بنیاد مسکن و پایدارسازی هویت محیط های روستایی


بنياد مسكن و پايدارسازي هويت محيط هاي روستايي

۱۳۹۴\۰۱\۲۲ - ۳:۵۲ PM
تهران / خبرگزاری صدا و سیما / اقتصادی ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در پی فرمان تاریخی حضرت امام خمینی (ره) در ۲۱ فروردین ۱۳۵۸ برای تأمین مسکن محرومان تشکیل شد و تاکنون راهبر سیاست های توسعه مسکن در محیط های روستایی و شهرهای کم جمعیت بوده است.
حساب ۱۰۰ امام نیز در شعب بانک ملی افتتاح شد تا کسانی که توانایی دارند برای کمک به خانه‌سازی محرومان به این حساب پول واریز کنند.
به دنبال صدور فرمان امام، با کمک افراد خیّر و سازمان‌ها بنیاد مسکن انقلاب اسلامی شکل گرفت و به صورت نهادی انقلابی به فعالیت در عرصه‌ مسکن پرداخت و برای تهیه‌ی مسکن به طبقات محروم جامعه اهتمام ورزید.
وزیر راه و شهرسازی تاکید می کند : باید شرایطی را ایجاد کنیم تا کیفیت زندگی روستایی ارتقا و قابل رقابت با زندگی شهری باشد ، رشد شهرنشینی زیاد شده و شتاب بیشتری گرفته است و باید از نگاه تک روستایی خارج شویم و شرایطی را ایجاد کنیم تا کیفیت زندگی روستایی با کیفیت زندگی شهری رقابت کند.
وی افزود: این کیفیت از اقتصاد و مظاهر جدید زندگی مثل مخابرات، انواع خدمات و راه و مسکن ناشی می شود و افراد زیادی در خارج از کشور تمایل دارند در حاشیه باشند اما در ایران این تمایل کاملا بر عکس است و همه می خواهند برای سکونت به شهرها بیایند.
وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه حاشینه نشینی و شهرنشینی روستاییان گسترش یافته است گفت: باید از نگاه تک روستایی خارج شویم و به سمت طراحی منظومه روستایی حرکت کنیم و باید به این منظومهها با نگاهی کلی بنگریم. هر چه مراکز شهرستانها بزرگ می شود مراکز روستایی نیز تخلیه می شود.
وی ادامه داد: همزمان با تنظیم طرح جامع شهری باید منظومه روستاها هم مشخص شود که البته مفهوم آن طرح هادی نیست.
وی با بیان اینکه ما با عدم تعادل جمعیتی سنگین شهری و روستایی مواجه شده ایم اظهار داشت : امسال تلاش می کنیم با همکاری بیشتر بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در برخی موارد این موضوع را مورد تجدید نظر قرار دهیم چون با وجود هزینههای زیادی که در روستاها انجام شده اما قدر مطلق و حجم روستا نشینی به نسبت رو به کاهش است.
آخوندی به معیشت روستایی نیز اشاره کرد و گفت: تا ۴۰ سال پیش معیشت روستایی، کشاورزی بود اما اکنون که شهرها و روستاها روبه گسترش هستند دیگر نباید کشاورزی را تنها معیشت روستاها دانست و لازم است معیشت غیر کشاورزی به روستاها وارد شود؛ حتی سهم کشاورزی آمریکا که نخستین سهم صادرات گندم را به کشورهای جهان دارد در اقتصاد تنها دو درصد است. در کشورهایی که از نزدیک دیدهام معیشت در روستاها مبتنی بر طبیعت بوده است.
آخوندی با تاکید بر سالروز تاسیس بنیاد مسکن گفت: زمانی که حضرت امام (ره) دستور تاسیس این بنیاد را دادند امر مسکن محرومان به جامعه سپرده شد و در آن زمان امام دولت را مکلف
نکردند که خانه بسازند بلکه تاکید داشتند که برای محرومان خانه سازی شود.
بنیاد مسکن انقلاب اسلامی امروز باید به سمت افزایش استحکام محیط های روستایی حرکت کند.


