بان سرو


گذری در روستای "بان سرو" ایلام / وجود ۱۸ درخت سرو ۳۳۰۰ ساله
ایلام – خبرگزاری مهر: در روستای "بان سرو" واقع در بخش چوار از توابع استان ایلام مجموعه ای از درختهای سرو به قدمت ۳۳۰۰ سال قرار دارد که این میراث کهن در فهرست آثار ملی کشور نیز ثبت شده است.
به گزارش خبرنگار مهر، برای رفتن به روستای "بان سرو" باید از ایلام به سمت بخش چوار رفت واز این شهر به فاصله ۵۵ کیلومتر و شاید هم بیشتر به این روستا رسید.
جاده بخش چوار تا روستای بان سور متاسفانه به دلیل بی توجهی رفت و آمد را سخت کرده و بیشتر آسفالت این جاده از بین رفته است.
یکی از مهمترین مشکلات کل استان ایلام این است که مسیر روستاها و شهرها به خوبی مشخص نیست و باید با پرس و جو کردن به یک منطقه رسد و خبری از تابلوهای راهنما نیست.
برای روستای بان سرو با وجود محوطه تاریخی – طبیعی "بان سول" باید تابلوهای راهنما گذاشته شود تا حداقل گردشگران چنین آثاری را مشاهد کنند.
روستای بان سرو متاسفانه به دلیل دوری و عدم جاده ارتباطی مناسب از بیشتر امکانات محروم است و این روستا دارای مشکلات عمده ای در بخش آسفالت روستا، طرح هادی، کوچه بندی و خیابان بندی و... است.
مشکلات بهداشتی، نبود نانوایی، نبود حمل و نقل و...از دیگر مشکلات روستای بان سرو است که نیازمند توجه جدی مسئولان است و نبود نانوایی در روستا باعث شده مردم خود نسبت به تامین نان از طریق پخت نان محلی اقدام کنند.
مردم روستا بیشتر کشاورز و دامدار هستند و از همین طریق نیز امرار معاش می کنند ولی صداقت و ساده زیستی در عین تلاش، از ویژگی های مردم روستای بان سرو است.
نبود آب یکی از مهمترین دغدغه های مردم روستا است چرا که در حال حاضر بیشتر آب روستا از طریق تانکرهای سیار تامین می شود.
کشاورزی در این منطقه زیاد رونق نگرفته و در زمینهای کشاورزی به صورت دیم و آبی گندم و جو کاشته می شوند.
باغداری در این روستا به رغم ظرفیتهای بسیار خوبی که در روستا وجود دارد به خصوص برای کشت درخت زیتون، هنوز در مراحل ابتدایی است و با این همه مشکلات مردم روستا باز هم از تلاش و کوشش دست بر نمی دارند و در راه کسب روزی حلال قدم بر می دارند.
یکی از از عجایب و دیدنی های منحصر به فرد روستای بان سرو وجود محوطه تاریخی – طبیعی به نام "بان سول" است.
روستای بان سرو با توجه به وجود محوطه تاریخی – طبیعی "بان سول" و همچنین چند اصله درخت زیتون که بازهم سابقه تاریخی دارند از قدمت زیادی برخوردار است و به دلیل وجود درختان سرو به روستای بان سرو نامگذاری شده است.
این محوطه متشکل از ۱۸ اصله نهال" سرو زربین" است که قدمت آنها به ۳۳۰۰ سال پیش بر می گردد و توسط میراث فرهنگی استان ایلام در فهرست آثار ملی کشور نیز ثبت شده است.
محوطه تاریخی طبیعی "بان سول" بر فراز روستای بان سرو قرار گرفته و در این محوطه بسیار زیبا تعداد تقریبی ۱۸ درخت کهنسال سرو از دوران باستان بر جای مانده است.
عمر این درختان ۳۳۰۰ سال گاهنگاری شده که در لابلای سنگهای رسوبی ریشه دوانیده اند و به دلیل فرسایش خاک قسمت عمده ریشه درختان نمایان شده است.
عامل ماندگاری این گونه جنگلی طول ریشه درختان است که در لابلای سنگهای رسوبی قرار گرفته است و طول ریشه برخی درختان که به دلیل فرسایش سطحی خاک قابل مشاهده است حدود ۲۵ متر اندازه گیری شده است.
ارتفاع درختان با قطر درختان که حدود پنج متر است همخوانی ندارد که طبق گفته کارشناسان احتمالا شاخه های درختان در طول دوران طولانی حیات این گونه جنگلی آسیب دیده است.
این محوطه در قدیم در مسیر یکی از راه های کوچ رو تاریخی به نام "خیله راه" واقع شده که ارتباط دهنده مسیری از مناطق کوهستانی به سمت نواحی غربی بین النهرین واقع شده است.
متاسفانه بعضی از درختان به دلیل سهل انگاری افراد دچار سوختگی شده است و همچنین فرسایش تهدیدی بزرگ برای این درختان محسوب می شود که باید این محوطه با روشهای مختلف حفاظت شوند تا کمتر دچار آسیب شوند.
یکی از درختان سرو روستا در خود روستا و در یکی از خانه ها قرار دارد که این درخت از مابقی درختان سرو سالم تر است و به نمای روستا تبدیل شده است.
آنچه مشخص است محوطه تاریخی طبیعی بان سول واقع در بخش چوار استان ایلاک یکی از بی نظیرترین و نادترین گونه های درختی را در خود جای داده است که نیازمند توجه و حفاظت است.
باید برای معرفی بیشتر این محوطه تاریخی طبیعی جاده مناسب ساخته شود تا گردشگران به راحتی از آن بازدید کنند.
یک کارشناس مسائل گردشگری و باستان شناسی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: روستای بان سرو دارای جاذبه های متنوع گردشگری و تاریخی است که محوطه "بان سول" با قدمت زیادی مهمترین جاذبه روستا محسوب می شود.
علی پور احمد افزود: وجود گونه های نادر سرو که قدمت تاریخی نیز دارند در این روستا نیازمند معرفی در سطح ملی است چراکه نظیر این محوطه تاریخی در کشور پیدا نمی شود.
وی بیان داشت: این محوطه تاریخی نهفته از راز و رمزهای تاریخی است ولی آنچه مشخص است این محوطه از اصالت تاریخی برخوردار و باید مورد مطالعه دقیق قرار گیرد.
وی اظهار داشت: در منطقه بان سرو ایلام درختان دیگری نظیر زیتون وجود دارد که ریشه تاریخی داشته و از قدمت بالایی برخوردار هستند و در روستای "مورت" چوار نیز درخچه هایی با قدمت بالا نیز وجود دارد.
وی افزود: منطقه چوار دارای آثار تاریخی فراوان است بخشی از این آثار همراه با طبیعت تلفیق شده و زیبایی های منطقه را دوچندان کرده است.



جعبه‌ابزار