اسلام آباد غرب


روستاهای شهرستان اسلام آبادغرب استان کرمانشاه
سفر به شهر ۷۰۰۰ ساله
» سرویس: استان ها - کرمانشاه
کد خبر: ۹۴۰۱۱۴۰۲۶۰۵
جمعه ۱۴ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۷
اگر برای تعطیلات نوروز به استان کرمانشاه سفر کرده‌اید به شما توصیه می‌کنیم که یک روز به بازدید از جاذبه‌های گردشگری شهرستان اسلام آبادغرب اختصاص دهید.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه کرمانشاه، اسلام آبادغرب دارای قدمتی ۶ تا ۷ هزار ساله است و به دلیل قرار گرفتن این منطقه بر سر راه کاروان‌های زیارتی عتبات عالیات دارای ارزشی چند برابر بوده و هر ساله میزبان تعداد کثیری از زائران اهل بیت است. فاصله کرمانشاه تا اسلام آبادغرب ۶۳ کیلومتر است.


از کرمانشاه که به سمت اسلام آبادغرب می‌رویم، در بین راه کاروانسرای ماهیدشت را می‌بینیم. این کاروانسرا در شمال شرقی دشت ماهیدشت واقع شده است. شکل کاروانسرا، مربع و به صورت چهار ایوانی است. طرفین ورودی بنا با ده طاق‌نما تزئین شده و حیاط مرکزی بنا نیز به صورت مربع و در اطراف آن اطاق‌های متعدد و در پشت اطاق‌ها اصطبل‌ها ساخته شده است. پی بنا از سنگ‌های حجاری شده عصر ساسانی و بقیه ساختمان از آجر و گچ است. این کاروانسرا احتمالاً در زمان شاه عباس دوم بنا شده و در سال ۱۲۷۵ هجری قمری هنگام سلطنت ناصرالدین‌شاه تعمیر شده است.

تنگه چهار زبر یکی از مکان‌های افتخارآمیز دوران دفاع مقدس برای همه ایرانیان است. گروهک تروریستی منافقین که قرار بود به توصیه آمریکایی‌ها از مهران تا تهران رژه بروند با انجام عملیات مرصاد در دام رزمندگان اسلام افتادند و با بجا گذاشتن چندین هزار کشته و مجروح با ذلت و خواری از مهران به سوی بغداد و فراموشخانه اشرف رژه رفتند. توپ و تانک‌هایی که از نیروهای تروریستی منافق در این منطقه به جای مانده یادآور دلاوری‌ها و رشادت‌های مردمان غیور این منطقه است. عکس‌هایی از شهدا در نمایشگاه این منطقه به تصویر کشیده شده‌ که ظلم و ستم‌ آن زمان را تا ابد از یاد مردمان این دیار بیرون نخواهد برد.

در ادامه این مسیر که به اسلام آباد غرب رسیدیم به دیدن تپه چغا گاوانه، آتشکده شیان، قلعه شیان، سراب شیان، آتشکده میل میلگه، بنای ساسانی فیروزآباد، سراب شرف آباد، سراب هرسم، شهر تاریخی قیل منصوری، امامزاده حسن (ع)، امامزاده عباسعلی (ع)، امامزاده علی اکبر(ع) و امامزاده قاضی الکیا (قاضیوند) که از مهم ترین مکان‌های گردشگری اسلام آبادغرب است، می‌رویم.


تپه چغاگاوانه با ارتفاعی حدود ۲۵ متر در وسط شهر اسلام آبادغرب بین خانه‌های مسکونی در شمال رودخانه برف‌آباد قرار دارد. حفاری در مرکز تپه یا شهر باستانی که محل سکونت حاکم یا سلطان بود صورت گرفته است. یک عدد تیغه مفرغی با خط میخی بابلی در قسمت شرقی تپه در طبقه اول بدست آمده که روی آن "کاخ دای" نوشته شده است. دای، نام صاحب کاخ است. در کف یکی از اتاقها تعدادی لوح گلی با خط میخی بابلی بدست آمده و تعدادی از آنها حرارت دیده و تعدادی هم خام بوده‌اند. در اتاق مذکور مجسمه سفالی حیوانی شبیه گرگ به طول ۴ سانتی‌متر و مجسمه سفالین کوچک دیگری به طول ۷ سانتیمتر و یک پیکان مفرغی به طول ۶ سانتیمتر پیدا شده است.

همچنین یک آویز طلا به نقش خورشید و یک مهر استوانه‌ای با ۳ ردیف خط میخی بابلی مربوط به هزاره دوم قبل از میلاد پیدا شده که بر روی آن نقش زنی با لباس چین دار بلند و کلاه مدور که در برابر یکی از خدایان ایستاده و خدای مزبور دارای لباس بلند و بر روی چهار پایه نشسته است، کشیده شده است. تمدن چغاگاوانه با در نظر گرفتن جوانب مختلف به تمدن عیلام گرایش بیشتری دارد که کشف چند مجسمه عیلامی همچون الهه کریشنا دلیل بر این مدعاست.


شهرستان اسلام آبادغرب دارای یک موزه باستان شناسی است که در مرکز این شهر قرار دارد که شما با حضور در آن می‌توانید از آثار به دست آمده از تپه چغاگاوانه، آتشکده شیان و دیگر آثار تاریخی مربوط به این شهرستان بازدید کنید.

چهارتاقی معروف به میل میله‌گه در روستای سیاه سیاه میله گه باباخان از توابع دهستان حومه جنوبی بخش مرکزی شهرستان اسلام آباد غرب واقع شده است. این چهار تاقی به فاصله ۱۰۰ متری شرق روستای مذکور و بر فراز پشته‌ای کم ارتفاع از سنگهای ماسه ای، مشرف به زمینهای کشاورزی پست اطراف ساخته شده است. این چهار تاقی یکی از آتشکده‌های دوره ساسانی است که همانند بسیاری از آتشکده‌های آن زمان با مصالح لاشه سنگ و ملات گچ ساخته شده است.