تهیه و اجرای طرح هادی روستایی[ویرایش]

محمد شاملو معاون عمران روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی می گوید : این طرح به منظور ایجاد زمینه توسعه و عمران ، تأمین عادلانه امکانات و همچنین هدایت و توسعه روستاها ، ضمناً ساماندهی و اصلاح بافت موجود ، میزان و مکان گسترش آتی و نحوه استفاده از زمین برای عملکردهای مختلف از قبیل مسکونی ، تجاری ، کشاورزی ، تأسیسات و تجهیزات و نیازمندی های عمومی روستایی بر حسب مورد در سطح کشور تهیه و اجرا می شود.
وی اعلام کرد: در سال ۱۳۹۳ (تا پایان بهمن ) در مجموع برای ۴۳۱۲ روستا طرح هادی در دست تهیه بوده که ۴۱۶۸ طرح (۹۷ درصد) جدید و ۱۴۴ طرح (۳ درصد) نیمه تمام است.
همچنین ۵۲۲ طرح بازنگری نیز در دست انجام بوده که ۴۳۵ طرح جدید (۸۳ درصد) و ۸۷ طرح نیمه تمام (۱۷ درصد) بوده و در زمینه اجرای طرح هادی نیز تعداد ۲۸۴۰ طرح در کل کشور در دست اجرا بوده که ۵۱۵ طرح جدید (۱۸ درصد) و ۲۳۲۵ طرح (۸۲ درصد) نیز نیمه تمام است.

واگذاری زمین های روستایی[ویرایش]

شاملو اظهار داشت : بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به منظور برنامه ریزی و سیاست گذاری مناسب برای تأمین اراضی مسکونی روستایی موظف شده است در روستاهای بزرگ و محروم کشور که نیاز به مسکن وجود دارد و همچنین روستاهایی که از نظر موقعیت جغرافیایی و فیزیکی جزء کانون های پرخطر سوانحی نظیر سیل و زلزله محسوب می شود ، نسبت به شناسایی ، تملک ، تسطیح ، تفکیک و واگذاری زمین های مناسب برای احداث مسکن روستایی اقدام کند.
وی افزود : در سال ۱۳۹۳ تا (پایان بهمن) ، بالغ بر ۲۳۰۰۸ قطعه زمین روستایی به مساحت ۷۸۵۳۹۴۵ مترمربع در کل کشور واگذار شده که متوسط مساحت هر قطعه واگذار شده رقمی معادل ۳۴۱ مترمربع است.
همچنین از نظر تعداد واگذاری زمین در بین استان های کشور استان هرمزگان با واگذاری ۴۰۴۰ قطعه زمین و استان کرمان با ۳۴۴۷ قطعه زمین ، بیشترین فعالیت را داشته اند.

صدور اسناد اماکن روستایی[ویرایش]

مهدیان ، معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی هم گفت : صدور اسناد مالکیت املاک روستایی با هدف ساماندهی نظام مالکیت اراضی واقع در بافت مسکونی روستا، امکان بهره گیری روستائیان از تسهیلات بانکی و افزایش ارزش حقوقی و اقتصادی املاک واقع در روستا انجام می شود که این امر با استعلام وضعیت ثبتی روستا از اداره ثبت پس از تهیه نقشه کلی و عملیات نقشه برداری آغاز می شود.
مهدیان گفت : طبق برنامه زمانبندی شده در سال ۱۳۹۳ (تا پایان بهمن) ، ۶۴۰۹۴ پرونده به ثبت ارسال و همچنین ۶۱۴۹۷ فقره سند مالکیت اماکن روستایی نیز صادر شده است که در بین استان های کشور استان های خراسان رضوی و فارس به ترتیب با صدور ۹۳۳۸ و ۶۲۸۳ فقره سند ، بیشترین فعالیت را در این زمینه داشته اند.

