امامزادگان خراسان جنوبی


امامزادگان خراسان جنوبی مأمن دلدادگان و عاشقان اهل بیت (علیهم السلام)
خبرگزاری شبستان: استان خراسان جنوبی از قدیم‌الایام از شهرتی برجسته در حوزه‌های فرهنگی، هنری و مذهبی برخوردار است و هرجای این استان قدم بگذاری بوی معنویت و عشق به اهل بیت (علیه السلام) به مشام می‌رسد این استان یکصد بقعه مبارکه و امامزاده را در آغوش پر مهر خود جای داده و به وجود چنین دُرهای گران‌بهایی بر خود می‌بالد.
خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ ا مامزادگان همواره مامنی برای انسان‌هایی هستند که دل در گرو اعتقادات و باورهای دینی داشته و ارادتی ویژه به نوادگان ائمه‌اطهار (علیه السلام) دارند. امامزادگان در پیشگاه خداوند به خاطر محبوبیت، تقوا و معنویت صاحب قرب و منزلت رفیعی هستند و در یک کلمه وجیهاً عندالله می‌باشند.

نقش امامزادگان در القاء آرامش و تقویت باورهای دینی در بین مردم بر کسی پوشیده نیست به طوری که از قدیم‌الایام اقشار مختلف مردم پس از حضور در بارگاه و آستان امامزادگان و تبرک و توسل به آنها، به آرامش خاطر رسیده و گویی بار سنگین مشکلات و ناملایمات را به یک باره زمین گذاشته‌اند.

استان خراسان جنوبی از قدیم‌الایام از شهرتی برجسته در حوزه‌های فرهنگی، هنری و مذهبی برخوردار است و هرجای این استان قدم بگذاری بوی معنویت و عشق به اهل بیت (علیه السلام) به مشام می‌رسد خراسان جنوبی یکصد بقعه مبارکه و امامزاده را در آغوش پر مهر خود جای داده و به وجود چنین دُرهای گران‌بهایی بر خود می‌بالد.

این استان در مسیر محورهای ارتباطی استان‌های جنوبی ایران به مشهد مقدس واقع شده و هر ساله میعادگاه زائران و مسافرانی است که می‌آیند تا دمی در سایه این اماکن زیارتی و معنوی بیاسایند.

امامزاده حسین بن موسی الکاظم(علیه السلام ) منزلگاهی در مسیر بهشت
آرامگاه حسین بن موسی الکاظم (علیه السلام) در سه کیلومتری شمال غربی شهرستان طبس قرار دارد و این شهرستان را به نگین کویر ایران تبدیل کرده است. بارگاه منور این امامزاده واجب التعظیم از این روی میقات الرضا (علیه السلام) نام گرفته است زیرا اولین منزلگاه و دروازه ورود به مشهد الرضا (علیه السلام) و حرم شریف رضوی است.


این امامزاده از جمله امامزادگانى است که مورخان ایشان را از فرزندان بلافصل امام کاظم (علیه السلام) دانسته ‌اند که بر همین اساس ایشان برادر هشتمین پیشوای شیعیان جهان هستند. ظاهرا حسین از آخرین فرزندان موسی‌بن جعفر (علیه السلام) بوده که دوران کودکی و نوجوانی وی مصادف با حکومت هارون‌ الرشید و تاخت و تازهای او و اعمال جنایاتی سنگین نسبت به خاندان پیامبر (صلی الله علیه وآله) بوده است.

در آن زمان که فرزندان علی (علیه السلام) و شیعیان، سخت تحت تعقیب عمال عباسی بودند، حسین ‌بن موسی که نوجوانی بیش نبود نیز از ظلم و ستم خلفا در امان نبود و همراه دیگر فرزندان موسی ‌بن جعفر (علیه السلام) مدتها متواری بوده و در خفا به سر برده است تا آنکه در سرزمین طبس به دست عمال عباسی به درجه رفیع شهادت نائل می ‌شود.

بر اساس برخی اسناد بنای اولیه این بارگاه در قرن پنجم احداث و بعدها در قرن سیزدهم مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و در زلزله سال ۱۳۵۷ به کلی ویران شد، اما با همت آستان قدس رضوی بقعه مرکزی و رواق ‌های گرداگرد آن بازسازی شد و اکنون بنایی کاملا مطلوب و درخور شان این امامزاده و در راستای رفاه حال زائران با به کارگیری طرحی جامع احداث شده است.


