امامزاده اهران


امامزاده اهران؛ پیوند دهنده قلوب مؤمنان و متحدکننده عزاداران حسینی است
دماوند ، تهران بزرگ- نوحه خوان ۹۲ ساله و کهنسال اهرانی گفت: برگزاری آیین عزاداری سرور و سالار شهیدان در امام زاده ˈعبداللهˈ (مطهر) روستای اهران، طوایف مختلف حاضر در محل را به هم پیوند داد و اهران امروزی شکل داده است .

به گزارش ایرنا، اهران (با وجه تسمیه ˈآه رانمˈ) روستایی است که در ۱۶ کیلومتری جنوب شرق دماوند و ۲ کیلومتری آبسرد واقع شده است.
این روستا با قدمتی حدوداً ۵۰۰ ساله این روزها شاهد حضور سیل جمعیت عزاداران ایرانی و اتباع خارجی است که مراسم عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) در آن با شور و حرارتی خاص برگزار می شود.
اهالی این روستا معتقدند:دشمنان در تعقیب امام زاده عبدالله (مطهر) از نوادگان امام سجاد(ع) به منطقه وارد می شوند و آن حضرت را به ضرب شمشیری که بر ران پای مبارک شان وارد شد، به شهادت رساندند.
در لحظه برخورد شمشیر، فریاد ˈآه رانمˈ از آن وجود مقدس به آسمان برخاست که به مرور به اهران و نام کنونی این روستا مبدل شد.
امامزاده عبدالله(ع) اهران پیوند دهنده قلوب مردم منطقه است
ˈقربانعلی شعبانیˈ نوحه خوان ۹۲ ساله اهرانی می گوید:
۷۰ سال است که نوحه خوانی می کند و به برکت وجودی امام حسین(ع) پس از این همه سال از نور چشمانش کاسته نشده است .
وی از روزهایی صحبت به میان آورد که چهار مَن (۱۲ کیلوگرم) برنج در مسجد پخت می شد و برای روشنایی و پخت و پز از چراغ نفتی استفاده می کردند.
شعبانی در انتقاد از برخی رسم و رسومات این روزها، تصریح کرد: در آن زمان اگر خانواده ای عزادار می شد،اهالی کمک می کردند و غذا می دادند؛ اما این روزها این کارها به فراموشی سپرده شده است .
این نوحه خوان کهنه کار و پا به سن گذاشته، امام زاده عبدالله را موجب برکت فراوان برای منطقه و پیوند دهنده قلوب مردم برشمرد و تصریح کرد: به برکت این وجود مقدس، امروز مراودات مردم و عزاداری های آنان از حالت طایفه ای و جدا از هم خارج شده و عزاداری های اهرانیان زبانزد خاص و عام است.
• ˈحیدرحیدرˈ ویژه برنامه خاص عزاداری های اهالی اهران است
رییس اسبق آموزش و پرورش شهرستان دماوند که خود از اهالی اهران است با ذکر خاطرات ایام محرم در روزگار قدیم روستا، به ایرنا گفت: تا ۸۰ سال پیش مسجد جامع روستا وسعتی کمتر از یک چهارم فضای کنونی را داشت که با افزایش جمعیت عاشق خاندان اهل بیت تا به امروز سه بار تجدید بنا و وسعت داده شده است.
ˈمحسن درویشیˈ افزود: مطابق گفته قدیمی ترها، آن زمان ها در حیاط مسجد طاقچه های مختلفی به شکل حجره حجره ساخته بودند که در آنها طایفه های مختلف هر کسی با توجه به رسوم خود به عزاداری می کردند.
وی با اشاره به ویژه برنامه های ایام محرم این روستا در گذشته ها تصریح کرد: در گذشته معتمدان محل برای اقامه فریضه نماز و سخنرانی ایام محرم، روحانی از قم دعوت می کردند و از حدود شش کیلومتری روستا به استقبالش می رفتند و وی را با سلام و صلوات تا حسینیه همراهی می کردند.
رییس اسبق آموزش و پرورش شهرستان دماوند بیان کرد: سخنرانی، سینه زنی و عزاداری، نوحه خوانی سنتی و محلی و اطعام دهی عمده مراسم این شب ها را تشکیل می داد و پس از ضیافت شام هیأت ˈانصارالحسین(ع)ˈ متشکل از جوانان روستا به زنجیرزنی می پرداختند.
وی ˈحیدرحیدرˈ را ویژه برنامه شاخص و خاص شب یازدهم محرم در روستای اهران توصیف کرد و افزود: در این آیین ۷۰ تا ۸۰ نفر از عزاداران با گرفتن کمر یکدیگر دایره ای تشکیل داده و و با ذکر یا حیدر یا حیدر عزاداری کرده و بر سینه می زنند.
درویشی خاطرنشان کرد: از قدیم الایام دستجات عزاداری از شهر آبسرد و سایر روستاهای اطراف در روز عاشورا به سمت امام زاده عبدالله اهران حرکت می کنند و پس از ادای احترام به این ساحت مقدس (امامزاده) به سمت محله های خود می رفتند.
وی باز بودن در منازل در روز عاشورا و اطعام دهی از سوی همه اهالی را از دیگر رسوم خاص این منطقه ذکر کرد.
بقعه امام زاده عبدالله اهران رو به ویرانی است
اهالی منطقه با اشاره به رو به ویرانی و تخریب بودن بقعه امامزاده مطهر روستا، از بی توجهی مسؤولان میراث فرهنگی و اداره اوقاف شهرستان دماوند نسبت به این مکان مقدس که بیش از ۷۰۰ سال قدمت دارد ابراز گلایه مندی کرده و خواستار اهتمام هر چه بیشتر مسوولان امر در مرمت و نگهداری آن شدند.
روستای اهران دارای شش شهید دوران دفاع مقدس، ۲ نفر جانباز و یک نفر آزاده است.
ˈحسین جهانیˈ، ˈحسن نیامˈ، ˈامیر شعبانیˈ، ˈهاشم ایازیˈ، ˈیوسف شاکریˈ و ˈرضا محمدیˈ شش لاله گلگون کفن این روستای تاریخی هستند.



جعبه‌ابزار