صدور اسناد اماکن شهری[ویرایش]

وی اظهار داشت : بنیاد مسکن انقلاب اسلامی علاوه بر روستاهای بالای ۲۰ خانوار ، در شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر نیز نسبت به نقشه برداری ثبتی و تهیه نقشه کلی املاک واقع در محدوده مصوب شهرهای مشمول ، اقدام و سپس نقشه های تفکیکی منطبق بر وضعیت ثبتی را با اولویت پروژه های مسکن مهر تهیه و با همکاری اداره ثبت اسناد و املاک محل ، نسبت به صدور سند مالکیت اماکن شهری برنامه ریزی می کند.
مهدیان افزود :بر همین اساس در سال ۱۳۹۳ (تا پایان بهمن) ، ۲۷۷۰۰ پرونده به ثبت ارسال شده و همچنین ۲۵۲۳۱فقره سند مالکیت جهت اماکن شهری صادر شده که در بین استان های کشور استان فارس با صدور ۳۵۰۹ فقره سند بیشترین فعالیت را در این زمینه داشته است.

خدمات فنی صدور پروانه ساختمان های روستایی[ویرایش]

بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به منظور اعمال نظارت و کنترل در مناطق روستایی ، صدور مجوز تأسیس فعالیت ، واگذاری انشعاب با تسهیلات را با توجه به نظر سایر ادارات و شرکت ها و بازدید از محل ملک نسبت به صدور پروانه ساختمان های روستایی اقدام می کند.
وی افزود : عمده اهداف مورد نظر این خدمات از جمله ؛ جلوگیری از ساخت و سازهای غیراصولی ، افزایش کیفیت ساخت و سازها ، هدایت توسعه کالبدی روستا ، مسکن مقاوم در مقابل سوانح ،‌ حفظ کاربری های اراضی در طرح هادی و هدایت و جلوگیری از ساخت و سازهای بی رویه می توان برشمرد. بر همین اساس در سال ۱۳۹۳ (تا پایان بهمن) ، تعداد ۱۳۳۳۲۸ فقره پروانه ساختمان روستایی در قالب خدمات فنی صدور پروانه و ۱۰۲۰۷۸ فقره نیز در قالب سایر خدمات فنی صدور پروانه روستایی (استعلام حریم ها ، واگذاری انشعابات و تسهیلات) به روستائیان کشور ارائه شده که استان مازندران با صدور ۲۴۲۸۷ فقره ، بیشترین تعداد خدمات فنی صدور پروانه را در بین استان های کشور داشته است.

طرح بهسازی بافت با ارزش روستایی[ویرایش]

مهدیان تاکید کرد : در این طرح به منظور حفظ و نگهداری بافت کالبدی برخی از روستاهای کشور ، با شناسایی ارزش های تاریخی و معماری بافت کالبدی روستا ، اقدام به حفظ ، احیا و توسعه این ارزش ها می شود.
وی افزود : این طرح با تعیین محدوده واجد ارزش تاریخی در بافت روستا و تهیه طرح برای فضاهای عمومی ، برای ارتقای کیفی فضای زندگی اهالی با حفظ ارزش های اجتماعی ، فرهنگی و معماری جامعه روستایی تلاش می کند.
در سال ۱۳۹۳ (تا پایان بهمن ماه) ۲۴ طرح در قالب طرح بهسازی بافت با ارزش روستایی در دست اقدام بوده که ۴ طرح به اتمام رسیده و ۵ طرح نیز با پیشرفت فیزیکی بالای ۹۰ درصد در دست اجراست.
• طرح های مطالعاتی عمران روستایی
بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به منظور تحقیق و مطالعه در زمینه عمران روستایی و به جهت امکان
سنجی تجمیع روستاها ، بافت شناسی روستایی ، الگوی توسعه یکپارچه در فضاهای روستایی و نیز الگوی مدیریت منطقه ای در طرح های ساماندهی و همچنین به منظور رفع موانع و مشکلات و تحقق مطلوب وظایف ، دستیابی به روش های جدید را مدنظر قرار داده است.
بر همین اساس در سال ۱۳۹۳ (تا پایان بهمن) بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به عنوان کارفرما ، تعداد ۸ طرح را در قالب طرح های مطالعاتی عمران روستایی در دست انجام داشته است.

