اسیاب سر


موقعيت عمومي روستاي آسيابسر
آسيابسر در موقعيت ۵۳درجه و ۲۸ دقيقه طول جغرافيايي و ۳۶ درجه و ۴۱ دقيقه عرض جغرافيايي در ۴ كيلومتري باختر شهرستان بهشهر و۱۷ كيلومتري خـــا ورشهرستان نکا قرار دارد كه از طـــرف شمال وصل به جـــاده سراسري بهشهر و نکا و منتهي به زمين هاي كشاورزي و از ســوي جنوب وصل به سلسله جبال البـــرز و از طـــرف شرق وصل به روستاي کوهستان و ازســوي غرب وصل به روستاي گرجی محله مي باشد ...
ويژگي هاي طبيعي
الف: ناهمواري ها:
شكل نا هموار ي هاي روستا بگونه اي است كـه به روشني مي توان آن را به دو قسمت جلگه اي و كوهستاني تقسيم كرد . امتداد و جهت رشته كوه البرز به صورت ديواري در مسافتي تقريبي به طول ۷۰۰ متر ناحيه ي جنوبي روستا را با ناحيه ي شمالي آن كه به صورت جلگه اي مي باشد تقسيم مي كند بدين علت تقريبا در سراسر روستا ( ازجنوب به سمت شمال ) شيب زمين كاهش مي يابد . شايان ذكر است در فاصله ي ۱۶۰۰ متر از جاده (بهشهر ـ نكا ) به سمت جنوب روستا ، زمين قسمت غربي روستا داراي شيب مي باشد كه منازل مسكوني روستائيان در بالاي ارتفاعات منظره زيبايي را بوجود آورده است .
ب) كوه ها:
كوه هاي روستا متعلق به رشته كوه البرز است و بر اثر كوهزايي آلپي دوره سنوزوئيك ( ترشياري ) تشكيل شده است و از دل كوههاي اين روسنا چندين چشمه مي جوشد كه كوسان رود را پديد آورده است كه اين رود موجب جدايي دو روستاي آسيابسر و كوهستان گرديده است . همچنين در پيدايش و گسترش قسمت شمالي ( جلگه اي ) روستا عواملي از قبيل ميزان آب كوسان رود ، و سعت حوضه كوسان رود ، شيب بستر كوسان رود ، مقاومت سنگ ها و در نهايت عمق درياي خزر موثر بوده است .
ج) پوشش گياهي :
تنوع پوشش گياهي ، بويژه در قسمت جنگل در سطح اراضي روستا كاملا مشهود مي باشد . البته در گذشته فلمرو جنگل روستا ، وسيع تر از امروز بوده است ولي استفاده بي رويه و قطع در ختان توسط مردم جهت احداث بنا و سوخت ، در زماني كه منابع سوختي مانند نفت و…. براحتي در دسترس نبوده است و در زماني كه روستا از نعمت گاز محروم بوده است و قطع درختان توسط شركت ها مانند نكا چوب و …. از وسعت جنگل كاسته است و حواشي شمالي جنگل بعضا توسط برخي از اهالي تصرف شده و به كشت انواع محصولات و ايجاد باغ ها اختصاص يافته است . وبا توجه به ارتفاع زمين ،در جنگل روستا ، در ختان پهن برگ و سوزني برگ ازقبيل آزاد، ازگيل، افرا، انجيلي،اوجا ، مازو ، تمشك ، راش و توسكا فراوان ديده مي شود .
د) ژئو مرفولوژي:
شرايط جغرافيايي روستاي آسيابسر به تبعيت از عمل نيرو هاي داخلي و خارجي زمين ، پسروي دريا و فرسايش ، امكان تشكيل رسوبات تمام دوران هاي زمين شناسي را فراهم كرده است . قديمي ترين سنگ هاي زمين روستا از نوع سنگ هاتي شيستي دوران پركامبرين است و رسوبات دوران پالئوزوئيك كه بيشتر از نوع آهكي هستند در ارتفاعات اين روستا گسترش دارند همچنين رسوبات دوران مزوزوئيك كه عمدتا از نوع آهكي لار ، ماسه سنگ و شيل شمشك تشكيل شده اند به صورت نوار پيوسته اي شرقي ـ غربي كسترش دارند . همچنين در اين روستا رسوبات دوران سنوزوئيك (ترشياري ) كه بصورت رسوبات آهكي هستند و مر بوط به رسوبات دوره نئوژن درياي مازندران ميباشد وجود دارد و وجود آبرفت هاي رودخانه اي رسوباتي را بوجود آورده است كه به صورت نسبي موجب حاصلخيزي خاك ها گرديده است كه اكثر اين رسوبات متعلق به دوران كواترنر مي باشد كه به رسوبات كواترنري معروف مي باشد .

