الگوی ایرانی مشارکت و توانمندی جوامع محلی


با رویکرد شبکه‌های اجتماعی
پروژه الگوی ایرانی مشارکت و توانمندی جوامع محلی در محلات رونمایی شد
رونمایی از پروژه الگوی ایرانی مشارکت و توانمندی جوامع محلی با رویکرد شبکه‌های اجتماعی در مسجد جامع بزیجان محلات در مراسمی با حضور جمعی از مسئولان رونمایی شد.

به گزارش خبرگزاری فارس از اراک مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی عصر امروز در مراسم رونمایی از این پروژه اظهار داشت: انجام هر کاری توسط دستگاه‌های دولتی بدون مشارکت مردم قابلیت استقرار و پایداری ندارد که این موضوع در عرصه اجرا نیز به اثبات رسیده است که می‌طلبد هر کدام از دستگاه‌های اجرایی برنامه‌هایی را مبنی بر مشارکت مردم تهیه و تدوین کنند.
یوسف یوسفی تصریح کرد: در مشارکت ارتباط دو سویه است و سازمان‌ها باید استفاده از نیروی انسانی و ظرفیت‌های مناطق را در اولویت برنامه‌های خود قرار دهند.
مدیرکل منابع طبیعی استان مرکزی با بیان اینکه با تکیه بر اعتبارات دولتی نمی‌توان کارها را پیش برد، ادامه داد: هنگامی که مردم خود را در امور سهیم بدانند، قطعا عملکرد بهتری خواهند داشت.
یوسفی افزود: بهبود معیشت جوامع محلی و شرایط محلی آنها باید در اولویت سیاست‌گذاری‌ها قرار گیرد، توسعه وقتی به نتیجه می‌رسد که معیشت و اقتصاد جوامع محلی را تامین کند.
وی تصریح کرد: پایداری و استمرار نیز یکی از مؤلفه‌های مشارکت به شمار می‌رود که اگر مشارکت افزایش پیدا کرده و پایدار شود، اعتماد را در جوامع به وجود می‌آورد که ما نیز باید در راستای ارتقای سطح اعتماد جوامع محلی حرکت کنیم.
مدیرکل منابع طبیعی استان مرکزی افزود: با توجه به رویکرد مشارکت در حوزه حفظ منابع طبیعی مسئولان دولتی وظیفه سنگینی را بر دوش دارند که بدون تعامل و مشارکت دستگاه‌های اجرایی با مردم از عهده آن بر نمی‌آییم.
یوسفی در ادامه بیان داشت: خوشبختانه مردم روستای بزیجان با همکاری و مشارکت صمیمانه خود موفق به اجرای خوب این پروژه در این روستا شدند و ما نیز تلاش داریم این پروژه را در سطح استان گسترش دهیم.
یوسفی افزود: اداره کل منابع طبیعی از سنوات گذشته اقداماتی را در راستای حفاظت از آب و خاک در این روستا آغاز کرده که تا این روز ادامه داشته است.
وی تصریح کرد: در سال‌های گذشته تخریب و فرسایش خاک به حدی بود که تعدادی از سازه‌های آبخیزداری در مناطق پایین دستی از بین رفت.
مدیرکل منابع طبیعی استان مرکزی افزود: با احداث سازه‌های متعدد در حوزه حفاظت از منابع طبیعی در سایه مشارکت مردم اقدامات بسیار مطلوبی در بخش مراتع و آبخیزداری در این روستا صورت گرفته به همین دلیل صدماتی که از خشکسالی به مناطق استان وارد شده در این روستا کمتر بوده است.
یوسفی ادامه داد: اقدامات تکمیلی در بخش کشاورزی و منابع طبیعی تاثیرات بسیاری در رشد اقتصاد خانوار این روستا داشته که در زمان خشکسالی نیز به تولید مشغول بودند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی اظهار کرد: در حوزه اجتماعی نیز شاهد کاهش مهاجرت ساکنین این روستا به شهر بودیم، در حال حاضر این روستا چهره شهر گرفته و اگر شرایط به همین منوال ادامه داشته باشد شاهد آبادی و توسعه این روستا خواهیم بود.
