بازی های بومی محلی روستای درو


جشنواره بازی های بومی محلی روستای درو

یکی از آیین هایی که با شکل خاصی در روستای درو اجرا می شود سیزده بدر است که مردم در بعد ظهر آن روز در باغی موسوم به خانه رَز در کنار رودخانه جمع می شوند و هرکس زن  و مرد و پیرو جوان ، طبق سن و جنس بازی می کنند . که امسال نیز همانند سال های گذشته با شکوه و استقبال خوب اهالی برگزار گردید .

بازی های بومی محلی که امسال برگزار شدند به شرح زیر می باشد :

غیش مزا

۱) غَیش مزا: بازی با کمربند ، نوعی بازی مردانه که یک دسته از آنها در وسط دایره می ایستند و از کمربندی که سرش بر خط اطراف دایره است و خودش در داخل دایره محافظت می کند و هرکس بخواهد آن را بردارد او را با پا می زنند ، و اگر گروه مقابل موفق به چنین کاری شد با همان کمربند به آن گروه حمله می کنند و آنها هم تا زمانی که داخل دایره تیم حمله کننده را با پانزنند ، باید کتک بخورند ..

۲)تَپ مزا :
در این بازی عده ای از جوانان به دور یک دایره قرار می گیرند و یک نفر در وسط دایره به حالت نشسته یا نیم خیز قرار می گیرد ، نفر دوم از وی مراقبت می نماید تا فرد نشسته را کتک نزنند ، به طوری که یک دست خود را بر گَردن یا یقه ی فرد نشسته قرار داده و نباید دست خود را رها کند و از فرد نشسته فاصله بگیرد چون خطا محسوب می شود و بازیکنان فقط و فقط باید با کف دست خود کمر فرد نسشته را بزنند. همچنین بازیکنان می توانند فرد ایستاده را بگیرند و محاصره کنند و فرد نشسته را با کف دست به کمر وی ضربه بزنند.وقتی نفر محافظت کننده یکی از بازیکنان حمله کننده را با پا و از کمر به پایین بزند بازیکن مورد نظر اوت شده و باید در مرکز دایره به حالت نشسته قرار بگیرد و اینبار نفر نشسته باید از او محافظت نماید و بازی به این روش ادامه پیدا می کند.

۳)خروشتن : عده ای از جوانان در یک صف می ایستنند ، به طوری که در تصویر مشاهده می کنید و از روی نفرات مقابل خود می پرند تا به اول صف برسند و این بازی به همین روال ادامه پیدا می کند.

توت اَل قایمیشم

۴) توت اَل قایمیشم : عبارتی ترکی است به معنی بگیر دست گذاشته ام نوعی بازی است که عده ای از جوانان در اطراف دایره ای به حالت نسشته یا نیم خیز قرار می گیرند و دو نفر بالای سره آنها همدیگر را دنبال می کنند و نفر اول روی کسی دست می گذارد و می گوید : توت یعنی بلند شو و آن را که مرا دنبال می کند بگیر و نفر دوم سریع قبل از بلند شدن آن شخص خود را به او می رساند و می گوید توت ال قایمیشم یعنی (بر رویش) دست گذاشته ام ، اگر نفر دوم نتواند سریع خود را به نفر اول برساند اسیر شخص می شود که نفر اول با دست گذاشتن او را انتخاب کرده و او را بلند کرده است و باید او را سواره کول خود کند و یک دور کامل بچرخاند ، در این حین سایر بازیکنان نسشته بر خط دایره برایش کف می زنند و هورا می کشند و شخصی که او را سواره کول خود کرده او را بر سر هر کی که بخواهد می اندازد اگر شخص نسشته زودتر بجنبد و آن کس را که بر سرش افتاده بگیرد می تواند از او که قبلا سوار بوده ، سواری بگیرد وگرنه باید مثل نفر قبل به دنبالش بدود و او را بگیرد و بازی ادامه پیدا کند.

۵) آمان آمان : نوعی بازی که زنان دست به دست هم داده ، دایره ایی بزرگ تشکیل می دهند و با چرخش دایره وار خود ، خواننده اصلی را با گفتن شعر تکراری « آمان آمان آمان ، آمان ها لَیلِه » یاری می دهند. در این بازی در هر چند قدم که چرخ می زنند یکبار می ایستند و در همان حالت دست های همدیگر را به بالا می برند.

در حین تهیه گزارش برا ی سایت بودم که با آقای عباس رحمانی تات از پژوهشگران ارشد زبان تاتی از تاکستان قزوین که امروز برای انجام تحقیقات در این جمع صمیمی حضور داشتند آشنا شدم و طی صحبتی با این استاد گرانقدر  و  برخی فرهیختگان این عرصه پیشنهاد ثبت ملی سیزده بدر روستای درو داده شد که امیدواریم با حمایت های همه جانبه همشهریان عزیز و مسئولین محلی و استانی در آینده نزدیک شاهد ثبت این روز جزو آثار ملی باشیم.


دکتر سبزعلیپور به همراه آقای عباس رحمانی پژوهشگر ارشد زبان تاتی

درادامه فینال  مسابقات فوتبال جام نوروز  روستای درو بین تیم های درو ۷۰ و عقاب برگزار گردید که تیم عقاب توانست با نتیجه ۳ بر ۱ تیم درو ۷۰ را شکست داده ومقام اول مسابقات راکسب نماید.

عکس یادگاری تیم درو ۷۰ و عقاب بعد از بازی

این مسابقات که با شرکت ۸ تیم از روستای درو آغاز گردیده بود امروز با معرفی تیم های اول ، دوم و سوم خاتمه یافت و تیم آفاق نیز به عنوان تیم سوم معرفی گردید .

در پایان با حضور دکتر سبزعلیپور ،آقای عباس رحمانی تات پژوهشگر ارشد زبان تاتی وبرخی از  پیشکسوتان ورزشی روستا و جمعی از بزرگان روستای درو و طی یک مراسم فرهنگی از تیم های برتر با اهدای جایزه تجلیل گردید.

مراسم اهدای جوایز

عکس یادگاری تیم عقاب قهرمان این دوره مسابقات

تیم درو ۷۰ قهرمان سه دروه قبل و نایب قهرمان این دوره از مسابقات

در ادامه دو جایزه برای آقایان ساسان حسین پور و ممیش قربانعلی زاده از پیشکسوتان احیای بازی های بومی محلی  توسط رئیس هیئت ورزش روستایی و بازی های بومی محلی استان اردبیل که طی تماسی با این عزیز داشتیم  در نظر گرفته شد که در اسرع وقت در اختیار این بزرگواران قرار خواهد گرفت .

این مسابقات با همکاری خودجوش جوانان روستا بخصوص آقای هادی صالح زاده  و با حمایت های آقای احدی رئیس هیئت ورزش روستایی وبازیهای بومی محلی استان اردبیل برگزارشد که بر خود واجب می دانم از این طریق از این همه عزیزانی که در هر چه بهتر برگزار شدن این برنامه ها همکاری داشتند تقدیر و تشکر می نماید


تهیه و تنظیم : مهدی ویسانیان www.dravjan.ir



جعبه‌ابزار