ابوالقیص


پل تاریخی ابوالقیص شهرستان سواد کوه
فارس گزارش می‌دهد
لرزش بر اندام پل تاریخی« ابوالقیص» سوادکوه/صدای بلدوزرها از دور شنیده می‌شود
شنیدن صدای بلدوزرها در منطقه شورک‌چال سوادکوه شاید خبر خوشی برای توسعه باشد اما لرزش شدیدی بر اندام پل تاریخی «ابوالقیص» در محور سوادکوه ایجاد می‌کند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس از سوادکوه، فعالیت‌های عمرانی در حوزه‌های مختلف علاوه بر ایجاد رفاه و توسعه، با آسیب‌هایی نیز همراه است که بررسی آسیب‌ها و منافع این طرح‌ها و خسارات احتمالی آن باید منطبق بر نیازها و داشته‌ها و همچنین با برآورد خسارات انجام شود و تا حد امکان باید از آسیب‌های آن کاسته شود.
تعریض محور سوادکوه به طول ۱۰۰ کیلومتر که با تاخیر‌ها و قول‌های بدون سر‌انجام مسئولان دولت‌های گذشته و حال حاضر همراه است، با یک جهش قابل توجه می‌تواند نقش مهمی در جابه‌جایی و سرعت حمل و نقل داشته باشد.
توجه به حریم محور سوادکوه و برنامه‌ریزی برای کاهش آسیب به بافت حاشیه جاده که از میان روستا‌ها و شهرها و برخی اماکن تاریخی عبور می‌کند از مواردی است که توجه نکردن به آن، لذت بهره‌برداری از محور تعریض شده را با تلخی همراه می‌کند.
پل تاریخی منطقه «ابوالقیص» در منطقه «شور‌ک‌چال» بخش مرکزی سوادکوه که در فاصله حدود ۲۰ کیلومتری از شهر پل‌سفید مرکز شهرستان سوادکوه قرار دارد، از جمله آسیب‌هایی است که طرح‌های عمرانی به آن وارد می‌کند و پسوند ملی بودن طرح نیز، با ادامه کم‌توجهی‌ها توسط مسئولان استانی و شهرستانی، مشکلاتی را به همراه دارد.
پل تاریخی ابوالقیص در شورک‌چال سوادکوه که در سال ۹۰ ثبت ملی شده است مربوط به دوره قاجاریه است و احداث جاده در طرح ملی تعریض محور سوادکوه و عبور آن از کنار این اثر تاریخی، مشکلاتی را برای این روستا و محیط زیست به وجود آورده است.

• احتمال رانش زمین در روستای "شورک‌چال"
عضو شورای روستای شورک‌چال در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در سوادکوه، از احتمال رانش و تغییر مسیر رودخانه به سمت خانه‌های مردم خبر داد و گفت: احداث جاده باعث توسعه می‌شود اما باید از آسیب به اهالی و جاده دسترسی روستاییان جلوگیری شود.
محمدرضا صادقی با اشاره به اینکه درباره احتمال رانش و آسیب به منازل روستاییان چندین بار به مسئولان مربوطه در شهرستان و استان هشدار داده شد، افزود: چند سال پیش همزمان با فعالیت‌ شرکت راهسازی منطقه در شورک‌چال، رانش زمین در این منطقه اتفاق افتاد و اکنون نیز با ادامه همان روند، احتمال تکرار آن حادثه و خسارت به منازل مردم وجود دارد.
• مشکل ۱۰ ساله با فعالیت‌های‌ راه‌سازی
یکی از اهالی روستای شورک‌چال در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در سوادکوه، اظهار داشت: حدود ۱۰ سال است که اهالی روستا با تعریض محور سوادکوه در این منطقه مشکل دارند زیرا گل و لای و سنگ در برخی از مواقع عبور و مرور مردم و وسایل نقلیه را مختل می‌کند.
علی اشرف‌ مومنی با بیان اینکه مشکلی با تعریض محور سوادکوه نداریم، خواستار حل مشکلات روستاییان شد و با اشاره به مراجعه مسئولان و پاسخ آنها درباره ملی بودن طرح، افزود: پیمانکار این طرح نیز قول داده تا بعد از پایان عملیات تعریض، آسفالت ۶۰۰ متر از جاده روستای شورک‌چال را انجام دهد اما عملیاتی شدن آن، بسیار مبهم است.
وی خاطرنشان کرد: فعالیت عمرانی بدون برنامه مناسب در کنار پل تاریخی ابوالقیص، منجر به تخریب این اثر تاریخی می‌شود.
• در صورت تخریب پل تاریخی در شورک‌چال، مطابق ماده ۵۸۸ میراث فرهنگی عمل می‌شود
رئیس اداره میراث‌ فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سوادکوه در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در سوادکوه، اظهار داشت: به دلیل احتمال آسیب به پل تاریخی ابوالقیص در منطقه شورک‌چال، در همان ابتدای فعالیت شرکت راهسازی در این محور، از ادامه کار آنها ممانعت شد.
رضا دانش‌زاده تصریح کرد: در جلسه فنی اداره‌ کل میراث فرهنگی مازندران، دو گزینه احداث پل روگذر و یا احداث جاده از کنار پل تاریخی مورد بررسی قرار گرفت که گزینه دوم در حال انجام است.
وی با بیان اینکه در راستای کمک به اجرایی شدن طرح ملی تعریض محور سوادکوه همکاری می‌کنیم اما باید از آسیب به بناهای تاریخی جلوگیری شود، افزود: در صورت تخریب یا اقدام برای تخریب پل تاریخی منطقه شورک‌چال، بر‌ اساس ماده ۵۸۸ مربوط به تخریب بناهای تاریخی اقدام می‌شود.
• حفظ آثار گردشگری برای آیندگان
بخشی از انجام عملیات تعریض در محور سوادکوه که با استفاده از مواد منفجره انجام شد، به زندگی حیوانات و پرندگان نیز آسیب رسانده و امنیت طبیعی آنها را برای حضور در منطقه، سلب کرده است.
فعالیت‌های عمرانی نباید با تخریب آثار تاریخی و گردشگری همراه شود و مسئولان مرتبط باید در این زمینه برنامه‌ریزی لازم را برای جلوگیری از کمترین آسیب اجرایی کنند، اگر‌چه استفاده بهینه‌ای از آثار تاریخی و گردشگری سوادکوه صورت نمی‌گیرد اما حفظ آن برای آیندگان باید در اولویت قرار بگیرد.
به گزارش فارس، طبق ماده ۵۸۸ از قانون مجازات‌های اسلامی در فصل نهم، هر کسی به تمام یا قسمتی از ابنیه، اماکن، محوطه‌ها و مجموعه‌های فرهنگی ـ تاریخی یا مذهبی که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است؛ خسارتی وارد کند، علاوه بر جبران خسارات وارده، به حبس از یک تا ۱۰ سال محکوم می‌شود.
--------------------------
گزارش از عمران اکبرنژاد
http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=۱۳۹۳۰۸۲۲۰۰۰۶۱۸



جعبه‌ابزار