انبوه


روستاي انبوه/ رودبار / گیلان
هنگامی که در شهرستان رودبار سرزمین زیتون و دروازه گیلان برسید کافیست بپرسید "روستای انبوه" کجاست، آنوقت شما را به یک منطقه کوهستانی زیبا چون ماسوله اما با قدمتی بیشتر راهنمایی خواهند کرد.


معرفی روستا[ویرایش]

روستای تاریخی، توریستی و کوهستانی" انبوه " در شمال ایران و در ‌۱۸۰ کیلومتری جنوب مرکز استان گیلان و ‌۱۱۶ کیلومتری نیمه‌شرقی شهرستان رودبار واقع شده است .این روستا در دامنه کوه‌های البرز شمالی در دل کوه و در امتداد گردنه "نواخان" با معماری پلکانی همانند ماسوله احداث شده به نحویکه حیاط هر خانه پشت بام خانه دیگر است و به همین دلیل به ماسوله دوم گیلان معروف شده است.
آری سفر را باید به قصد دیدار روستای"انبوه " از لوشان آغاز کرد و پس از طی ‌ ۳۰کیلومتر راه به مرکز بخش فاراب عمارلو، شهر جیرنده خواهید رسید و پس از عبور از این شهر، و گذر از دو راهی داماش پس از طی حدود ‌۱۵ کیلومتر راه در ارتفاعی بالاتر " گردنه نواخان" با مراتع سرسبز و درختان بهاری روبرو می‌شوید که خستگی راه را با طراوات و پاکی هوا و کوههایی زیبا از تن بدر می‌کند.
منطقه سرسبز "نواخان" در تابستان آب و هوایی معتدل دارد با کوه‌های سر به فلک کشیده و دشتهای سرسبز و چمن فرش شده با گل‌های زیبا و خانه‌های روستایی با بام‌های گلی و باغ‌های انار و رودخانه پر آبی که از وسط روستا می گذرد هر بیننده‌ای را به تحسین وامیدارد.
وقتی به چند کیلومتری روستای انبوه می‌رسی ناگهان زیبایی ماسوله با آن معماری تحسین بر انگیزش را در جای دیگری از گیلان زیبا می‌بینی.
اینجا روستای انبوه با بافت قدیمی و تاریخی است که در ‌۶۶ کیلومتری شهر لوشان از توابع رودبار واقع شده است.

بافت روستا[ویرایش]

روستای انبوه از دو محله"بالا و پائین محله" تشکیل شده است و این دو محله را جاده روستای نوده فاراب از همدیگر جدا می کند.
در این روستای با بافت ارزشمند حدود ‌ ۲۲۰خانوار مشتمل بر یک هزارو ‌۲۰۰ نفر جمعیت زندگی می‌کنند و کاراصلی آنان باغداری و دامداری است.
گرچه در سالهای گذشته به این روستا بی‌مهری شده اما علیرغم بسیاری از مشکلات نظیر بهداشت، راه و امکانات زیرساختی اکنون از امکاناتی اولیه‌نظیر تلفن، لوله‌کشی آب، حمام عمومی، برق، خانه بهداشت، دو مدرسه ابتدایی، یک مدرسه راهنمایی و یک دبیرستان شبانه‌روزی برخوردار است.
علاوه بر این روستای انبوه دارای دو مسجد"بالا و پایین محله" و ‌ ۱۸ شهید، دو آزاده و حدود ‌ ۲۰جانباز است که در زمان جنگ تحمیلی تقدیم این انقلاب کرده است.
بر اساس شواهد موجود قدمت سکونت انسان در روستای "انبوه" به ۳۵۰۰ سال قبل از میلاد می‌رسد.
همچنین محصولاتی مانند فندق، گردو، انار، زیتون، زغال‌اخته، آلبالو، زردآلو، گیلاس، سیب و گلابی از مهم‌ترین تولیدات مردم این روستا است که در بازارهای مختلف به فروش می‌رسد.

آبو هوا[ویرایش]

آب و هوای این منطقه کوهستانی معتدل با زمستان‌های سرد و تابستان‌های معتدل است.

جاذبه های گردشگری[ویرایش]

"پل خشتی طاقی " این روستا در زمان حکومت عباسیان ساخته شده است.
"مسجدجامع" روستای انبوه بر اساس سنگ قبرهای مشکوفه یک هزار و ‌ ۲۰۰سال قدمت دارد.
این روستا همچنین دارای یک قلعه باستانی بنام "چسیمارود" و " قبرستان باستانی گروچل " است.
قدیمی‌ترین سنگ قبر به دست آمده استان گیلان که متعلق به دوره اسلامی سال ‌ ۴۵۱هجری قمری است مربوط به این روستا است.
این روستا زادگاه بزرگانی چون مرحوم آیت‌الله" شیخ احمد انبوهی" و فرزندش مرحوم "شیخ محمد انبوهی "است.
همچنین در این روستا مرحوم "محمد تقی کیانی" معروف به قاضی ‌ ۶۰سال پیش دارای دفترخانه بوده‌است که همه این بزرگان از اساتید حوزه علمیه نجف بوده‌اند.
لباس‌های محلی این منطقه شامل مندیل و تونبان است که از دو قسمت شلوار و پیراهن درست شده و زنان روستا آنرا می‌پوشند.

