امامزاده هاشم شهرستان دماوند


در گفت‌وگوی تفصیلی با فارس تشریح شد
جزئیات کش و قوس‌های تولیت آستان امامزاده هاشم (ع) از زبان نماینده مردم دماوند در مجلس
نماینده مردم شهرستان‌های دماوند و فیروزکوه در مجلس، جزئیاتی بیشتری از کش و قوس‌های تولیت آستان امامزاده هاشم (ع) را بین دو استان تهران و مازندران تشریح کرد.

به گزارش خبرگزاری فارس از شرق استان تهران، طی سال‌های گذشته کش و قوس‌های زیادی در خصوص تولیت آستان امامزاده هاشم (ع) شهرستان دماوند بین استان‌های تهران و مازندران وجود داشته است و مسئولان استان تهران برای حفظ مالکیت و مسئولان استان مازندران برای به دست آوردن مالکیت آن تلاش کردند.
در ۶۰ کیلومتری شمال غرب تهران و در بالاترین ارتفاعات مشرف به دماوند و دشت مشاء، بقعه‌ امامزاده هاشم (ع) در گردنه‌ای به همین نام قرار گرفته؛ بنای کنونی این بقعه نوساز و پیوسته در حال گسترش و توسعه بوده و قدمت بنای اصلی آن به دوره صفویه باز می‌گردد که به ثبت آثار ملی نیز رسیده است.
این منطقه موقعیت مکانی و جغرافیایی بسیار مساعدی دارد و وجود کاروان‌سراها در کنار آن که در گذشته پناهگاهی برای کاروان‌ها مقابل سرما و بوران منطقه بوده، دلیلی بر این ادعاست.
همچنین کوهستانی بودن منطقه و قرارگیری بنای امامزاده هاشم (ع) در مسیر یکی از پرترددترین جاده‌های کشور یعنی هراز، علاوه بر کارکرد اصلی مذهبی و زیارتی آن، زمینه‌ساز پیدایش کارکردهای مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی شده و توقفگاه مناسبی را برای زائران و مسافران خسته از راه فراهم آورده است.
اکنون موقعیت مکانی امامزاده هاشم (ع) شهرستان دماوند در شمال شرقی استان تهران قرار دارد و جزو مناطق سردسیر کشور به حساب می‌آید و تقریباً تمام روستاهای آن در ارتفاعی بالاتر از هزار و ۵۰۰ متر قرار دارند.
از چشمه‌های معدنی معروف این منطقه، چشمه‌ اعلاء است که آب گوارایی داشته و دارای فواید درمانی و بهداشتی بسیاری بوده؛ هوای مطبوع و ییلاقی منطقه، از قدیم موجب جذب مردم تهران به این منطقه برای استراحت شده و این امر، آمار زائران امامزادگان این منطقه را افزایش داده است.
رونق بسیار چشم‌گیر این منطقه در مساعدترین نقطه آب و هوایی استان تهران و شهرستان دماوند موجب شده است تا مسئولان استان مازندران و شهرستان آمل نسبت به آستانه مقدس امامزاده هاشم (ع) ادعای مالکیت داشته باشند.
به همین منظور، برای کسب اطلاعات و تشریح ماجرای تولیت آستان امامزاده هاشم (ع) با نماینده مردم شهرستان‌های دماوند و فیروزکوه در مجلس شورای اسلامی به گفت‌وگو پرداختیم.


تلاش مازنی‌ها برای تولیت امامزاده هاشم (ع) در غیاب نماینده مردم دماوند در مجلس[ویرایش]

حمیدرضا مشهدی‌عباسی با اشاره به اتفاقات و درگیری‌ها در خصوص تولیت آستان امامزاده هاشم (ع) بین شهرستان‌های دماوند و آمل اظهار داشت: قبل از اینکه به مجلس ورود پیدا کنم، هر سال متوجه این می‌شدیم که کش و قوس‌هایی بین مسئولان این دو شهرستان وجود دارد.
وی افزود: با ورود به مجلس سعی کردیم که از واقعیت آگاهی پیدا کنیم و متوجه شدیم که مسئولان استان مازندران به خصوص شهرستان آمل طی اسنادی مالکیت آستان امامزاده هاشم (ع) را مطرح می‌کنند.
نماینده مردم شهرستان‌های دماوند و فیروزکوه در مجلس ادامه داد: در شهریور۹۲ قرار بود که این امامزاده را تحویل مازندران دهند و با شکایت و اعتراضی که نسبت به این موضوع کردیم، واگذاری آن صورت نگرفت.
مشهدی‌عباسی با بیان اینکه طی دو سالی که دماوند نماینده مجلس نداشت، مسئولان آمل فشارهای خود برای تولیت آستان امامزاده هاشم (ع) افزایش داده بودند، تصریح کرد: چون آنها از وزارت کشور موفق نشده بودند که اقدامی رو به انجام برسانند، به سراغ اوقاف و امور خیریه رفته و وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی را زیر فشار قرار داده بودند و همچنین کمیسیون فرهنگی مجلس نیز مصوبه واگذاری این امامزاده را صادر کرده بود.

