آیین طلوع خوانی


آیین طلوع خوانی در ابیانه اجرا شد
کاشان - ایرنا- ˈآیین طلوع خوانیˈ همزمان با روز عاشورا در روستای ابیانه از توابع شهرستان نطنز به اجرا درآمد.

به گزارش ایرنا، مردم روستای تاریخی ابیانه که بسیاری از آنها ساکن شهرهای بزرگی همچون کاشان، اصفهان و تهران هستند هرجا که باشند خود را در این ایام به زادگاهشان می رسانند.
در این آیین سنتی که پیشینه ای به قدمت خانه های سرخگون و درختان قدافراشته این آبادی کهن دارد مردم ابیانه لباسهای سنتی خود را می پوشند.
مردان با پوشیدن تنبانهای گشاد سیاه و زنان با لباسهای فاخر محلی در مراسم شرکت می کنند.
به همین خاطر دو نخل ۶۰ ساله ابیانه چند روز پیش از تاسوعا توسط محلیها بیرون آورده و تزیین می شود و در روز تاسوعا و عاشورا در دو محله بالا و پایین سوار بر دوش مردم در شهر حرکت می کند و عزاداران را دنبال خود می کشاند.
مراسم نخل گردانی در محله پایین و بالا شبیه هم است و فردی که سوار نخل می شود باید در روز عاشورا و تاسوعا به حمل کنندگان نخل ناهار و شام نذری بدهد.
مردم این روستا سحرگاه و پس از اقامه نماز صبح با خواندن نوحه طلوع در محله می گردند و به استقبال نخستین اشعه خورشید در صبح عاشورا می شتابند.
مراسم نخل گردانی در روز عاشورا در هر دو محله پس از برگزاری مراسم طلوع خوانی انجام می شود و تا ظهر عاشورا ادامه دارد.
دو نخل در یک نقطه با هم روبه رو می شوند و به هم سلام می دهند. هنگام عبور گاه نخل سست می کند تا زنی که روی و تن خود را پوشانده از زیر آن عبور کند تا شاید سال دیگر کودکش را از روی نخل بگذرانند.
نخل محله پایین(محله قدیمی روستا) تا سرچشمه برده می شود و پس از صرف ناهار از آنجا نخل را که با طنابهای ضخیم مهار شده از سربالایی تندی بالا می کشند تا از راهی دیگر به جایگاه نخستین بازگردانده شود زیرا برگشتن از راه رفته شگون ندارد.
نخل محله پایین، در مسیرهای مشخصی از روستا گردانده می شود به این ترتیب که آن را از حسینیه تا سرچشمه(قبرستانی در شرق روستا) می برند و در سرچشمه به زمین می گذارند.
بعد از صرف ناهار نذری، نخل را به حسینیه برمی گردانند و آن را از کوه سرچشمه به بالا می کشند. قسمت بسیار مشکل حمل نخل محله پایین حمل نخل در همین مسیر است.
روستای تاریخی ابیانه در دامنه شمال غرب کوه کرکس قرار گرفته و تا جاده کاشان و نطنز حدود ۲۰ کیلومتر فاصله دارد.



جعبه‌ابزار