بندقیر
روستاي بندقير/
شوشتر /
خوزستانروستای بند قیر با دارا بودن صد خانوار و بالغ بر۶۰۰ نفر جمعیت یکی از روستاهای قدیمی استان خوزستان بین دو شهراهواز و شوشتر واقع شده است. این روستا در جغرافیای استان خوزستان محل اتصال سه رودخانه شطیط، دز و گرگر است که با هم در تنگه این روستا متصل میشوند و کارون اصلی را تشکیل میدهند
معرفی روستا[ویرایش]
روستای بند قیر با دارا بودن صد خانوار و بالغ بر۶۰۰ نفر جمعیت یکی از روستاهای قدیمی استان خوزستان بین دو شهر
اهواز و
شوشتر واقع شده است. این روستا در جغرافیای استان خوزستان محل اتصال سه رودخانه شطیط، دز و گرگر است که با هم در تنگه این روستا متصل میشوند و کارون اصلی را تشکیل میدهند.
روستای بند قیر در زمان ساسانیان مورد توجه قرار داشت و درآن دوره سدی بر روی رودخانه گرگر بنا کردند که از آن پس با توجه به ساخته شدن این سد از قیر نام منطقه به بند قیر شهرت گرفت. این روستا طبق اظهارات اهالی باوجود داشتن تعداد قابل توجه دانش آموز تنها دارای مدرسه دو کلاسهای است که دانش آموزان دختر و پسر دوران ابتدایی را در کنار هم جای داده است. ساکنان روستای بند قیر که به کار
کشاورزی مشغول هستند اگر چه
خانه بهداشت دارند با این حال ارائه خدمات بهداشتی دراین روستا شامل همه اهالی نمیشود.
آب و هوا[ویرایش]
روستای بندقیر به لحاظ زمین و آب از روستاهای بسیار مرغوب برای فعالیت های کشاورزی به حساب می آید.
رود کارون قبل از رسیدن به شوشتر به دو شاخه تقسیم شده و این دو شاخه مسیری را طی کرده و در محلی به نام روستای بندقیر به همدیگر وصل می شوند و روستای بندقیر از سه جانب یعنی سمت شرق، غرب و جنوب محصور رودخانه می باشد. از سمت شرق و جنوب شاخه گرگر یا دو دانگه و از سمت غرب شطیط یا چهاردانگه روستا را احاطه کرده اند. البته رودخانه دز نیز در همین روستا به شطیط ملحق می شود. پس با این حساب کشاورزی در این روستا بسیار خوب و عالی می باشد.بند قیر بندی باستانی و از بناهای مجموعه سازههای آبی تاریخی شوشتر میباشد. این بند را بهوسیله قیر(نفت خام) اندود و محکم کرده بودند. کاربری این بند کنترل پیوستن رودخانههای شطیط و گرگر را به یکدیگر برعهده دارد. همچنین رود دز نیز در این منطقه به آنها میپیوندد و کارون را تشکیل میدهند.همچنین بندقیر هم اکنون در حدود۴۵ کیلومتری جاده اهواز شوشتر واقع شدهاست.
جمعیت این روستا طی سرشماری سال ۱۳۳۵ ه. ش حدود ۳۶۵ بودهاست که هم اکنون (۱۳۸۶) نزدیک ۶۲۳ نفر میرسد. منبع درآمد مردم این روستا کشاورزی است این روستا هم اکنون دارای خانه بهداشت، مدرسه ابتدایی، مخابرات، تصفیه خانهاست. در ۵ کیلومتری (به طرف شوشتر) شهرقدیمی عسکرمکرم واقع است که خرابههای این شهر هنوز مشاهده میشود.
[۱] «بندقیر» به عنوان روستای گردشگری معرفی شود[ویرایش]
مشاور مدیرکل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری خوزستان گفت: «بندقیر» با توجه به شرایطی که دارد میتواند به عنوان یکی از روستاهای گردشگری برجسته تبدیل شود.
قاسم منصور آل کثیر امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در اهواز اظهار کرد: روستای بند قیر یکی از روستاهای قدیمی استان بین دو شهر اهواز و شوشتر واقع شده است، این روستا در جغرافیای استان محل اتصال سه رودخانه «شطیط»، «دز» و «گرگر» است که با هم در تنگه این روستا متصل میشوند و کارون اصلی را تشکیل میدهند.
وی افزود: این روستا و منطقه اطراف آن دارای پیشینه تاریخی است که شهر باستانی «عسکر مکرم» به عنوان گوهر تمدن اسلامی در این منطقه وجود دارد.
آل کثیر توضیح داد: پیش از این کم توجهی بسیاری به این روستا و منطقه شده و از این به بعد امیدواریم با رویکرد مناسب اداره کل میراث فرهنگی خوزستان شاهد تبدیل این منطقه به یکی از جاذبههای گردشگری استان و کشور باشیم.
مشاور مدیرکل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری خوزستان همچنین افزود: رود کارون قبل از رسیدن به شوشتر به دو شاخه تقسیم می شود و این دو شاخه مسیری را طی می کنند و در محلی به همدیگر وصل میشوند و از سه جانب یعنی سمت شرق، غرب و جنوب محصور رودخانه است، از سمت شرق و جنوب شاخه گرگر و از سمت غرب رود شطیط روستا را احاطه کردهاند.
وی ادامه داد: البته رودخانه دز نیز در همین روستا به شطیط ملحق میشود، به همین دلیل رونق کشاورزی در این روستا بسیار مناسب است.
مشاور مدیرکل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری خوزستان خاطرنشان کرد: یکی از اصلیترین دغدغههای جهان در حال توسعه که نیازمند توجه فوری است، غارت و حفاریهای غیرقانونی بوده، شاید با افزایش تردد بوسیله گردشگران در منطقه از حفاریهای غیرمجاز و آسیب به آثار باستانی منطقه کاسته شود.
آل کثیر با بیان اینکه ساختارهای بنا شده، آب، خاک، پوشش گیاهی و هوا بخشهای محیط را تشکیل میدهند گفت: حوزه اجتماعی ـ فرهنگی معمولا مترادف با عناصر ناملموس از قبیل موسیقی، رقص، سنن، باورهای مذهبی، آموزش، شیوه ی تهیه غذا و رسوم اجتماعی است، البته این حوزه آثار فرهنگی مانند کارهای هنری، صنایع دستی، لباس و محصولات غذایی را نیز شامل میشود.
وی بیان کرد: روستای بندقیر با ورود به فعالیت جذب گردشگر میتواند دیگر ظرفیتهای در حاشیه نگه داشته شده آن را نیز فعالتر است.
به گزارش خبرگزاری فارس، روستای بندقیر با توجه به طبیعت زیبا، موقعیت جغرافیایی، نزدیکی به اثر تاریخی عسکر مکرم و وجود خانه مستوفی قابلیتهای لازم برای تبدیل شدن به روستای گردشگری را دارد و اداره کل میراث فرهنگی آماده هر گونه همکاری برای تبدیل این روستا به روستای گردشگری است.
[۲]منبع[ویرایش]
۱. | ↑ وبلاگ روستای بندقیر |
۲. | ↑ خبرگزاری فارس؛ مشاور مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان |
پيوندها[ویرایش]
وبلاگ روستای بندقیر