آبماهیک


مجبوریم از آبماهیک برویم
اهواز-ایرنا- هنوز هوا کاملاً تاریک نشده بود که من و پدرم به کنار دریاچه سد گتوند رسیدیم . چند ماهی می شود که به دلیل افزایش آبگیری سد گتوند پل آبماهیک، تنها راه ارتباطی روستا با وجود سکونت روستاییان در منطقه به زیر آب رفته است.

پس باید منتظر می ماندیم تا قایق یکی از شرکت های نفتی منطقه که گاهی از مسیر روستا گذشته و به روستاییان در عبور ازعرض رودخانه کمک می کند، رسیده و ما را به روستا برگرداند.
چند ساعتی به انتظار ماندیم. اما تاریک شدن هوا نشان می داد که قایق دیگر بر نمی گردد. باید خودمان را به روستا می رساندیم.
تاریکی بیابان و ترس از مواجهه با جانوران وحشی مجبورمان کرد تصمیمی سخت بگیریم. تنها راه باقی مانده این بود ، باید شناکنان عرض رودخانه سد گتوند را طی می کردیم.
پس دل به دریا زدیم و وارد دریاچه سد گتوند شدیم . سخت و دلهره آور تر از آن بود که فکرش را می کردیم.
در میانه راه که دیگر خستگی و سرمای آب داشت آخرین توانمان را از ما می گرفت، به یاد روستاییان حاشیه سد کارون ۳ افتادم که بر اثر واژگونی مینی بوس جان خود را از دست دادند.
با خودم فکر کردم، من و پدرم هم در دریاچه سد غرق می شویم و حتی کسی نیست که بداند چه اتفاقی برای ما افتاده است. تنها وسیله نجات ما تیوپی بود که از آن برای ماندن بر روی آب استفاده می کردیم.
سرمای آب پاهایمان را بی حس کرده بود، اما امید به خدا موجب شد با سختی بسیار به ساحل دریاچه سد گتوند برسیم. هنوز هم باورم نمی شود آن شب به سلامت به روستایمان رسیدیم ، سدی که قرار بود موجب رونق منطقه باشد ،داشت جان ما را می گرفت.
این ها حرف های دختری از روستای آب ماهیک از توابع شهرستان لالی است، که به علت شجاعتی که از خود نشان داده و در دل تاریکی شب شناکنان عرض دریاچه سد را طی کرده ، روستاییان آب ماهیک به او لقب شیرزن داده اند.
چندماهی بیشتر از حادثه تاسفبار مرگ ۱۸ نفر از زنان و کودکان یکی از روستای حاشیه سد کارون ۳ بر اثر واژگونی مینی بوس حامل روستاییان به درون دریاچه سد نمی گذرد که این بار خبر می رسد ، دختری ۱۶ ساله به همراه پدرش در دل تاریکی شب ، برای رسیدن به روستای محل سکونتشان،عرض دریاچه سد گتوند را شناکنان طی کرده اند.
خبری دلهره آور برای روستاییان آب ماهیک که به دلیل غرق شدن پل ارتباطی این روستا (از ابتدای مردادماه امسال) در دریاچه سد تنها راه ارتباطی به خارج از روستا قطع شده است. اتفاقی که می توانست مانند حادثه سد کارون ۳ عواقب جبران ناپذیری به همراه داشته باشد.
علی یوسفی یکی از روستاییان آبماهیک در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: از سال ۶۰ تا سال ۸۰ برای احداث پل ارتباطی ۱۱ روستای محروم آبماهیک رنج های بسیاری کشیدیم ،اما به یکباره با افزایش میزان آبگیری سد با وجودی که مردم در ۱۱ روستای آّب ماهیک ساکن هستند، این پل که تنها راه ارتباطی روستاییان به شهرستان لالی بود به زیر آب رفته است.
وی افزود: ۲۰ ماه است روستاییان ساکن در آب ماهیک آب شرب مورد نیاز خود را از آب آلوده به نفت دریاچه سد تامین می کنند. تابستان سال گذشته نیز تمامی تجهیزات برق رسانی به ۱۱ روستای آب ماهیک به دلیل آبگیری سد جمع آوری شد و درهوای بسیار گرم خوزستان ، مردم روستای آب ماهیک روزهای بسیار سختی را سپری کردند.
