دیدن شکوفه‌های درختان چشم هر رهگذری را به خود خیره کرده و انتهای این باغها نیز به رودخانه پر آب گلرود ختم می‌شود.
گلدشت ناحیه ییلاقی شهروندان بروجردی به حساب می آید و ویلاهای زیبایی در گوشه و کنار آن دیده می شود و همچنین روستائیان خونگرم و امکانات تفریحی فراوان باعث شده تا این ناحیه به خصوص در ایام تعطیل شاهد حضور جمعیت زیادی از مردم بروجرد و مسافران و گردشگران باشد.
گلدشت منطقه‌ای است وسیع و روستاهای آبادی چون شیخ میری و قلعه در آن قرار دارند. سرابها و چشمه‌های گوناگونی در این دره آبرفتی وجود دارد و آب ناشی از ذوب برفهای قلل کوه گرین و کوه میش پرور باعث روان شدن رودخانه‌ای دائمی در این ناحیه شده که به تبع آن کشاورزی و باغداری در این ناحیه سرسبز از رونق زیادی برخوردار شده است.

بخش اشترينان[ویرایش]


← دهستان اشترينان
بیاتان
بیدکلمه
دره گرم
شهرک شهيد محمد بروجردي (دره گرگ)
ده ترکان
ده يوسفعلي
ده نو
قلعه كاظم
کمره پائین
كمره بالا
کوشکي پايين
کوشکي بالا
گل زرد
گنداب
گندل گيلان
ليقناب
پايگاه امدادي هلال احمر
راهدارخانه اشترينان
ماشين سازي زاگرس خودرو
قرنطينه دامي و پست دامپزشکي

← دهستان برده سره
اصغراباد
انگشته
برده سره
جعفراباد
جوجه حيدر
چقابل
دهريز
رضااباد
شب ماه
علي اباد
كمره گودرزي
مگسان پايين
نبي اباد
فتح اباد
مگسان بالا
کارخانه آسفالت

← دهستان گودرزئ
اميراباد
بركت اباد
بندیزه
توده زن
چهاربره
خشتیانک
قايدطاهر
کفشگران
گلچهران
مجيداباد
ملمیجان
كركيخان
ونایی
تکدرخت

← شهرها
اشترینان
بندیزه
شهرک شهيد محمد بروجردي (دره گرگ)
ونایی
توده زن
جعفراباد
چهاربره
دهريز
قايدطاهر
كركيخان

بخش مركزئ[ویرایش]


← دهستان دره صيدئ
تپه مولا
دره مراد
اقايي
بلوط بیگ
جنبلاق
چپدر
حاجي اباد
درودگران
دره صيدي
دره نقدي
دره ویره
دودانگه
ده گاه
زواري جان
سردره سرنجه
سرنجه
سنگ سفيد
فخرآباد پايين
فخر آباد بالا
قپانوري
قلعه جلاير
قلعه محمدضيا
كله
كلان
كوشك
کهریز
لتستان
مرو
ملك اباد
سرچغا
ده توشمال

← دهستان شيروان
آبدر
اسدخاني
الك اباد
بزازنا
بسري/ بصري
پاپولك
تنگ محمدحاجي
چگني كش
درب استانه خالدبن علي
خواباد
دلي اباد
ديناراباد
رحيم اباد
سرتپه
سين اباد
طبريجان
تنجور
قره سو
قلعه شكار
قلعه نوشوكتي
كاروانه
كپرجودكي
کیدان
گنجینه
مركز آموزش كشاورزي
وجيه اباد
خایان
زارم
سراب زارم
عباس اباد
قرق
كهريز
گاوميرپائين
گاوميربالا
گوشه محسن ابن علي
نلخاص پايين
نلخاص بالا
وليان
بردبل
پيرشريف
خان امير
دارتوت
دربند
دره بيداد بالا
دره بيداد پايين
دره حسين
دره کبود
ده سرخه
ده سفيد
سرتپه پايين
سرتپه بالا
عودمولا
کناروند
تاري آباد
شهرك صنعتي بروجرد
اسلام اباد
كركر
شهرك شيروان
پادگان مركز مهندسي بروجرد
چشمه کبود
ابر اهيم آباد
شهرک امام زمان (ع)
دانشگاه آيت اله بروجردي

← دهستان والانجرد
اقبلاغ
بردبل
بيچون پائين
بیچون بالا
چشمه
دره زاغه پائين
دره زاغه بالا
دره ویله
ده شیخان
دِهنو مقدسي
ده كرد
زينعلي
زیوه
سرمستی
قشلاق
قلعه ثمورخان
قلعه ميرزاعلي
کبوترلان
كريم اباد
كشت باغ
گیجالی پائین
گیجالی بالا
والانجرد
هزارجريب
هیراب

← دهستان همت آباد
بوریاباف
کیوره
وزيراباد
جهان اباد
باده
چنارستان
حاجي اباد
رضا آباد قلعه تازه
زرشگه
سرابپنبه
شاه ويران پائين
شاه ويران بالا
شمس اباد
شيخ ميري سادات
شيخ ميري كلهر
شيشه
آييله
فلك الدين
فيال
قلعه اميراباد
قلعه حاتم
قلعه نوحكيمي
قلعه نوفلك الدين
كارخانه حكيمي
كپرگاه
كرت اباد
كولي در
نصيراباد
والاشان
همت اباد
ابسرده الائي
بزهل
پلكان پايين
پلكان بالا
تنگ لره
چم صيدي بالا
دره چپي
دوران دره
ده سرخه
راه بند پايين
راه بند بالا
سواران دره پايين
قلعه ابسرده
مله كبود
ميان دره
قلعه حاجي عبداله
قلعه نظام آباد
هنرستان فني اسماعيل چرخكار
کريم آباد
دره احمد
كلاته ابسرده
بازگیر
چم صيدي پايين
داربلیه
قلعه شمسي
سواران دره بالا
چم صيدي وسطي
دانشگاه آزاد اسلامي بروجرد

← شهرها
بروجرد
جهان اباد
ده کرد
خایان
فلك الدين
فیال
قلعه حاتم
همت اباد

منبع[ویرایش]
 
۱. خبرگزاری مهر








جعبه‌ابزار