طرح بهسازی مسکن روستایی[ویرایش]

مهدیان گفت : طرح بهسازی مسکن روستایی با مشارکت مردم طی ۲ برنامه با استفاده از نیروهای جوان و تحصیلکرده و مشارکت روستائیان ، بهسازی و نوسازی ۲ میلیون واحد مسکونی روستایی را در برنامه قرار داده است.
وی افزود : عملکرد مسکن روستایی در توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی به ویژه از نظر نقش مسکن در ایجاد اشتغال ، نیاز به افزایش واحدهای مسکونی ، آموزش ، نهادسازی و توسعه حرفه ای ، فن آوری و .... اهمیت خاصی دارد و نیز دستیابی به مقوله عمران روستایی به عنوان عنصری مهم از پیکره اقتصادی کشور لزوم توجه به امر مسکن روستایی را ضروری می کند.
اهداف مورد نظر در تدوین و اجرای طرح بهسازی مسکن روستایی از دو دیدگاه یکی دیدگاه ملی و دیگری دیدگاه سازمانی مورد بررسی قرار گرفته است.
بر همین اساس در سال ۱۳۹۳ (تا پایان بهمن) عملیات بهسازی ۹۱۵۰۲ واحد مسکونی پایان یافته که در این میان استان های فارس و کرمان به ترتیب با ۱۰۷۵۷ و ۹۱۳۸ واحد بیشترین فعالیت را داشته اند. همچنین عملیات بهسازی ۷۳۰۸۸ واحد در دست اجرا بوده است که استان های خراسان رضوی و کرمان به ترتیب با ۱۰۰۹۶ و ۸۰۳۲ واحد ، نسبت به سایر استان ها فعالیت بیشتری داشته اند.

بازسازی مناطق آسیب دیده از سوانح طبیعی[ویرایش]

یکی دیگر از علملکردهای بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بر مبنای راهبرد مدیریت مبتنی بر مشارکت مردمی در هر یک از بازسای هاست و برنامه بازسازی خاص آن منطقه بازسازی می شود.
عملیات بازسازی واحدهای مسکونی آسیب دیده از سوانح ، فعالیت های گسترده و متنوعی را در بر می گیرد. لذا الگوسازی و آموزش مستقیم و غیر مستقیم آسیب دیدگان ، ارائه تسهیلات ، مشاوره های فنی و پشتیبانی ، تهیه طرح های منطبق بر شرایط محیطی و فرهنگی منطقه ، بکارگیری فناوری های نوین ساختمان ، نظارت و کنترل فرآیند از جمله ویژگی های مهم برنامه بازسازی است که زمینه بهبود کیفیت واحدهای احداثی و تعمیری را فراهم می کند.
بر همین اساس در سال ۱۳۹۳ (تا پایان بهمن) ۱۲۴۶۷ واحد مسکونی احداثی و ۲۷۷۷۵ واحد تعمیری تحت پوشش بازسازی بوده که به ترتیب عملیات احداث ۳۰۵۴ واحد مسکونی که ۳۹۷ واحد آن شهری و ۲۶۵۷ واحد روستایی بوده ، به اتمام رسیده و ۹۴۱۳ واحد دیگر نیز در دست احداث است و شامل ۱۸۰۱ واحد شهری و ۷۶۱۲ واحد روستایی می شود.
همچنین عملیات تعمیر ۱۳۹۵۶ واحد مسکونی که ۵۵۴۸ واحد مسکونی شهری و ۸۴۰۸ واحد روستایی بوده به انجام رسیده و ۱۳۸۱۹ واحد دیگر نیز در دست تعمیر است که شامل ۶۲۹۶ واحد مسکونی شهری و ۷۵۲۳ واحد مسکونی روستایی می شود.
علاوه بر این در سال ۱۳۹۳ (تا پایان بهمن ماه) عملیات احداث ۷۲۹۸ واحد مسکونی (۳۳۷۶ واحد شهری و ۳۹۲۲ واحد روستایی) و تعمیر ۳۰۰۱ واحد مسکونی دیگر (۲۲۱۸ واحد شهری و ۷۸۳ واحد روستایی) در مناطق زلزله زده آذربایجان شرقی ، بوشهر و هرمزگان به پایان رسیده است. همچنین ۲۱۳۹ واحد مسکونی احداثی (۱۶۶۸ واحد رشهری و ۴۷۱ واحد روستایی) و ۲۷۶ واحد تعمیری (۲۱۴ واحد شهری و ۶۲ واحد روستایی) نیز تا پایان بهمن ماه سال ۹۳ در دست اجرا می باشد.

