باسعیدو


روستاي باســعيدو (سينــکو)/ قشم / هرمزگان
روستای باســعیدو (سینــکو) آخرین روستای منتهی الیه غربی جزیره قشم است که در محدوده بخش شهاب شهرستان قشم واقع شده است.


معرفی روستا[ویرایش]

روستای باســعیدو (سینــکو) آخرین روستای منتهی الیه غربی جزیره قشم است که در محدوده بخش شهاب شهرستان قشم واقع شده است. هر چند امروزه بسیار محروم بوده و مردمان آن از توسعه جزیره بهره ای نبرده اند اما از گذشته های دور دارای اهمیت بسیار بوده است.

جمعیت[ویرایش]

۱۶۷۵ نفر
این بندر بدلیل موقعیت جغراقیایی و اهمیت سوق الجیشی آن، محل استقراز انگلیسی ها در جزیره بود. از آن دوره، آثار و بناهایی همچون اسکله سنگی، انبار زغال سنگ، مهمان سرا، گورستان و کلیسا به جا مانده ‌است.
در سالهای اخیر به همت اداره شیلات شهرستان قشم بندرگاه صیادی مناسبی در این بندر تاریخی احداث گریدیده است.

اسکله ی باسعیدو[ویرایش]

اسکله باسعیدو (قشم) واقع در روستای باسعیدو در بخش شهاب از توابع شهرستان قشم و از نقاط دیدنی استان هرمزگان در جنوب ایران است. «اسکلهٔ باسعیدو قشم» که تاریخ بنای آن به دوران سلطنت ساسانیان بر می‌گردد ، در آخرین مرز باختری جزیره قشم و در ۱۴۴ کیلومتری شهر قشم قرار دارد . در ۲ کیلوتری مرز شمال غربی آن، زمین صاف و خالی از سکنه‌ای وجود دارد.
در کناره شمالی این زمین، اسکله‌ای رو به شمال بنا شده‌است. این اسکله از دوران ساسانی است و در دوره‌های بعد نیز از آن استفاده شده‌است. اسکله از سنگ‌های بزرگ رودخانه‌ای «قلوه سنگ و ملات گچ زنده» ساخته شده‌است. در دوره مغول نیز از چنین سنگ‌ها و ملاتی استفاده می‌شده اما در بناهای مغول، قلوه سنگ‌های کوچک‌تری به کار می‌رفته‌است. درازای اسکله، در هنگام مد ، ۵۳ متر و در زمان جزر حدود ۷۰ متر است. پهنای نخستین اسکله ، بین ۳-۴ متر که در مد تنها ۱٫۵ متر آن پیداست.
در اواخر دوره تیموری و اوایل صفوی ، این اسلکه تعمیر شده و دو رویه خاوری و باختری آن را با دو دیوار به کلفتی ۲ متر و با سنگ‌های رودخانه‌ای تراشیده شده، روسازی و سپ سبا ساروج بندکشی کرده‌اند، به همین دلیل پهنای اسکله به ۶ متر رسیده‌است. این گونه تعمیر و روسازی، در دژهای تیموری لافت و آرامگاه پیر خضر، در بندرعباس نیز انجام شده‌است. در این روستا هم اکنون بندر صیادی ساخته شده که بزرگی آن چندین برابر اسکله های پیشین است.

تاریخچه ی تصرف باسعیدو[ویرایش]

در زمان تسلط افغانها برا یران بین سالهای ۱۷۲۹ ـ ۱۷۲۲ حکومت را‌ُس الخیمه باسعیدو را که واقع در جزیره قشم بود متصرف گردید و بدین سان چندین فروند کشتی جنگی انگلیسی به جنگ این حکومت رفته و او را مغلوب نمودند . پس از مرگ نادر شاه در سال ۱۷۴۷ میلادی تسلط بر خلیج فارس آغاز به انحطاط نمود و جواسم توانستند دامنه تجاوزات خویش را تا نزدیکی سواحل ایران رساندند و در سال ۱۷۶۰ میلادی جزیره قشم را که آن زمان در تصرف طایفه ای معین بود ، تسخیر نمایند. لیکن در سال ۱۷۶۳ میلادی کریمخان نفوذ و اقتدار خود را در جنوب ایران مستقر ساخت و آنها را از نقاط مذکور بیرون راند .
در سال ۱۸۸۲ میلادی حکومت بمبئی به فکر افتاد که مرکزی جهت توقف نیروی دریایی انگلیس در خلیج فارس در نظر بگیرد ، برای این منظور چندین نقطه در خلیج فارس انتخاب نمودند و بالاخره باسعیدو واقع در جزیره قشم را با این هدف انتخاب کردند ، به علاوه قراربراین بود که کنسولگری از بوشهر به جزیره قشم ( باسعیدو ) منتقل گردد .
در این ایام قوای بحری انگلیس در خلیج فارس در آنجا تمرکز یافت . چندی بعد بعلت نامساعد بودن آب و هوا و نبودن امکانات زندگی مجبور به ترک باسعیدو شدند و به تدریج این تخلیه صورت گرفت و تاسیسات انگلیسیها در جزیره قشم و دربندر باسعیدو باقی ماند . در سال ۱۹۰۹ میلادی پس از سی سال که فعالیتی از انگلیسیها در باسعیدو به چشم نمی خورد ، بار دیگر انبارهای سوخت آنها برای کشتی ذخیره گردید که در جنگ جهانی دوم مورد استفاده قرار گرفت .
پس از پایان جنگ دوم جهانی به فعالیت این بندر خاتمه داده شده و انتشار خبر برچیدن پرچم انگلیس از پایگاه با سعیدو و تصرف آن تاسیسات موجب گردید که یادداشت اعتراض آمیزی تسلیم وزیر امور خارجه ( وقت ) ایران گردید .در سپتامبر ۱۹۳۳ میلادی خبراین مسئله در مطبوعات انگلیس منتشر شد . چندی بعد از انتشار این خبر فرمانده ناوگان انگلیس در خلیج فارس از جزیره تمب مار راهی جزیره قشم شد . و درپی آن صاحب منصب آنجا را که حسین محمد تبعه ایران بود ، بازداشت کرد.

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای باسعیدو



جعبه‌ابزار