صحن و سرای بزرگ و باصفای این امامزاده با درختان نخل، مرکبات و گل کاری‌ها تزیین شده و چهار گلدسته زیبا و بلند هر کدام به ارتفاع چهل متر با کاشی زیبا و معرق کاری در چهار گوشه صحن ایجاد شده است. این صحن شش سر در ورودی دارد: باب الحسین،باب السلام، باب الحوائج، باب الغدیر،باب الشهدا، باب الرضا.

در میقات الرضا (علیه السلام) تسهیلاتی فراهم شده تا مسافران گرد خستگی در چشمه صفای این امامزاده از تن بشویند و برای دیدار محبوب و حضور در مشهد مقدس آماده شوند. مهمترین این تسهیلات مشتمل بر۱۲ باب مهمانپذیر با تجهیزات کامل، ۱۲۰ باب اتاق، سالن اجتماعات، دو باب آشپزخانه مجهز، فعال بودن دفتر زائر سرا بصورت شبانه‌روزی، استقرار پاسگاه انتظامی، ارائه مواد غذایی و پروتئینی در فروشگاه است.

گفتنی است در جوار این امامزاده، مجموعه زیبای باغ رضوان نیز چشم اندازی قابل تحسین در نورپردازی، ایجاد فضای سبز، پارک بازی، سکوهای اقامتی واحدهای تجاری و خدماتی در ضلع جنوب غربی آستانه مبارک در خدمت رفاه زائران است.

بقعه بی بی زینب خاتون (سلام الله علیها) مشهور به مزار کاهی
آستانه مبارکه بی بی زینب خاتون (سلام الله علیها) از مشهورترين بقاع متبركه در سطح استان خراسان جنوبي است كه به دليل ارادت ويژه مردم و ديدن كرامات متعدد از اين امامزاده بزرگوار و همچنين به جهت آب و هواي مطبوع ، منطقه سياحتي و تفريحي و نزدیکی به غار تاریخی چنشت همه روزه پذيراي خيل عظيمي از زوار است.

بر اساس شواهد بانو بی بی زینب خاتون (سلام الله علیها) فرزند امام موسی کاظم(علیه السلام) و خواهر امام رضا (علیه السلام) می باشند و به همین دلیل مرقد این بانوی مکرمه مامن و ملجا دوستداران و شیفتگان اهل بیت عصمت و طهارت است .آستانه مبارکه این بانو مشهور به مزار کاهی در ارتفاعات روستای كاهی بخش مود در ۵۲ كیلومتری شهرستان سربیشه واقع شده است.


روستای کاهی با قرار گرفتن در منطقه ای ییلاقی زمستان سرد و تابستان بسیار مطبوع و خوش آب و هوایی دارد و از فضای سبز بسیار زیبا و آبی شیرین و گوارا برخوردار است و جاده ارتباطی به آستانه مبارکه بی بی زینب خاتون(سلام الله علیها) از مرکز شهر به روستای کاهین، آسفالته می‌باشد.

همچنین امکانات و تسهیلات تفریحی و رفاهی، گردشگری و امکان حمل و نقل مناسب به این روستا و همچنین موقعیت خوب مکانی موجب جذب زائران و مسافران بسیاری از نقاط مختلف کشور به این منطقه شده به گونه ای که سالانه حدود ۱۵۰ هزار زائر و مشتاق به زیارت خاندان اهل بیت (علیه السلام) برای زیارت به این مکان مشرف می شوند.

عقیده و اعتقاد مردم به این بارگاه مقدس به حدی است که برای تمامی امور از جمله شفا یافتن بیماران و بیماریهای لاعلاج و از این دست و نیز مشکلات مالی در این بقعه نذر و نیاز می کنند و حاجات خود را از این طریق از درگاه خداوند می طلبند، در صحن این بقعه محل خاصی برای نذورات خاص مردم وجود دارد.

امسال نیز که سال نو با ایام فاطمیه مقارن گردیده طرح آرامش بهاری در آستانه این امامزاده برگزار می‌شود و در طول سال نیز، علاوه بر زیارت زائران از این مزار متبرک، کلیه مراسم مذهبی و آیینی، ازجمله اعیاد، ولادت و وفات ائمه اطهار و معصومین، برگزاری عزاداری های ایام محرم و صفر، اعیاد ماه شعبان و مراسم ماه مبارک رمضان با شکوه خاصی برگزار می گردد.