ه) آب و هوا :
روستاي آسيابسر آب و هواي معتدل خزري دارد و به سبب نزديكي با درياي خزر ، ديوار كوهستاني البرز و كمي فاصله بين كوه و دريا ، دمايي معتدل و رطوبتي دارد به طوري كه ميزان بارندگي آن همانند ديگر مناطق شهرستان قابل توجه مي باشد و توزيع فصلي باران متناسب و دوره خشكي كوتاه است و به علت رطوبت نسبي بالا و پوشش ابري مداوم آسمان و كمي ارتفاع ، دماي هوا معتدل و دامنه ي گرماي آن محدود است و تابستان هاي گرم و مرطوب ( شرجي) و زمستان هايي معتدل و مرطوب دارد و يخبندان به ندرت اتفاق مي افتد .

و) بـــاد :
از وضعيت جغرافيايي اين منطقه روشن است از آنجايي كه اين منطقه تحت تاثير توده هواي سيبري مي باشد باد هاي خوبي مي وزد و جهت باد در روز اكثرا بصورت شمال غربي به سمت جنوب شرقي و در شب اكثرا به صورت جنوب به سمت شمال مي باشد . كه وزش باد در شب بويژه در فصل تابستان خنكاي مطبوعي را براي آن دسته از ساكنيني كه ساختمان آن ها داراي درب و پنجره جنوبي مي باشد به ارمغان مي آورد .
وجــه تسميه
همانگونه كه در قسمت كوه ها بيان شد روستاي آسيابسر در جوار كوسان رود قرار دارد كه اين رودخانه مرز مشترك دو روستاي آسيابسر و كوهستان مي باشد كه قرار گرفتن در كنار چنين رودخانه اي و عوارض طبيعي مناسب زمين موجب گرديد كه اين روستا مكان مناسبي براي تاسيس آسياب هاي آبي گردد كه اهالي معدود اين منطقه از فرصت استفاده كرده با احداث ۱۸آسياب آبي در مسير رودخانه علاوه بر آسياب گندم و شالي مصرفي خود ، به دليل عــدم چنين آسياب هايي در منطقه با آسياب گندم و شالي روستاهاي اطراف، از اين طـــريق زندگي را سپري مي نمودند لذا عزيمت افراد منطقه جهت آسياب محصولات در اين مكان ،با عنايت به لهجه ي طبري گذاشتن پسوند (سر ) به آخــر اسم ( آسياب ) در واقع نشان اسم مكان بوده است كه در ادبيات قديم به ويژه در ادبيات مازندرانــي رايج و مرسوم بوده است بدين جهت محل مذكور آسيابسر ( محل آسياب كردن ) ناميده شد .كه هم اكنون نيز پس از گذشت ده ها سال آثار بجا مانده از آن آسياب هاي آبي بصورت مخروبه در حواشي رودخانه و نهر ي كه آسِـــرو (آسياب رو) ناميده ميشود به چشم مي خورد. شايان ذكر است به قول بعضي از قدما تعداد آسياب هاي آبي كه قدمت آن ها قريب چهار قرن بوده است ۴۰ آسياب بوده است كه پس از گذشت زمان تعداد آن ها به ۱۷ آسياب تقليل يافته است .