طرح نظام فنی روستایی[ویرایش]

شاملو معاون عمران روستایی بنیاد مسکن کشور هم می گوید : طرح نظام فنی روستایی تشکیلاتی است که برای دستیابی به این امر مهم شکل گرفته و از سال ۱۳۸۲ در تمامی استان های کشور راه اندازی شده و همه نقاط روستایی را تحت پوشش قرار داده است.
وی اظهار داشت : در حال حاضر ۱۰۴۹۹ نفر ناظر نظام فنی روستایی و ۱۳۸۸ دفتر طراحی در سراسر کشور مشغول فعالیت در این سامانه است.

توزیع وام قرض الحسنه تعمیر مسکن و ساخت حمام خانه های روستایی[ویرایش]

شاملو گفت : بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به منظور ارتقاء کیفیت واحدهای مسکونی روستایی از ابزار اعطای تسهیلات جهت تعمیر واحدهای مسکونی و احداث حمام در خانه های روستایی استفاده می کند که جهت دستیابی به این امر ، طبق ضوابط خاصی با هماهنگی با بانک های عامل اقدام به تأمین بخشی از تسهیلات مورد نیاز کرده است.
وی اعلام کرد : در سال ۱۳۹۳ (تا پایان بهمن ماه) مبلغ ۱۰۸۰۰۰۰ میلیون ریال به ۸۸۶۶ خانوار روستایی در قالب وام قرض الحسنه تعمیر مسکن و ساخت حمام به افراد واجد شرایط تعلق گرفته که با توجه به عدم ارائه تسهیلات از سوی بانک ها فقط حدود ۱۶،۴۱ درصد از اعتبارات تخصیص یافته پرداخت شده است.
• حوزه مسکن شهری
بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با توجه به فرمان تاریخی امام (ره) ساخت خانه ارزان قیمت را برای محرومان و تولید انبوه مسکن شهری و مسکن حمایتی را در دستور کار قرار داده و از ابتدای تأسیس تا پایان بهمن ۱۳۹۳ بالغ بر ۱۲۰۹۶۷ واحد مسکونی احداث و واگذار کرده است.
معاونت امور مسکن شهری و زیرمجموعه های استانی مسئولیت برنامه ریزی ، تأمین زمین و انجام مطالعات و تهیه طرح های لازم برای پروژه های احداث مسکن کم درآمد ، تأمین منابع اعتباری اعم از تسهیلات بانکی و منابعی از بنیاد مسکن و کمک هایی که از طرف دولت و حساب ۱۰۰ امام (ره) در بودجه های سالیانه پیش بینی می شود را بر عهده دارد.
کل پروژه های در دست اجرای در سال ۱۳۹۳ (تا پایان بهمن ماه) مسکن شهری ۲۰۴۲۴ واحد
است :
- ۱۵۶۴۱ واحد انتقالی از سال ۱۳۹۲ به ۱۳۹۳
- ۴۷۸۳ واحد شروع شده که ۴۴۱۰ واحد در سال ۹۳ (تا پایان بهمن ماه) به مرحله اتمام رسیده است.
۲- وضعیت پروژه های حمایتی در سال ۱۳۹۳ (تا پایان بهمن)
- پروژه های رهبری در ۵ استان در قالب ۱۷۵۰ واحد
- پروژه های ریاست جمهوری در ۱ استان در قالب ۳۶ واحد
- پروژه های نیم درصد در ۴ استان در قالب ۱۷۶ واحد