•جدایی ۱۰ پارچه آبادی از دماوند با مصوبه سال ۶۶ هیئت‌وزیران[ویرایش]

وی با اشاره به اینکه طی مکاتباتی توانستیم طی یک سال و نیم گذشته جلوی این موضوع را بگیریم، تصریح کرد: اکنون تازه رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس به بنده اعلام کرد که به دنبال پیگیری آن نامه‌های یک سال و نیم است و حجت‌الاسلام سالک کمی در این خصوص کوتاهی کرد.
نماینده مردم شهرستان‌های دماوند و فیروزکوه در مجلس با بیان اینکه پرونده اصلی موضوع امامزاده هاشم (ع) را بررسی کردیم، گفت: متوجه شدیم که در ۹ آبان‌ماه ۱۳۶۶ هیئت‌وزیران مصوبه‌ای را مبنی بر تشکیل دهستان بالای لاریجان تصویب کرده است که این مصوبه حدود ۵۰ پارچه آبادی این دهستان را تشکیل می‌دهد.
مشهدی‌عباسی با اشاره به اینکه کتل امامزاده هاشم (ع) نیز در این مصوبه قید شده است، تصریح کرد: برآورده ما در این مصوبه این است که حدود ۱۰ روستا از شهرستان دماوند جدا شد.
وی خاطرنشان کرد: در موضوع تقسیمات کشوری وقتی یک شهرستان تشکیل می‌شود، ممکن است که روستا یا شهری گرفته شود، ولی اینکه این مناطق بی‌دلیل منطقی از دماوند جدا شد، ما اعتراض داریم و قطعاً مردم دماوند نسبت به این موضوع ناراحت هستند.


•بدسلیقگی وزارت کشور در تقسیمات کشوری/ چرا کوه دماوند در آمل باشد؟[ویرایش]

نماینده مردم شهرستان‌های دماوند و فیروزکوه در مجلس ادامه داد: مدارکی در آموزش و پرورش و برخی ادارات وجود دارد که این موضوع را به اثبات می‌رساند؛ برای آنجا کسانی تغذیه می‌بردند که از دماوند می‌رفتند و حتی حقوق آنها از اداره دارایی دماوند پرداخت می‌شد؛ قبلاً پرداخت حقوق‌ها وظیفه دارایی بوده است.
مشهدی‌عباسی با بیان اینکه کتل به معنای دره یا گردنه است، بیان کرد: در سخنرانی نخست خود در مجلس اعلام کردم که وزارت کشور در بحث تقسیمات کشوری بدسلیقگی کرده است؛ چرا باید کوه دماوند در آمل واقع باشد، از سال ۱۳۰۹ مدارکی به عنوان «امامزاده هاشم (ع) آبعلی» وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه در زمستان سال گذشته نیز مجدد مسئولان مازندران سرو صدایی به پا کردند، گفت: استانداری‌های تهران و مازندران با نظارت وزارت کشور جلسه گذاشتند و مدارک خود را ارائه کردند؛ نتیجه این نشست به صورت محرمانه بود و به خاطر ایجاد تنش‌های اجتماعی اعلام نشد، اما نتیجه جلسات به نفع دماوند بود.

•گردنه بژم مشاء تا قبل از شهادت امامزاده هاشم (ع)/ وزیر ارشاد ابلاغش را پس گرفت[ویرایش]