نماینده حقوقی روستاییان آب ماهیک گفت: مسئولان شرکت توسعه منابع آب و نیروبه عنوان متولی سد گتوند برای اینکه روستاییان را مجبور به ترک روستا کنند از ۲۴ مردادماه امسال با افزایش آبگیری سد گتوند کاری کردند تا پل آب ماهیک در دریاچه سد غرق شود در حالی که روستاییان هنوز در آب ماهیک ساکن هستند .
یوسفی افزود: بسیاری از روستاییان آب ماهیک به دلیل مشکلات بهداشتی روستا، تعطیلی مدرسه ،قطع آب و برق از دست رفتن جاده های دسترسی مجبور به ترک آب ماهیک شده اند ، اما برخی از روستاییان نیز در اعتراض به اقدامات مسئولان سد گتوند حاضر نشدند روستا را ترک کنند و الان به نوعی در روستا حبس شده اند.
وی بیان داشت: شرایط برای روستاییان ساکن در آب ماهیک بسیار دشوار شده و مسئولان آب و نیرو در حالی از روستاییان می خواهند که زمین های اجدادی خود را ترک کنند که هنوز هیچ پولی از آب و نیرو دریافت نکرده اند.
یوسفی افزود: مسئولان این سد مدعی هستند که بر اساس نظر کارشناسی شده (کارشناس مورد نظر آب و نیرو) پول زمین های روستاییان به حساب دادگستری واریز شده است.
نماینده حقوقی روستاییان آب ماهیک گفت: در ابتدا به روستاییان آب ماهیک گفته شد، آب و نیرو با شهرک سازی شرایط بهتری را برای ادامه زندگی آنان فراهم می کند اما نه تنها مسئولان اقدامی دراین راستا انجام ندادند بلکه حتی حاضر نیستند قیمت واقعی زمین ها را پرداخت کنند.
یوسفی بیان داشت : روستای آب ماهیک شامل ۱۱ روستا کوچک است که با زیر آب رفتن پل ارتباطی ، راه روستا های گلزاری با ۶۸ خانوار، روستای گاواری لب رود با ۶۷ خانوار و روستای سربیشه با ۵۳ خانوار قطع شده است .
وی ادامه داد: اما روستاهای پابرافتو، گل امبار، تنگ هلیل ،باغ شهو، روستای استکی ها و رگ هلیل نیز بالاتر از روستاهای ذکر شده قرار دارند که رفت و آمد برای این روستاییان بسیار سخت تر شده، زیرا مردم این روستا ها باید مسافتی را نیز تا رسیدن به دریاچه سد و عبور از دریاچه طی کنند.
یوسفی بیان داشت: روستاییان برای عبور از دریاچه سد از مشک های آب استفاده می کنند که هر لحضه ممکن است یکی از روستاییان در دریاچه سد غرق شده و جان خود را از دست بدهد.
نماینده حقوقی پیگیری پرونده مطالبات روستاییان آب ماهیک می گوید: در تاریخ ۲۱ آبان ماه سال گذشته روستاییان آب ماهیک برای احقاق حقوق از دست رفته خود به استانداری خوزستان مراجعه کردند و مدیرکل امور روستایی استانداری خوزستان (جاسم مجیدی پور) به روستاییان این وعده را داد که به زودی به مشکل روستاییان رسیدگی شود اما نه تنها مشکل حل نشده بلکه با شروع فصل سرما و بی نتیجه ماندن وعده ها مشکلات مردم روستا چند برابر شده است.
یوسفی گفت: روستاییان آب ماهیک در حالی روزگار سپری می کنند که خطوط تلفن ، برق ،آب و بهداشت در منطقه از بین رفته و تنها وسیله ارتباط روستاییان با لالی قایقی است که به یکی از شرکت های نفتی منطقه تعلق دارد که این قایق نیز تنها زمانی روستاییان را جابجا می کند که قصد جابجا کردن کارکنان این شرکت را داشته باشد.
با وجود وضعیت بسیار اسفبار در روستای های آب ماهیک برخی از روستاییان حتی در نبود امکانات، در منطقه باقی مانده اند که از جمله آنان پیرمری سالخورده است که به همراه خانواده اش در روستا زندگی می کند.