یوسفی ادامه داد: اگر فرسایش آبی و خاکی در مناطق این روستا کنترل نمی‌شد، قطعا روستاهای اطراف نیز آسیب‌های بسیاری را متحمل می‌شدند، متاسفانه در سنوات گذشته با وجود اینکه مجوز برداشت آب به میزان ۱۲ هزار لیتر در ثانیه در محلات صادر شده بود، میزان برداشت به یک ششم این میزان کاهش پیدا کرده که مهم‌ترین دلیل آن را می‌توان خشکسالی‌های پی در پی دانست.
•‌حرکت به سوی توسعه پایدار باید از جوامع محلی آغاز شود
استاد دانشگاه تهران نیز در این مراسم با اشاره به نقش جوامع محلی در تحقق توسعه پایدار گفت: حرکت به سوی توسعه پایدار باید از جوامع محلی آغاز شود.
مهدی قربانی ‌اظهار داشت: مردم رکن اساسی اجرای الگوی ایرانی مشارکت و توانمندی جوامع محلی با رویکرد شبکه‌های اجتماعی هستند.
وی با بیان اینکه حرکت به سوی توسعه پایدار باید از جوامع محلی آغاز شود، تصریح کرد: در راستای مشارکت و تقویت سرمایه اجتماعی در بین جوامع محلی و همچنین تقویت انسجام نهادی در بین دست‌اندرکاران نهادی مرتبط با مدیریت یکپارچه سرزمین نهادگرایی جدید امری ضروری است.
استاد دانشگاه تهران با اشاره به پروژه الگوی ایرانی مشارکت و توانمندی جوامع محلی با رویکرد شبکه‌های اجتماعی محلات بیان داشت: در این پروژه که برای نخستین بار در کشور و در روستای بزیجان محلات تحت نظر مدیر پروژه اجرا شده، ساختار جدید سیاست‌گذاری با عنوان کمیته مدیریت یکپارچه سرزمین راه‌اندازی و تشکیل شده است.
قربانی با اشاره به اینکه این پروژه طی مدت پنج سال اجرا می‌شود، خاطر نشان ساخت: این پروژه عملیاتی در قالب طرح کاربردی تحلیل شبکه اجتماعی، مدل‌سازی، سیاست‌گذاری و اجرای مدیریت مشارکتی منابع طبیعی به اجرا درآمده است.
به گفته وی در این پروژه سیاست‌گذاران دستگاه‌های اجرایی و دانشگاه با مشارکت یکدیگر در نظر دارند تا به مدت پنج سال این پروژه را در روستای بزیجان با رویکردی جدید از طریق تقویت سرمایه اجتماعی ذینفعان محلی و ایجاد هماهنگی و تقویت انسجام سازمانی در بین بیش از ۲۰ نهاد دولتی و غیر دولتی در شهرستان محلات اجرایی کنند.
استاد دانشگاه تهران گفت: این پروژه اجرایی بر توانمندسازی شبکه روستایی و شبکه تولید روستایی بزیجان تاثیر دارد که مشارکت و هماهنگی بین تمامی دست‌اندرکاران نهادی در شهرستان محلات لازمه تحقق این امر به شمار می‌رود.
وی تصریح کرد: تقویت سرمایه اجتماعی و جلب مشارکت مردمی در راستای مدیریت پایدار سرزمین، تقویت انسجام سازمانی در بین عوامل نهادی در راستای مدیریت جامع سرزمین، راه‌اندازی کمیته مدیریت جامع سرزمین، طراحی الگوی بازارهای نوین محلی و شبکه تولید روستایی، طراحی الگوی بهینه تولید در بخش زراعت، دامداری و باغداری از اهداف این پروژه به شمار می‌رود.
‌در این مراسم از پروژه الگوی ایرانی مشارکت و توانمندی جوامع محلی با رویکرد شبکه‌های اجتماعی در مسجد جامع بزیجان محلات رونمایی شد.
تقویت سرمایه اجتماعی و جلب مشارکت مردمی در راستای مدیریت پایدار سرزمین، تقویت انسجام سازمانی در بین عوامل نهادی در راستای مدیریت جامع سرزمین، راه‌اندازی کمیته مدیریت جامع سرزمین، طراحی الگوی بازارهای نوین محلی و شبکه تولید روستایی و طراحی الگوی بهینه تولید در بخش زراعت، دامداری و باغداری از اهداف این پروژه به شمار می‌رود.



جعبه‌ابزار