نماینده مردم شهرستان‌های دماوند و فیروزکوه در مجلس با بیان اینکه روز ۱۶ اردیبهشت‌ماه امسال معاون پارلمانی سازمان اوقاف با بنده تماس گرفت و گفت که آستان امامزاده هاشم (ع) قرار است روز ۳۰ اردیبهشت تحویل مازندران شود.
مشهدی‌عباسی اضافه کرد: همان روز به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی رفتم و نامه‌ای خطاب به وزیر نوشتیم و اعتراض خود را اعلام کردیم؛ جالب است بدانید تا قبل از شهادت امامزاده هاشم (ع)، آن گردنه به نام بژم مشاء معروف بوده و این براساس اسناد کتب تاریخی، فرهنگ آبادی‌های سازمان جغرافیایی به اثبات رسیده و واقعاً در مصوبه سال ۶۶ هیئت‌وزیران کم لطفی شده است که حداقل آنها این اسناد را نگاه نکردند.
وی با بیان اینکه در نهایت با مکاتباتی که انجام دادیم، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مجدد به رئیس سازمان اوقاف نامه زد، بیان کرد: در این نامه گفت که براساس تقسیمات کشوری بقعه امامزاده هاشم (ع) همچنان زیر اشراف اداره کل اوقاف و امور خیریه استان تهران قرار دارد و عملاً نامه ۱۶ اردیبهشت ماه باطل شد.
•کشف رازی در جریان ماجرای امامزاده هاشم (ع)/ راه بقعه به دست پردیسی‌ها
نماینده مردم شهرستان‌های دماوند و فیروزکوه در مجلس با اشاره به اینکه طی ۱۶ روز استرس‌های زیادی به ما وارد شد، افزود: نگران این بودیم که درگیری و تنشی در این زمینه به وجود نیاید که البته وزیر فرهنگ و ارشاد نیز کم‌لطفی کرد؛ به آقای جنتی گفتم که ما هم می‌توانیم از جهت‌های مختلف فشار بیاوریم.
مشهدی‌عباسی با بیان اینکه مسئولان شهرستان دماوند نیز باید نسبت به مدیریت مجموعه امامزاده هاشم (ع) دقت کنند، بیان کرد: اینکه مسئولان آملی می‌گویند در این امامزاده کاری انجام نشده، درست نیست، مگر آنها در امامزاده عبدالله (ع) چه کار کردند که امروز با این عدم دسترسی به امامزاده هاشم (ع) ادعای مالکیت دارند.
وی ادامه داد: در جریانات امامزاده هاشم (ع) متوجه شدیم که مدیریت راه آبعلی تا بقعه زیر نظر اداره راه شهرستان پردیس است که بلافاصله طی پیگیری‌هایی مدیریت این جاده به شهرستان دماوند محول شد.

•دست‌کاری در نقشه‌های وزارت کشور[ویرایش]

نماینده مردم شهرستان‌های دماوند و فیروزکوه در مجلس با بیان اینکه مسئولان شهرستان دماوند به خصوص امام جمعه، فرماندار و اوقاف و دستگاه‌های امنیتی به ویژه استانداری تهران دماوند به خوبی در مسائل امامزاده هاشم (ع) ورود پیدا کردند، گفت: هرچند نخست برخی به ما تهمت زدند که کار سیاسی و انتخاباتی انجام می‌دهیم، اما با مدارک ارائه شده خوشبختانه این موضوع مشخص و با پیگیری‌های صورت گرفته، اتفاق نیفتاد.
مشهدی‌عباسی با اشاره به مدارک مسئولان مازندرانی در خصوص ادعای مالکیت خود بر امامزاده هاشم (ع) تصریح کرد: آنها می‌گویند که بقعه این امامزاده جزو کتل محسوب می‌شود، اما ما معتقد هستیم که کتل جلوتر به سمت شمال و بقعه سمت ماست.
نماینده مردم شهرستان‌های دماوند و فیروزکوه در مجلس اظهار داشت: البته در دهه هفتاد توسط یک فردی در وزارت کشور تقلبی در نقشه‌ها کردند و حتی شنیدیم که بعدها آن فرد که در وزارت کشور نفوذ کرده بود بازداشت شده است.
مشهدی‌عباسی با اشاره به اینکه این درگیری‌ها از گذشته تاکنون ادامه داشته است، گفت: هیئت دولت باید هرچه زودتر در این خصوص تصمیم‌گیری کند و قطعاً این امامزاده واجب‌التعظیم جزو دماوند خواهد ماند.
•وزارت کشور از تنش‌های آینده جلوگیری کند
وی بیان کرد: ما برای اثبات این ادعاها دلایل داریم، اسنادی در ادارات دارایی و آموزش و پرورش وجود دارد این موضوع را نشان می‌دهد.
نماینده مردم شهرستان‌های دماوند و فیروزکوه در مجلس اضافه کرد: در سال ۶۶ زمانی که این پاچه آبادی‌ها از دماوند جدا شد، مردم درگیر جنگ بودند و نخواستند که دیگر زیاد وارد این موضوع شوند که امروز بر سر تولیت آستان امامزاده هاشم (ع) درگیری وجود دارد و امیدواریم هرچه زودتر این مضووع به پایان رسد.
به گزارش فارس، هرچند که تولیت آستان امامزاده هاشم (ع) مشخص است، اما امیدواریم مسئولان وزارت کشور هرچه زودتر نسبت تعیین تکلیف آن اقدام کنند تا این موضوع در آینده که پیش‌بینی می‌شود مجدداً اختلافاتی به وجود آید، تنش‌های اجتماعی بین مردم دماوند و آمل را در پی نداشته باش
همچنین اسناد و مدارکی از این ماجراها را نماینده مردم شهرستان‌های دماوند و فیروزکوه در مجلس در اختیار دفتر خبرگزاری فارس در شهرستان دماوند قرار داده است.



جعبه‌ابزار