این پیرمرد می گوید: با مبلغ ناچیزی که شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران برای زمین و خانه من در نظر گرفته است، نمی توانم در جای دیگری ساکن شوم .علاوه بر اینکه در حال حاضر اشتغال خود درمنطقه را نیز از دست داده ام.
وی ادامه داد: آب ، برق خطوط ارتباط مخابراتی روستا قطع شده و بسیای از روستاییان به دلیل مشکلات موجود، قادر به تحمل وضعیت نبوده و بدون آنکه پولی ازشرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران دریافت کنند با امید برگشت دوباره ، اقدام به ترک روستا کرده اند و در مناطق حاشیه شهر ها ساکن شده اند .
وی افزود: تابستان سال گذشته برق روستا ها به دلیل جمع کردن پایه های برق قطع شد و در گرمای بالای ۴۰ درجه هوا مجبور شده ایم مایحتاج خود را در میان مشک های آب قرار داده تا از فساد پذیری آنان جلوگیری کنیم .
با این حال مسئولان شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران ما را به حال خود رها کرده و نه تنها پولی به ما داده نشده بلکه می گویند باید روستا را ترک کنیم و تنها راه دسترسی به روستا(پل آبماهیک) نیز بر اثر آبگیری سد از بین رفته است.
یکی دیگر از روستاییان آب ماهیک نیز با بیان اینکه زمین و مرتع هویت و شناسنامه روستایی است گفت: اگر زمین و مرتع از روستایی گرفته شود مانند این است که هویت روستایی از وی گرفته شده ، زیرا روستاییان برای ادامه زندگی خود نیاز به زمین کشاورزی و مرتع برای چراندن احشام خود دارند.
• کارگروهی بدون خروجی برای رسیدگی به مشکلات روستاییان سد گتوند
چندی پیش معاون امور عمرانی استانداری خوزستان در گفت وگو با خبرنگار ایرنا ، از تشکیل کارگروهی ویژه برای بررسی و رسیدگی به وضعیت روستاییان سد گتوند خبر داد.کارگروهی که با وجود پیگیری های مکرر خبرنگار این خبرگزاری از ابتدای تشکیل تاکنون، هیچ گونه اطلاعاتی در خصوص نتایج آن به دست نداده است .
جاسم مجیدی پورمدیرکل امور روستایی استانداری خوزستان که در ابتدا مسوول بررسی مشکلات روستاییان بود ، می گوید: نتایج کلی بررسی ها به معاونت عمرانی استانداری خوزستان اعلام شده و معاون امورعمرانی باید آخرین اطلاعات در خصوص وضعیت و نتایج به دست آمده در کارگروه را اعلام کند .
با وجود پیگیری خبرنگارایرنا ازمعاونت امور عمرانی استانداری خوزستان برای دریافت آخرین اقدامات صورت گرفته دراین زمینه متاسفانه پس ازگذشت چند هفته تاکنون پاسخی ندادند و یکی از مسئولان دفتر معاونت عمرانی استانداری خوزستان گفت که معاون عمرانی استاندار خوزستان اعلام کرده است که در این خصوص نمی تواند اظهار نظری داشته باشد و بهتر است خبرنگار ایرنا به روابط عمومی استانداری خوزستان مراجعه کند.
گزارش ایرنا حاکی است که در سال گذشته و امسال جلسات و کارگروه های بسیاری برای حل مشکل روستاییان آب ماهیک تشکیل شد که از جمله آن می توان به تشکیل شورای تامین شهرستان لالی در ابتدای سال گذشته اشاره داشت.
به گفته یک منبع آگاه در جلسه اخیر شورای تامین شهرستان لالی یکی از مدیران ارشد شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران به روستاییان این قول را داد که هزینه واقعی زمین های روستاییان بر اساس قیمت توافق شده بین نماینده روستاییان آب ماهیک و نماینده سد گتوند پرداخت شود .
پس از آن نیز روستاییان با برگزاری جلسه ای با نماینده مذکور بر سر قیمت به توافق رسیدند اما اعتراض برخی از مدیران سد گتوند بر سر قیمت زمین های روستاییان موجب بر هم خوردن توافقات شد.