گفتنی است به علت نبود آلودگی‌های رصدی، تماشای طلوع و غروب خورشید در این منطقه بسیار دلچسب است و وجود رصدخانه‌ی استاد مجتهدی (رصدخانه دانشگاه بیرجند) در این روستا شیفتگان ستارگان را نیز به خود می خواند.

محراب دلهای عاشق در دامنه "کوه شاه"/ امامزاده شاه سلیمان علی(علیه السلام) میزبان خیل زائران در نوروز
آستان امامزاده شاه سلیمان علی(علیه السلام در ۷۵ کیلومتری شهرستان خوسف قرار دارد که دسترسی به آن از طریق جاده آسفالته خوسف دولت آباد ـ گیو امکان‌پذیراست، زیارتگاه بر دامنه رشته کوه شاه که با جهت شرقی ـ غربی امتداد یافته قرار دارد، مزار به‌ دلیل موقعیت کوهستانی دارای مناظر طبیعی و مزارع و باغات سرسبز است.


برخی این امامزاده را از سادات باقریه و بعضی از احفاد موسی بن جعفر(علیه السلام) می‌دانند. مردم بر این باورند که وی چون تحت تعقیب عمال خلفای عباسی قرار داشته و مسیر حرکت ایشان از طریق کویر بوده، صعوبت راه و رنج تعقیب و گریز هر یک را به سویی هدایت نموده است. آنچه آیتی در بهارستان آورده این گونه است: «در یک فرسخی شادان در پای کوه شاه، مزاری واقع است که بعضی از ثقات و علمای آن ناحیه کرامتی خود مشاهده کرده‌اند و از برای من حکایت نموده‌اند و در السنه و افواه به مزار شاه اشتهار دارد و گویند نام صاحبش شاه سلیمان علی است».

این آستان دارای ایوان و رواقی است که بر میانه آن گنبدی فیروزه‌ای است؛ در قسمت داخلی شیشه‌کاری و گچکاری است. ساختمان جدید این بقعه از سال ۱۳۸۲ شروع شده است که از امکانات رفاهی ـ خدماتی این آستان می‌توان به امکانات اولیه آب، برق و تلفن، وضوخانه، سرویس بهداشتی، انبار، آشپزخانه، آبدارخانه و فروشگاه برای رفاه حال زائران اشاره کرد.

آستانه مبارکه آقا سید الحسین (علیه السلام)؛ مامن عاشقان در نهبندان
بقعه متبرکه آقا سید حسین علیه السلام ازتوابع بخش شوسف و در ۱۰۵کیلومتری شهرستان نهبندان قرار گرفته است، از جاده اصلی ۳۵ کیلومتر به سمت عربخانه و بر فراز کوهی در نزدیکی دهستان دهک واقع گردیده روستای هم جوار آن را به همین نام می‌خوانند که اکثریت از ساداتند.


زیارتگاه متعلق به حضرت حسین بن علی بن عبدالله بن عبیدالله بن عباس بن امیرالمومنین(علیه السلام) ومعروف به حضرت سیدالحسین می‌باشد که سالانه پذیرای زائران کثیری از تمام نقاط کشور می‌باشد. ضریح مطلای و بنای زیبای حریم این امامزاده بر اساس الگوی معماری اسلامی‌ در پانصد متر مربع ساخته و آیینه کاری و سنگ کاری شده است.

بقعه متبرکه شامل فضا و امکانات رفاهی، تعداد ۳۰ واحد زائرسرا مفروش با امکانات یخچال، تلویزیون و... ، سرویس بهداشتی ، کشتارگاه و فروشگاه برای زائران است و هم اکنون تولیت آن بر عهده اداره اوقاف شهرستان نهبندان می باشد.

امامزاده محمد بن اصغر(علیه السلام) بشرویه؛ خلوتگه راز و نیاز برای زائران و گردشگران
بقعه متبرکه امامزاده محمد بن اصغر(علیه السلام) در ۱۲ کیلومتری غرب بشرویه خراسان جنوبی و در دامنه ی تپه‌های الله اکبر در غرب روستای هوگند، واقع شده و مکانی زیبا، دیدنی و زیارتی و محیطی دلنشین برای زائرین و گردشگران است.