فرهنگ روستا[ویرایش]

فرهنگ، آداب و رسوم مردم در این روستا همچنان بکر و دست نخورد مانده است و جوانان تحصیل کرده این روستا زمانی که برای دیدار بزرگان به روستا می آیند لباس محلی خود را با افتخار می‌پوشند و به سنت‌های گذشته خود احترام می‌گذارند.
پوشش لباسی مردم این منطقه بیشتر متمایل به استان قزوین است.
نمد مالی، کلیم بافی و جاجیم بافی را می‌توان به عنوان صنایع دستی این منطقه یاد کرد.
خلاصه آنکه روستای انبوه یک سند تاریخی است با طبیعتی بسیار زیباو مردمی سخت کوش و محروم که در طول تاریخ علی رغم ناسازگاری طبیعت و کمبود امکانات توانسته‌اند یک روستای باستانی بسازند و سالهای سال در آن زندگی کنند.
اکنون این منطقه زیبا و دیدنی به‌عنوان میراث ارزشمند گذشتگان در سازمان مرکزی میراث فرهنگی به‌تصویب رسیده و به دلیل اهمیت، مورد بازدید استاندار گیلان و برخی از مسئولان واقع شده و مهمتر آنکه در سفر اخیر ریاست جمهوری طرح توسعه گردشگری آن نیز مورد توجه قرار گرفته است.

جغرافیای روستا[ویرایش]

روستای انبوه با موقعیت دره‌ای ـ دامنه‌ای و اقلیم معتدل از زیبایی‌های کم نظیر و جلوه‌های دل‌انگیزی برخوردار است. مناظر و چشم‌اندازهای ارتفاعات سرسبز، سواحل و حواشی رودخانه با باغ‌های میوه، در فصول بهار، تابستان و پاییز زیبایی منحصر به فردی می‌یابد و دوستداران طبیعت را به سوی خود جلب می‌کند. رودخانه پرآب شاهرود که یکی از شاخه‌های رودخانه سفیدرود است در میان دره کنار روستا جریان دارد و حواشی آن در فصول بهار و تابستان، محل مناسبی برای گذران اوقات فراغت گردشگران است.
ارتفاعات پیرکوه، که روستا را در بر گرفته‌اند، پوشش گیاهی تنکی دارد و در بهار و تابستان، انواع گیاهان دارویی در آن می‌روید و مورد استفاده مردم قرار می‌گیرد. این ارتفاعات در تمام طول سال، میزبان کوهنوردان و علاقمندان به طبیعت کوهستان است.
قلعه چیمارود و پل انبوه دو اثر تاریخی مهم پیرامون روستاست. پل انبوه که به پل شاهزاده تی‌تی خانم نیز معروف است، در فاصله۳ کیلومتری روستای انبوه، بر روی رودخانه شاهرود بنا شده و یکی از عجایب معماری استان گیلان است.
نقل است که دو برادر و خواهر، از خاندان سلاطین گیلان، این پل را ساخته‌اند که گویا در قزوین (مرکز حکومت وقت) زندانی بودند و به دیلمان فرار می‌کنند و پس از عبور از رودخانه شاهرود تصمیم می‌گیرند بر روی آن پلی بسازند. معماری این پل، بسیار زیبا است و مصالح اصلی آن آجر و گچ سرندی است، در پایه‌های اصلی پل نیز از سنگ و ملاط ساروج استفاده شده و جان‌پناه‌هایی نیز دارد. اهمیت ساخت و معماری پل انبوه، در یک طاقی بودن آن است که آب شاهرود از زیر آن عبور می‌کند.
جشن انار یکی از مهم‌ترین مراسم محلی این روستاست. این جشن، در طلوع صبح روز جمعه (یکی از روزهای ۲۰ الی ۲۵ مهر) هر سال، با ندای «یا الله» پاکارکرپی ـ کسی که به مدت یک سال از طرف باغداران، برای نگهبانی از باغات انار انتخاب شده است ـ برگزار می‌شود. در این روز، تمام مردم روستا (حتی کسانی که بیرون از روستا زندگی می‌کنند) برای کمک و چیدن انار به روستا می‌آیند و با وسیله نقلیه به سمت باغات انار حرکت می‌کنند. انجام این مراسم تا غروب طول می‌کشد.
مراسم عروسی در روستا هنوز به شیوه قدیم و سنتی با رسوم و آیین‌های خاص آن برگزار می‌شود.
موسیقی و انواع آواها و آهنگ‌های محلی در مراسم عروسی و جشن‌ها خوانده می‌شود و نوازنده نی نیز خواننده را همراهی می‌کند.
پوشاک غالب مردان روستا، کت و شلوار است ولی تعدادی از آن‌ها از کلاه و نیم تنه نیز استفاده می‌کنند. زنان روستا، از لباس‌های محلی استفاده می‌کنند. دامن‌های پرچین، پیراهن‌های بلند، جلیقه و روسری، ترکیبی از پارچه‌های گلدار و زیبا که به وسیله نوارها و پولک‌های رنگی تزیین می‌شوند، لباس محلی زنان را تشکیل می‌دهند.

صنایع دستی[ویرایش]

قالی، نمد، جاجیم، گلیم، شال و جوراب از رایج‌ترین محصولات صنایع دستی روستای انبوه است.

غذاهای محلی[ویرایش]

غذاهای محلی گوشتی، مانند کباب و انواع خورشت، به همراه انواع آش و نان محلی در روستا طبخ می‌شود. مسما (فسنجان) از غذاهای محلی معروف روستا است.

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای انبوه








جعبه‌ابزار