برای روستاگردی به کجا برویم
برای روستاگردی به کجا برویم؟
هر چند روستاها در این عصر به بكری سابق نیستند اما حال و هوای روستایی و نوستالژی شیرین پرسه در روستا، گمشده شهرنشینان است.
روستاهای زیبا و شگفت هم در ایران كم نیستند، از معماری پلكانی روستاهایی همچون ماسوله و ابیانه و اورامان كه بگذریم نوع زندگی روستانشینان كندوان خود بهتنهایی میتواند به عنوان جاذبهای مهم تعریف شود. از آنجا كه طبیعت، مهمترین ویژگی روستاست، بهار بهترین زمان برای سر زدن به آنجاست.
بهشتیمیان دود[ویرایش]
روستای افجه در پنج كیلومتری تهران، یكی از روستاهای تاریخی و دیدنی لواسانات است و امروزه به یكی از مناطق ییلاقی تهرانیها بدل شده است. بیشتر بافت قدیمی روستا براثر ویلاسازی و خانهسازیهای مدرن از میان رفته است. در افجه باغستانها و مزارع كشاورزی وسیعی وجود دارد. دشت هویج مهمترین جاذبه طبیعی این روستاست كه در بهار و تابستان طبیعتگردان بسیاری را پذیراست.
از دیگر جاذبههای طبیعی روستای افجه، آبشار پسچویك، آبشار موآب و چنار ۴۰۰ سالهای است كه در كنار سقاخانه روستا قرار دارد. در ضلع شمالی روستا و میان باغی وسیع، ویرانههای كاخی وجود دارد كه متعلق به ناصرالدین شاه قاجار بوده است. قلعه سربند كه از آثار متعلق به قرن دوم یا سوم هجریقمری است نیز بر غنای جاذبههای تاریخی افجه افزوده است.
قریهای بهقدمت تاریخ[ویرایش]
شیوند از آن روستاهایی است كه با قدمت بالا، گردشگران بسیاری را به سمت خود كشانده است. این روستا كه از روستاهای توابع ایذه است، طبق آثار باقیمانده از این روستا، قدمتش به حدود ۲۳۰۰ سال پیش باز میگردد. از آثار تاریخی این روستا میتوان به سنگنوشتهای باستانی و كاروانسرای صفوی اشاره كرد. شیوند در حاشیه دریاچه سد كارون ۳ قرار گرفته است.
در اطراف روستای شیوند جنگلهای بلوط ایرانی وجود دارد. مناظر طبیعی فراوان، آبشار و دریاچه سد كارون ۳ از جاذبههای این روستاست. اطراف روستای شیوند را كوهستانهای مرتفعی در برگرفته است كه از جمله آن میتوان به كوهستان مونگشت اشاره كرد. مونگشت هرساله كوهنوردان بسیاری را از نقاط مختلف ایران به سوی خود جذب میكند. شنا، قایقرانی، اسكی روی آب و ماهیگیری از فعالیتهای تفریحی این روستا محسوب میشود. برای رسیدن به این روستای تاریخی، باید یك ساعت از شهر ایذه فاصله بگیرید.
دوساری با قرارگرفتن میان كوههای آهكی، از موقعیت متمایزی نسبت به بسیاری از نقاط این استان برخوردار است. آب و هوای معتدلتر، خاك مناسب و جریان آبی كه از میان صخرهها به شمال روستا وارد میشود، موقعیت مناسبی برای باغداری و كشاورزی روستاییان فراهم آورده است
درجستجوی عطر بهارنارنج[ویرایش]
دوساری نامی چندان آشنا نیست اما برای آنهایی كه روستاگردی را به عنوان یكی از تفریحات لذتبخششان تعیین كردهاند، میتواند گزینه مناسبی باشد. برای رسیدن به این روستا باید چمدانتان را به مقصد جیرفت ببندید. دوساری در پنج كیلومتری جاده این شهر با كهنوج قرار گرفته است.