سوابق تاريخـي
در خصوص سوابق تاريخي روستاي آسيابسر كه دقيقا به اين مكان اشاره نمايد ، چيزي در منابع تاريخي يافت نمي شود ولي آنچه را كه «رابينو» نويسنده و مورخ و همچنين مورخ ديگري به نام ابـن اسفنديار در خصوص پيشينه ي روستاي كوهستان ( روستاي مجاور) اشاره مي نمايد ، تمام آن آثار تاريخي و مقبره سادات بابلكاني به نام هاي مير كمال الدين و مير جمال الدين بابلكاني كه در قرون هشتم و نهم هجري در طوسان (كوهستان فعلي )به قتل رسيده يا فوت نموده اند و آتشكده كيوس بن قباد برادر انوشيروان همگي در ملك آسيابسر قرار دارد كه اين موارد نشانگر اين است كه قدمت تاريخي روستاي آسيابسر از روستاي كوهستان كمتر است ولي آنچه كه از تحقيقات محلي و پرس و جو هايي كه از افراد مسن و تكيه به قرائن و شواهد به عمل آمده بيانگر اين است كـه بافت قومي روستا از مهاجراني تشكيل شده است كه در سال ۱۰۲۳هجري قمري از ايلات گرجستان ( شوروي سابق) به اين نواحي عزيمت نموده و همراه با بومي هايي از نژاد طپور ها در اين نواحي زندگي مي كردند كه لازم به ذكـــر است اين مهاجران از چهار طايفه بوده اند كه سه طايفه ي آن در روستاي گرجي محله در ۳ منطقه به نام هاي بروخيل در قسمت غربي روستاي ، و محمد تسكي در وسط روستاي و ميانده در قسمت شرقي روستا سكني گزيده اند و يك طايفه ي آن جهت نزديكـي به آب و فراهم نمودن امكانات معيشتي بهتر ( احداث آسياب و بعضا كارگري در آسياب ها در اين مكان ( آسيابسر ) سكونت نموده اند كــه داشتن پسوند «گرجي » در پايان نام هاي خانوادگي اكثر ساكنين اين روستا اين ادعا را تاييد مي نمايد.

ويژگي هاي انساني
جمعيت:
جمعيت روستا تا سال ۱۳۵۰متشكل از ۱۹۵ خانوار به تعداد ۱۰۸۲ نفر بوده اند كه برابر سرشماري نفوس و مسكن ۱۳۶۵ تعداد خانوار به ۳۶۰ خانوار و آمار جمعيت به ۱۷۵۰ نفر رسيد . همچنين برابر سر شماري سال ۱۳۷۵ تعداد خانوار به۳۹۶ رسيد و آمار جمعيت نيز به ۱۷۷۸ رسيد لذا جمعيت فعلي روستا ۴۰۸خانوار بوده كه تعداد ۱۹۲۱نفر را در بر مي گيرد. همچنين فاميلي هاي موجود روستا عبارتند از :
نوروزي گرجي ـ معصومي گرجي به انضمام فاميلي هاي تغيير كرده اين طايفه (معصومي نژاد ، امام قلي زاده و رنجبر) ـ حيدريان گرجي به انضمام فاميلي هاي تغيير كرده اين طايفه (حيدري ، عامري ، حيدر صفت و حيدر دخت) ـ ـ مراديان گرجي به انضمام فاميلي تغيير كرده اين طايفه (مرادي گرجي ) خالقي گرجي ـ كرمي گرجي به انضمام فاميلي هاي تغيير كرده اين طايفه ( كريمي گرجي ، كرم پور كوهستاني و مراديان گرجي) ـ آهنگري گرجي به انضمام فاميلي هاي تغيير كرده اين طايفه ( آهنگران گرجي و مسلمي گرجي ) ـ آزموده گرجي ـ الياسي گرجي به انضمام فايلي تغيير كرده اين طايفه ( الياس پور گرجي) ـ عوضي گرجي به انضمام فاميلي هاي تغيير كرده اين طايفه (عيوضي گرجي ،موحدي گرجي، ميثمي و گرجي) ـ علي نيا گرجي به انضمام فاميلي تغيير كرده اين طايفه (علي پناه) ـ الله وردي گرجي ـ هاشمي نسب گرجي ـ معلميان گرجي ـ صياميان گرجي ـ موسي پور گرجي ـ ميلادي گرجي ـ محمد نژاد گرجي ـ حسينيان گرجي ـ حسين نيا ـ سادات نژاد گرجي ـ آذري ـ نوايي ـ فغاني گرجي ـ عالمي ـ افشار ـ اكبر زاده گرجي ـ عقيلي كوهستاني ـ اصانلو كوهستاني ـ محمودي كوهستاني ـ حسيني كوهستاني ـ جديدي كوهستاني ـ كوهستاني ـ نيري كوهستاني ـ منتظري ـ ولي پور ـ غلامي كوهستاني ـ سليمان نژاد ـ سهرابي قره تپه ـ جمشيدي شهميري به انضمام فاميلي تغيير كرده اين طايفه ( جمشيدي گرجي) ـ ميثاقي ـ ابراهيميان ـ اخوان رستمي ـ بدوي رستمي ـ حميدي ـ رسولي ـ يوسفي ـ محمدي ـ تا سا ـ عمويي ـ كاردگرـ برمال ـ بقايي
شايان ذكر است برخي از خانواده ها به صورت سليقه اي پسوند فاميلي ها را با مجوز اداره ثبت احوال حذف نموده اند. همچنين در ثبت فاميلي هاي ساكنين ، بعضي از فاميلي هاي تغيير كرده ي طايفه كرمي گرجي مانند (صدري) و طايفه ي عوضي گرجي مانند (سامــاني ) و از فاميلي اي به نام بربر با انضمام ( سعادت نيا) ، ساداتي و خويي ، از آنجايي كه اين خانواده ها هم اكنون بصورت مستقل در اين روستا سكونت ندارند صرف نظر شده است .

