برم


روستاي برم/ دامغان / سمنان
موقعیت جغرافیایی روستای برم در قسمت جنوب شرقی و در دشت دامغان و استان سمنان قرار گرفته است.
طول جغرافیایی روستا ۵۴.۲۵ و عرض جغرافیایی ۳۶.۰۹ شمالی می باشد و میانگین ارتفاع روستا ۱۱۱۵ متر از سطح دریا می باشد.
روستای برم متشکل از برم قلعه بالا ، برم قلعه پایین در قسمت جنوب شرقی و در دشت دامغان قرار گرفته است . ناحیه دامغان همانند محورهای اصلی رشته کوهستان البرز جهتی شمال شرقی و جنوب غربی دارد. در قسمت شمالی کوهستان البرز با حداکثر ارتفاع ۳۷۵۰ متر و در قسمت جنوب کویر چاه جام با حداقل ارتفاع ۱۰۶۰ متر قرار دارد.


موقعیت جغرافیایی[ویرایش]

موقعیت جغرافیایی روستای برم در قسمت جنوب شرقی و در دشت دامغان و استان سمنان قرار گرفته است. طول جغرافیایی روستا ۵۴.۲۵ و عرض جغرافیایی ۳۶.۰۹ شمالی می باشد و میانگین ارتفاع روستا ۱۱۱۵ متر از سطح دریا می باشد.
روستای برم متشکل از برم قلعه بالا ، برم قلعه پایین در قسمت جنوب شرقی و در دشت دامغان قرار گرفته است .
ناحیه دامغان همانند محورهای اصلی رشته کوهستان البرز جهتی شمال شرقی و جنوب غربی دارد.
در قسمت شمالی کوهستان البرز با حداکثر ارتفاع ۳۷۵۰ متر و در قسمت جنوب کویر چاه جام با حداقل ارتفاع ۱۰۶۰ متر قرار دارد.

آب و هوا[ویرایش]

آب و هوای ناحیه با توجه به اینکه سرزمینی نیمه بیابانی است از لحاظ امکانات مساعد طبیعی مدیون کوهستانهای مرتفع البرز شرقی است. حداکثر و حداقل درجه حرارت به ترتیب ۲۶.۱ و ۰.۷ درجه سانتیگراد می باشد که اختلاف سالانه آن۲۵.۴ سانتیگراد می باشد.
با توجه به جدول تنظیمی میزان بارندگی ایستگاه اقلیمی دامغان بر اساس یک دوره ۱۵ ساله از جهت پراکندگی بارندگی ۳۵.۸% در زمستان، ۲۸.۴% در بهار، ۳.۲% در تابستان و ۱۹.۶% در فصل پاییز است.
همچنین میانگین بارندگی در منطقه سالیانه ۸۷ میلی متر می باشد. با توجه به توپوگرافی منطقه و وجود رشته کوهستان البرز در قسمت شمالی و دشت کویر در قسمت جنوبی و دشت کویر در قسمت جنوب و بر اساس اختلاف درجه حرارت همواره در سطح ناحیه وزش باد به چشم می خورد. عمده بادهایی که در این منطقه می وزند عبارتند از: باد تورانه، شهریاری، جالو، بشم، راجی، بسطام و کویر .
مهمترین رودخانه این ناحیه رودخانه چشمه علی است که پر آب ترین و طولانی ترین رود شهرستان دامغان است. این رودخانه از ارتفاعات مرکزی البرز شامل کوه ابوالقاسم، حلالان، سیاه خانی سرچشمه می گیرد و با شاخه های متعددی از جمله رود نمکه، شور آب و آستانه به سمت کویر چاه جام جریان پیدا می کند. این رودخانه در محلی در دو کیلومتری شمال دامغان به نام آب بخشان به دو نهر اصلی تقسیم می شود و در شهرستان دامغان و روستاها مورد استفاده قرار می گیرد. طول این رود خانه از سر چشمه تا کویر چاه جام بیش از ۱۰۰ کیلومتر می باشد.
حدود و وسعت روستای برم از شمال به روستای حیدر آباد، فیروز آباد و جاده آسفالت تهرانمشهد و از شرق به روستای مایان و از غرب به علی آباد محدود می شود.
نزدیک ترین روستا به برم، روستای مهدی آباد می باشد که در فاصله ۱.۵ کیلومتری در جنوب برم قرار گرفته است. مساحت کل برم ۱۰۷۰ هکتار است. مساحت باغات برم حدود ۳۰۰ هکتار می باشد و مساحت منازل مسکونی۱.۵ هکتار از کل اراضی را تشکیل می دهد.
منازل مسکونی در روستا به سه قسمت قلعه بالا ، قلعه پایین و شهرک تقسیم شده است که جاده آسفالت دامغان- عباسان، شهرک را از قلعه پایین جدا کرده است. جمعیت روستای برم با سرشماری به عمل آمده از دو قسمت قلعه بالا و قلعه پایین جمعا ۹۴۳ نفر می باشد ولی روستای برم به دلیل نزدیکی به شهر حدود ۳۰۰نفر جمعیت شناور دارد که بعضی از آنها همه روزه به روستا می آیند و در تعطیلاتی مانند محرم تعداد زیادی از برمی های مقیم سایر شهرها به روستا می آیند.

وضعیت اقتصادی[ویرایش]

فعالیتهای اقتصادی از زمین های زراعی به دو شکل زراعی و باغداری استفاده می شود.
۱- فعالیت زراعی: محصولات کاشته شده در حال حاضر گندم ، جو و ذرت می باشد. البته در کنار کشت این محصولات با توجه به تناوب کشت علوفه صیفی کاری نیز صورت می گیرد. اما آنچه در قسمت زمینهای زراعی حائز اهمیت است مقایسه بین کشت گندم و جو و ... در مقایسه با باغداری در روستای برم است که کشت پسته بسیار به صرفه تر است.
۲- باغداری: محصولات باغات در روستای برم اغلب پسته است که در شهریور ماه برداشت می شود و به شهرها و استانهای مجاور صادر می شود. پسته برم در شهرستان دامغان بسیار مرغوب است و پسته دامغان در سطح کشور از علاقه مندان زیادی برخوردار است.
با توجه به زمینه های اعتقادی مسلمانان و باورهای عمیق معنوی سنت حسنه وقف از جمله اموزی است که در زندگی مسلمانان به چشم می خورد. نمود عینی آن در قسمتهای مختلف ایران به چشم می خورد.
روستای برم نیز از جمله روستاهایی است که مالکیت آن تحت سرپرستی آستان قدس رضوی است و ۱۳/۱۲ از کل روستا وقف آستان حضرت رضا (ع) می باشد.

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای برم







جعبه‌ابزار