۳- وضعیت پروژه های انتقالی از سال ۹۲ به سال ۹۳
پروژه های جاری انتقالی از سال ۹۲ به ۹۳ ، شامل ۱۵۶۴۱ واحد بوده که بیشترین تعداد واحدهای در دست اجرا در استان های آذربایجان شرقی ۱۸۵۹ واحد ، اصفهان ۱۶۹۳ واحد و مرکزی ۱۵۸۳ واحد است.
۴- پروژه های شروع شده در سال ۱۳۹۳
در سال ۱۳۹۳ (تا پایان بهمن ۴۷۸۳ واحد مسکونی اغاز شد که بیشترین تعداد واحدهای شروع شده مربوط به استان آذربایجان شرقی با ۶۶۴ واحد ، خراسان شمالی با ۶۱۶ واحد و مرکزی با ۵۷۹ واحد است.
۵- پروژه های پایان یافته در سال ۱۳۹۳
کار اجرایی ۴۴۱۰ واحد مسکونی در سال ۹۳ (تا پایان بهمن ماه) به اتمام رسیده که بیشترین
واحدهای پایان یافته مربوط به استان اصفهان با تعداد ۹۴۰ واحد ، مرکزی با تعداد ۶۷۳ واحد و استان خراسان شمالی با ۴۴۰ واحد است.
۶- آمار ساخت و طراحی ساختمان های اداری رفاهی
با توجه به فعالیت گسترده بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در سطح کشور ، طراحی ساختمان های اداری یکی از فعالیت های مهم حوزه معاونت مسکن شهری است. در این چارچوب اقداماتی در خصوص طراحی ساختمان های شعب جدید و نیز ساختمان هایی که بنای آنها فاقد استحکام و استانداردهای لازم باشد ، صورت گرفته است.
بر همین اساس تا پایان بهمن ۱۳۹۳ کار ساخت ۶۱ ساختمان در سطح کشور به پایان رسیده و ساختمان ها مورد بهره برداری قرار گرفته و ۲۱ ساختمان نیز در دست اجراست.
همچنین طراحی ۱۵ ساختمان به اتمام رسیده و آماده مناقصه است. ۲۶ ساختمان نیز در مراحل مختلف طراحی قرار دارد.
۷- سایر فعالیت های حوزه مسکن شهری انتقالی از سال ۹۲ به سال ۹۳
۱- آماده سازی بیش از ۱۹۵۷۵۵۰ متر مربع زمین با مبلغ قرارداد ۱۸۳۲۲۰ میلیون ریال در ۷ استان کشور در قالب ۱۷ پروژه
۲- تکمیل ساخت ۷۱۴۷ متر مربع با کاربری فرهنگی مذهبی با مبلغ قرارداد ۱۹۵۳۷ میلیون ریال در ۷ استان کشور در قالب ۱۸ پروژه
۳- تکمیل ساخت ۱۲۸۴۷ متر مربع ساختمان با کاربری اداری - بهداشتی - درمانی .... با مبلغ قرارداد ۱۱۷۵۲ میلیون ریال در ۴ استان کشور در قالب ۸ پروژه شروع شده در سال ۹۳
۱- آماده سازی ۱۸۰۷۲۵ متر مربع زمین با مبلغ قرارداد ۴۱۲۵۰ میلیون ریال در ۴ استان کشور
۲- احداث ۲۰۱۲۶ متر مربع با کاربری فرهنگی مذهبی با مبلغ قرارداد ۷۵۰۴۱ میلیون ریال در سه استان کشور
۳- ساخت ۱۹۴۸۰۲ متر مربع ساختمان با کاربری اداری - بهداشتی - درمانی .... با مبلغ قرارداد ۶۹۴۰۰ میلیون ریال در ۶ استان کشور.