اماكن آموزشي و فرهنگي ورفاهي
۱ـ دبستان شهيد هاشمي نسب :
اين مركز آموزشي با نام مدرسه ابتدايي صفوي آسيابسر حدود سال ۱۳۴۰ در روستاي آسيابسر داير گرديده كه چند سالي را به سبب عدم فضاي آموزشي در منزل اهالي داير بوده و پس از ساخت فضاي آموزشي در قسمت جنوبي قبرستان روستاي آسيابسر شروع به كار نموده است كه تا قبل از انقلاب دانش آموزان روستا ي كوهستان نيز از آن استفاده مي نمودند كه به صورت مختلط ( پسر + دختر ) داير بوده است كه به علت فرسودگي ساختمان مدرسه در سال ۱۳۵۸درجاي ديگر احداث بنا گرديده و پس از شهادت اولين شهداي روستاي آسيابسر در جنگ تحميلي ( ابوالحسن هاشمي نسب ، محمد ابراهيم افشار ، مهدي الله وردي در سال ۱۳۶۱ ) كه پس از بيرون آمدن از حالت مختلط پسرانه آن به نام شهيد ابوالحسن هاشمي نسب تغيير نام داده و دخترانه آن با نام شهيد محمد ابراهيم افشار در همين مكان بصورت شيفت مخالف آغاز به كار نموده است .
۲ـ مدرسه راهنمايي دخترانه بنياد ۱۵ خرداد آسيابسر :
پس از فرسودگي دبستان صفوي آسيابسر در قسمت جنوبي قبرستان آسيابسر ، با همت اهالي و آموزش و پرورش شهرستان و با مساعدت بنياد ۱۵ خرداد استان مازندران در سال ۱۳۷۲مدرسه اي جديدي احداث بنا گرديده كه نام آن را مدرسه راهنمايي بنياد ۱۵ خرداد روستاي آسيابسر نهادند . كه دختران مقطع راهنمايي روستاي كوهستان نيزهمزمان از آن استفاده مي نمايند .
۳ـ تكيه شهداي آسيابسر:
اين تكيه در محل كنوني آن در فضايي بسيار كوچكتر در قسمت شمال شرقي آن احداث گرديده بود كه به سبب قدمت قريب ۱۰۰ ساله ي آن در سال ۱۳۶۰ با همت اهالي روستا با زير بنايي به مساحت ۴۰۰ متر مربع احداث گرديده كه مساحت كلي آن با احتساب همكف و طبقه اول بيش ۱ز ۸۰۰ متر مربع مي باشد كه طبقه همكف علاوه بر اين كه داراي انبار ظروف و امكانات آشپزي و شستشو ي ظرف مي باشد جايگاه عزاداري و سوگواري خواهران نيز مي باشد .
۴ـ مسجد مهديه روستاي آسيابسر :
اين مسجد كه به قول اهالي داراي قدمت زيادي بوده است در سال ۱۳۵۲ تجديد بنا شده است كه در قسمت جنوبي قبرستان روستاي آسيابسر احداث گرديده است . شايان ذكر است مسجد مذكور در سال ۱۳۸۰ توسعه داده شد تا نمازگزاران بيشتري بتوانند از اين مكان بويژه در ايام ماه مبارك رمضان استفاده نمايند.
