استخرپشت


درياچه طبيعي روستاي استخر پشت كه در سي و پنج كيلومتري شهر « نکا » قرار دارد، روزگاري با نيزارهاي حاشيه خودنزديك به بيست هكتار از محيط اطراف را پوشش مي داد. در چند دهه اخير به دليل بي توجهي به اين منبع طبيعي نادر وسعت آن به چهارهكتار تقليل يافته و روز به روز از آن كاسته مي شود.

فهرست مندرجات
۱ - معرفی
۲ - منبع

معرفی[ویرایش]

اين درياچه كوچك و گمنام با مردابهاي اطراف خود منظره رؤيايي را در منطقه پديد آورده است كه در اولين نگاه هر بيننده اي را مجذوب خود مي كند.
درياچه استخر پشت كه آب آن به طور غير محسوس از كف درياچه تأمين مي شود، سالهاي سال است كه براي آبياري دست كم ۵۰ هكتار از شاليزارهاي روستاهاي مجاور مورد استفاده قرارمي گيرد. مرداب اطراف اين درياچه روزگاري دراز پناهگاه امني براي پرندگان بومي خصوصاً اردك هاي وحشي بود اما متأسفانه در چند سال اخير به دليل تهاجم شكارچيان مجاز و غيرمجاز به اين زيست گاه و كشتار اين پرندگان زيبا، نسل آنان در معرض انقراض جدي قرار گرفته است.
درباره درياچه طبيعي استخر پشت كه بوميان منطقه به آن «اسطل» مي گويند، افسانه هاي بي شماري نقل شده و اشعاري در وصف آن سروده شده است.
از آنجا كه از تاريخ شكل گيري اين درياچه اطلاع دقيقي در دست نيست، ريش سفيدان محل به نقل از نياكان خود افسانه هاي متفاوتي در خصوص چگونگي پيدايش آن روايت مي كنند.
چشم انداز سرنوشت درياچه افسانه اي روستاي استخرپشت در حالي بسوي اضمحلال و نابودي پيش مي رود كه تاكنون هيچ مرجع ذيصلاحي نسبت به جلوگيري ازروند تخريب آن واكنشي از خود نشان نداده است. اين در حالي است كه اين درياچه كوچك و مرداب اطراف آن با مناظر زيباي خودمي تواند يكي از جاذبه هاي توريستي مازندران به حساب آيد و در هر چهار فصل سال پذيراي هزاران گردشگر ايراني و خارجي واقع گردد.
محمدرضا شيدفر كارشناس سازمان ایرانگردی و جهانگردی استان مازندران مي گويد: شناسايي و معرفي نقاط ديدني و ناشناخته استان مازندران ، يكي از دغدغه هاي سازمان ايرانگردي و جهانگردي است ، اين چشم اندازهاي طبيعي و بكر مازندران سرمايه ملي محسوب مي شود و رشد و توسعه اين سرمايه ملي در صنعت گردشگري منوط به همكاري تمامي سازمانهاست.
شيدفر درخصوص اقدامات انجام شده پيرامون درياچه استخر پشت اضافه مي كند: احياء و توسعه درياچه استخر پشت و مرداب حاشيه آن در دستوركار اين سازمان قرار دارد و مطالعاتي در اين زمينه انجام گرفته است. وي اظهار اميدواري كرد در صورت جذب اعتبار لازم و همچنين همكاري ديگر سازمانها، در اولين فرصت جهت توسعه اين پروژه اقدام خواهد شد.
در مقابل اين اظهارنظر،يك كارشناس اداره كل حفاظت محيط زيست مازندران مي گويد: محيط زيست داراي اهميت چنداني نيست كه در اولويت كاري آنان قرارگيرد. اين كارشناس كه مايل نبود نامش اعلام شود همچنين خاطر نشان كرد: مرداب و درياچه استخر پشت از لحاظ عرصه جزو منابع طبيعي محسوب مي شود و هرگونه دخالت در حوزه مربوطه از عهده سازمان محيط زيست خارج است.
مهندس فروزانفر رئيس اداره منابع طبيعي نكا، در اين خصوص مي گويد: با توجه به وسعت اين درياچه و همچنين قرار گرفتن آن در حد وسط زمينهاي زراعتي كشاورزان منطقه، برابر قانون منابع طبيعي اين محل جزو منابع ملي محسوب نمي شود. وي مي افزايد: در نقشه هاي پلان متري اداره كل منابع طبيعي مازندران كه در چند دوره صورت پذيرفت اين درياچه و محيط اطراف آن در اصطلاح فني «لكه سفيد» محسوب شده و جزو استثناء ها شمرده مي شود.لذا هر سازماني كه قصد دارد تغييراتي در آن ايجاد كند مي بايست با مقامات محلي مشورت كند.
[۱]


منبع[ویرایش]

گزارشی از استخر پشت     
۱. http://www.iranvillage.ir/article-۶۰۳۷--۰-۰.html




جعبه‌ابزار