این امامزاده لازم التعظیم از انساب امام حسن مجتبی بوده و با ده واسطه به آن بزرگوار منسوب می شود. این مکان مقدس در نزد مردم شریف شهرستان بشرویه و خارج از شهرستان دارای مقبولیت زیادی بوده و مردم در تمام ایام سال مخصوصاً در بهار و تابستان و همچنین شب‌های آن به جوار امامزاده مشرف و ضمن زیارت و نماز جماعت و قرائت ادعیه روح خود را تلطیف و از فضای تفریحی سالم آن نیز در جمع‌های خانوادگی کمال استفاده را می برند.


هرساله قافله چند هزار نفری از مردم بشرویه و بخش‌ها و روستاهای اطراف در شهریورماه در جوار امامزاده و با نصب چادر اتراق کرده و با برگزاری مراسمات تعزیه‌خوانی و ادعیه و زیارات، شور و حال دیگری را پدید می‌آورند.

از امکانات این بقعه متبرکه می‌توان به بخش فعال فرهنگی ـ قرآنی بقعه که دارای امکاناتی نظیر رایانه و چاپگر و کتابخانه است. انبار بقعه، احتیاجات مسافرین اعم از فرش، ظروف و چراغ و سایر وسایل مورد نیاز زائران را تأمین می‌کند.

اين امامزاده از لحاظ تأسيسات و امكانات دارای ۸ اتاق زائرسرا همراه با آشپزخانه و سرویس بهداشتی بوده و نیز سه محل به پارکینگ خودروها اختصاص یافته است و قسمت بازی کودکان نیز از دیگر امکانات موجود است، در سه طرف امامزاده سکوهای سیمانی همراه با سیستم نورپردازی مناسب و فضای سبز و مناسب تعبیه شده است.

بقعه امامزاده عبدالله نگین روستای کارشک خضری
کارشک روستایی از توابع خضری دشت بیاض شهرستان قائنات است، این روستا سابقه تاریخی و مذهبی دیرینه دارد که شاهد آن نیز وجود مقبره امامزاده عبدالله است که با سه واسطه فرزند امام حسن مجتبی (علیه السلام) می باشد. این امامزاده همواره به‌ دلیل تقدسی که در نزد عموم مردم منطقه داشته محل تجمع عاشقان اهل بیت(علیه السلام) بوده و در ایام مختلف از سال میزبان گردشگران و زائرینی است که از شهرهای دور و نزدیک به این مقصد سفر می کنند.


امامزاده عبدالله فرزند موسی الجون دارای۱۱ فرزند و مادرشام سلمه می باشد اما، عبدالله بن موسی مکنی بود به ابومحمد و معروف بود به بصری و همچنان او راشیخ صالح و شیخ می نامیدند.

در ایام هفته پنجشنبه و جمعه از شلوغ‌ترین روزهاست، مراسم دعای کمیل، ندبه و توسل هر هفته و علاوه بر آن در اعیاد مذهبی نیز مراسمی در بقاع امامزاده برگزار می‌شود، که بیشترین جمعیت زائر در طول سال مربوط به روز عاشورا است که تمام هیئت‌های مذهبی از روستاهای مجاور در صحن امامزاده به نوحه‌خوانی و عزاداری می‌پردازند.

بقعه مبارک امامزاده زید بن علی(علیه السلام) دیهوک - طبس
بقعه مبارک امامزاده زید بن علی (علیه السلام) واقع در روستای امامزاده علی از نوادگان امام سجاد(علیه السلام) در فاصله۱۶ کیلومتری دیهوک طبس در خراسان جنوبی قرار دارد. روستای امامزاده علی که به شاهزاده علی نیزمعروف است دارای آب و هوای معتدلی بوده و این به خاطر قرار گرفتن آن در دامنه‌های شمالی رشته کوه شتری است.

این امامزاده یکی از مکان هایی است که در طول سال بر اساس یک سنت قدیمی و حسنه پذیرای خیل عظیم عاشقان و دلباختگان ائمه اطهار(علیه السلام) است که به صورت کاروانی یا خانوادگی به این مکان سفر می کنند تا لحظاتی را به دور از هیاهوی زندگی شهری غبار دل بزدایند و با خدای خود راز و نیاز کنند.

پایان پیام/

گزارش:
زهرا مهرور    



جعبه‌ابزار