۵ـ مسجد سجاديه روستاي آسيابسر :
اين مسجد كه با توجه به قرار داشتن در قسمت جنوبي روستا به نام مسجد بالا معروف بوده است بيش از ۱۰۰ سال قدمت داشته است كه به سبب قدمت زياد و فضاي كوچك آن در سال ۱۳۷۷ به اراده مرحوم حضرت آيت الله حاج سيد آقا هاشمي نسب و همت اهالي روستا تجديد بنا گرديده كه به شكل بسيار زيبايي احداث گرديده است . شايان ذكر است با توجه به تعبيه انبار ظروف و امكانات آشپزي و سرويس شستشوي ظرف در قسمت شمال شرقي حياط مسجد بعضي از اهالي مراسم مذهبي و مجالس در گذشتگان خود را در اين مكان بر گزار مي نمايند.
۶ـ گرمابه ي عمومي روستاي آسيابسر :
اين گرمابه كه قدمت ده ها ساله داشته است مالكين مختلفي داشته است كه در سال ۱۳۴۳ بصورت مجزا ( مردانه و زنانه )توسط دوتن از اهالي بنام هاي آقايان حاجي ذبيح الله وحاجي نعمت الله جمشيدي شهميري تجديد بنا گرديده بود كه ابتدا بصورت خزانه بوده است كه در اوايل انقلاب در جهت رعايت بهداشت ، خزانه ها را از بين برده و براي هريك ( مردانه و زنانه ) سه واحد دوش بنا نموده اند كه پس از انثلاب آقاي حاجي ذبيح الله سه دانگ خود را وقف نموده و سه دانگ ديگر آن توسط هيات امناي تكيه از آقاي حاجي نعمت الله خريداري گرديه بود .شايان ذكر است آب مصرفي حمام از آب لوله كشي محل ( آشاميدني ) تامين مي شود ودر آمد شش دانگ حمام فعلي با نظارت هبات امكناي تكيه شهداي آسيابسر هزينه مي گردد . ضمنا در گذشته هاي دور قريب يك صد سال پيش مردم براي استحمام از گرمابه اي عمومي كه آثار آن از بين رفته است واقع در قسمت غربي مسجد مهديه آسيابسر كه چهار دانگ آن را پدر مرحوم حضرت آيت الله هاشمي نسب از فردي بنام احمد آقا خريداري نموده بود و دو دانگ ديگر آن كه مدعيان مالكيت متعددي داشت استفاده مي كردند توضيح بيشتر اينكه حضرت آيت الله هاشمي نسب با استعلام و كسب اجازه از مرجع تقليد حضرت آيت الله گلپايگاني مقدار چهار دانگ خود را از كل جدا نموده بود و دو دانگ ديگر آن را رها نموده بود كه هم اكنون نيز بصورت مخروبه اي بلا استفاده به چشم مي خورد . لازم به ذكر است چهار دانگ حضرت آيت الله هاشمي نسب را فرزندش بنام سيد حسين هاشمي نسب احداث بناي مسكوني نموده كه ايشان نيز آن را به فردي به نام محمدرضا ( هوشنگ) معصومي فروخته اند و فعلا سكونت دارند وهمچنين در آستانه پيروزي انقلاب و قبل از آن كاهي اوقات مردم براي استحمام از گر مابه هاي خصوصي خانگي ديگران كه ظرفيتي حدود ۱۰ نفر داشت استفاده مي كردند .
۷ـ خانه بهداشت روستاي آسيابسر :
اين واحد بهداشتي در سال ۱۳۵۵ افتتاح گرديده است كه تا چند سالي پس از انقلاب با حضور پزشك دائمي به اهالي روستا و حتي روستا هاي مجاور خدمات دهي مي نمود ولي پس از آن بر اساس تصميمات مسئولين مركز بهداشت و شبكه بهداشت و درمان ،حضور پزشك در اين واحد به يك روز در هفته محدود گرديده كه متاسفانه از حالت مركز در ماني خارج شده و خدمات دهي آن نيز به تزريقات و پانسمان و كلينيك مادر و كودك و در اختيار قراردادن امكانات جهت كاهش جمعيت محدود گرديده است . و تلاش زيادي براي برگرداندن موقعيت سابق به عمل آمده كه متاسفانه نتيجه اي در بر نداشته است .