آتشکده شیان با استفاده از مصالح لاشه سنگ و ملات گچ ساخته شده است. این چهارتاقی همانند سایر چهارتاقی‌های هم عصر خود از چهار پایه مکعب مستطیل جدا از هم تشکیل شده که در زمان خود، تاقهایی از دو سو، آنها را به یکدیگر مرتبط کرده و گنبدی مدور اجزاء این مجموعه را به هم پیوند می‌داده است. در محل تلاقی اجزاء داخلی این پایه‌ها، گوشه‌هایی به طول و عرض متوسط ۷۰ سانتیمتر ایجاد شده که در سطوح بالاتر، در داخل آنها، گوشواره پایه گنبد قرار می‌گرفته است. به عقیده کاوشگران، این آتشکده طی چهار مرحله ساخته شده که مرحله اول تا سوم متعلق به دوره ساسانی و مرحله چهارم مربوط به اوایل دوره اسلامی است.


روستای هرسم در دامنه کوهستان، مناظر و چشم اندازهای طبیعی جذاب و زیبایی دارد و سراب هرسم به زیبایی این منطقه جلوه خاصی داده و فضاهای داخل روستا و پیرامون آن جلوه‌گاه مناظر بدیع و شورانگیز طبیعت خدادادی است. در ۱۵ کیلومتری روستا، بنای زیارتگاهی موسوم به امامزاده حسن (ع) وجود دارد که اطراف این بنا بسیار سرسبز و زیبا است.

بقعه امامزاده قاضی الکیا در سمت چپ جاده اسلام آبادغرب به سمت حمیل بر بالای تپه‌ای به ارتفاع حدود ۷۰ متر از سطح جاده آسفالته قرار دارد. فاصله بقعه تا سه راهی اسلام آباد ۱۰ کیلومتر و تا شهرستان اسلام آبادغرب ۱۳ کیلومتر است. بنای قدیمی بقعه اتاقی از سنگ و آجر بوده، اما بنای جدید بقعه از تیرآهن و آجر است. مرقد امامزاده در وسط بنا و زیر گنبد قرار گرفته و ضریحی مشبک از جنس فولاد بر روی آن نصب است و چهار طرف ضریح رواق است. ایوان بقعه که در سمت قبله قرار دارد نیز به صورت رواق ساخته شده است. سنگ نوشته روی قبر که از کاشی به رنگ خردلی ساخته شده نسب امامزاده را چنین نوشته است: «امامزاده قاضی وند، القاضی الکیا ابوعبدالله بن عبدالرحمن بن القاسم بن حمزه البطحانی که از اولاد حسن بن زید بن امام حسن مجتبی (علیهم السلام)» است.

محورهای گردشگری، وجود سراب طبیعی زیبا، پوشش گیاهی و طبیعی (باغات)، ارتفاعات زیبا و مسیر کوهنوردی و همچنین آب و هوای مطبوع و دل انگیز از جمله ویژگیهای بارز منطقه نمونه گردشگری شرف آباد در شهرستان اسلام آباد غرب است. همچنین وجود چشمه‌های آب و جویبارهای روان در منطقه، تنوع پوشش گیاهی بی‌نظیر، قرار گرفتن در مسیر گردشگری طیبیعی استان کرمانشاه و همچنین قابلیت برگزاری تورهای دوچرخه سواری تنها بخشی از مزیت‌ها، فرصت‌ها و قابلیت‌های منطقه نمونه گردشگری شرف آباد است. با توجه به اینکه سراب شرف آباد در نزدیکی شهر اسلام آبادغرب قرار دارد، در ایام مختلف سال گردشگران و مسافرین بسیاری را به سمت خود جذب می‌کند.


بخش مركزي[ویرایش]


← دهستان حسن آباد
شیط کمر زرد /چله محمد علی خانی/ده کریشه/ سیاه خور /دلو حسن اباد/تنگ شوهان علیا/باقرآباد سفلی/ مندرک

← دهستان حومه شمالي
برزه سنجابی / ارکوازی /برف اباد سقلی/عاشقان موسی بیگ/ چنار سنجابی /تپهگله شمالی

← دهستان حومه جنوبي
چقا کبود/ کوکاو / چالاوبکر / ترزاگ کسان / تراب / مومه ای /میلگه سیاه سیاه/سیاه سیاه حبیب/سیاه سیاه بیگزاده/ ونائی /امیراباد/کوله

← دهستان شيان
میر عزیزی/ کمره سفلی / قباد / معارفی / قلعه شیان

بخش حميل[ویرایش]


← دهستان حميل
چقاجنگاه علیاه/توسرخک علیا/قوچهی نامدار/ پلنگرد /گردنگاه قمر چمی/تازه ابد بدرگرد/توه سرخک سفلی/کمر سوراخ/ مله سور /بلگ سفلی/قومیانه/چنگه وسراب شوهان

← دهستان منصوري
میان تنگ منصوری / داربید / مومنای /چشمه کبود/زعفران علیا/دوار در میان/باندر سفلی/چشمه سنگی/کمال گیر/باندر علیا/گاوورانی

← دهستان هرسم
باقر آباد/قلعه هرسم/روتوند هرسم/ری بلک علیا/باریکه صادقیه/ کندبر /کن/چهدره جفته هرسم/سراب هرسم/قلعه ترک علیا/طولابی/گراوند
بازگه/قلعه ترک سفلی/ مله هار / شاهبداغ /ویسگه/گردی/باریکه نظام/تازه اباد هرسم/ری بلگ سفلی/







جعبه‌ابزار