این منبع آگاه به خبرنگا ایرنا گفت: با توجه به وضعیت نابسامان روستاییان آب ماهیک این بار استاندار پیشین خوزستان از مدیر کل مدیریت بحران استاندای خوزستان خواست که وضعیت روستاییان سد گتوند در دستور کار قرار گیرد که در قالب نامه ای از فرماندار لالی خواسته شد ،میزان املاک و دارایی های روستاییان مشخص شود.
اما بر اساس مدارک موجود ، نظر کارشناسان آب و نیرو در خصوص میزان املاک روستاییان تفاوت بسیار زیادی با بررسی های کارشناسانه بخشداری مرکزی لالی دارد.
به طوری که میزان زمین ها و دارایی های روستاییان در کارشناسی های انجام شده توسط شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران بسیار کمتر از گزارش ارایه شده توسط بخشداری مرکزی لالی به استاندرای خوزستان است.
به گفته این منبع آگاه یکی از دلایلی که شرکت آب و نیرو حاضر به قبول نظرکارشناسی انجام شده توسط استان نشده این است که میزان املاک روستاییان بسیار زیاد بوده و آب و نیرو نمی تواند تمامی مبلغ زمین های را به روستاییان بپردازد.
اما چندی پیش شهرام محتشم خانی مدیر حقوقی سد گتوند به نمایندگی از شرکت توسعه منابع آب و نیرو در گفت وگویی اعلام داشت : معترضان (روستاییان آبماهیک ) با ما وارد معامله نشدند درحالی که ماده ۸ قانون تملک می گوید که در صورت استنکاف مالک، کار کارشناسی انجام شده ، پول به صندوق ثبت واریز و نماینده دادستان از طرف آنها (روستاییان) امضا می کند.
اما وی در این خصوص که قیمت زمین ها در سالهای اخیر بالارفته و با قیمت درنظر گرفته شده ، روستائیان نمی توانند همان زمینی را که داشته اند را خریداری کنند.
علی یوسفی نماینده حقوقی روستاییان سد گتوند با اشاره به اینکه روستاییان هنوز موافقت خود را با قیمت اعلام شده از سوی مسوولان سد گتوند اعلام نکرده اند می گوید: اصل ۳۳ قانون اساسی صراحتاً عنوان می کند، هیچکس‌ را نمی‌ توان‌ از محل‌ اقامت‌ خود تبعید کرد یا از اقامت‌ در محل‌ مورد علاقه‌ اش‌ ممنوع‌ یا به‌ اقامت‌ در محلی‌ مجبور ساخت‌، مگر در مواردی‌ که‌ قانون‌ مقرر می‌ دارد.
وی افزود: بنابراین از شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران به عنوان متولی ساخت سدهای بزرگ در ایران، انتظار می رود به احترام این اصل قانون اساسی قدرت انتخاب را برای افراد به وجود بیاورد که در شهرک یا روستای تازه تاسیس در نزدیکی سد زندگی کنند یا بهای واقعی زمین خود را دریافت کرده و به دلخواه به مکان دیگری بروند.
این در حالی است که بر اساس شنیده های خبرنگار ایرنا به دستور عبدالحسن مقتدایی استاندار فعلی خوزستان تیمی از مدیران استان برای بررسی وضعیت روستاییان آب ماهیک به لالی اعزام شده اند که این مسئله و حساسیت استاندار خوزستان در خصوص رفع مشکلات روستاییان آبماهیک می تواند نوید بخش حل مشکل روستاییان باشد.
این درحالی است که روستاییان آب ماهیک بیش از یک سال نیم است که از تمامی حقوقی قانونی خود مانند ،بهداشت ،مدرسه ، جاده دسترسی، آب و برق محروم هستند و تنها خواسته آنان در ازای از دست رفتن زمین و خانه هایشان پرداخت بهای عادله دارایی هایشان است.
البته مسائل ذکر شده تنها بخشی از مشکلات به وجود آمده به واسطه آبگیری سد گتوند است که برای روستاییان به وجود آمده و باید به این مسائل بیکاری، از بین رفتن زمین های کشاورزی و مراتع و افزایش مهاجرت به شهرها را نیز نام برد.
از: فاطمه کریم زاده



جعبه‌ابزار