۸ـ صندوق قرض الحسنه علوي روستاي آسيابسر:
اين صندوق در سال ۱۳۶۳ افتتاح گرديده است كه با دادن وام هاي بيماري ، ازدوج ، بدهكاري ، و خريد اقساطي و دادن وام هاي اقساطي براي رفاه عمومي مانند آسفالت ، ساخت تكيه و مساجد و غيره و همچنين كمك بلاعوض به امورات فرهنگي و عام المنفعه خدمات ارزندهاي را به مراجعين( اهالي آسيابسر و كوهستان ) بويژه به اهالي آسيابسر ارزاني داشته است .

امكانات روستا
۱ـ آب :
آب روستا از دو چشمه بنام هاي شمشير بُر و ميان چشمه تامين مي گردد كه لوله كشي اوليه آن در سال ۱۳۴۹ انجام گرديده بود و منبع ذخيره آن ۶۰۰۰۰ليتريبوده است كه به سبب ازدياد جمعيت و توسعه ي روستا ، مردم سخت با مشكل كمبود آب شرب مواجه بوده اند كه در اين راستا در سال ۱۳۷۲ لوله كشي آب تر ميم شده و توسعه داده شد و نبعي با ظرفيت ۲۰۰۰۰۰ليتر احداث گرديد هم اكنون منبع مذكور به سيستم تصفيه خانه مجهز مي باشد كه با همت مسئولين ، در ايام بارندگي كه آب چشمه گل آلود مي باشد آب شرب مصرفي مردم صاف يا حد اقل آلودگي كمتري دارد .
۲ـ برق:
برق روستا تا قبل از سال ۱۳۵۵ از موتور برق ۳۰ كيلو واتي كه خصوصي ( متعلق به مرحوم حاجي آقا صياميان گرجي مشهور به حاجي صيامي )بوده است تامين مي گرديد كه اهالي از ساعت ۵ غروب تا ساعت ۱۱ شب از اين امكان بر خوردار بوده اند . ولي از سال ۱۳۵۵ برق روستا به شبكه سراسري پيوست .
۳ـ گاز :
گازرساني به روستاي آسيابسر از سال ۱۳۷۳ آغاز گرديده كه در سال ۱۳۷۴ بهره برداري شده است و هم اكنون همه ي اهالي از اين نعمت بزرگ برخوردار مي باشند .
۴ـ تلفن :
تلفن روستا بصورت يك شماره ي واحد بوده كه در يكي از مغازه هاي موقوفي روستا داير بوده كه اهالي با مراجعه به آن مكان ازاين امكان ارتباطي استفاده مي نمودند ولي از سال ۱۳۷۸ با ساخت ساختمان مخابرات در روستاي كوهستان و سيم كشي هوايي معابر ، اهالي توانستند با خريد امتياز تلفن از امكانات شبكه مخابراتي كشور استفاده نمايند . ضمنا از اواخر سال ۱۳۸۰ امكانات تماس بين الملل مهيا گرديد.

بررسي چگونگي مالكيت روستا
نوع مالكيت اهالي معمولا در اين روستا به دو صورت خصوصي و عمومي مي باشد مالكيت خصوصي شامل اراضي ، باغات، مكان هاي مسكوني و تجاري و مالكيت عمومي از جمله مساجد ، حسينيه ، چشمه ، پايگاه مقاومت، خانه بهداشت ، مدارس ، شركت نفت و حمام هستند كه نوع مالكيت خصوصي معمولا بصورت دستارمي و گاهي هم ثبتي مي باشد
كيفيت بناهاي روستا :
با توجه به اينكه روستا در حاشيه ي جنگل بنا شده بود در قديم از مصالح ساختماني همچون خشت خام ، چينه ، چوب و ساقه ي بعضي از گياهان كه بصورت خودكفا تهيه مي شد بناهاي مسكوني خود را مي ساختند كه بر خلاف امروز بناهايي با مصالحي همچون گچ و سيمان ، آهن، آجر ، بلوك . كاشي ، سراميك و سنگ ساخته مي شود كيفيت مناسبي از نظر استحكام نداشت .