طرح مسکن مهر[ویرایش]

با اغاز طرح عظیم مسکن مهر در دولت نهم با توجه به تجارب بنیاد مسکن در نوسازی و استحکام بخشی مسکن مناطق روستایی و مناطق سانحه دیده مسئولیت مسکن مهر در شهرهای کوچک زیر ۲۵۰۰۰ نفر با مصوبه هیئت محترم دولت به بنیاد مسکن واگذار و پس از آن شیوه نامه اجرایی طرح از سوی وزیر راه و شهرسازی به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ابلاغ شد.
بنیاد مسکن نیز برای پیشبرد طرح علاوه بر تعامل همه جانبه با سازمان های مسکن و شهرسازی و بانک های عامل و تعاونی های مسکن نسبت به شناسایی و ثبت نام و سازماندهی مستقل متقاضیان اقدام و با پیشنهاد این بنیاد متقاضیان دارای زمین که به اصطلاح خود مالک نامیده شدند نیز به عنوان متقاضیان حائز شرایط وارد طرح شده است.
سال ۱۳۹۳ (تا پایان بهمن) ۳۷۶۵ واحد جدید در قالب طرح مسکن مهر در سطح کشور آغاز شده و همچنین عملیات ساخت ۲۴۴۵۸ واحد به اتمام رسیده و ۶۵۴۳۵ واحد دیگر نیز تا پایان بهمن ماه سال ۹۳ در دست اجراست.

دفتر مشارکت های مردمی حساب ۱۰۰ امام (ره)[ویرایش]

دفتر مشارکت های مردمی حساب ۱۰۰ امام (ره) به عنوان مخاطب مستقیم خیرین نیکوکار و محرومین در جهت رفع نیاز مسکن اقشار کم درآمد و مستضعف جامعه تأسیس شد که تاکنون منشأ خیرات و برکات بسیار ارزشمند و خداپسندانه بوده است.
در سال ۱۳۹۳ (تا پایان بهمن) عملیات احداث تعداد ۴۹ واحد مسکونی شهری و ۷۸ واحد مسکونی روستایی به اتمام رسیده و همچنین ۱۲۴ واحد مسکونی شهری و تعداد ۱۰۶ واحد مسکونی روستایی نیز در دست اجراست.
• انجمن خیرین مسکن ساز ایران
انجمن خیرین مسکن ساز ایران از سال ۸۶ به صورت یک NGO فعالیت خود را شروع نموده که تاکنون منشأ خیرات و برکات بسیاری بوده است. در این راستا تعداد کل واحدهای مسکونی احداث شده از ابتدای تأسیس تاکنون ۱۱۴۲۱ واحد بوده و تعداد واحدهای مسکونی احداث شده در سال ۱۳۹۳ (تا پایان بهمن ماه) رقمی معادل ۱۹۴۹ واحد می باشد که استان های البرز و قم به ترتیب با احداث ۴۳۲ و ۴۰۰ واحد مسکونی بیشترین تعداد واحدهای احداث شده در سال ۱۳۹۳ (تا پایان بهمن ماه) را به خود اختصاص داده اند. همچنین تا پایان بهمن ماه سال ۹۳ تعداد ۱۰۴۳۲ واحد مسکونی در دست اجرا بوده است که در بین استان های کشور ، استان های اصفهان و تهران به ترتیب با ۱۵۲۹ و ۱۳۰۶ واحد ، بیشترین واحدهای مسکونی را در دست اجرا داشته است.