دوساری با قرارگرفتن میان كوههای آهكی، از موقعیت متمایزی نسبت به بسیاری از نقاط این استان برخوردار است. آب و هوای معتدلتر، خاك مناسب و جریان آبی كه از میان صخرهها به شمال روستا وارد میشود، موقعیت مناسبی برای باغداری و كشاورزی روستاییان فراهم آورده است. مهمترین فعالیت مردم دوساری باغداری است. در این میان بیشتر باغهای روستا به انواع مركبات و خرما اختصاص یافته است. براین اساس اگر در اسفند و فروردین به این روستا وارد شوید، رایحه بهار نارنج و پرتقال از هر طرف به مشام میرسد.
گرمارود، روستایی سرد[ویرایش]
در انتهای الموت روستای گرمارود قرار گرفته است. به این معنی كه در ۱۳۰ كیلومتری قزوین میتوانید مقصدتان را روستای گرمارود تعیین كنید.
گرمارود یا گرمابرود تقریبا نقطه پایان الموت است كه از شمال به قلعه نویذر(میموندژ) و مناطق زرشك و گچلات و از جنوب به گردنههای اوانك محدود است.
بر اساس حفریات تپههای اطراف این روستا مشخص شده است قدمت این روستا و شكل اولیه آن به دوران حكومت مادها برمیگردد. در سه قبرستان این روستا سنگهای قبر جالبی وجود دارد كه بیش از ۲۰۰ سال قدمت دارد. این روستا دارای پنج آسیاب قدیمی است. رود الموت، رودخانه و آبشار گرمارود و دوصخره موجود در شمالشرقی ده موسوم به دوقلوهای كلهقندی، از مهمترین جاذبههای طبیعی این روستا هستند. ورزشهای آبی چون شنا، قایقرانی و ماهیگیری از فعالیتهای گردشگری این روستا هستند.
پلهپله تا ملاقات روستا[ویرایش]
دو ساعت كه از شهر سنندج فاصله بگیریم، در ۶۵ كیلومتری شهر مریوان روستای اورامان قرار دارد كه بهار و تابستان مقصد بسیاری از گردشگران است.
اورامان همچون ماسوله معماری پلكانی دارد. مصالح به كار رفته در خانههای روستایی، همه از سنگ بوده و از ملات استفاده نشده است. آنچه بر زیبایی بافت این روستا افزوده، قرارگیری باغستانها در میان خانهها به صورت پلكانی است. كوههای سر به فلك كشیده رشته كوههای زاگرس، رودخانه سیروان، پوشش گیاهی غنی و چشمههای پرآب از مهمترین جاذبههای طبیعی این روستای كهن به شمار میرود. برجستهترین جاذبه تاریخی روستای اورامان، مقبره پیرشالیار است. مراسمی كه هرساله در زمستان در این مقبره برگزار میشود قدمتی چند صدساله دارد.
چشمدرچشم ابرها[ویرایش]
فیلبند را سرزمین ابرها مینامند. علت این نامگذاری ارتفاع ۲۷۰۰ متری این روستا از سطح دریاست. به سبب كوهستانی بودن، این روستا در زمستان تقریبا خالی از سكنه میشود ولی در فصل گرما یكی از مهمترین ییلاقات مازندران است كه گردشگران و كوهنوردان بسیاری را به خود جلب میكند. چشمههای آب معدنی فلئوری این روستا سبب تنومندی و قویهیكلی ساكنان فیلبند شده است!
چشماندازهای طبیعی روستا بینظیر و شگفتآور است؛ تاجایی كه برخی روستای فیلبند را بهشت عكاسان قلمداد میكنند. اگر در فصل پاییز یا بهار به این روستا وارد شوید، امكان مشاهده تمام پدیدههای جوی از قبیل آفتاب، ابر و مه، باران و برف، تگرگ و رگبار و حتی رنگین كمان را در یك روز خواهید داشت. برای تماشای سرزمین ابرها باید به استان مازندران بروید. بخش بندپی شهر بابل محل این روستای زیباست.
منبع:tebyan.net