شبكه ي ارتباطي :
راه اصلي درجه يك : اين راه از ابتداي ورودي روستا تا مسافت ۸۰۰ متري در مكاني بنام سه راه گرجي محله با عرض ۲۵ متر و ۲۰ مترپيشنهاد شده است . راه اصلي درجه ي دو: اين راه از سه راهي گرجي محله تا گورستان روستا به طول ۴۰۰ متر و با عرض ۱۲ متر پيشنهاد شده است .
فرعي درجه ي يك: اين راه از ابتداي گورستان روستا تا تكيه ي شهدا كه عموماً بصورت يك رينگ امتداد دارد .
فرعي درجه ي دو : از تكيه ي شهدا تا انتهاي روستا در امتداد همان راه فرعي كه كوچه هاي فرعي نيز عمود بر اين راه مي باشند.
آ ب آشاميدني:
آب آشاميدني مردم روستا از آب چشمه مي باشد كه منبع هاي ذخيره با گنجايش ۲۰۰۰۰۰ ليتر براي اين امر احداث و با لوله كشي آب دو چشمه را در آن هدايت كرده و از سال ۱۳۷۲ با ترميم لوله كشي روستا ، آب آشاميدني مردم تامين شده است .
برق:
برق روستا در سال ۱۳۵۵ به شبكه سراسري پيوسته كه از طريق يك ترانس ۱۰۰ كيلو واتي و دو ترانس ۵۰ كيلو واتي روستا را تغذيه مي كند .
فاضـــلاب :
با توجه به اينكه رودخانه در كنار روستا واقع شده و شيب روستا نيز بگونه اي است ، اكثر خانوارها فاضلاب ها را با لوله كشي به طرف رودخانه هدايت كرده اند.
آب هاي سطحي:
آب هاي سطحي كه اكثراً از ريزش نزولات جوي مي باشد به نوعي به طرف خيابان و از آنجا به طرف رودخانه هدايت مي شود.
مصالح ساختماني :
مصالح ساختماني در قديم چوب ، خشت و سنگ كه اغلب مصالح محلي بوده ولي امروز مصالحي چون تير آهن. آجر، كاشي ، گچ، و…. در ساختن بنا ها بكار مي رود.
معماري و تركيب فضاهاي مسكوني
معماري قديم در روستا معمولا بناهاي مسكوني بصورت خطي يعني چند اتاق در كنار يكديگر كه داراي يك تراس طولي و در كنار حياط مكان هايي براي نگهداري دام و ماكيان ساخته مي شد . اما امروز ساختمان ها داراي سرويس كامل بصورت مكعب هاي مربع از جمله اتاق هاي پذيرايي، خواب ، سرويس بهداشتي ، آشپزخانه و …. مي باشند.
خدمات معين :
روستا به علت نداشتن ايستگاه مسافر بري و فضاي سبز از ميدان دور گورستان براي پاركينگ ماشين ها و توقف مسافـرين استفاده مي كنند پيشنهاد مي شود زميني به مساحت ۱۵۰۰ متر مربع براي احداث ايستگاه مسافر بري و ۲۰۰۰ متر مربع براي فضاي سبز اختصاص داده شود.
پارك بازي :
علاوه بر گورستان روستا كه داراي فضاي سبز نامناسب مي باشد هيچ پارك يا فضاي سبز خاص براي بازي كودكان و استراحت خانواده ها وجود ندارد پيشنهاد زميني به مساحت ۲۸۰۰ متر مربع براي اين امر داده مي شود .
نقشه ي معابر :
معابر روستا از ابتداي ورودي با عرض ۲۵ متري تا سه راه گرجي محله و از آنجا تا گورستان با عرض ۱۲ متر در نظر گرفته شد معابر كوچه ها با طول كمتر از ۵۰ متر به عرض ۶ متر و با طول بالاي ۵۰ متر به عرض ۸ متر طراحي شده است.
منابع و ماخذ:
۱ـ جغرافياي مازندران
۲ـ جغرافياي سيماي هزار جريب
۳ـ طرح هادي مناطق محروم روستا هاي آسيابسر و كوهستان
۴ـ شوراي اسلامي روستاي آسيابسر
۵ـ تحقيق روستاي آسيابسر اثر علي سهرابي
۶ـ خانه بهداشت روستاي آسيابسر [۱] [۱]    



جعبه‌ابزار