شرکت سازمان توسعه مسکن ایران[ویرایش]

شرکت سازمان توسعه مسکن ایران یکی از بزرگترین شرکت های فعال در صنعت ساختمان می باشد که با هدف انبوه سازی مسکن ، سرمایه گذاری و ارائه خدمات مهندسی در سطح کشور فعالیت می کند و امور اجرایی آن توسط ۹ شرکت تابعه و ۳ نمایندگی اجرایی در سراسر کشور ادامه دارد.
این شرکت در سال ۹۳ (تا پایان بهمن) ۹۱۳۰ واحد مسکونی در سطح کشور تحت پوشش داشته که از این تعداد عملیات احداث ۲۲۸۸ واحد به پایان رسیده و ۶۸۴۲ واحد نیز با متوسط پیشرفت فیزیکی ۵۸ درصد در دست اجراست.
همچنین بیشترین واحد مسکونی احداث شده در استان آذربایجان شرقی با ۷۶۷ واحد و بیشترین واحد مسکونی در دست احداث در استان خراسان رضوی با ۱۶۰۸ واحد مسکونی می باشد. از طرفی این شرکت در سال جاری (تا پایان بهمن ماه) تعداد ۱۶ عنوان پروژه پژوهشی ، تحقیقاتی در دست اجرا داشته که از این تعداد ۶ پروژه به اتمام رسیده و ۳ پروژه با پیشرفت فیزیکی بالای ۸۵ درصد در حال انجام است.

توسعه روستاها[ویرایش]

توسعه روستایی به معنی احیای تمامیت اقتصادی و فرصت های ایجاد ارزش افزوده در جغرافیای روستاهاست که با مدیریت منابع آب و خاک آغاز می شود و در سطوح بالاتر شامل خدمات بازرگانی ، صنایع روستایی ، صنایع دستی ، صنایع تبدیلی و تکمیلی و اقتصاد دانش محور ویژه این مناطق هم برنامه ریزی می شود.
سال ۱۳۵۵ حدود ۵۴ درصد جمعیت کشورمان روستایی و بقیه شهری بودند که در حال حاضر این رقم برای روستاییان به ۳۱ درصد رسیده است و طی ۳۰ سال گذشته تقریبا حدود ۲۵ درصد بین جمعیت شهر و روستا اختلاف ایجاد شده است.
روستا و توسعه روستایی یک مجموعه بهم پیوسته است و باید در برنامه ششم توسعه، به روستاها با یک دید جامع نگریسته شود و توسعه سرمایه‌گذاری و اقتصادی و رقابتی شدن سرمایه‌گذاری در روستاها باید به طور ویژه در این برنامه در نظر گرفته شود.
هنوز نگاه به مجموعه روستاها نگاهی استراتژیک و راهبردی نیست.
‌برغم اینکه کارهای بسیار مفیدی انجام شده است اما به دلیل اینکه یک تفکر استراتژیک و راهبردی و مساله‌شناسی راهبردی وجود ندارد ؛ تشخیص مسائل هم ، استراتژیک نیست بنابراین با گذشت شش دهه برنامه‌ریزی، همچنان مشاهده می‌کنیم مشکلات همچنان باقی است.
اگر نگاه به روستاها راهبردی شد و جایگاه و رسالت روستا را در آینده یا در چشم‌انداز ملی مشخص کرده باشیم، خود به خود می‌توانیم تثبیت جمعیت یا کم کردن مهاجرت را داشته باشیم؛ در واقع ما باید در راهبرد ملی کشور تئوری عرضه را کنار گذاشته و تئوری تقاضا را که نوعی توانمندسازی و بها دادن به فضای زیست روستا و روستاییان است در نظر بگیریم که البته این تئوری نیز یک الگو را نمی‌تواند بپذیرد و الگوهای مختلفی را بر اساس منطقه‌بندی می‌پذیرد.
باید از تجارب جهان استفاده کنیم و روستاییان را یک شهروند سرزمین ملی تلقی کنیم و اقتصاد روستایی و هویت محیط های روستایی را مستحکم کنیم.
گزارش / بهمن عباسی زاده



جعبه‌ابزار